Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ostajem pri svojim izjavama o Hrvatskoj, 250.000 protjeranih u akciji Oluja, i porukama upućenim premijeru Zoranu Milanoviću. Spreman sam se ispričati ako mi netko kaže što od izrečenoga nije istina.
Aleksandar Vulin, ministar Vučićeve vlade, Tanjug
 
- Poruke koje šalje predsednica Hrvatske nisu dobre, ni za Hrvatsku, ni za Srbiju.
Dragan Marković, predsjednik stranke Jedinstvena Srbija, www.srbijadanas.com
 
- U tri godine, Josip Broz ni iz čega je stvorio vojsku koja je porazila naciste u Jugoslaviji i tako spasila Hrvatsku.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista
 
- Jutarnji list je neovisan, financijski stabilan i isplativ te ima u potpunosti zakonski uredno poslovanje, što novinarima osigurava slobodno iznošenje informacija i izražavanje stavova.
Goran Ogurlić, glavni urednik Jutarnjeg lista
 
- Ima nade da ćemo u ovoj godini reći - kriza je iza nas.
Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Glas Slavonije
 
- Ustavni sud je najveća prepreka da se vukovarskim Srbima omogući služenje svojim pismom u službene svrhe, zbog čega Hrvatska trpi kritike UN-a?!
Dražen Ciglenečki, novinar Novoga lista
 
- Famozna rezolucija Vijeća Europe izglasana je vrlo malim brojem glasova, jer u trenutku glasanja u dvorani je od više od sedam stotina (700) zastupnika bilo prisutno manje od dvije stotine (200), pa se onda u tome već malome broju jedva skrpala većina potrebna da rezolucija bude donesena.
Tomislav Jakić, jugoslavenski novinar o micanju poprsja zločinca Josipa Broza s Pantovčaka, www.tacno.net
 
- S pravom se počinje prema toj grupi postavljati pitanje, koje postavljaju i mnogi branitelji – jeste li vi oslobodili ili osvojili ovu zemlju?
Zoran Pusić, bivši zaposlenik JNA, brat Vesne Pusić, sin ustaše Eugena Pusića i čelnik neke civilne protuhrvatske udruge protiv branitelja u Savskoj, www.tacno.net
 
- Šešelj je jako zaoštrio sve to, ne njegova retorika, jer je ona izvan bilo kakvog političkog diskursa. Ali reakcije na to sa svih strana bile su žestoke. Ono što govori o uspješnosti naše politike jest činjenica da smo sve to vrijeme bili u stanju normalno komunicirati. Čak i kada su pojedinci to pokušali koristiti za političke bodove u nekim predizbornim situacijama.
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova o blagim Šešeljevim izjavama, Večernje novosti, Srbija
 
- Ali je gotovo izvjesno da bi se Isus rodio kao musliman. Židov ne bi mogao biti.
Milenko Jergović, jugonostalgičar koji je pobjegao iz Sarajeva početkom srpske agresije, Jutarnji list
 
- Fred (taj nadimak je dodao, kažu, zato što mu je ime i prezime suviše srpsko).
Biljana Mitrinović, novinarka beogradske Politike o nadimku Predraga Matića
 
- Čini se da je poruka HDZ-a bila privlačna ljudima u manjim sredinama i ruralnim dijelovima vaše zemlje.
Lars Schmidt, švedski veleposlanik u Hrvatskoj, Nacional
 

TVRDNJE

 
- Beograd ima informacije o roditeljima Josipovića. Perković i Mustač znali su kakve su se stvari odvijale u Beogradu kojima bi implicirali tamošnje ljude. Klupko se još nije odmotalo. Ja sam protiv Perkovića napravio kaznenu prijavu '99., ali nakon deset godina odgovorili su mi iz DORH-a da nemaju dokaza. Prijavu sam podnio da je bio organizator pokušaja ubojstva.
Nikola Štedul, politički emigrant na kojega je Udba u Škotskoj izvršila neuspjeli atentat, Z1
 
- Tih 250.000 pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj koji su se povukli u maticu-zemlju, ne mogu se smatrati civilima. Iz njihovih redova, novačili su se borci petokolonaških, paravojnih jedinica koje su dočekale i pridružile se JA u agresiji na Hrvatsku. Tih 250.000 ljudi bili su "jataci" agresorske vojske, u skladu s jugoslavenskom vojnom doktrinom "naoružanog naroda" i tzv."općenarodnog rata". Politički su bili organizirani u separatističku "Republiku Srpsku Krajinu", namjernu da se pripoji "Velikoj Srbiji". Njihov povratak u Hrvatsku značio bi obnovu strateške i kadrovske rezerve za eventualnu, novu agresiju na Hrvatsku, odnosno, povratak "glasačkog stroja" za separatistički politički program",
Darko Bekić, hrvatski karijerni diplomat pripadnik srpske etničke zajednice u Hrvatskoj u odgovoru A. Vulinu na svome facebooku
 
- Mene je prije mjesec dana zaustavio policajac, isti čovjek kojem sam predao oružje 20. studenoga 1991. godine.
Tomislav Josić, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i novi predsjednik Savjeta za branitelje u Gradu Vukovaru, TV Bujica, 3. IV. 2015.
 
- Mi Vukovarci, mislim da će se svi s tim složiti, imamo pravo na tu rezervu prema međunarodnoj zajednici i UN-u, jer oni su nas ostavili na cjedilu 1991. godine, kad je njihova zadaća bila da nas zaštite. Pod okriljem UN-a dogodio se pokolj građana Vukovara, oni nisu tada bili na visini zadatka i životno iskustvo me stoga naučilo da imam distanciju prema UN-u i ostalim međunarodnim institucijama. Praktično su nam pokazali da Vukovarci sami moraju rješavati svoju sudbinu i urediti međusobne odnose. U Vukovaru se ne može primjenjivati »hladan pravnički pristup«. Obvezu koju nam je dao Ustavni sud mi ćemo sigurno izvršiti i to poštujući prava srpske nacionalne manjine, ali i osjećaje većinskog hrvatskog naroda.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, Novi list
 
- Dayton je donio mir, ali Dayton neće biti dovoljan za utiranje puta u Europsku uniju. Zato će biti važno da se potrebne reforme u pravosuđu, gospodarstvu i javnoj upravi odlučno provedu. To znaju i politički odgovorni u BiH.
Michael Roth, državni tajnik za europska pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, DW
 
- Daytonska struktura nikada nije bila zamišljena kao dugoročno rješenje. Vi možete reći da je to bilo kratkoročnog karaktera. To je trebalo zapisati, ali to se propustilo učiniti. Ta se struktura u godinama koje su slijedile pokazala apsurdnom. Ona, jednostavno, ne može proizvesti ništa bolje. Ako nemate političku strukturu koja je adekvatna, vrlo je teško gospodarstvu i svim drugim dijelovima društva. Jasno je da je u takvoj situaciji vrlo teško ići naprijed.
Swanne Hunt, bivša američka veleposlanica u Austriji, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- Perkovićeva obrana u Münchenu bit će potpuno drugačija. Dakle, bit će provedena u Nobilovu stilu, a on je poznat po tome da želi uspjeti tako da se osudi netko drugi za ono što je počinio njegov branjenik. Sjetite se samo njegove paralelne linije zapovijedanja u HVO-u, kojom je branio Blaškića, nakon čega je Dario Kordić dobio ogromnu kaznu. Nobilo će mu predložiti, a on će prihvatiti i reći da je samo izvršavao naredbe drugih. Dakle, naredbe svojih nadređenih, te partije koja je imala apsolutnu vlast. Doći će se i do drugih imena iz tadašnjih partijskih vlasti, imena iz saveznog i republičkog savjeta za zaštitu ustavnog poretka.
Vice Vukojević, prvi predsjednik Komisije za utvrđivanja žrtava rata i poraća, nekadašnji saborski zastupnik kojega je dugo godina progonila Udba i robijaš tijekom Jugoslavije, www.direktno.hr
 
- Ne mogu se oteti dojmu kako je ovo povlačenje veleposlanika jednim dijelom uvjetovano i činjenicom da smo u predizbornoj godini. Politika se ne bi smjela oblikovati na taj način, na dnevnopolitičkoj razini, nego sustavno i dugoročno –
Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske o ishitrenom potezu Vesne Pusić, Jutarnji list
 
- Svečani mimohod se na Dan pobjede treba održati u Kninu, a bio bi red i da general Korade i 7. gardijska brigada dobe barem ploču na Kninskoj tvrđavi, zato jer su prije 20 godine upravo oni tamo izvjesili hrvatsku trobojnicu!
Ljubo Ćesić Rojs, general HV-a, TV Bujica
 
- Osamdesetih su godina prošlog stoljeća bankari uz pomoć kredita u švicarskom franku poharali Australiju. Model je, dakle, odavno poznat, što znači da je HNB trebao štititi stanovništvo od takvih lihvarskih kredita. No u Hrvatskoj ne štima niti jedna kamatna stopa jer HNB ne radi svoj posao. Ništa ne rade, a imaju plaće od po 70.000 kuna. Očito je da su kupljeni. Kardinal Bozanić potpuno je, stoga, u pravu, kao što je bio u pravu i krajem devedesetih, kada je upozorio na grijeh struktura, odnosno na kriminalnu pretvorbu i privatizaciju. Pojedinci su tada dobili banke za pet milijardi kuna, a u tim bankama je bilo 90 milijardi kuna! Kako se to zove? U Hrvatskoj imamo pljačku za pljačkom, a pljačkaši se pritom prave nevini, pa drže lekcije onima koji govore istinu. To je strašno.
Dinko Bartulović, ekonomski analitičar i trgovac na svjetskim burzama, www.direktno.hr
 
- U HNB-u kažu da banke rade po zakonu, jer HNB radi za međunarodnu financijsku oligarhiju. Oni u Hrvatskoj nikome ne odgovaraju i nikome ne polažu račune. Ako je žena digla kredit od 50.000 eura i ako nakon deset godina ima čak 70.000 eura duga, onda je to čisto lihvarenje. Ako netko zaračuna veće kamate od zakonom dozvoljenih, odgovarat će zbog lihvarenja. A ako to učine banke, onda nikome ništa. To je moguće zato što Hrvatska narodna banke sluša naloge Europske centralne banke i ne odgovara nikome u Hrvatskoj.
Mr. Karino Hromin Sturm, ekonomist i diplomat te predsjednik ekonomskog pokreta Zajedno, www.direktno.hr
 
- Ova država ne funkcionira. Katolička populacija u BiH gotovo je prepolovljena s nekih 820.000 prije na oko 430.000 poslije rata. Katolici su predmet diskriminacije. Od europskih ulaganja koja bi trebala pomoći obnovi razrušene zemlje malo toga je došlo do katolika.
Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup uoči posjeta pape Franje, Il Giornale
 
- Sve vezano uz slučaj Lora je pravno i činjenično neutemeljeno. Emilio Bungur i ostali bivši vojni policajci, svi dragovoljci, žrtve su konstruiranih procesa Lora 1 i Lora 2. Hrvatska vojska, a ni vojni policajci nisu planirali ni izvršili ratni zločin u Splitu. Ova kvalifikacija je izmišljena. Slučaj Lora je političko-pravna urota protiv Ustava, domaćeg i međunarodnog prava i lojalnih građana.
Poruka iz braniteljskog vijeća onima koji tlače branitelje
 
- Milo Đukanović je, gospođo Kesovija, bio neviđeni ratni huškač i suorganizator zločinačkog pohoda na Hrvatsku, i na Dubrovnik, i na Konavle. Sadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović u to vrijeme bio je ministar policije, pa onda pravde! Takođe ogromni huškač na rat koji je trebalo da ubije Vašu domovinu Hrvatsku i da je privede ropstvu pod Slobodanom Miloševićem gospođo!
Slavko Perović, predsjednik crnogorske Liberalne stranke u pismu Terezi Kesoviji
 
- Apsolutno je točno da je u slučaju kredita s klauzulom u švicarskim francima riječ o lihvarenju, odnosno o kaznenom djelu kažnjivom po hrvatskim zakonima i Ustavu! Hrvatska narodna banka jedina je odgovorna za taj kriminal, odnosno za kriminal kojeg čine nelegalne austrijske kreditne zadruge, za kriminal oko Hypo banke i oko franka. I osobno sam imao kredit u švicarskim francima. Tražio sam od Hypo banke da mi pokažu gdje su se zadužili u francima, no nisu mi odgovorili. Kao pravnik, odgovorno tvrdim da je čisti kriminal u Hrvatskoj upotrijebiti drugu valutu, jer je kuna po Ustavu jedina valuta.
Sulejman Tabaković, pravni eskpert specijaliziran za bankarstvo, pretvorbu i privatizaciju, www.direktno.hr
 
- Strukture koje osamdesetih nisu zanimali ni Jugoslavija ni komunizam već isključivo moć, pa su bez problema devedesetih uzjahali nove vjetrove, a kasnije još novije “europske”, “liberalno lijeve” i ljudskopravaške, još drže premreženu politiku, medije, pravosuđe, civilnu scenu.
Nino Raspudić, kolumnist banjolučkih Nezavisnih novina
 
- Državni ured za reviziju nije nadležan za obavljanje revizije Hrvatske narodne banke. U skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji (Narodne novine 70/93), Ured je bio nadležan i obavljao je reviziju Hrvatske narodne banke, odnosno Narodne banke Hrvatske do donošenja Zakona o Hrvatskoj narodnoj banci (Narodne novine 36/01), kojim prestaje nadležnost obavljanja revizije u HNB-u.
Odgovor Biserke Čoh Mikulec, pomoćnice glavnoga državnog revizora, na pljačku hrvatskoga naroda od strane banaka u stranome vlasništvu i HNB-a, www.direktno.hr
 
- S Pantovčaka, kao i sa svih javnih prostora treba ukloniti simbole totalitarizma i zločina bez obzira jesu li oni „naši“ ili „njihovi“. Zato pozdravljam uklanjanje biste doživotnog predsjednika Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije iz ureda demokratski izabrane predsjednice Republike Hrvatske.  
Ivo Lučić, povjesničar, www.direktno.hr
 
- Držim da je to puno bolje nego da je bista tu, u uredu predsjednice države koja je nastala osamostaljenjem nakon raspada te bivše državne strukture i raspada jednog definitivno totalitarističkog režima. Tito je bio diktator i uvijek ću odbijati da se njegovo ime izjednačava s antifašizmom ili antihitlerovskom pobjedničkom koalicijom iz Drugog svjetskog rata. I članovi moje obitelji bili su antifašisti koji su se borili protiv Talijana, a za vraćanje Rijeke i Istre matici Hrvatskoj. Bili su antifašisti u Drugom svjetskom ratu, ali nisu bili komunisti niti su ikad izjednačavali to što su radili, pa čak i to što su tada nosili crvenu zvijezdu na kapi, s onim što se događalo nakon 1945. godine. Potrebno je učiti iz povijesti, ali povijest ostaviti povjesničarima.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica, Hrvatski radio
 
- Velike kompanije imaju svoje zamisli i interese, one idu logikom što veće tržište tim bolje. Pojmovi poput jugosfere ili zapadnog Balkana redovito su stizali iz Londona, odakle su plasirani i glavni Josipovićevi savjetnici Joško Paro i Dejan Jović.
Josip Jović, novinar, urednik i publicist, www.dnevno.hr
 
- Da su srpske vlasti pravovremeno reagirale na neprihvatljivo ponašanje Vojislava Šešelja, paljenje hrvatske zastave ne bi se dogodilo.
Andrej Plenković, potpredsjednik Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta i član HDZ, Danas, Beograd
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Kad govorimo o Romima u Hrvatskoj, činjenica je da ih je u Drugom svjetskom ratu od strane režima NDH ubijeno između 16 i 20 tisuća. To svi znamo, ali se preko toga prelazi kao preko nekog statističkog podatka.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade u Saboru 8. IV. 2015. na Dan Roma
 
- Najava hrvatske predsjednice da generali Gotovina i Markač sudjeluju u Vijeću za domovinsku sigurnost je skandalozna jer su su generali Gotovina i Markač dio zločinačke organizacije na čelu s Franjom Tuđmanom čiji je cilj bio stavaranje etnički čiste hrvatske države.
Miodrag Linta, predsjednik Koordinacije izbjeglih Srba, B92
 
- Sada ćemo tek Hrvatima jebati majku, uzduž i poprijeko.
Aleksandar Vučić, predsjednik srbijanske vlade u razgovoru sa svojim donedavnim četničkim uzorom i šefom Vojislavom Šešeljem, www.dnevno.hr
 
- Pojavljuju se u administraciji i među savjetnicima ljudi koji su sinonim za nepromjenljivo loše hrvatsko stajalište prema Srbima... pojavljaju se ljudi koji su okovani u prošlosti i koji bi htjeli da Hrvatska možda izvrši još, kako oni kažu, blistavu akciju i da ostane potpuno bez Srba.
Tomislav Nikolić, srbijanski predsjednik tijekom prijma predstavnika srpske mladeži iz Hrvatske, RTS
 
- Postoje i duhovi koji se formalno slobodno kreću isključivo u svojoj domovini, iako se unaprijed zna da će njihov let poslati loše signale preko granica. Takav duh stoji iza odluke hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da u Vijeće domovinske sigurnosti uvede generale koje Hrvatska slavi, a Srbija proklinje. Sve je nalik na uskrsni dar HDZ-a generalima Gotovini i Markaču, koje je isti taj HDZ isporučio Haagu, a danas, povodom njihovog ulaska u Vijeće, ponosno ističe da sigurnost Hrvatske ide u ruke onih koji su je stvorili.
Boško Jakšić, novinar beogradske Politike
 
- Marš na samoproglašenu nadpolitičku instituciju šator-grad u Savskoj 66, kojemu je osnovna zadaća nametanja njima prihvatljivih ultranacionalističkih, i teoloških, društvenih vrijednosti i gušenja univerzalnih vrijednosti - jednakost, pravednost i sloboda.
Protuhrvatsko-velikosrpski pokret Occupy Croatia pod ovim motom mobilizira svoje pristalice za subotu, 11. travnja, za kada je najavio napad na hrvatske branitelje u Savskoj 66
 
- Nova predsjednica daje vjetar u leđa svojoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) okupljajući oko sebe ekstremne desničare od Marka Perkovića Tompsona, Tomislava Merčepa, predstavnika hrvatskih veterana do generala Ante Gotovine i Mladena Markača, koji su poslije visokih prvostupanjskih presuda pod neobičnim okolnostima (wikileaksove depeše svjedoče o utjecaju SAD-a i Izraela na predsjednika suda Theodora Merona) oslobođeni optužbi za ratne zločine u Haagu i ući će u hrvatsko predsjedništvo kao savjetnici za obranu.
Biljana Mitrinović, novinarka beogradske Politike
 
- Država bi trebala pojačati napore u suzbijanju rasističkih napada počinjenih od strane represivnih organa, naročito prema Srbima i Romima, i to organiziranje specijalih treninga kojima bi se kod represivnih organa promoviralo poštivanje ljudskih prava i tolerancije prema različitostima.
Izvješće UN-ovog Odbora za ljudska prava prijeti Hrvatskoj
 
- Čak su se postavljali zahtjevi kako treba ozakoniti riječi kao što su »okokućni domobran« za psa, »okovratni dopupak« za kravatu, »munjovoz« za tramvaj, »brzoglas« za telefon, »vuneni travojed« za ovcu...
Dejan Vodovnik, dopisnik ljubljanskoga Dela iz Zagreba
 
- Najveću odgovornost za svađu srpskog i hrvatskog naroda imaju političari u Zagrebu. Pojedine izjave hrvatskih političara zvuče kao da dolaze od pokojnog predsjednika Franje Tuđmana koji je govorio da Srbe treba protjerati iz Hrvatske.
Dragan Marković, predsjednik stranke Jedinstvena Srbija, www.srbijadanas.com
 
- Novodomoljub Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, stranke kojoj je donedavno pripadala i predsjednica RH i stranke koja namjerava preuzeti vlast u Hrvatskoj - posve očekivano - podržava uvođenje obveznog služenja vojnog roka
Helena Puljiz, novinarka, www.tportal.hr
 
- Isus Krist nije postojao. Mit o središnjoj ikoni kršćanstva nastao je desetljećima nakon njegove navodne smrti i to povezivanjem raznih priča i legendi koje se zapravo odnose na više različitih osoba.
www.index.hr
 
- Ne će nam se, najavljuju, svidjeti taj dokument. Kongregacija za nauk vjere odbacit će nadnaravnost događaja. Nije bilo nikakvog čuda. Bogzna s kime su djeca razgovarala. Bit će im se ukazala Doris Dragović. Ostavit će Međugorju možda samo jadni nadomjestak da bude kao nekakav placebo lijek.
Ante Tomić, kolumnist Jutarnjega lista izruguje se Gospi Međugorskoj
 
- Prije dvije tisuće godina Isus se rodio kao Židov u velikome rimskom imperiju. Stotinama godina, sve do devetnaestog i dvadesetog stoljeća interpretatori njegova životopisa trudili su se da nekako izbjegnu reći da je Isus bio pravovjerni Židov. Umjesto toga govorili su, i danas to govore u crkvama po europskoj provinciji, da su Isusa Židovi izdali, da su ga Židovi pogubili. Tek je šezdesetih godina Katolička crkva službeno stala u kraj takvim tumačenjima. Da je to učinila dvadesetak, tridesetak godina ranije, Holokaust bi malo drukčije izgledao, budući papa Pio XII. ne bi s Hitlerovim vicekancelarom Franzom von Papenom 20. srpnja 1933. potpisao konkordat kojim je nacistička vlada garantirala sve slobode Katoličkoj crkvi, niti bi Adolf Hitler taktički odustao od stvaranja nekakvog pangermanskog pantenona i ne bi javno govorio kako je “kršćanstvo esencijalni element očuvanja njemačke duše”.
Milenko Jergović, jugonostalgičar koji je pobjegao iz Sarajeva početkom srpske agresije, Jutarnji list
 
- Na Bleiburgu se slavi ustaštvo, a ne odaje počast žrtvama. U Bleiburgu dominiraju uspaljeni govornici i ustaški simboli.
Zoran Pusić, bivši zaposlenik JNA, brat Vesne Pusić, sin ustaše Eugena Pusića i čelnik neke civilne protuhrvatske udruge, www.tacno.net
 
- Ljubo Ćesić Rojs je heroj primordijalne Hrvatske osuđen zbog pronevjere državnog novca.
Boris Dežulović, trenutačni novinar Slobodne Dalmacije, inače jugooficirsko dete vlaškoga podrijetla (Dež-ul) iz Crne Gore
 
- Ponovnim stavljanjem u funkciju Tuđmanove lente, koja zakonom nije ukinuta, ali su nasljednici na Pantovčaku od njenog nošenja davno odustali, Kolinda Grabar Kitarović šalje posve pogrešne signale. Nova predsjednica Hrvatske pokazuje da ne razumije ni europski kontekst ni političku modernost, što je od diplomatkinje koja je gradila karijeru i u Bruxellesu posve neočekivano.
Jelena Lovrić, jugokomunistica i udarno pero Jutarnjega lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Mislim da bi danas Jugoslavija bila među 15 najrazvijenijih zemalja unutar Europske unije.
Lars Schmidt, švedski veleposlanik u Hrvatskoj, Nacional
 
- Čovjeku je u prirodi da se pod svaku cijenu drži krda. To čini da bi zaštitio obitelj, ženu i djecu, da mu se ne bi rugali, da ne postane izdajnik domovine, da ne zaostane izvan zajednice. Takva je čovjekova iskonska navada, instinkt preživljavanja zbog kojeg je spreman da žrtvuje sve ono što ga, kliznemo li u svijet metafora, čini čovjekom: poštenje, čast i dostojanstvo. A onda i sve drugo. Da bi zaštitio obitelj, ženu i djecu, čovjek je spreman i da žrtvuje obitelj, ženu i djecu.
Milenko Jergović, jugonostalgičar koji je pobjegao iz Sarajeva početkom srpske agresije, Jutarnji list
 
- Izbačen političar bez kojega ne bi bilo današnje Hrvatske? Prezren vođa koji je, kao nijedan drugi u Europi, vodio autohtoni nacionalni otpor okupatoru, zbog čega su ga saveznici iskreno prigrlili? Zabranjen Hrvat koji je obezvrijedio hrvatsko-srpsku mržnju i spasio jugoslavenske Židove? Način na koji je Tito izbačen s Pantovčaka daje nam za pravo zaključivati da se dogodilo upravo to.
Boris Pavelić, novinar Novoga lista plače za Titinim poprsjem
 
- Republika Hrvatska morala bi osigurati potpunu implementaciju prava na korištenje manjinskog jezika i pisma, u suglasnosti sa svojim institucionalnim i zakonskim okvirom, s posebnim naglaskom na korištenje ćirilićnog pisma u Vukovaru i vezanim općinama.
Izvješće UN-ovog Odbora za ljudska prava prijeti Hrvatskoj
 
- Antifašizma na ovim prostorima bez Tita i partizana nije bilo.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Sama nakana je sramota. Hrvatska je v 21. stoljeću, također i članica EU-a, a obračunima s povijesnim osobama i načelima antifašizma vraća se u prošlost.
Franko Vidović, saborski zastupnik SDP-a protiv preimenovanja središnjega šibenskog trga koji nosi ime zločinca Tite u Trg Franje Tuđmana, Delo, Ljubljana
 
- Pokroviteljstvo predsjednice nad Bleiburgom nije dobro iz dva razloga – u Bleiburgu je riječ o ustaškom derneku, a ne o komemoraciji i pretvara se u mit koji izjednačava Jasenovac i Bleiburg i govori da su svi bili isti, a to nije istina.
Zoran Pusić, bivši zaposlenik JNA, brat Vesne Pusić, sin ustaše Eugena Pusića i čelnik neke civilne protuhrvatske udruge, www.tacno.net
 
- Sjećanje na Jugoslaviju, međutim, ovom društvu je potrebno, ne kako bi tu u krvi utopljenu državu vraćali, nego kako bi o njoj mogli govoriti hladne glave, kako bi mirno mogli odmjeriti nedostatke i prednosti režima u kojem su hrvatski građani i građanke jednom živjeli. Sjećanje bez opterećenja kakva nam se nameću potrebno je da bi na dobrim i lošim iskustvima tog režima mogli učiti i da bi napokon izbili karte iz ruku bleferima koji politički i materijalno profitiraju na hajkama protiv Jugoslavije i Jugoslavena.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista hvali jugonostalgičarsku skupu seriju Crno-bijeli svijet
 

CINIZAM

 
- Hrvatska je u boljem položaju od mnogih zemalja u kojima ima više dužnika u švicarcima, poput Poljske, Mađarske i Rumunjske?!
Zoran Bohaček, predsjednik Hrvatske udruge bankara, www.direktno.hr
 
- Centar za mirovne studije je također udruga proistekla iz Domovinskog rata. Da nije bilo rata, vjerojatno ne bi bilo niti našeg Centra.
Gordan Bosanac, čelnik protuhrvatske udruge Centar za mirovne studije brani srbijansku brošuru koju je dijelio na Okruglom stolu u Saboru, a koji je organizirao MVEP
 

GLUPOST

 
- Hrvatsku treba podijeliti na pet regija zato što u kruni na hrvatskom grbu postoji pet štitova.
Arsen Bauk, ministar uprave, www.hdz.hr
 
- Kad se vlada Ive Sanadera 2007. odlučila na ukidanje obveznog služenja vojnog roka od 2008., učinila je to, prije svega, zato što nova generacija hrvatskih mladića nije rado odijevala uniformu HV-a.
Helena Puljiz, novinarka, www.tportal.hr
 
- Bez obzira što neki pred tim zatvaraju oči; ljudi vide, građani znaju i odlučit će tko je uspješan, ima iskrene namjere, znanje i iskustvo.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade u Bjelovaru, RTL
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Žao mi je što je Karamarko izabrao put radikalizacije. Prije nego što je došao na vlast, nikada ga nisam doživljavao kao desnog radikala, ali sada je, valjda iz nekakvih unutarstranačkih procjena za uspjeh, izabrao tu tvrdu poziciju. To me malo podsjeća na Miloševića, koji sigurno nije bio nikakav srpski nacionalist, ali je u unutarstranačkim borbama za vlast izabrao opciju koja je vodila do ratne katastrofe koju smo prošli. Nadam se da se to ne će ovdje dogoditi, ali tome se treba suprotstaviti argumentima, upozoravanjem na to, pokazivanjem kamo su takve ideje odvele u prošlosti.
Zoran Pusić, bivši zaposlenik JNA, brat Vesne Pusić, sin ustaše Eugena Pusića i čelnik neke civilne protuhrvatske udruge, www.tacno.net
 

LAŽ

 
- Ne smije se zaboraviti da je režim u NDH ubio više od 16 do 20 tisuća Roma.
Zoran Milanović, predsjednik vlade na Danu Roma u Saboru 8. IV. 2015.
 
- Muslimani ne diraju tuđe svetinje.
Irfan Malić, imam novopazarski na prosvjedu protiv karikatura, Jutarnji list
 
- Promet u dijelu Zagreba oko središta prosvjeda stalno je ometan, građane nitko nije zaštitio niti im olakšavao život, a iz svega su korist izvukli – političari. Nisu profitirali niti branitelji, jer, objektivno, zaštita im je za hrvatske ekonomske prilike vrhunska, pa ništa nije trebalo ni tražiti.
Ines Šaškor, bivša jugokomunistica, a sadašnja dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske
 

NAIVA

 
- Europa je  multireligijska zajednica. Naravno da mi Europljani imamo veliki interes za islam koji bi dijelio naše zajedničke, europske vrijednosti. Bilo bi divno kad bi nam to pošlo za rukom. Tako bi mogla nastati i nova kvaliteta međureligijskog dijaloga u Europi koji nam je nužno potreban. Naša Europa XXI. stoljeća zamisliva je samo s islamom, ali ne protiv ili bez njega.
Michael Roth, državni tajnik za europska pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova SR Njemačke, DW
 

NAKNADNO PRIZNANJE

 
- Nedostatak reformi najveći je problem ove vlade. Praksa je pokazala da u našim institucijama ima mnogo problema, recimo sporost sudskih sporova i nerazumni propisi koji usporavaju gospodarstvo, kao i sporost u reakciji na krizu.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, N1 jugo-televizija
 

OPASNO PITANJE

 
- Što mislite o ustaškim povicima na stadionima u Hrvatskoj?
Antonela Začević, novinarka Nacionala pita švedskog veleploslanika Larsa Schmidta
 

PILA NAOPAKO

 
- Ovo je borba protiv kriminala, protiv ljudi kojima ništa nije sveto i koji gaze preko mrtvih za vlastite interese, borba za Zakladu Nore Šitum i borba protiv beskičmenjaka kao što je ministrica Opačić koja se nakon 20 godina bavljenja socijalnom politikom sjetila promijeniti zakon.
Đana Atanasovska, majka preminule Nore Šitum protiv sudske presude, RTL

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Srijeda, 30/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1467 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević