Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Izvanbračna djeca su ona koju nitko ne voli.
Mladen Bajić, „tužilac“ u vrijeme Jugoslavije, glavni tužitelj u vrijeme demokratske Hrvatske i kandidat za suca Ustavnoga suda u Saboru
 
- Zlatar Violić je prvoklasna stručnjakinja, žao mi je što nije više ministrica. Vidjet ćemo još tko će je zamijeniti.
Vesna Pusić, šefica smijenjene ministrice u HNS-u, HRT
 
- Taj se događaj nikad nije dogodio. Nisam pokušao oteti Cetinskog, niti slao ikoga da mu prijeti. Tony laže.
Anto Nobilo, jugoslavenski „tužioc“, a „hrvatski advokat“ o tomu kako je godine 2000. naredio silnicima da uhite pjevača Tonyja Cetinskoga, www.direktno.hr
 
- Ne smisla njima odgovarati, jer su svi kao udareni topuzom u glavu. Zato sam paljenjem zastave ustaškoj državi poslao konkretnu poruku.
Vojislav Šešelj, četnik, nakon paljenja hrvatske zastave usred Beograda, Beta
 
- Prosvjednici su dosadili, što bi narod kazao, i bogu i ljudima. Takvi, postaju iracionalni.
Ines Šaškor, bivša jugokomunistica, a sadašnja dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske
 
- Najveći zločinci su našoj povijesti bili su oni slabići koji su bacili rusku moć na pod – Nikola II. i Mihail Gorbačov – oni koji su dopustili da tu moć pokupe histerici i luđaci.
Vladimir Putin, ruski predsjednik, The New York Times
 
- Saudijska Arabija izvozi dva maligna resursa: korupciju i brutalan puritanski oblik islama. To mora imati na umu svaka vlada koja održava odnose s njome.
Margot Wallström, švedska ministrica vanjskih poslova, The Guardian
 
- Publikaciju Civilni kapaciteti Hrvatske za mirovne studije i operacije autora g. Gordana Bosanca iz nevladine udruge Centar za mirovne studije, nije financiralo niti distribuiralo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Odgovornost za sadržaj publikacije snosi autor Gordan Bosanac te izdavač Belgrade Centre for Security Policy. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova se može slagati ili ne slagati s nekim mišljenjima i stavovima pozvanih sudionika, ali ne cenzurira njihova mišljenja na okruglim stolovima koje organizira.
Vesna Pusić u odgovoru na zastupničko pitanje Miroslava Tuđmana zašto se je u Saboru dijelila brošura Gordana Bosanca iz Centra za mirovne studije koja je napravljena u Beogradu i negira Domovinski rat, Oluju...
 
- Vaše zastupničko pitanje vidim kao politički obračun s trenutnim nositeljima vlasti RH na što imate apsolutno pravo, ali Vam ne mogu dopustiti da taj obračun radite preko mojih leđa i preko leđa organizacije u kojoj sam aktivan – Centra za mirovne studije.
Gordan Bosanac, čelnik protuhrvatske udruge Centar za mirovne studije brani srbijansku brošuru koju je dijelio na Okruglom stolu u Saboru, a koji je organizirao MVEP
 
- Dunav je rijeka, mijenja svoj tok, teško je utvrditi jedinstvenu granicu bez načela koje bi prihvatile obje strane.
Gordan Markotić, hrvatski veleposlanik u Srbiji, Slobodna Dalmacija
 
- U kontekstu prijepora zemalja EU i nečlanica o granicama, granični spor Srbije i Hrvatske nije usamljen. Hrvatska je u Uniju uvezla svoj spor sa Slovenijom, koji je kasnije riješen, ali još nije riješila spor s Crnom Gorom.
Radio-televizija Srbije, urednički komentar
 
- Nezadovoljstvo hrvatskog naroda i njegova pozicija može se riješiti racionalizacijom broja županija i odnosima unutar FBiH, te promjenom načina izbora hrvatskog člana Predsjedništva i izbora u Dom naroda.
Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH protiv Daytona 2, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Prije izbora pisali smo u Washington da će naši odnosi biti dobri tko god pobijedi. S Ivom Josipovićem imali smo vrlo dobre odnose, on je bio zagovornik jačanja hrvatsko-američkih veza.
Keneth Merten, veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj, Lider
 
- Nakon tri godine Hrvatska je na pravom putu i ima jako dobru perspektivu. Ovo je godina u kojoj konačno vidimo rezultate našeg rada.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade u Bjelovaru, HRT
 
- Formulacija “za mene je Tito diktator” u najmanju ruku diskutabilna, jer – u krajnjoj liniji – koga zanima njezino osobno mišljenje?
Tomislav Jakić, jugoslavenski novinar o micanju poprsja zločinca Josipa Broza s Pantovčaka, www.tacno.net
 
- Ne treba se čuditi da se sada dio branitelja, sklonih radikalnoj desnici, osjeća moćnim nesmetano mjesecima kampirati pred Ministarstvom branitelja, s ne baš artikuliranim zahtjevima, ali s jasnim ciljem – stvoriti pritisak prema promjeni vlasti.
Zoran Pusić, bivši zaposlenik JNA, brat Vesne Pusić, sin ustaše Eugena Pusića i čelnik neke civilne protuhrvatske udruge protiv branitelja u Savskoj, www.tacno.net
 
- Ali i dalje je neobjašnjivo ponašanje vlasti. Ili i njima, zbog izborne godine, odgovara ova tenzična, eksplozivna, ideološki nabijena situacija? Branitelji su dobili prekršajnu prijavu samo zbog šetnje do premijerova stana, ali ne i zbog neprijavljenog petomjesečnog logorovanja. Premijeru su pod prozorom vikali “za dom spremni”, nije li to za ipak malo ozbiljniju sankciju od prekršajne prijave? Organizatorici antiprosvjeda pristaše prosvjeda prijete da će “prva dobiti metak u glavu”.
Sandra Bartolović, bivša novinarka Vjesnika zaziva represiju protiv hrvatskih branitelja, www.tacno.net
 
- Što bi ta lustracija trebala značiti? Da ni sam Tuđman ne može biti predsjednik države? Ili, da Ivica Račan ne može biti u parlamentu? Smiješno! A što bi tek uradili sa Savkom Dabčević-Kučar? U Hrvatskoj je lustracija neprimjenjiva. Jer je nemoguće napraviti rez i reći: ovo su bili banditi, ovo patrioti. Već šezdesetak godina kadrovske se strukture prepliću: komunistički vladari i disidenti, boljševici i demokrati, Titovi generali i hrvatski nacionalisti... Tko bi tu koga lustrirao i s kojim pravom?
Slavko Goldstein, izdavač, Jutarnji list
 

TVRDNJE

 
- Izravno me je mučio Štef Katić, a šef cijele ekipe je bio Josip Drpić.
Vice Vukojević, politički zatvorenik u vrijeme Jugoslavije, www.direktno.hr
 
- Daina Pusić, kći ministrice Pusić, predsjednice HNS-a jedna je od rekorderki u HAVC-u po pitanju financiranja kratkog igranog filma Zvjerka od 260 tisuća kuna.
Iva Međugorac, novinarka portala www.dnevno.hr
 
- Neke se stvari ne smiju mijenjati jer su povijesno važne. Grb mora dominirati, ja sam tu tradicionalan i za mene grb mora biti na hrvatskim registarskim oznakama.
Ante Nazor, povjesničar, www.direktno.hr
 
- Europa se plaši muslimana, kazao je vrhbosanski nadbiskup i Europa senzibilna na prava religijskih manjina. Ali, današnja Europa zaboravlja svoje osnove, temelje: svoje kršćanske korijene i kulturu
Kardinal Vinko Puljić, vrhbosanski nadbiskup uoči posjeta pape Franje, Il Giornale
 
- Mladen Bajić Bog je u ovoj državi i on odlučuje tko će u ovoj državi živjeti i umrijeti i tko će disati zrak.
Poruka iz braniteljskog šatora jugoslavenskom „tužiocu“ i hrvatskom „državnom odvjetniku“

- Frljić šatorom promovira 'Životinjsku farmu': Hoće li za ulogu svinje uzeti Obersnela?
Marcel Holjevac, novinar portala www.dnevno.hr
 
- Premda je sasvim jasno da bez detitoizacije i bez dekomunizacije svih segmenata hrvatskoga društva nije moguć napredak ni na kojem području, pa ni na gospodarskom, za ostvarenje punine tih nepovratnih procesa trebat će još mnogo vremena, snaga, strpljenja i upornosti.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 
- Fred Matić i njegova moralna vertikala Zoran Milanović od početka prosvjeda plaćaju PR agencije koje smišljaju raznorazne kampanje u svrhu medijskoga linča hrvatskih branitelja, a posebno su se usmjerili na linč 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata. Ljutnja i mržnja usmjerena prema invalidima svoje ishodište nalazi u činjenici da se hrvatski ratni vojni invalidi nisu dali potkupiti.
Dražimir Jukić, predsjednik Zbora udruga veterana i Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije u priopćenju javnosti
 
- Odgovoran čin ponašanja bi bio da je ministar Hajdaš Dončić podnio ostavku jer je to obećao ako monetizacija ne uspije, ili da je dao ostavku jer sustav željeznica ne funkcionira. Primjer odgovorne ostavke bi bilo da je ministar regionalnog razvoja  Grčić dao ostavku jer je rekao da svojom funkcijom jamči gospodarski rast, ili ministar poduzetništva Maras koji je jamčio 50 tisuća više zaposlenih. Ništa se od toga nije ostvarilo! Ovo je školski primjer kad ministar mora biti smijenjen zbog onoga što je učinio. Ne može se govoriti ni o računovodstvenim nepravilnostima!
Goran Marić, bivši nogometni sudac i sadašnji saborski zastupnik HDZ-a u emisiji Poligraf HR-a
 
- Karcinom klijentelizma, karijerizma i korupcije toliko je uzeo maha da za SDP jednostavno nema spasa. Kako stvari stoje, moja bivša politička stranka postat će dio povijesti. Nakon parlamentarnih izbora, SDP će, vidjet ćete, biti u rasulu. Moja prognoza budućnosti te stranke nije svjetla: poraz na izborima, borba za tron u stranci, zatim procesuiranje premijera i ministara pa podjele unutar stranke i na kraju raspad.
Ivica Pančić, bivši SDP-ov ministar branitelja i saborski zastupnik, Jutarnji list
 
- Osnivanje pak »Antifašističke lige Hrvatske« upravo je pokazatelj novih grupiranja za osporavanje tih neizbježnih procesa. No, ni to osnivanje nije bez manipulacije: umjesto da se nazove pravim imenom – komunistička, što bi bilo i legitimno i korektno – naziva se antifašistička te i na taj način pokušava kompromitirati Hrvatsku, zemlju u kojoj, hvala Bogu, stvarnoga desnoga ekstremizma ima manje nego u bilo kojoj drugoj članici EU-a.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 
- Na čelo javne televizije postavljaju bivšeg čelnika Saveza socijalističke omladine Jugoslavije i primatelja štafete koji je na čelu iste kuće, koja se tada zvala Televizija Zagreb, bio osamdesetih godina, dok je režim ubijao ljude po inozemstvu, a u domovini slao ljude na robiju radi misli, vica ili pjesme. Pri svemu tome se, gotovo tragikomično, kao neki “Treći put” između izlizanog HDZ-a i SDP-a javnosti nude tipovi koji su prije trideset godina bili čelnici republičke socijalističke omladine.
Nino Raspudić, kolumnist banjolučkih Nezavisnih novina
 
- Crnogorska vlada nije vlada gospođo Kesovija, niti su stranke koje pomenuh političke stranke draga Konavljanko i Dubrovčanko. Sve je to gola, očigledna mafija izrasla iz tajne policije ratnog zločinca Slobodana Miloševića. Vjerni njegov sluga i debelo plaćeni podanik bio je i ostao Milo Đukanović. Crnom Gorom, gospođo Kesovija, dvadest i jednu godinu vlada očigledna mafija iza koje, kao i iza svih balkanskih mafija, stoji CIA gospođo!
Slavko Perović, predsjednik crnogorske Liberalne stranke u pismu Terezi Kesoviji
 
- Vlada je vrlo snažno zagovarala tu monetizaciju i naglo odustajanje pokazuje neozbiljnost države i nestabilnost i nepredvidljivost i to je zamjerka koju najčešće slušam. Ne možemo u Hrvatskoj znati što možemo očekivati od danas do sutra kad Vlada tako brzo mijenja svoje mišljenje, poreznu politiku, zakone i stječe se dojam da mi ne znamo kuda idemo i kuda bismo uopće željeli ići. To je bila jedna od ključnih zamjerki koje sam čula prilikom posjeta Njemačkoj.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica, Hrvatski radio
 
- Jugoslavenski su komunisti gradili „državni socijalizam“ u čijem temelju je bio jedan vođa i jedna partija koja je vladala kombinacijom partijsko-policijskog terora i ideologizirane privole  stanovništva. Koliko god euforična bila slavlja pobjede nad fašizmom, ona nisu mogla prikriti činjenicu da se zapravo radilo o jednakoj ili pak srodnoj psihičkoj shemi funkcioniranja fašizma i (komunističkog) antifašizma, bez obzira na njihova oprečna sadržajna određenja.  
Ivo Lučić, povjesničar, www.direktno.hr
 

GOVOR MRŽNJE

 
- U Hrvatskoj je bio i građanski rat nakon kojeg je izvršena agresija na zemlju.
Tihomir Ponoš, bivši novinar Vjesnika, sadašnji novinar Novoga lista i vanjski suradnik na Hrvatskom radiju za povijest, HRT
 
- Nemojte se vi zaje.... sa mnom, svima ću vam dati otkaze..... neka vas Karamarko zbrine.
Boris Sruk, ravnatelj poslovanja HRT-a prijeti hrvatskim braniteljima na HRT-u, www.direktno.hr
 
- Prava branitelja-invalida. Ona inače višestruko nadmašuju materijalna prava civilnih invalida.
Ines Šaškor, bivša jugokomunistica, a sadašnja dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske
 
- Dođite k nama, upoznajte 250.000 protjeranih iz Oluje. Objasnite tim protjeranim Srbima da oni nisu Hrvatsku napustili iz ekonomskih razloga, već da su bježali pred jamom i ustaškim generalom, bivšim haaškim optuženikom Antom Gotovinom, koga Milanović naziva "anđelom"."Dođite, objasnite im i obiđite neki naš grob, mi ćemo vas razumjeti, znamo praštati, dođite i zanemarite svoju taštinu i nemojte tako loše govoriti o Srbiji, Srbija vam nije neprijatelj.
Aleksandar Vulin, srbijanski ministar rada poručuje Hrvatima, Danas, Beograd
 
- Vaše pitanje je napad na temelje demokracije. Potpuno je neprimjereno da saborski zastupnik daje ocjene o protuustavnosti rada udruge. Tu se radi o već viđenom napadu na temelje demokracije.
Gordan Bosanac, čelnik protuhrvatske udruge Centar za mirovne studije brani srbijansku brošuru koju je dijelio na Okruglom stolu u Saboru, a koji je organizirao MVEP
 
 Pojavljivanje norveškog veleposlanika Henrika Ofstada na osnivanju Antifašističke lige Hrvatske izazvalo je bijes i negodovanje krajnje desnice i zahtjev da se ispriča.
Jurica Körbler, bivši novinar Vjesnika, Fokusa, Vjesnika,..., a sada Jutarnjega lista (EPH) i dopisnik srbijanskih Večernjih novosti
 
- Na stadionu je bio i Đuro Glogoški, vođa šatordžija, kojeg je Kolinda srdačno pozdravila.
www.index.hr nakon utamice Hrvatska – Norveška 5:1 (1:0)
 
- Desnica u crveno-bijelim dresovima Grabar Kitarović, Glogoški i Karamarko u navijačkom elementu.
Naslov u Jutarnjem listu nakon utamice Hrvatska – Norveška 5:1 (1:0)
 
- Tek je svaki drugi Francuz u nedjelju otišao na lokalne izbore. A zastrašujuće mnogo njih – svaki četvrti – glasovao je za desnu populističku Nacionalnu frontu, stranku jednako neprijateljski raspoloženu prema strancima koliko i eurofobnu.
Christian Wernicke, novinar münchenskoga Süddeutsche Zeitunga
 
- Zajednička karakteristika svih totalitarnih umova želja je za propisivanjem tumačenja povijesti i za stvaranjem mitova.
Zoran Pusić, bivši službenik JNA, a sadašnji predstavnik one „građanske Hrvatske“ koja se bori protiv Hrvatske o incijativi suca Ivana Turudića da se zaštiti Domovinski rat, The Journal of the Turkish Weekly, Turska
 
Ali, ako Vlada padne u nedemokratskim okolnostima, uz manju ili veću pomoć šatoraša, za hrvatsku državu i društvo doći će dani gnjeva. Hrvatska će se od toga oporavljati desetljeće, možda i više.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, www.autograf.hr
 
- Gospi je ustvari dosta da se pojavi na pozornici. Ona je nešto kao Mišo Kovač, samo raširi ruke, a publika u suzama otpjeva, od početka do kraja, čitavu pjesmu.
Ante Tomić, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Sve češće se mogu čuti upozorenja o fašizaciji našeg društva.
Sandra Bartolović, bivša novinarka Vjesnika, www.tacno.net
 
- Komemoracija u Bleiburgu pretvorila se u ustaški dernek.
Zoran Pusić, bivši zaposlenik JNA, brat Vesne Pusić, sin ustaše Eugena Pusića i čelnik neke civilne protuhrvatske udruge, www.tacno.net
 
- Nedavno je Tomislav Karamarko izjavio kako svatko u svojoj sobi, dvorištu i kući može misliti što hoće, ali na javnoj sceni sigurno ne i da će se u javnosti morati poštovati politička doktrina Franje Tuđmana i veliko djelo Gojka Šuška. To je naznaka elementarnog poricanja antifašizma, pluralizma i slobode govora.
Milorad Pupovac, predsjednik Srpskoga narodnog vijeća na osnivanju Antifašističke lige, www.documenta.hr
 
- Kolinda nije, kao što je obećala, državnica koja ujedinjuje hrvatsko društvo. Niti joj je itko u to ozbiljno povjerovao. Ona zapravo od početka mandata čini sve da samo produbi te podjele. Ova gesta micanja Tita s Pantovčaka bila je prst u oko onom dijelu hrvatskog društva kojeg Kolinda ni ne pokušava privući sebi. Onim "jugofilima, jugoslavenima, komunjarama i udbašima". Jer, Kolinda je zaključila da na Pantovčaku nema mjesta za njih oboje. Tito je prvi došao i prvi odlazi. 
Tomislav Klauški, novinar bulevarskoga 24 sata fra Ivana Tolja
 
- Komemoracije na Bleiburgu pretvaraju se u ustaške derneke i znaju biti protkane veličanjem ustaške vojske više nego pijetetom prema žrtvama.
Slavko Goldstein, izdavač, Jutarnji list
 
- Anto Đapić je slavonski lola što se svojedobno proslavio podignutom desnicom mjereći visinu kukuruza.
Boris Dežulović, trenutačni novinar Slobodne Dalmacije, inače jugooficirsko dete vlaškoga podrijetla (Dež-ul) iz Crne Gore
 
- Kad na inauguraciji prebaci lentu preko desnog ramena, Kolinda Grabar Kitarović nikako neće izgledati poput moderne europske državnice, kakav bi dojam, vjerujemo, htjela postići. Kad njene fotografije sa svečanog polaganja prisege obiđu svijet, nova će se hrvatska predsjednica naći rame uz rame uz Huga Chaveza, Eva Moralesa, Fernanda Lugoa, Roberta Mugabea…
Jelena Lovrić, jugokomunistica i udarno pero Jutarnjega lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Na antifašizam mnogi gledaju s prezirom, a svim silama nastoji se  rehabilitirati ustaške zločince i NDH.
Jurica Körbler, bivši novinar Vjesnika, Fokusa, Vjesnika..., a sada Jutarnjega lista (EPH) i dopisnik srbijanskih Večernjih novosti
 
- Prosvjed je služio potiskivanju sjećanja na kriminalnu prošlost dugogodišnje vladajuće stranke i okupljanju oko novog vođe, čvrstog desničara Karamarka.
Ines Šaškor, bivša jugokomunistica, a sadašnja dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske
 
- Povijest se ne bi trebala prepustiti samo povjesničarima jer upravo oni često iz političkih razloga podliježu povijesnome revizionizmu, ali ovaj prijedlog predstavlja još opasniju mogućnost. Postoji opasnost od stvaranja povijesti kojom se uništava budućnost. Smatram da bi primarni interes Hrvatske kao demokratske zemlje s vladavinom prava trebala biti istina. Ne možete regulirati istinu pravnim dokumentima.
Zoran Pusić, bivši službenik JNA, a sadašnji predstavnik one „građanske Hrvatske“ koja se bori protiv Hrvatske o incijativi suca Ivana Turudića da se zaštiti Domovinski rat, The Journal of the Turkish Weekly, Turska
 
- Tita se naime – objektivno gledajući – ne može odvojiti od antifašizma i antifašističke borbe – ni u Hrvatskoj, ni u tadašnjoj Jugoslaviji, ali ni u svijetu. Naprosto – ne može. Jer, antifašističke borbe ne bi bilo bez Tita i Komunističke partije kojoj je on stajao na čelu, koliko god da je istina kako većina boraca Narodno-oslobodilačke vojske nisu bili komunisti.
Tomislav Jakić, jugoslavenski novinar o micanju poprsja zločinca Josipa Broza s Pantovčaka, www.tacno.net
 
- Konfesionalnom vjeronauku nije mjesto u školama i mora se tražiti način da ga se vrati tamo gdje mu je i mjesto – u sakralne objekte i vjerske institucije.
Drago Bojić, „bosanski franjevac“ na tribini u Mostaru pod nazivom “Omladinski forum: dijalogom do razumijevanja” - “Religija i sukobi: između vjere i politike”, www.tacno.net
 
- Što se tiče optužbi za jugoslavenstvo, uopće se ne stidim toga da sam bio jugoslavenski izdavač. U Jugoslaviji sam objavljivao sjajne knjige i mislim da se time mogu ponositi. Zadovoljan sam što u sebi nosim više identiteta, koji me obogaćuju. Nikad ne tajim da sam i Židov i Hrvat, da sam bio Jugoslaven i da sam Europejac. Uskoro mi je 87 godina. Nitko me više ne može zastrašiti. Ničeg se ne bojim. Uostalom, u partizanima sam prije sedamdeset godina dobio orden za hrabrost!
Slavko Goldstein, izdavač, Jutarnji list
 
- Eto, na užas velikih Hrvata i Hrvatica, na užas katolika većih i boljih od pape Franje, stoga na ovo mjestu jasno želimo reći: sviđa nam se serija Crno-bijeli svijet, jer razbija jedan bespotrebni tabu, jer realno govori o vremenima koja su prošla i ne će se vratiti, o državi čiji rok trajanja je istekao, bez izgleda da je netko ponovo učini »svježom« i »jestivom«.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista hvali jugonostalgičarsku skupu seriju Crno-bijeli svijet
 

PRIJETNJA

 
- Vlada je mogla sankcionirati skup koji nije prijavljen po zakonu, ali nije. Milanovićeva je Vlada još od trenutka kada je dopustila da je grupica nabrušenih veterana otjera iz kolone u Vukovaru, na dan sjećanja na tragediju toga grada, dopustila bezakonje. Potom je tolerirala ''šatoraše'', dala im struju i higijenske potrepštine. Sada bi im to naplatila. Nesnalaženje, strah ili procjena da je tako bolje? To je manje važno od činjenice da se dopustilo da se zakon provodi selektivno.
Ines Šaškor, bivša jugokomunistica, a sadašnja dopisnica Radio Slobodne Europe iz Hrvatske
 
- Zaista se ne zna tko je pravi, ne samo nominalni šef policije. Zapravo, na djelu je svojevrsni maskenbal.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, www.autograf.hr
 
- Političke stranke su kažnjene, ali Crkvu nitko ništa ne pita. To je moguće, jer postoji strah od Crkve, odnosno od njezinoga utjecaja na vjernike koji su i birači, umjesto da se koristi dolazak pape Franje koji je zainteresiran da Crkvu vrati njenoj misiji. Značajna je Crkvena misija.
Stipe Mesić, „pravnik i umirovljeni državnik“, www.lupiga.com

- Ako nadležna represivna tijela na ovo ne reagiraju, njihova šutnja bit će znak da se slažu s takvom "uređivačkom politikom" koja eterom širi govor mržnje.
Ivica Šola, kolumnist portala 7Dnevno protivi se Šešeljevom napadu na Ivu Josipovića i Vesnu Pusić
 

STALJINIZAM

 
- Nesporno je: režim uspostavljen u Jugoslaviji (što znači i u Hrvatskoj) bio je u Titovo vrijeme autoritaran, zasnivao se na vlasti i monopolu na vlast jedne partije, a Tito je bio taj koji je stajao na njezinome čelu. No, on je uvijek, ama baš uvijek, donosio odluke i upravljao oslanjajući se na kolektivna tijela: politbiro Partije, Centralni komitet, predstavnička tijela, počevši s “ratnim parlamentom”, Antifašističkim vijećem narodnog oslobođenja Jugoslavije (Avnoj), a u ratu na Vrhovni štab. Da, imao je iznimni autoritet i ugled i, da, njegova je riječ imala veliku težinu. Autoritarni je vladar nesumnjivo bio, ali isto tako nesumnjivo diktator nije bio.
Tomislav Jakić, jugoslavenski novinar o micanju poprsja zločinca Josipa Broza s Pantovčaka, www.tacno.net
 

UCJENA

 
-Obnovit ćemo Rijeku, ali samo akose zatvori rafinerija u Sisku.
Zsolt Hernadi, šef Uprave mađarskog MOL-a, Euromoney
 

UNITARIZAM

 
- Bilo bi daleko bolje da ljudi glasaju za najboljeg kandidata bez obzira na etničku pripadnost i to je ključni dio slučaja „Sejdić i Finci“. Ako je čovjek Srbin, Bošnjak ili Hrvat i misli da je najbolji kandidat pripadnik bilo koje etničke grupe onda bi morao imati pravo glasati za tog kandidata.
Jonathan Moore, šef misije OSCE-a u BiH, Radio Slobodna Europa
 

ZAMJENA TEZA

 
- Svodeći Tita na ''zločinca'' i izjednačavajući komuniste s nacistima, HDZ ništa drugo ne radi nego rehabilitira ove druge, prisvajajući njihovu ''baštinu''. Krvavu baštinu. Jer, u Hrvatskoj se o tome i ni o čemu drugom ne radi.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Naš angažman oko ljudskih prava nisam doživljavao kao antifašizam, jedino u dijelu oko zalaganja vraćanja imena Trga žrtava fašizma. Međutim, obrana temeljnih ljudskih prava zapravo jest antifašizam i ujedno antitotalitarizam. Sve totalitarizme karakterizira prezir prema individualnim ljudskim pravima na teorijskom nivou i njihovo kršenje u praksi.
Zoran Pusić, bivši zaposlenik JNA, brat Vesne Pusić, sin ustaše Eugena Pusića i čelnik neke civilne protuhrvatske udruge,www.tacno.net
 
- Nikome u Hrvatskoj, ali ni u EU, ne smeta kad usred Zagreba na stadionu uz prijenos državne televizije nastupa pop pjevač Thompson s ustaškom scenografijom, kao što nikom ne smeta to što su Srbi građani trećeg reda, što se razbijaju ćirilični natpisi.
Branko Radun, komentator beogradske Politike
 
- Ili kada branitelji kažu da treba zgaziti “dvije crvene zmije”, Josipovića i Milanovića, demokratski izabrane (kao i oni prije njih)? Je li istina, primijenjena tu i sada, zapravo ustaška država i njezino poimanje nacionalnih i ljudskih prava ili ovakva demokracija, koja nam na vlast dovodi ono što smo zaslužili?
Inoslav Bešker, jugoslavenski novinar EPH, Jutarnji list

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Srijeda, 30/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1783 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević