Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- I Tito i Tuđman su najbolje što smo mi u datim razdobljima svoje povijesti imali, i to ako kao Hrvat ne razumiješ onda ne razumiješ hrvatsku povijest.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade u Jastrebarskome nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović očistila Pantovčak od poprsja zločinca Josipa Broza, www.dnevnik.hr
 
- Njemački predsjednik Joachim Gauck na svojoj je internetskoj stranici objavio cijeli govor što ga je pripremio kao zdravicu gošći Grabar-Kitarović. I Gauck u njemu apsolutno ničim ne ukazuje da smatra da odnose dviju država treba popravljati, a Perkovića niti ne spominje.
Dražen Ciglenečki, komentator Novoga lista brani Lex Perković
 
- Ono što nije učinio ni Franjo Tuđman, sada je učinila njegova sljedbenica. Preko noći i preko koljena. 
Tomislav Klauški, novinar bulevarskoga 24 sata fra Ivana Tolja
 
- Rješenje spora sa Slovenijom moglo biti negdje na tragu sporazuma Račan – Drnovšek otprije 13 godina. A to znači da bi se nakon velikih troškova vratili na sam početak.
Milorad Pupovac, povlašteni čelnik hrvatskih Srba, Novi list
 
- Što se tiče stavova N.G. o D.M. uloga je kazališta širiti demokratske vidike!?
Ivo Štivičić, kazališni redatelj i scenarist o angažmanu beogradskog glumca Nebojše Glogovca za Dubrovačke ljetne igre, www.hrsvijet.net
 
- Demokratsko smo društvo, poštujem svačije mišljenje, ali nisam čuo nijedan argument protiv ovog prijedloga osim da je to miješanje politike u nogomet. Savez djeluje po hrvatskim zakonima, a Sabor je vrhovno zakonodavno tijelo koje donosi zakone i akte RH, i pritom se ne miješamo u unutarnje stvari Saveza. A široka potpora ovom prijedlogu pokazuje da su promjene potrebne. Očito neke stvari nisu dobre što su i u samom Savezu potvrdili. Drago mi je da ćemo u Saboru otvoriti raspravu o tome –
Srđan Gjurković, saborski zastupnik Pusićeva HNS-a o sramnom miješanju politike u šport (nogomet), Športske novosti
 
- Ako oni danas jednom lošem premijeru, kakav je Milanović, ne mogu prigovoriti ništa drugo osim da nije 1991. bio u vojsci, kao da bi bio bolji premijer da je bio u vojsci, ili kao da bi sadašnji kandidat za premijera, koji se isto tako nije baš istaknuo na prvoj crti bojišnice, bio bolji premijer, to su besmislice. Ti ljudi nemaju pojma o realnim problemima jer žive u privilegiji. I zato jer žive u privilegiji ne mogu dobiti široku podršku
Žarko Puhovski, lažni svjedok protiv hrvatskih proljećara 1991./1992. i protiv hrvatskih generala na Sudu u Den Haagu, HRT
 
- Srbija želi izgraditi dobre odnose s Hrvatskom. Spremni smo za konstruktivan politički dijalog i stvaranje preduvjeta za rješenje svih otvorenih pitanja. U tom smislu očekujemo da će se brže rješavati otvorena pitanja iz prošlosti.
Ivica Dačić, srbijanski šef diplomacije, EUinside, Sofija
 
- Iz sjedišta europske uprave ističu da su tehnički pregovori za poglavlje 32, koje se odnosi na financijsku kontrolu, u potpunosti završeni i da bi sutra mogli započeti, ali da za to ne postoji politička volja. Koči Njemačka, koja inzistira u tome da se najprije otvore poglavlja 23, 24 i 35, koja se odnose na vladavinu prava i Kosovo.
G. Č., novinar beogradskih Večernjih novosti
 
- Timothy Garton Ash nedavno je u Guardianu usporedio Putina s Miloševićem, Srbiju s Rusijom, a ukrajinski građanski rat s onim u BiH. Ta usporedba trebala je stigmatizirati Putina. Ali ona zapravo mnogo više rehabilitira Miloševića i onovremenu Srbiju, koji sebe mogu vidjeti, naročito tijekom NATO-ove agresije 1999., kao prve žrtve aktualnog 'Drang nach Osten' američkog imperija.
Slobodan Antonić, srbijanski sociolog, Danas, Beograd
 
- Pokušaj naših europarlamentaraca da blokiraju Srbiju i prije nego što je počela svoje pregovore s EU-om neslavno je propao, a Hrvatska se prvi put jasno i nedvosmisleno pozicionirala kao novi »troublemaker« u regiji.
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Mislim da je napravljena velika i gotovo nepopravilja pogrješka 90-ih godina u našem obrazovnom sistemu kada su uvedeni konfesionalni tipovi vjeronauka. To znači da se na tom vjeronauku uči gotovo o samo jednoj religiji i on se ponekad pretvara u obredoslovlje – u onaj tip vjeronauka koji bi se trebao vezati uz župu, džamiju, crkvu i jednom takvom vjeronauku nije mjesto u obrazovnim institucijama.
Drago Bojić, „bosanski franjevac“ na tribini u Mostaru pod nazivom “Omladinski forum: dijalogom do razumijevanja” - “Religija i sukobi: između vjere i politike”, www.tacno.net
 
- Jako sam zadovoljna s našom vanjskom politikom, kao i našim međunarodnim položajem. Imamo utjecaj mnogo veći od veličine i ekonomske snage. Prije svega, zato što se postavljamo racionalno, imamo stav i nismo ekshibicionisti da vodimo vanjsku politiku za potrebe senzacionalizma kod kuće. Sada prvi put imamo artikuliranu, normalnu vanjsku politiku, koja ima interese i komunikaciju, i sa zemljama s kojima dosad to nikad nismo imali.
Vesna Pusić, šefica diplomacije, Jutarnji list
 
- Na primjer, civili nisu ubijani, u pravilu su dobivali propusnice da se vrate kući.
Slavko Goldstein, izdavač, govori kako su hrvatski civili na Bleiburgu bili „pušteni kući“ Jutarnji list
 
- Odlazak mladih iz zemlje je elementarna nepogoda i veliki gubitak.
Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske vlade, www.direktno.hr
 

TVRDNJE

 
- Kao malo dijete sam nevin politički osuđen i odveden u Auschwitz, a ovo što se danas događa manje ili više miriši na ona vremena. Stoga sam se osjećao ponukanim kao poštovatelj 6 milijuna nestalih u holokaustu u njihovo i ime svih koji danas pate u svijetu potpisati peticiju kojom se traži ukidanje političkih hapšenja i gradonačelniku Bandiću dopusti da i dalje čini dobra djela u Zagrebu.
Branko Lustig, hrvatski filmski producent, oskarovac i preživjeli u logoru Auschwitz na potpisivanju peticije za oslobađanje Milana Bandića, Slobodna Dalmacija
 
- Federalizacija je jedino rješenje.
Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a o nužnom preustroju BiH, Dani, Sarajevo

- Kardinal Alojzije Stepinac je pravno osuđen, hrvatsko proljeće isto, zakoni o holokaustu su bili pravni, ali nisu bili pravedni. Ne smije dopustiti da se pozivajući na pravo izgubi pravednost. Ako Hrvatska dobre ljude kao što je Bandić ne pretvori u snagu, nego ih bude progonila, onda takva Hrvatska nema šanse i ne treba je ni imati.
Slobodan Lang, hrvatski humanist na potpisivanju peticije za oslobađanje Milana Bandića, Hina
 
- Vjerujem u Zagreb, Hrvatsku i pravdu iako se ljude hapsilo i zatvaralo pa se tek onda tražilo dokaze. Nitko ne može biti kriv dok mu se to pravomoćno ne dokaže.
Zdravko Tomac, bivši član SDP-a i Bandićev bliski suradnik, Hina
 
- Kao nekome tko je radio na pretpristupnim pregovorima i uvjeravao EU da će Hrvatska biti konstruktivan partner, bila sam razočarana kada je nakon ulaska u Uniju došlo do razilaženja u slučaju europskog uhidbenog naloga i slučaja Perković. To je bilo nepotrebno. Hrvatska mora dokazivati svoju vjerodostojnost držanjem do onoga što je potpisala.
Kolinda Grabar Kitarović, hrvatska predsjednica uoči posjeta Njemačkoj, Deutsche Welle
 
- Izborna je godina i slučaj plaća nije nikakav pametan potez, Vlada samo pokazuje kako je destruktivna. Najgore je od svega to što sadašnja vlast doslovno 'puca' na emocije građana koji ionako već loše žive. Već tri godine uništavaju hrvatsko gospodarstvo.
Ljubo Jurčić, političar i ekonomist, www.direktno.hr
 
- Antifašizam nije univerzalna nasljedna pozicija. Možda je to u totalitarnom komunističkom sustavu tako i bilo, pa se antifašistom postajalo rođenjem u partizanskoj porodici, i(li) članstvom u komunističkoj partiji. Zbog toga su Milošević, Mladić, Šljivančanin, Goran Adžić… i uspijevali dugo vremena prikrivati pravu priroda zla koje su činili.
Ivo Lučić, povjesničar, www.direktno.hr
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Supruga mi je rekla da nije u stvari znala je li to podrška ili prosvjed.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade o posjetu hrvatskih branitelja, stopostotnih invalida njegovome stanu u Krajiškoj ulici, RTL
 
- Bacite to govno iz ruku!
Marijana Mirt, predvodnica rušilačkoga protuhrvatskoga i protubraniteljskoga pohoda na stopostotne invalide Domovinskoga rata ljudima s hrvatskom zastavom na Trgu bana Josipa Jelačića, www.direktno.hr
 
- S Pantovčaka je trebala otići Kolinda Grabar Kitarović, a ne Josip Broz Tito.
Tomislav Klauški, novinar bulevarskoga 24 sata fra Ivana Tolja
 
- Otkad je prije tri godine on preuzeo vodstvo nad strankom, HDZ je polako počeo naginjati udesno. Nacionalistička retorika ojačala je, ratni veterani pridobili su stalnu pozornost javnosti prosvjedujući više od 100 dana ispred Ministarstva branitelja, a ime prvog predsjednika neovisne Hrvatske Franje Tuđmana često se spominje, i to na način koji podsjeća na kult ličnosti. Konačno, u porastu je i kršćanski konzervativizam. Sve je to bilo prilično očigledno tijekom kampanje za predsjedničke izbore početkom godine, na kojima je pobijedila kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović.
Adelina Marini, novinarka EUinsidea, Sofija, Bugarska
 
- Osporavanje ćirilice u Vukovaru kao i nastojanje na definiciji braka kao zajednice žene i muškarca je fašizacija i ustaško kršćanstvo.
Slavomir Žižek, slovenski marxistički i neojugoslavenski filozof, HRT
 
- Ovo je pokušaj fašizacije kulture.
Oliver Frljić, riječki intendant o izjavi Tomislava Karamarka o potrebi jačanja nacionalne kulturne politike, Novi list
 
- Neki vjerski simboli i sakralni objekti koji su posvuda postavljani u posljednjih 20 godina nisu izraz čovjekove vjere, duha i traganja za božanskim, nego su postavljeni u inat drugima, da se druge vrijeđa i da se obilježi vlastiti teritorij.
Drago Bojić, „bosanski franjevac“ na tribini u Mostaru pod nazivom “Omladinski forum: dijalogom do razumijevanja” - “Religija i sukobi: između vjere i politike”, www.tacno.net
 
- Hrvatsku državu u svakom njezinu povijesnom izdanju možemo smatrati kvislinško-marionetskom.
Napis u Večernjem listu fra Ivana Tolja
 
- HDZ je ovim pokazao da je iluzija o postojanju nekakvog europskog ili umjerenog HDZ-a – utjelovljenog upravo »proeuropskom« Plenkoviću – doista samo jedna velika iluzija.
Denis Romac, novinar Novoga lista plače za osudom srbijanskoga zakona kojim može loviti hrvatske branitelje
 
- Njihovo djelovanje izlazi izvan okvira zakona Republike Hrvatske te izvan legitimnih okvira izražavanja prosvjednih stavova. Vlada Republike Hrvatske, posebice resorno ministarstvo svjesno ne obavljaju temeljnu zadaću - zaštitu pravnog poretka te svojim postupcima perpetuiraju situaciju i stanje straha zbog stranačkih političkih interesa.
Zvonimir Mahečić, član Središnjeg programskog foruma ORaH-a protiv stopostotnih hrvatskih branitelja u Savskoj 66
 
- Nevjerojatno je da neki ljudi u HDZ-u, koje ne smatram glupima, pokušavaju plivati na valu ekstremnog nacionalizma, što je za Hrvatsku pogibeljno. Bude li zaista tako i dalje išlo, onda bi trebalo vratiti Tuđmana da opet zagalami ono o ustašluku koji neće proći. Jer, opasnosti takvih skretanja su vrlo realne. Nije to, naravno, ustašluk koji će ići klati po srpskim selima, ali po onome što iz HDZ-ova tabora pristiže u javnost, ne ću se čuditi ako dođu na vlast s hapšenjima, s prijetnjama i represijom, možda s logorima, s jednim režimom koji će biti nedemokratski, u suštini ustaški.
Slavko Goldstein, izdavač, Jutarnji list
 
- Marko Perković Thompson je ikona ustaške mladeži koja po Europi pjeva vesele deseterce o nacističkim logorima.
Boris Dežulović, trenutačni novinar Slobodne Dalmacije, inače jugooficirsko dete vlaškoga podrijetla (Dež-ul) iz Crne Gore
 
- Hrvatska je tako dobila formalno polupredsjednički, a praktično naglašeno prezidencijalistički sustav, Tuđman se nazivao državnim poglavarom (ta je formulacija kasnije, 2000. prilikom rekomponiranja predsjedničke funkcije i smanjenja ovlasti brisana iz Ustava), simbolički pokušavajući podebljati svoj položaj ukrasio se lentom, kasnije je navukao i bijelu maršalsku uniformu, u kojoj je djelovao kao frapantna replika Josipa Broza, ured na Pantovčaku nazivao se Dvorima, formirao je gardu u lažnim povijesnim kostimima…
Jelena Lovrić, jugokomunistica i udarno pero Jutarnjega lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Osim toga, ako predsjednica države miče bistu "diktatora" iz Ureda predsjednika, čime se odriče njegove uloge u izgradnji hrvatske državnosti upisanoj u preambulu hrvatskog Ustava, uloge u antifašističkom ratu i ustavnim promjenama 1974. godine, tada to neminovno povlači sa sobom i pitanje smije li taj "diktator" zadržati imena ulica i trgova. Od Zagreba nadalje.
Tomislav Klauški, novinar bulevarskoga 24 sata fra Ivana Tolja
 
-To je jednostavno pokušaj da se jedna skupina ljudi, na način na koji su se nekad ponašali SUBNOR-ovci, odnosno veterani u Jugoslaviji, nametne sa svojim političkim i socijalnim privilegijama, čekaju vlast koja bi im bila više sklona nego ova, ali tu sigurno nema govora da bi se nešto ozbiljno dogodilo. Pod a, ima ih premalo i preslabi su, pod b, oni nisu u odnosu s realnim problemima.
Žarko Puhovski, lažni svjedok protiv hrvatskih proljećara 1991./1992. i protiv hrvatskih generala na Sudu u Den Haagu, HRT
 
- "Crno-bijeli svijet" solidna je, za hrvatske prilike sjajna serija, laka, uredna i povremeno duhovita, koja bi nakon pedesete epizode, recimo u četvrtoj sezoni prikazivanja, mogla postati i vrlo ozbiljna. Ali četvrte sezone neće biti.
Miljenko Jergović, pisac i kolumnist Jutarnjega lista
 
- Da bi se izbjeglo religijsko nasilje, religiju bi trebalo odvajati od nacionalnog i političkog. To je nešto što dobrim dijelom ide na dušu religijskim poglavarima i svima koji rade s vjernicima.
Drago Bojić, „bosanski franjevac“ na tribini u Mostaru pod nazivom “Omladinski forum: dijalogom do razumijevanja” - “Religija i sukobi: između vjere i politike”, www.tacno.net
 
- Poslije Golog otoka, nakon 1951. više nije bilo ubijanja bez suda, a sudske se smrtne kazne mogu nabrojIti na prste jedne ruke.
Slavko Goldstein, izdavač, Jutarnji list
 
- Iznimno nas veseli pratiti spomenutu seriju, jer smatramo je najboljom subverzijom društvenog konteksta u koji je pripuštena.
Lijepo li je vidjeti gledateljstvo kako lamentira nad osamdesetima, dok se u isto vrijeme s (ne)odgovornih političkih i parapolitičkih adresa pokreću nove hajke na imaginarne Jugoslavene i komunjare. Te hajke, dakako, imaju i svoju praktičnu primjenu, a ta je stvaranje »zajedništva« kako ga razumiju akteri političke desnice.
Ladislav Tomičić, novinar Novoga lista hvali jugonostalgičarsku skupu seriju Crno-bijeli svijet
 
- Pobunjenici u Savskoj od prvog dana ratuju protiv jugoutvara, vlastite paranoje koristeći kao argument da se mentalno i dalje drže u stanju rata. Teza da će se Hrvati osloboditi nacionalizma kad ostanu sami sa sobom - jer etnički homogene države nisu, kao, kontaminirane mržnjom prema drugima - tako se pokazala promašenom.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Meni se čini da je veoma dobro što su ministar Ostojić i policija prihvatili liberalno shvaćanje prava na okupljanje, čak i neprijavljenih na obje strane. Ali to važi tako dugo dok se ne ometa pravo na normalan život. Dva i pol sata grad je bio blokiran.To ne može biti dopušteno ako nije unaprijed prijavljeno. Čim su izašli na Savsku, čim su krenuli s Trga bana Jelačića i zaustavili tramvaj u Ilici, policija je trebala intervenirati.
Žarko Puhovski, režimski svjedok protiv hrvatskih proljećara 1991./1992. i protiv hrvatskih generala na Sudu u Den Haagu, HRT
 
- Protiv onih koji potiču na mržnju i nasilje trebalo bi pokretati postupak po službenoj dužnosti, dok u Hrvatskoj 'stranke i mediji još uvijek dopuštaju takvo djelovanje,
Milorad Pupovac, etnobiznismen i samozvani vođa srpske etničke manjine u Hrvatskoj, Delo, Ljubljana
 

DEMAGOGIJA

 
- I napokon, ali sigurno ne i posljednje u cijeloj ovoj priči, micanje Titove biste s Pantovčaka treba promatrati i kao novi prilog podjeli hrvatskog društva. 
Tomislav Klauški, novinar bulevarskoga 24 sata fra Ivana Tolja
 

GLUPOST

 
- U mom uredu nema bista. Ja poštujem, ali nisam idolopoklonik. Oni koji se opterećuju bistama ulaze u vjerske ratove. Ja nisam u tom ratu.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade u Jastrebarskome nakon što je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović očistila Pantovčak od poprsja zločinca Josipa Broza, www.dnevnik.hr
 

LAŽ

 
- Ne mislim da su odnosi između Hrvatske i Njemačke narušeni zbog Perkovića, mislim da je to malo stranačke politike. Mislim da ona vidi i razumije da su odnosi Njemačke i Hrvatske dobri. Upravo sada planiramo tu neke zajedničke aktivnosti, baš vezane za BiH. A, ako je i na bilo koji način sumnjala u dobre odnose nakon posjete Njemačkoj ne će više.
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova o krahu hrvatske diplomacije tijekom izgubljene borbe tijekom pokušaja neizručenja Njemačkoj udbaških čelnika J. Perkovića i Z. Mustača, Oslobođenje, Sarajevo
 

PILA NAOPAKO

 
- Današnji HDZ-ovi korifeji, naime, odstupaju od nekih ključnih točaka Tuđmanove politike: tvrde da je nacionalna pomirba mrtva i promašena, najavljuju lustraciju…
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista, Globusa...
 
- Vidim da dio radikalnih biskupa, koji se bavio dobrim dijelom i revizijom Drugog svjetskog rata, odlazi sa svojih pozicija. Međutim, jedan dio njih je ostao. Vjerujem da će i Crkvi odgovarati da svoje biskupe i svećenike privoli da se bave svojim poslom. Politikom se mogu baviti kao građani, ali kad je u pitanju Crkva, moraju se okrenuti crkvenoj misiji.
Stipe Mesić, „pravnik i umirovljeni državnik“ tobože lijepo govori o novom papi Franji, www.lupiga.com
 

PRIJETNJA

 
-Ustvari Darane ti bi trebao plakati – ustaše će i opet bježati.
Marijana Mirt protiv nove predsjednice, https://www.google.hr/?gws_rd=ssl#q=Marijana+Mirt+Occupy+Croatia+.
 
- Koji smo kurac pravili državu ako će svi pisati kako im se ćefne?
Ante Tomić, pitomac JNA u Beogradu i novinar Jutarnjega lista

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Četvrtak, 12/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1384 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević