Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Ja nisam imao o tome pojma niti se to odbora za ljudska prava na bilo koji način ima utjecaj ali isto tako mislim da moja sestra nije imala nikakav utjecaj na dodjeljivanje tih sredstava.
Zoran Pusić, predsjednik jednočlanog Građanskog odbora za ljudska prava (popularno GOLJP) i predsjednik Documenta koja je dobila od V. Pusić 250.000 kuna, Jutarnji list
 
- Zoran Pusić nema nikakve veze sa ovim konkretnim projektom tim više što je zapravo do cijelog projekta došlo na inicijativu naših kolega iz kuće ljudskih prava u Kijevu.
Eugen Jakovčić, pobočnik Centra za udruga suočavanje s prošlošću – Documenta, Jutarnji list
 
- Kolinda Grabar Kitarović je predsjednica samo onih koji su glasali za nju.
Peđa Grbin, SDP-ov gromobran u Saboru, www.direktno.hr
 
- Putin je istakao da ovo brutalno ubojstvo ima sve znakove naručenog ubojstva i da je vrlo provokativno. Predsjednik je izrazio duboku sućut obitelji tragično preminulog Njemcova.
Dmitrij Pjeskov, glasnogovornik Vladimira Putina, Pravda
 
- Mislim da je odgovor na ovo pitanje najbolje tražiti od onih koji su postavili golemi križ na Humu ili izgradili stometarski zvonik franjevačke crkve u Mostaru.
Vlatko Kraljević, bivši veleposlanik BiH pri Svetoj Stolici 1998.- 2002. „objašnjava“ zašto papa Franjo ne će posjetiti Mostar, www.dnevnik.ba, Oslobođenje, Sarajevo 
 
- Može li Kolinda biti 'mali Tuđman'?
Naslov u članku Siniše Bogdanića, dopisnik Deutsche Wellea iz Zagreba
 
- Ona pokazuje izrazitu brigu za Bosnu i Hercegovinu i čini se na onoj tuđmanovskoj matrici iz Karađorđeva, samo se to sada radi u jednoj sofisticiranoj formi, jer okvir u kojem Hrvatska danas obitava, okvir Europske unije, ono što od nje zahtijeva i što joj ne dozvoljava da bude otvorena u svojim nakanama.
Esad Bajtal, profesor iz Sarajeva, Radio Slobodna Europa
 
- Hoćemo ruski plin iz Srbije, a ne iz Hrvatske. Ne ćemo dati suglasnost za plinovod Brod-Zenica jer se time RS čini dodatno ovisnom o plinu iz nekih drugih odredišta.
Milorad Dodik, predsjednik tzv. Republike srpske, Politika, Tanjug, Beograd
 
- Potrebni su dokazi za kršenje slobode medija u Srbiji.
Johannes Hahn, europski povjerenik o stanju medijskih sloboda u Srbiji, Deutsche Welle
 
- Braniteljima su osigurana prava u okviru mogućnosti države.
Jadranka Kosor, uvrijeđena političarka, Novi list
 
- Nije potreban zaštitnik koji će malenoj Hrvatskoj govoriti što i kako treba raditi.
Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik odgovara na američke opaske kako nisu smjeli ići u Moskvu na tzv. gospodarski forum u vrijeme kada pada istočna Ukrajina, Wirtschaftsblatt, Beč
 
- Najave da će se Kolinda Grabar Kitarović dati inaugurirati po Tuđmanovom ceremonijalu, s gardom, lentom, navodno i počasnim plotunima, te još nekim zasad nepreciziranim “novim nacionalnim elementima”, govore o opasnom gubitku mjere i ukusa.
Jelena Lovrić, jugokomunistica i udarno pero Jutarnjega lista
 

TVRDNJE

 
- Zanimljivi su g. Željko Komšić, njegova Demokratska fronta - kao i SDP BiH. Čini se da su se uključili u predizbornu kampanju u Hrvatskoj. Gosp. Komšić očito ima problema s politološkim definicijama - što je lijevo, a što desno. Barataju s revolucionarnim rječnikom kao iz 1948! Pozivaju se, zamislite, na ZAVNOBiH. I to samo zato jer sam se „drznuo“ spomenuti da bi Hrvati trebali napokon postati  ravnopravni u svojoj vlastitoj domovini koja se zove Bosna i Hercegovina. Moraju se uozbiljiti kada daju ovakve izjave - to je smiješna retorika. Preporučam da još jednom pročitaju ono što sam napisao.
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a na Rabu, www.hdz.hr
 
- U travnu 2006. godine nakon svjedočenja u slučaju Prates u Njemačkoj, dobio sam informaciju da je predsjednik Mesić pozvao tadašnjeg premijera Sanadera i Šeksa te tražio da me izbace iz državne službe, odnosno Sabora, a da je ostalo njegov posao. Onaj tko je meni to prenio shvatio je to kao mogućnost moje likvidacije. Meni je poslana poruka da se meni radi o glavi, ali kako je preneseno ispalo je da je meni Mesić prijetio smrću iako mi to nije radio osobno. Mesić je bio eksponent udbaške strukture i s pozicije predsjednika odmah i pokrovitelj i zaštitnik Udbe, ali ona je to i tražila od njega. To je zbog Udbe, nije on to meni radio iz nekog osobnog interesa.
Bože Vukušić, bivši hrvatski emigrant, borac za ljuidska prava i svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču u Njemačkoj, TV Bujica
 
- Nakon Račana, SDP je ušao u eksperimentalni autoritativni model vođenja stranke. Prva žrtva je 2007. bio Mato Arlović, ali ne i zadnja.
Davor Gjenero, politički analitičar, www.direktno.hr
 
- Danas, na žalost, nemamo nacionalnu kulturnu politiku. Dapače, ono što se događa u nekim segmentima kulture je nacionalna sramota. Tome ćemo odlučno stati na kraj, a podržat ćemo razvoj mjesnih, zavičajnih i nacionalnih kulturnih projekata koji su autentičan izraz našeg identiteta.
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a na obilježavanju 25. obljetnice Prvoga općeg Sabora HDZ-a
 
- Ljevica se povukla na rezervne položaje, a njihova manekenka Elizabeta Gojan i anti-prosvjednici iz Savske pokazali su na što su sve spremni!
Željko Olujić, odvjetnik, TV Bujica
 
- U Vukovaru je sada mirno, a provocira nas DORH po nečijem političkom nalogu! Što možemo očekivati od državne odvjetnice koja na posao dolazi iz Šida ili suca koji nas je isljeđvao u logoru?!
Tomislav Josić, predsjednik SOHV, TV Bujica
 
- Postojala svojevrsna paraobavještajna agencija Centralnog komiteta partije – Centar za informiranje CK, koji je oformio Mika Špiljak. Na čelu mu je bio je Slavko Malobabić koji sad radi za tvrtke Vanje Špiljka u Republici srpskoj.
Bože Vukušić, svjedok na suđenju Perkoviću i Mustaču u Münchenu, www.narod.hr
 
- Rusija maršira u Srbiji s većim utjecajem nego ikad dosad. Kada je riječ o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i drugima - Gruziji, Moldaviji, Transdnjistriji - oni su na crti vatre.
John Kerry, državni tajnik SAD-a, Danas, Beograd
 
- Rasprava o eventualnom slanju oružja u Ukrajinu baca sjenu na daleko veći projekt koji se odvija pred nama, a to je širenje utjecaja Rusije. Ono što vidimo u Ukrajini vrh je ledenog brijega kada je riječ o utjecaju Rusije u toj regiji. Treba potražiti pravne instrumente za suzbijanje tog utjecaja u zoni koja obuhvaća Moldaviju, Gruziju, Srbiju, Crnu Goru, Letoniju, Baltik. Na djelu je asimetričan oblik ratovanja. Oni kupuju medije, plaćaju državne službenike ili zastrašuju one koje ne mogu potplatiti.
Christopher Murphy, američki senator, Danas, Beograd
 
- Imali smo studiju izvodljivosti o najrealnijem od ovih projekata, a to je plinovod Slobodnica - Bosanski Brod - Zenica. EU je bio spreman financirati je, ali je na žalost blokirana je u Republici srpskoj.
Janez Kopač, direktor Tajništva Energetske zajednice, Dnevni avaz, Sarajevo
 
- Problemi koji postoje na medijskoj sceni Srbije jesu cenzura i takozvana biltenizacija medija.
Zoran Gavrilović iz Ureda za društvena istraživanja (BIRODI), Deutsche Welle
 
- Komunisti i njihovi današnji krinkom liberalizma i građanstva loše prikriveni nasljednici su sve svoje protivnike nazivali i nazivaju fašistima. Staljin je Tita zvao fašistom, a i ovaj njega. Titovi agitpropovci tiskali su knjige koje su dokazivale da je Staljin surađivao s Hitlerom, a sovjetski agitpropovci su opet objavljivali dokumente o takozvanim „martovskim pregovorima“ iz 1943. godine dokazujući da je Tito surađivao s Nijemcima. Sve to da bi jedni druge politički diskreditirali.
Ivo Lučić, povjesničar, www.direktno.hr
 
- Nova predsjednica se mora obraćati hrvatskom narodu a ne gubiti vrijeme tražeći savjete od Mesića ili Josipovića ili očekujući da će Milanović prihvatiti ravnopravnu suradnju s njom.
Prof. dr. sc. Zdravko Tomac, hrvatski znnstvenik, političar i publicist, www.direktno.hr
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Nova predsjednica potekla je iz stranke koja je 90-ih vodila državu i politiku prema BiH, kad se prizove da su predstavnici bh. Hrvata pred svaku važnu odluku (pa i mimo toga) po blagoslov ili 'ribanje' dolazili u Zagreb, da se pamti da je tada potekla ideja o takozvanom 'humanom preseljenju', o oblicima vojne prisutnosti tijekom rata da se ne govori – to budi samo loše uspomene.
Silvija Šeparović, bivša novinarka zloglasnoga Radija 101, a sada Radio Sljemena o predsjednici Grabar Kitarović, Deutsche Welle
 
- Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko vratili bi kotač povijesti na devedesete, na politiku prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Oni daju podršku HNS-u, odnosno HDZ-u BiH i time rade diplomatski skandal nedopustivo se miješajući u unutarnje stvari druge države. S kojim pravom i s kakvim posljedicama? Ali, radi se o klasičnoj deklarativnoj podršci. Oni će se prema BiH ponašati onako kako im propiše Bruxelles, odnosno Njemačka. Hrvatska nema autonomnu vanjsku politiku, a privid važnosti ima samo u odnosu na BiH“, kaže Prohić za Deutsche Welle.
Ibrahim Prohić, bošnjački politički analitičar, Deutsche Welle
 
- Bosanskohercegovačka javnost je ostala uskraćena za njen stav o tzv. hrvatskom pitanju u BiH, odnosno izjavama koje su se mogle čuti tijekom Hrvatskog narodnog sabora u subotu o reorganizaciji BiH. To može značiti samo jedno - da Kolinda Grabar Kitarović nije bila iskrena.
Esad Bajtal, profesor iz Sarajeva, Radio Slobodna Europa
 
- Na korak smo od potpune fašizacije kulture. Sljedeći od tih koraka najavio je Tomislav Karamarko: da će politički vrh propisivati što je to nacionalna kultura, i tko autentično reprezentira nacionalni identitet.
Oliver Frljić, jugoslavenski „kulturni radnik“, Novi list
 
- Kulturu (treba) pustiti da slobodno živi.
Boris T. Matić, Filmski producent i utemeljitelj Zagrebačkoga filmskog festivala, Novi list
 
- Danas imamo HDZ čiji vrh čine ljudi iz obavještajnih i policijskih struktura. Treba li nas to zabrinuti?
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- Milan Bandić je bivši zagrebački diktator kojemu se upravo sudi zbog korupcije.
Boris Dežulović, trenutačni novinar Slobodne Dalmacije, inače jugooficirsko dete vlaškoga podrijetla (Dež-ul) iz Crne Gore
 
- U Hrvatskoj danas postoji materijalna podloga za fašizaciju društva. Usto, mlade su, najvitalnije generacije netolerantnije i nazadnije od svojih očeva.
Jelena Lovrić, jugonostalgičarska novinarka Jutarnjega lista
 
- Od 1991. nastale su čitave mreže sitnih privilegiranih. Tko je u stranci ima pristup neformalnom sustavu podjele dobara. U malom gradu HDZ im jamči da će kći dobiti zaposlenje u gradskoj upravi. Cijele obitelji upućene su na to što je otac ugledan član HDZ-a. Nakon 25 godina to više nije korupcija kad se pruži prigoda. To je cijela kultura. 
Nenad Popović, izdavač, publicist i jugofil protiv HDZ-a i hrvatske državnosti, Frankfurter Rundschau
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Izgleda da su ponajviše papa i Vatikan iskreno za cjelovitu BiH, dok mnogi drugi imaju i neka rezervna rješenja.
Franjo Topić, etnobiznismen kao predsjednik »Hrvatskoga kulturnog društva Napredak«, Oslobođenje
 
- Biti danas hrvatski kvasac Dobra u Bosni i Hercegovini znači biti narodni neprijatelj, izdajnik, izrod, jugonostalgičar, komunjara, balija itd. Posebno nakon klerikalnog zamračenja Svjetla riječi i rastjerivanja njegova uredništva i suradnika koji su bili otvoreni svima bez obzira na njihove svjetonazore.
Ivan Markešić, teolog, Oslobođenje, Sarajevo
 
- U Bosni i Hercegovini uništene su i materijalne i moralne vrijednosti, uništena je tradicija susjedstva i ljudske solidarnosti. Političari su zavadili njezine narode, a vjerski poglavari vjernike.
Gojko Berić, novinar sarajevskoga Oslobođenja
 
- Kultura nikad nije nacionalna.
Vedrana Rudan, novinarka i spisateljica prostota, Novi list
 
- U govoru Kolinde Grabar-Kitarović upadljivo je izostao spomen na antifašističko utemeljenje Hrvatske. Ono je ugrađeno u Ustav.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba

- Što se tiče Jugoslavije, mogu reći da je to bila dobra država. Uz sva svoja ograničenja bila je na žalost bolja od većine država koje su nastale nakon njena raspada. Bojim se da će tako biti još dugo.
Milorad Pupovac, etnobiznismen i samozvani vođa srpske etničke manjine u Hrvatskoj, Delo, Ljubljana
 
- Josip Broz Tito bio je jedan od najznačajnijih državnika svijeta u drugoj polovici XX. stoljeća i mnogi ga širom svijeta i danas visoko cijene, i kao državnika, i kao vođu antifašističkog otpora.
Sjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, Jutarnji list
 
- Hrvatska je u goroj situaciji i zbog recentnog djelovanja Crkve. Mantije su postale crnje nego što su ikad bile. U odnosu na današnje prelate pokojni je zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić, devedesetih glavna figura Katoličke crkve u Hrvatskoj, djelovao poput intelektualnog i moralnog giganta. U ono vrijeme glasovi s Kaptola znali su funkcionirati razumnije od političke vlasti. Najvažnije, distancirali su se od Tuđmanove avanturističke politike prema Bosni i Hercegovini. Danas je biskupski kružok najrigidnija i najmilitantnija desnica u državi. Rabi retoriku ekstremnih političkih organizacija. Marksisti su govorili da je vjera opijum za narod. To više ne vrijedi. Danas je glavni opijat nacionalizam. To je droga koju crkvenjaci u Hrvatskoj dilaju narodu.
Jelena Lovrić, jugonostalgičarska novinarka Jutarnjega lista
 
- To su udruge dragovoljaca koji su se u ratu 1991.-1995. borili protiv jugoslavenske vojske – po službenom popisu navodno 500 tisuća ljudi, što je u zemlji s četiri i pol milijuna stanovnika apsurdna brojka. Onaj tko pripada toj skupini ima brojne socijalne privilegije: odštetu, rano umirovljenje, veću mirovinu, za djecu mjesto na fakultetu.
Nenad Popović, izdavač, publicist i jugofil objašnjava tko su to hrvatski branitelji, Frankfurter Rundschau
 

GLUPOST

 
- Kolumbija je strateški partner Hrvatske i izabrana točka u Latinskoj Americi u gospodarskom, ali i u smislu suradnje na normalizaciji stanja u državi u postkonfliktnom razdoblju.
Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova za posjeta Kolumbiji, državi najpozantijoj po koki i građanskom ratu, Hina
 
- Kao posebnu zadaću označila je zaštitu hrvatske manjine u susjednoj Bosni i Hercegovini.
Urednički komentar njemačkoga Süddeutsche Zeitinga, DPA (Hrvati u BiH „manjina“, nego konstitutivni najstariji narod)
 
- Kad ovdje više ne ide, ljudi odu sto kilometara dalje, u Graz, Klagenfurt, München, Trst ili Milano, i tamo pokušaju napredovati. Još je Tito shvatio da se mora stvoriti ventil i pustiti ljude da odu.
Nenad Popović, izdavač, publicist i jugofil objašnjava nezaposlenost i iseljavanja u vrijeme renesanse sinova i kćeri dece komunizma, Frankfurter Rundschau
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Nazadovanje u BiH već se dobro osjeća u regiji. Prošloga tjedna u Beogradu je održana svečanost posvećena Republici srpskoj u kojoj se o tom entitetu govorilo kao o državi, dok se negirala državnost BiH. U Zagrebu je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio podršku stvaranju trećeg entiteta.
Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH  na predavanju na sveučilištu u Oxfordu, Dnevni avaz
 
- Tijekom tog cijelog procesa hrvatska i srpska strana uhvaćene su u začarani krug koji je karakterizirao strah Srba od renesanse ustaštva i strah Hrvata od obnove srpske hegemonije.
Dilek Kütük, pomoćni specijalist u istanbulskoj istraživačkoj organizaciji Azijski centar za strateška istraživanja (TASAM) „objašnjava“ uzrok agresije Srbije, Crne Gore i JNA na Hrvatsku 1990. i 1991. godine, Eurasia Review, SAD
 
- Da razjasnimo: protiv sam ovakve Hrvatske, kao što sam bio i protiv miloševićevske Jugoslavije, kao što su neki Nijemci protiv ovakve socijalno raslojene Njemačke, a Francuzi protiv ovakve Francuske. I žao mi je što je SDP napustio onu Račanovu o »stranci opasnih namjera«.
Nikola Visković, jugokomunist koji je 25. lipnja 1991., kad se glasovalo o samostalnosti, napustio sabornicu, Novi list
 

NEZNANJE

 
- Ta sićušna zemlja stisnuta između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Slovenije platila je kamatu od samo 3 posto na 1,5 milijardi eura vrijedne obveznice koje imaju rok prispijeća od 10 godina.
Josie Cox, novinar The Wall Street Journala, New York, SAD
 

PRAVO PITANJE

 
- Kako to da analitičaru Rimcu smeta predsjednica u braniteljskom šatoru, a nije mu smetao Stipe Mesić u šatoru kod Gadafija?!
Velimir Bujanec, TV Bujica

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Četvrtak, 12/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1296 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević