Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Sjetite se mog govora u Knessetu. Ja ostajem kod toga, pogledajte portale, ustaška zmija ne spava. Ja to opet ovdje ističem pa mi recite je li to konformizam.
Ivo Josipović, bivši predsjednik za neojugoslavensku N1 televiziju
 
- Ne, jedinstva nema. I više od toga. Podjele se sve više forsiraju, s time da će biti sve opasnije biti s onu stranu “naših”. Pokazala je to najbolje Predsjednica koja o tome jedinstvu (čak hvaleći krajnje kontroverzni projekt Tuđman/Luburićeve svehrvatske pomirbe, kao da je ikada ostvaren) toliko voli govoriti, pozvavši, uz vrlo rijetke izuzetke, na svoju inauguraciju “kremu” desne, nerijetko i neofašističke Hrvatske.
Tomislav Jakić, jugoslavenski novinar, savjetnik predsjednika Stjepana Mesić o ustoličenju Kolinde Grabar Kitarović, www.tacno.net
 
- Čovjek koji je već jednom nepravomoćno osuđen za jezovite zločine nad civilima i ponovno će za njih morati odgovarati pokušava se konstituirati kao nova ikona hrvatske ultradesnice. Mjesto je upražnjeno nakon što je general Ante Gotovina odbio preuzeti tu ulogu.
Jelena Lovrić, jugonostalgičarska novinarka Jutarnjega lista napada generala Branimira Glavaša
 
- Razgovarali smo o problemu izbjeglih Srba, kako bi oni dobili osobne iskaznice zbog imovine, a razgovarali smo i o kampanjama koje se u Hrvatskoj vode protiv pojedinih Srba.
Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije u Zagrebu na ustoličenju, Novi list
 
- Markov trg ove nedjelje izgledao je poput dvorišta kaznionice u Lepoglavi za vrijeme podnevne šetnje.
Boris Dežulović, trenutačni novinar Slobodne Dalmacije, inače jugooficirsko dete vlaškoga podrijetla (Dež-ul) iz Crne Gore
 
- Vučićev dolazak značajan je korak ka ostvarivanju prava Srba. Posebno smo razgovarali o otklanjanju strahova kod Srba u Hrvatskoj i jačanju osjećaja identiteta.
Milorad Pupovac, samoproglašeni čelnik etničke srpske manjine i etnobiznismen, Večernje novosti
 
- Ne će doći do Daytona 2. Doći će samo do korekcija postojećega Ustava i to u smislu da se napravi onoliko reformi koliko je nužno za ulazak u EU i NATO.
Vlatko Kraljević, bivši veleposlanik BiH u Italiji i Vatikanu, Oslobođenje, Sarajevo
 
- Netko tko mirno, građanski prosvjeduje biva hapšen dok drugi logoruju slobodno. Mislim da to u ovoj naopakoj zemlji više nikog normalnog ne čudi. Sve je to politikanstvo, podilaženje najnižim strastima bez imalo poštivanja zakona.
Sanja Sarnavka, čelnica protuhrvatske tzv. civilne udruge B.a.b.e., www.index.hr
 
- U Livanjskom kantonu, gdje ima mnogo srpskih povratnika, postoji još mnogo otvorenih pitanja i u osnovnim i u srednjim školama.
Jonathan Moore, šef Misije OESS-a u BiH stalno brine o Srbima, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Ako branimo odlazak u Siriju, onda moramo i u Ukrajinu.
Denis Romac, novinar Novoga lista o Hrvatima koji brane Ukrajinu od ruske agresije
 
- Velika obećanja koja je dala izabrana predsjednica vjerojatno nitko nije uzimao ozbiljno.
Jadranka Kosor, bivša predsjednica Hrvatske vlade i aktualna zastupnica u Saboru, Politika, Beograd
 
- Imamo veći izvoz, višu stopu rasta, očekujem da ćemo izaći iz krize i da ćemo bolje živjeti.
Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, HRT
 
- Treba zabraniti ili odlazak na sva ratišta ili na nijedno, i to zbog dvojbenih kriterija po kojima se nešto proglašava terorizmom, a nešto ne. Nelogično je »proamerička« djelovanja smatrati prihvatljivim, a »antiamerička« neprihvatljivim.
Žarko Puhovski, hrvatski politički analitičar, Novi list
 
- Rat u Ukrajini posljedica je sukoba političkih i ekonomskih interesa Rusije te zemalja Europske unije i SAD-a, zbog kojih je narod u Ukrajini postao žrtvom ratnih operacija, a Ukrajina poligon za sukob velikih sila.
Priopćenje tzv. političke stranke ORaH, Novi list
 
- Službena crkva podržava desne organizacije i daje vokabular, blagoslove itd. Crkva u Hrvatskoj ne može se usporediti s crkvama u zapadnoj Europi, ona se više ponaša po uzoru na mračne pravoslavce u Rusiji. Zanimljivo je da postoji i drugo, europsko katoličanstvo – primjerice ovdje u vrlo katoličkoj Istri, gdje se osjeća talijanski utjecaj i gdje su upravo katolici glasovali za jednakost homoseksualnih osoba.
Nenad Popović, izdavač, publicist i jugofil, Frankfurter Rundschau
 
- Ekstremizam je u Hrvatskoj smješten u središnji društveni prostor i time je na neki način normaliziran.
Viktor Ivančić, jugoslavenskih novinar propalog splitskog Ferala na tribini »Vjerski i sekularni ekstremizam« u Rijeci na Filozofskom fakultetu, Novi list
 
- Povlačenjem sadašnjeg zakona Srbija bi, na primjer, mogla odustati od progona zločina u Vukovaru, Lovasu i drugima za koje je već osudila i sudi mnogim hrvatskim državljanima srpske nacionalnosti. Je li o tome u Hrvatskoj netko razmišljao?
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 

TVRDNJE

 
- Jedna smo od rijetkih zemalja u kojoj pobjednik nije mogao pisati povijest. Tu povijest i danas tumače neki drugi - oni koji su bili protiv naše države. Zato se zalažemo za jasnu definiciju svega onog što se događalo proteklih 25 godina. Ne možemo dopustiti da se relativizira velebna uloga dr. Franje Tuđmana, a da se čovjeka koji je tvrdio da smo stranka opasnih namjera proglašava „ocem hrvatske demokracije“. To je politička perverzija! 
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a u Krapini na obilježavanju 25. obljetnice osnutka HDZ-a Krapinsko-zagorske županije 
 
- Nisu samo u bivšem Sovjetskom Savezu političke istomišljenike zatvarali u psihijatrijske bolnice tzv. psyhuške. Ta praksa zatvaranja i zlostavljanja političkih neistomišljenika nažalost prisutna je i danas u Hrvatskoj. Od takvih slučajeva grubog kršenja ljudskih sloboda tankoćutni predsjednik Josipović okrenuo je glavu, nije ih nikada želio niti primijetiti, niti dati svoje mišljenje, a kamo li osuditi.
Vesna Balenović, najpozantija zviždačica, www.direktno.hr
 
- Ne ću stati dok na čistac ne istjeram i Tesla Banku, koja je zastupniku Pupovcu postala etnobiznis za osobno bogaćenje i korist. Otvorit ćemo to i nisam siguran kako će to sada, kad više nema zaštitnika Ive Sanadera, koji je naređivao gospodarstvenicima da pumpaju novac u banku, to završiti i da ne će završiti i zatvoru.
Dinko Burić, saborski zastupnik HDSSB-a, Hina
 
- Hrvatska više uopće nema tajne službe. Ubijene' su 2000. godine, nakon dolaska Račanove koalicije i Stipe Mesića na vlast. Iz više vrlo sličnih propusta i poteza očito da potpredsjednica Hrvatske vlade Vesna Pusić namjerno čini štetu Hrvatskoj.
Admiral Davor Domazet-Lošo o izdajničkoj politici V. Pusić, I. Josipovića, S. Mesića..., www.direktno.hr
 
- Lako je nekome iz Bruxellesa poručiti da se treba okrenuti budućnosti i ostaviti prošlost samo povjesničarima. No, prošlost je na mnogim područjima bivše Jugoslavije još uvijek dio sadašnjosti.
Augustin Palokaj, dopisnik Jutarnjega lista iz Bruxellesa
 
- Pupovac je, dok je Sanader bio na vlasti , u mnogočemu bio njegov kvisko, sada će imati priliku, vjerojatno s njim u Remetincu igrati Čovječe ne ljuti se, ako pravna država bude radila svoj posao.
Dinko Burić, saborski zastupnik HDSSB-a, Hina
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ustaška zmija ne spava. Ja to opet ovdje ističem pa mi recite je li to konformizam. Pa ona nije ovdje na podu, ne puzi. Radi se o tome da je vidljivo u našem društvu da postoje neke tendencije koje idu za esencijom onoga što se tada zagovaralo.
Ivo Josipović, bivši predsjednik za neojugoslavensku N1 televiziju
 
- Ne, jedinstva nema. I više od toga. Podjele se sve više forsiraju, s time da će biti sve opasnije biti s onu stranu “naših”. Pokazala je to najbolje Predsjednica koja o tome jedinstvu (čak hvaleći krajnje kontroverzni projekt Tuđman/Luburićeve svehrvatske pomirbe, kao da je ikada ostvaren) toliko voli govoriti, pozvavši, uz vrlo rijetke izuzetke, na svoju inauguraciju “kremu” desne, nerijetko i neofašističke Hrvatske.
Tomislav Jakić, jugoslavenski novinar, savjetnik predsjednika Stjepana S. Mesića o ustoličenju Kolinde Grabar Kitarović, www.tacno.net
 
- Velimir Bujanecje opskurni desničarski pseudonovinar, ocvali jugendaš pravomoćno osuđen zbog plaćanja prostitutke kokainom.
Boris Dežulović, trenutačni novinar Slobodne Dalmacije
 
- Nije hrvatsko društvo nešto mnogo modernije od BiH – vidjeli smo rezultate referenduma, i taj pokret 'obiteljaša', itd. I kod nas bi mogla žena dobiti podršku na najvišu dužnost, u slučaju da prihvati tu narativu i da reproducira patrijarhalne vrijednosti, što je učinila nova predsjednica Republike Hrvatske. I najvažnije da ima podršku stranke - to je na neki način ironija, neki površinski napredak za žene i za ženska prava, a ustvari je nazadno – jer žena može uspjeti samo ako ponavlja priču muškaraca, svojih stranačkih kolega.
Zoran Ivančić, dugogodišnji mirovni aktivist iz BiH o izboru Kolinde Grabar Kitarović kao žene, Radio Slobodna Europa
 
- Stotinjak ljudi mjesecima logoruje, šatoruje i pali vatre u Savskoj, a nitko nije poduzeo ništa jer se smatra da iza njih stoji značajna politička moć. To nije dobra preporuka za Hrvatsku kao pravnu državu.
Zoran Pusić, brat Vesne Pusić i čelnik neke protihrvatske udruge, www.index.hr
 
- S Glavašem se grle kolovođe braniteljske bune ispod šatora u Savskoj, sljubljujući Domovinski rat sa sjenama mračnih likvidacija. Prati ga grozomorno antisrpsko orgijanje njegove stranke, koja opet tone u vrtlog proključalog desničarenja. Mnogi će ovih dana govoriti o tome da se obnovom ekstremnog govora mržnje Hrvatska ubrzano vraća u olovne devedesete
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Pitanje zašto papa ne dolazi u Hercegovinu je najbolje tražiti od onih koji su postavili golemi križ na Humu ili izgradili stometarski zvonik franjevačke crkve.
Vlatko Kraljević, bivši veleposlanik BiH u Italiji i Vatikanu, www.abcpostal.info
 
- Grabar Kitarović u svom je govoru zahvalila njima dvojici  i više puta podsjetila na prvog izabranog predsjednika Franju Tuđmana, kojega pak zbog nacionalističke politike većina Hrvata kritički promatra. 
Urednički komentar austrijske državne agencije APA-e, Der Standard
 
- Nije mi se svidjelo to što je među uzvanicima bio i Tomislav Merčep, kome se sudi za ratne zločine. Nije mi se sviđalo ni to što je inauguracija organizirana na folkloristički način, što je odudaralo od poruka Grabar Kitarović. Ona je u govoru bila predsjednica za 21., a proslava za 19. stoljeće.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Tanjug, Beograd
 
»Naši dečki« u Ukrajini ratuju s neonacistima i nacionalistima iz brojnih europskih zemalja. Suborcima su – ili barem uvjerljivoj većini njih - zajednički radikalni politički stavovi i želja da Ukrajinu i cijelu Europu skroje po mjeri svog radikalnog razmišljanja.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- Osim što zaslužuju spomen, nanizao sam imena ovih junaka da mi kvalitet i kvantitet njihove žrtve posluži kao uporište da gospodi iz Slobodne Dalmacije izrazim svoj krajnji prezir i gađenje, te da mi svečano puca moj dalmatinski đilet(in) (hrvatski: prsluk; sanskibo: limebo racku; cpпcки: бoли мe кypaц) za širokobriješke i slične komemoracije koje se tijekom ove veljače odigravaju diljem Hercegbosne.
Darko Kaciga Grdan Dubrovčanin, dubrovački štovatelj partizansko-jugoslavenskih koljača i vijećnik grada pod Srđem(!), www.tacno.net
 
- Nije samo velikosrpska agresija  rušila, palila i pljačkala po Hrvatskoj, nego je više toga bilo. Zločinci i kriminalci su se nalazili na obje strane.
Radimir Čačić, sin "tužioca“ u Jugoslaviji, današnji političar u Saboru, 18. lipnja 2000. u ulozi ministra obnove i razvitka, što je iskoristio četnik Božo Knežević za uvod u protuhrvatski odnosno velikosrpski film Oluja nad krajinom
 
- Ekstremni desničarski krugovi i stari borci već više od tri mjeseca opsjedaju ministarstvo veterana, traže ostavku ministra koji je za njih mjerodavan i ustavni zakon koji ih privilegira. Pritom se služe šovinističkim rječnikom koji nismo čuli od Tuđmanova doba, jedan je aktivist na primjer rekao: Mi smo protiv jugosmrada.
Nenad Popović, izdavač, publicist i jugofil o hrvatskim braniteljima, Frankfurter Rundschau
 
- IDS po osnivanju bio je ponajprije istarski ali i hrvatski fenomen. Svojim stavovima i idejama donio je promjenu i jedan tračak drugačijeg svjetla na tada vrlo tamnu političku scenu Hrvatske.
Vesna Pusić, predsjednica nehrvatskoga HNS-a na proslavi 25. rođendana autonomističko-iredentističkog IDS-a, Novi list
 
- Kult države, nacije i Domovinskog rata uzgaja se na ekstremistički način.
Viktor Ivančić, jugoslavenskih novinar propalog splitskog Ferala na tribini »Vjerski i sekularni ekstremizam« u Rijeci na Filozofskom fakultetu, Novi list
 
- Vjerski ekstremizam izdaje temelje kršćanstva, temeljne vrjednote evanđelja i Isusa iz Nazareta, koji bi se ionako više vezivao uz lijeve, nego li desne vrjednote.
Fra Drago Bojić, bosanski franjevac-daidža na tribini »Vjerski i sekularni ekstremizam« u Rijeci na Filozofskom fakultetu, Novi list
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Katolička Crkva prešutjela je cijelo to desetljeće a 1991. postala glasna. S glavnim Stepinčevim progoniteljem, Titom, sklopila je sporazum i odlikovala ga. Danas, tu religijsku zajednicu poistovjećuju sa svjetovnom vlašću, što je vrlo loše za reputaciju Crkve.
Ivan Pađen, sveučilišni profesor u vrijeme Jugioslavije i danas na predstavljanju jugonostalgičarskog zbornika „Hrvatsko i jugoslavensko 'proljeće' 1962.-1972.“ u izdanju jugonostalgičarskog Društva „Povijest izvan mitova“, Jutarnji list
 
- Sakralne objekte u Širokom Brijegu su rušili saveznički zrakoplovi s talijanskim, engleskim, kanadskim, američkim, pa i jugoslavenskim posadama, ali svi pod zajedničkom komandom RAF-a.
Darko Kaciga Grdan Dubrovčanin, dubrovački štovatelj partizansko-jugoslavenskih koljača i vijećnik grada pod Srđem(!) negira pokolj širokobrijeških franjevaca, www.tacno.net

- Jedina istina o Domovinskom ratu je da o njemu ne smijete govoriti istinito. Kažete li nešto loše o Domovinskom ratu, loše vam se piše. Fundamentalizam se ogleda u tome što se doslovno vjeruje u mitove koji stvaraju državu i državnost, bilo da je riječ o »od stoljeća sedmog«, krvavim ratovima ili kolekciji neprijatelja, koju uvijek morate imati spremnu. Imamo ekstremističku stvarnost, a nekoga tko pokušava propitivati tu stvarnost, progutat će ekstremizam. Riječ je o ciničnom društvu, koje vuče ekstremizam kroz svoje središte.
Viktor Ivančić, jugoslavenskih novinar propalog splitskog Ferala na tribini »Vjerski i sekularni ekstremizam« u Rijeci na Filozofskom fakultetu, Novi list
 
- Isus se stalno borio protiv nacionalizma u svom narodu, protiv vjerskih struktura i nastojao je ljude osloboditi svih prijetnji đavolom i paklom. Nije se bavio ljudskom intimom, ljudskim genitalijama. Naše vjerske zajednice svo moraliziranje svode na seksualno područje, iako baš tamo nemaju pravo intervenirati. No, kad bi odustali od toga, morali bi odustati od svojih pozicija moći i komoditeta u društvu. Zato stoje uz domovinu, uz naciju, uz sve ono što postojeći sistem održava, sve kako bi održali sami sebe.
Fra Drago Bojić, bosanski franjevac-daidža na tribini »Vjerski i sekularni ekstremizam« u Rijeci na Filozofskom fakultetu, Novi list
 
- Nekoliko hrvatskih medija minulog tjedna objavilo je vijest o odlasku nevelikog broja hrvatskih građana u Ukrajinu u svojstvu »pasa rata«. Prvi izvještaji o hrvatskim »psima rata« u ukrajinskoj vojsci, točnije u paravojnoj jedinici koja je kasnije priključena službenim oružanim snagama, bili su prefarbani »plemenitim nijansama sive«.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 
- Ali, ime drugoga hrvatskoga predsjednika, čovjeka koji je dva puta na slobodnim, demokratskim izborima osvojio položaj šefa države, e – to nije moglo. Onaj treći, jednokratni, pobrao je hukanje samo zato što je spomenut u istome dahu uz drugoga.
Tomislav Jakić, jugoslavenski novinar, savjetnik predsjednika Stjepana Mesić o ustoličenju Kolinde Grabar Kitarović, www.tacno.net
 
- Zovite naše susjedstvo kako hoćete - regija, jugoistočna Europa ili zapadni Balkan - ali konstruktivna uloga koju Hrvatska može igrati u stabiliziranju svog susjedstva jest područje u kojem je Hrvatska globalno relevantna. Naglašavanjem da odbijamo uopće govoriti o „regiji“ riskiramo da u vanjskoj i sigurnosnoj politici postanemo irelevantni čak i ondje gdje svi drugi misle da možemo biti najrelevantniji.
Tomislav Krasnec, novinar Večernjega lista
 
- Bilo mi je žao što se na spomen imena bivših predsjednika Stjepana Mesića i Josipovića u inauguracijskom govoru prolomilo negodovanje. I oni su dali svoj doprinos da Hrvatska bude snažna, demokratska država.
Jadranka Kosor, bivša predsjednica Hrvatske vlade i aktualna zastupnica u Saboru, TV N1, Politika, Beograd
 
- Danas nema baš nikakvog razloga za remake pretjeranog, toksičnog i ostracizmom nabijenog nacionalizma... Opet se diže šovenski lavež generalno protiv Srba, koji su u Hrvatskoj ostali kao desetkovana manjina, i njihovih političkih zastupnika, koji su objektivno sudjelovali u građenju i međunarodnom priznanju hrvatske države.
Jelena Lovrić, jugonostalgičarska novinarka Jutarnjega lista
 
- To je unutarnji neprijatelj – hrvatski građani koji ne pokazuju dovoljno nacionalan stav, među ostalima glasači lijeve sredine.
Nenad Popović, izdavač, publicist i jugofil objašnjava pojam „jugoslaven“ u današnjoj Hrvatskoj, Frankfurter Rundschau
 
- Lijevo-liberalne vlade nisu imale snage povući tužbu, iako su znale ishod. Sada svi trpe posljedice. U međuvremenu, Domovinski rat je dobio status svetačke ikone. Propitivanje je opasno i nepoželjno. HDZ-eov diskurs prihvatio je i SDP i učinio medvjeđu uslugu zdravlju nacije.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Ponedjeljak, 28/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1980 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević