Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Milorad Pupovca je legitimno izabrani zastupnik srpske manjine, koji je sve to vrijeme u Saboru odlučno istupao u obrani ljudskih i manjinskih prava, za toleranciju, međunacionalno povjenje, izgradnju odnosa koji će voditi demokaratizaciji društva.
Goran Beus Richemberg alias Emir Tahirović, saborski zastupnik HNS-a, Hina
 
- Pupovac je u Saboru već 20 godina. On je gradio ovu državu, sviđalo se to vama ili ne. On nije etnobiznismen.
Furio Radin, etnobiznismen i saborski zastupnik talijanske manjine,Hina
 
- Nisam sudjelovao u detaljima izrade prijedloga izbornog zakona niti da mi je cilj bio onemogućiti Radimiru Čačiću da se kandidira na izborima do isteka rehabilitacije budući da je pravomoćno usuđen na više od šest mjeseci zatvora zbog izazivanja prometne nesreće.
Zoran Milanović, predsjednik Vlade, Hina

 

- Hrvatska ucenjuje kao Austrougarska.
Naslov članka M. R. Petrovića u beogradskom Blicu 6. II. 2015., kao odgovor na izjavu Zorana Milanovića da će Hrvatska blokirati Srbiji put u EU ako se ne odrekne mjerodavnosti nad hrvatskim državljanima koji su tobože činili ratne zločine nad Srbima.   
 
- Ovdje govorimo o univerzalnoj nadležnosti i mislim da je u interesu svih zemalja u regiji a i u Europi da se na bilo kom mjestu sudi onima koji su počinili ratne zločine ukoliko ima osnove u pravu, a u ovom slučaju očigledno da ima osnove.
Milan Antonijević, direktor srbijanskoga Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom protiv povlačenja srbijanskoga zakona od 2010. prema kojemu se mogu i dalje hrvati Hrvati, Blic, Beograd
 
- Sasvim je sigurno da pripadnici srpske zajednice ne ugrožavaju opstanak Hrvatske već žele da budu integrisani.
Srđan Milaković, zamjenik vukovarskoga gradonačelnika iz redova povlaštene srpske manjine, Blic, Beograd
 
- Bosanski jezik je službeni jezik u BiH i u Federaciji BiH, te jezik na kojem je potpisan Daytonski mirovni ugovor.
Renad Šeremet, voditelj bošnjačke tribine »Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99"« o temi "Paradoks sudskog procesa: Bosanski jezik!?", Dnevni avaz
 
- Negiranje bosanskog jezika negira slobodu i identitet pojedinca.
Naslov na portalu www.n24.ba u povodu održavanja rasprave »Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99"« o temi "Paradoks sudskog procesa: Bosanski jezik!?"
 
- Wolfgang Schäuble, tvrdoglavi je njemački ministar financija... Schäuble je glavni kandidat za europskog ajatolaha štednje.
Urednički komentar engleskoga The Economista
 
- Postoji nekoliko 'drekavaca' koji pokušavaju da se predstave kao neko udruženje i forsiraju priču o tom zakonu. Nikakvog ograničenja slobode govora nema, ali se mora znati da se ne može zloupotrebiti ništa, pa ni bilo koji oblik komunikacije.
Milorad Dodik, predsjednik tzv. Republike srpske o svima onima koji su protiv novoga zakona o javnom redu i miru, Nezavisne novine, Banja Luka
 
- Iskorak koji su Hrvatska i Srbija bile napravile prije desetak godina, osobito od 2006. kada je sporazumom dvaju tužilaštava počela stvarna suradnja u procesuiranju ozbiljnih zločina, sada je praktički zamrznut.
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Europa koja se ne može složiti o svojoj prošlosti imat će malo budućnosti.
Sascha Lehnartz, novinar njemačkoga Die Zeita o sramnoj presudi Međunarodnoga suda pravde
 
Slanje oružja Ukrajini je opcija koju bi trebalo izbjeći. Opskrba Ukrajine oružjem posljednja je opcija, i vrijedi ju izbjeći
Tomasz Siemoniak, poljski ministar obrane, Radio Jedynka
 
- Slanje oružja jednoj strani neizbježno navodi drugu stranu da nabavi još oružja od nekih drugih dobavljača. Dajmo radije šansu političkim pregovorima.
Miroslav Lajčak, slovački ministar vanjskih poslova, STV
 
- Više oružja u regiji doprinijet će dodatnoj eskalaciji. Slanje oružja ne može biti opcija
Sebastian Kurz, austrijski šef diplomacije, APA
 
- Rekao bih da je to logičan potez da ne šaljemo oružje Ukrajini.
Linas Linkevičius, litvanski ministar vanjskih poslova, BBC
 
- Kriza se ne može riješiti vojnim putem.
Angela Merkel, njemačka kancelarka, DPA
 
- To je europski način: pregovori i traženje političkog, a ne vojnog rješenja.
Margot Wallström, švedska šefica diplomacije, France Press
 
- Pravo je pitanje zašto hrvatska država uopće i postoji.
Goran Gerovac, politički analitičar Večernjeka fra Ivana Tolja
 
- Stavljanjem lente Kolinda Grabar Kitarović vodi Hrvatsku u red latinoameričkih i afričkih država. U europskim razmjerima - gdje je Hrvatskoj, valjda, mjesto - predsjednici države preferiraju decentnu ozbiljnost, a ne vlastito dekoriranje lentama.
Jelena Lovrić, jugokomunistica i udarno pero Jutarnjega lista
 

TVRDNJE

 
 
- Ne mrzim nikoga, zadnja sam osoba koja bi rekla da mrzi i jednog pripadnika srpske nacionalnosti, ili da im nije mjesto u Saboru, ali ću jasno i glasno reći da sam uvjeren da onima koji su sudjelovali u velikosrpskoj agresiji nije mjesto u Saboru, ni u obnašanju bilo koje javne dužnosti
Dinko Burić, saborski zastupnik HDSSB-a, Hina
 
- Hrvatska je umorna od kriminalnih postupaka nekih parlamentarnih stranaka s Pantovčaka čemu smo svjedočili zadnjih 15 godina.
Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a, Delo, Ljubljana
 
-Presudom mogu biti zadovoljni samo Srbi
Naslov njemačkoga Die Zeita o sramnoj presudi Međunarodnoga suda pravde
 
- Srbija je i dalje glavni problem Balkana. Ta zemlja bi trebala prihvatiti neke zajedničke europske vrijednosti. Oni su izmislili nekakav zakon po kojemu oni mogu da sude svakom tko je živio na teritoriju bivše Jugoslavije. Oni nisu nasljednici Jugoslavije, oni su rušitelji Jugoslavije.
Ejup Ganić, bošnjački političar nakon što ga je Ivo Josipović odlikovao iz samo njemu poznatih razloga, Oslobođenje
 
- Milanka Opačić je nasilna i bahata
Sanja Sarnavka, čelnica B.a.b.a, Novi list
 
- Ivo Josipović je pet godina za savjetnike imao ljude skeptične prema hrvatskoj državi, koji su veličali Slobodana Miloševića.
Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a u Imotskome na obilježavanju 25. obljetnice osnivanja HDZ-a
 
- Naime, posljednjih 15 godina, bez obzira na to koja je opcija bila na vlasti, umjesto oslobađanja od totalitarnoga mentaliteta i drugih negativnih nasljeđa kroz proces tzv. detuđmanizacije ostvarivala se denacifikacija i rekomunizacija društva.
Ivan Miklenić, glavni urednik Glasa Koncila
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Hrvatska još uvijek previše živi u tuđmanovskoj brazdi. Pa i ova tužba za genocid dio je toga nasljeđa
Ines Šaškor, dopisnica Radio Slobodne Europe iz Zagreba
 
- Ratoborni  tonovi  u  Hrvatskoj. U najnovijoj članici EU-a Hrvatskoj početkom izborne godine širi se nacionalizam
Naslov i podnaslov u njemačkom Frankfurter Rundschau u članku ratobornoga njemačkog novinara Norberta Mappes-Niedieka
 
- Tijesnom pobjedom nad trenutačnim predsjednikom Ivom Josipovićem, kandidatkinja desnice Kolinda Grabar-Kitarović, čiji je nadimak Barbie, postala je nova hrvatska predsjednica.
Mikala Sorenson, novinar(k)a Internatioanl Policy Digesta, SAD
 
- Najavljujući povratak predsjedničke lente, počasne garde i svega što je bilo u Tuđmanovo vrijeme, svečanost inauguracije mnogima će više biti nalik na nepotrebnu predstavu. Novoj predsjednici zamjera se što nije slijedila primjer talijanskog predsjednika Sergia Mattarelle koji je preuzeo dužnost odmah poslije izbora, krajnje skromno i bez posebne pompe.
Jurica Körbler, novinar Jutarnjega i Globusa te dopisnik beogradskih Večernjih novosti
 
- Činjenica da je sud donio ovakvu odluku, ali osjećaj zločina i nepravde učinjene nad Srbima koji su najveći stradalnici na prostoru bivše Jugoslavije, kada se uzme generalno od Slovenije, pa do Makedonije, ne će se promijeniti.
Milorad Dodik, predsjednik genocidne tzv. Republike srpske, Oslobođenje, Sarajevo  
 
- Notorni Josip Klemm, jedan od kolovođa takozvane braniteljske pobune u Savskoj,
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 

JUGONOSTALGIJA

 

- Međunacionalni odnosi, očito, nisu u tako dobrom stanju kako smo mislili, jer posljednji tjedni vode radikalizaciji koja nije dobra, koja vodi vodu na mlin radikalima koji bi proizveli nove sukobe, koji mimo insitucija, ili marširajući na njih žele ugroziti demokratski poredak.
Goran Beus Richemberghalias Emir Tahirović, saborski zastupnik HNS-a, Hina

 

- Srbi i Hrvati imaju mnogo toga zajedničkog, i u smislu jezika, i u smislu kulture, i u smislu identiteta, i u smislu historije.
Janko Veselinović, zastupnik u srbijanskoj Skupštini, Blic, Beograd
 
- Dok dvadesetak naoružanih specijalaca u gluho doba noći, s fantomkom preko lica, skida “Za dom spremni!” s jednog spomenika, po internetskim se kloakama otvoreno poručuje da oni kojima se ne sviđa taj ustaški pozdrav mogu odmah na Mosor u partizane ili u “istočne krajeve”, znači u Srbiju.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Sukobom se u kaznenim predmetima detaljno bavio ICTY, koji nije ustanovio kako je u Hrvatskoj počinjen genocid nad Hrvatima ili Srbima. Stoga ovo zaista nije iznenađenje. Vjerujem da je ovaj ishod pravedan, no u Srbiji i Hrvatskoj ne znači mnogo.
Iva Vukušić, hrvatska istraživačica i analitičarka u Den Haagui Utrechtu koja je radila za poseban odjel za ratne zločine u Državnome tužiteljstvu u Sarajevu u BiH, Xinhua, Kina
 
- Vlada Jadranke Kosor reagirala je tipično hadezeovski - donošenjem Zakona o ništetnosti pravnih akata pravosudnih tijela bivše JNA, bivše SFRJ i Republike Srbije (listopad 2011.). Nisu vrijedila suprotstavljanja pravnih stručnjaka, predsjednika Republike, glavnog državnog odvjetnika, civilnog sektora i cjelokupne opozicije, kao ni upozorenja Europske komisije da je taj, tzv. Šeksov zakon, nepotreban i štetan. Stvar je u tome da je riječ o složenim problemima koji su proistekli iz proteklog rata, o materiji koja se trajno regulira međudržavnim ugovorima i zakonima.
Ines Šaškor, jugoslavenska komunistica, članica CK SKH, SDP-a te novinarka i dopisnica RSE-a brani srbijanski zakon o uhićenjima sviju s prostora bivše joj nikada neprežaljene jugotvorevine
 

DEMAGOGIJA

 
- Historijski razvoj je determinirao da se sada u BiH s punim pravom govori i o srpskom i o hrvatskom jeziku.
Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99" u okviru bošnjačke »Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99"«, Dnevni avaz
 

GLUPOST


- Nelikvidnost krajem 2014. iznosila je 30 milijardi kuna, no u silazećem je trendu.
Boris Lalovac, ministar financija, www.tportal.hr
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Osim što nikoga ne isključuje, ovaj pojam podrazumijeva i kontingent pripadajućih prava i OBAVEZA (hrv. obveza).
Miljenko Jergović, jugoslavenski novinar i pisac iz Sarajeva, Jutarnji list
 
- POMJERILI (hrv. pomaknuli) datum inauguracije - Kolinda će prisegu položiti prije nego što se mislilo.
Naslov u Jutarnjem listu članka Rozite Vuković
 

LAŽ

 
- Prije 150 godina u BiH govorio se samo bosanski jezik, a koristili su ga pravoslavci, katolici i muslimani.
Adil Kulenović, predsjednik "Kruga 99" u okviru bošnjačke »Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99"«, Dnevni avaz
 
- Industrijska proizvodnja u prosincu zabilježila je najveći rast otkad se uopće mjeri njen obujam.
Jasmin Klarić, novinar Novoga lista
 
- Ova Vlada je prva u hrvatskoj povijesti koja smanjuje proračunski deficit i to u uvjetima velike gospodarske krize.
Branko Grčić, potpredsjednik Vlade, HR
 

PILA NAOPAKO

 
- Nova predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kamilica je za ovo što Karamarkov HDZ nosi. Ona dolazi iz pitomog Primorja, karijera joj je međunarodna i za očekivati je da će se već 19. siječnja ograditi od takvog HDZ-a, čim položi prisegu i prereže stranačku iskaznicu.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista
 

PRIJETNJA

 
- Bošnjaci ma gdje živjeli na zemaljskoj kugli i drugi patrioti BiH svim sredstvima će se suprotstaviti očitim pokušajima podjele države BiH.
Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda, Dnevni list, Mostar
 
- Rusija razmatra različite mogućnosti o kojima će govoriti kad za to dođe vrijeme.
Petar Ivancov, ruski veleposlanik u BiH poručuje „građanima“ u BiH, Nezavisne novine, Banja Luka
 

PRIMITIVIZAM

 
- Volimo da su sestre u pripijenom.
Siniša Varga, ministar zdravstva prilikom dodjele zahvalnica za najliječnika i najsestru, Nova TV
 

PRIZNANJE

 
- U Srbiji je na političkoj sceni od 2012. godine ponovno opcija koja narušava odnose s Hrvatskom.
Darko Gavrilović, srbijanski povjesničar i ravnatelj Centra za povijest, demokraciju i pomirbu, Blic, Beograd
 
- Ivo Sanader za dolazak na vlast poslužio se sličnim trikom: urlao je po splitskoj Rivi, a onda je ušao u koaliciju sa Srbima, uklonio je ustaške spomenike i smirio javni diskurs.
Jelena Lovrić, novinarka Jutarnjega lista
 
- Na osnovi svega što je poručivala tijekom kampanje, nije sasvim jasno hoće li prva žena na Pantovčaku mijenjati kurs koji je prema Srbima i Srbiji držao Ivo Josipović.
Urednički komentar beogradskih Večernjih novosti

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Ponedjeljak, 28/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2120 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević