Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Plenković je revizionist, anemični light-domobran iz obitelji partijske elite.
Jurica Pavičić, jugoslavenski novinar u Jutarnjem listu
 
- Vitlanje nasiljem u Hrvatskoj se aktualno ponavlja proizvodnjom neuroze oko organiziranja referenduma na različite teme.
Ana i Otto Raffai, protukatolički aktivisti iz Sesveta, Autograf
 
- Moramo odvojiti Jasenovac do '45. i Jasenovac poslije '45.
Ivan Zvonimir Čičak, akter Hrvatskoga proljeća i gubitnik na demokratskoj političkoj sceni, Otvoreno, HRT
 
- Od Nove godine nova porezna reforma. Još jednom ćemo rasteretiti građane!
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade i HDZ-a, Hrvatski radio
 
- Hrvatska nije nikakav jamac Daytonskog mirovnog sporazuma. Niste gospodo nikakav jamac, već pod presudama međunarodnih sudova i službeno agresor na Bosnu i Hercegovinu, ma koliko te presude negirali i ma koliko slavili zločine koje ste počinili, ili jamac ste tek utoliko koliko Vas preuzete međunarodne obaveze i ugovori onemogućavaju da to ponovno učinite. Mi Vam poručujemo, bolje bi Vam bilo da vam to ne pada na pamet.
Željko Komšić, predsjednik bošnjačke unitarne Demokratske fronte, Vijesti.ba
 
- Martina Dalić je donijela logičnu i politički odgovornu odluku i dala ostavku.
Milijan Brkić, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, HR
 
- Ja sam probao marihuanu više puta, ne jednom i mogu reći da to koristi tu i tamo. Volio bih da kad mi se to zaželi da ne moram ići kod nekoga tko zna nekoga pa da kupim nešto što nemam pojma što sam kupio.
Tomislav Saucha, saborski zastupnik SDP-a, koji čuva leđa Plenkovićevu HDZ-u u Saboru
 
- Istanbulska konvencija ratificirana je kako bi zaštitila sve one žene i djecu koji trpe nasilje, poglavito nasilje u obitelji. I zato nemate odobrenje da u Rijeci manipulirate ovim dokumentom koji je u 30 zemalja Europe, a odnedavno i u Hrvatskoj, omogućio uvođenje konkretnih i kvalitetnih mjera zaštite ovih žrtava.
Ovako riječki gradonačelnik Vojko Obersnel „objašnjava“ zabranu da se u Rijeci prikupljaju potpisi za referendume protiv Istanbulske konvencije i za Izborni zakon
 
- Ima mnogo iskompleksiranih Bošnjaka koji ne vole Erdogana.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića, Klix.ba
 
- Ukidanje praga pri određivanju poretka na listi bi prije svega uništilo mogućnost predizbornog koaliranja (sloboda političkog udruživanja je, valja ponoviti, ustavna kategorija)... Ukidanjem praga za preferencijalne glasove, iako se iz početka može činiti logičnim razvojem demokratizacije sustava (kako se činilo i potpisniku ovih redaka) zapravo klatno moći odmiče od organiziranih političkih struktura i daje ga u ruke biračima, sijući sjeme populizma i dodatne bigbraderizacije politike... Koliko god je loše da predsjednici stranaka imaju svemoćne ovlasti pri kreiranju izbornih lista, toliko bi bilo loše i da se određivanje poretka kandidata u potpunosti izmakne iz ruku političkih stranaka.
Jasmin Klarić, urednik i novinar Novoga lista
 
- Njihova pitanja su neprimjerena i usmjerena s jedne strane na smanjivanje prava nacionalnih manjina, a s druge strane na zaustavljanje borbe protiv nasilja nad ženama. Takva pitanja ne samo da nisu u duhu demokratskog poretka, već i ne mogu biti u skladu s Ustavom.
Peđa Grbin, saborski zastupnik Partije protiv referendumâ, Novosti
 
- Populacijski i referendumski pokret Željke Markić i razni paraklerici iz paraeklezijastičke organizacije Opus Dei upravljani su s Pantovčaka, u ime unutar hadezeovske desnice protiv Andreja Plenkovića i njegovih najbližih suradnika.
Denis Kuljiš, novinarsko-obavještajni kameleon, Žurnalist
 
- Katolička crkva u Hrvatskoj svrstala se na stranu ekstremne desnice nastavljajući svoj otvoreni sukob s HDZ-om Andreja Plenkovića
Ana Brakus, novinarka Pupovčevih Novosti protiv obaju referenduma
 
- Postoji osnovana sumnja da je Martina Dalić počinila teško kazneno djelo. Naš Kazneni zakon u svakom od zakonskih članaka o koristoljubivim kaznenim djelima ima formulaciju: "Tko u nakani da sebi ili drugome priskrbi protuzakonitu imovinsku korist ili propusti nešto učiniti, počinio je kazneno djelo. Dakle, bivša ministrica nije trebala izravno za sebe priskrbiti imovinsku korist, ali ako je to omogućila drugima ili propustila spriječiti stjecanje protuzakonite imovinske koristi, također je počinila kazneno djelo. One koje je angažirala u izradi zakona, raspolagali su informacijama koje su mogli 'masno' naplatiti i koji su pomagali da se iz koncerna izvuku ti novci. Tobože radiš za državu, a onda te informacije koje saznaš plasiraš i prodaš zainteresiranim stranama koje od toga imaju direktnu korist. To je ta igra s intelektualnim uslugama.
Željko Olujić, odvjetnik, Direktno
 
- Religija mnogima služi više kao 'simboličko-identifikacijski' negoli kao 'svjetonazorski okvir'.
Ivan Markešić, sociolog religije, Večernji list
 

TVRDNJE

 
- Bleiburg je posljedica djelovanja upravo takvih ljudi. Pitanje je u kojoj ideologiji odrasteš... Oni su dobivali privilegije, a nositelji su  dvostrukog morala. S jedne strane glume humaniste, a s druge – negiraju zločine koje su počinili. Iz Beograda dolaze u Zagreb slaviti tzv. oslobođenje, nisu voljeli Hrvatsku '41. godine, nisu voljeli ni '91. – ne vole je ni danas. I zato nam se sve ovo događa”.
Ante Kutleša, bivši ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu, voditelj Hrvatskih katoličkih zajednica u Reutlingenu, Metzingeru i Tübingenu i glasnogovornik Počasnog bleiburškog voda u Bujici
 
- Radi se o pokušaju simpatizera Jugoslavije, da pok krinkom antifašizma redefiniraju hrvatsku povijest i da obezvrijede činjenicu stvaranje neovisne države Hrvatske.
Tomislav Jonjić, povjesničar i odvjetnik, član predsjedništva Neovisnih za Hrvatsku o onima koji žele zabraniti bleiburšku komemoraciju, Bujica
 
- Gospodin Glogoški je dovoljno dao ovom društvu da može organizirati okrugle stolove kakve hoće, a ja ću na njih uvijek doći.
Slobodan Prosperov Novak, književni povjesničar, Nedjeljom u dva, HRT
 
- Iz te perspektive i perspektive pobjednika u ratu kojega nismo željeli, možemo na zbivanja u susjedstvima gledati sasvim drugim očima. No, dok nažalost, odnos u našim medijima, bez obzira radi li se o politici, kulturi, ili crnoj kronici jest 10:1 za vijesti iz regije, u odnosu na vijesti iz Europske unije, mi smo u problemu. Ili sve dok nas više zanima što je rekao neki ministar u nekoj od Vlada država bivše Jugoslavije, nego tko će biti sljedeći predsjednik Europske komisije i hrvatski predstavnik u Europskoj vladi, ne možemo se riješiti problema.
Miomir Žužul, bivši ministar, predavač u SAD-u i poslovni čovjek, Direktno
 
- Plenkovićeva se politika temelji na ideologiji koja negira čovjeka stvorenog kao muškarca i ženu. Čovjeku treba oduzeti identitet, ostaviti ga bez povezanosti sa zajednicom, urušiti nacionalnu, vjersku i kulturnu pripadnost kako bi bio podoban prihvatiti protuprirodne, štetne i pogubne ideologije. Takav čovjek ostaje usamljen, nema oslonac i moguće ga je trgati kako poželite. Taj put je ostvariv preko ideologije skrivene u Istanbulskoj konvenciji i zato treba osigurati njezinu ratifikaciju jer ona jamči provedbu ideologije.
Sanja Bilač, intelektualka koja je zbog Plenkovića napustila Tuđmanov HDZ, Narod
 
- Temeljni problem hrvatskog filma, osim stanovite bezidejnosti i problema nenadarenosti – što ostavljam drugima – jest podjela novca poreznih obveznika bez ikakvih kriterija, osim onih interesno-klijentelističkih. Takve prakse trajale su do zadnje minute madata faraona hrvatskog filma koji se povukao nakon nalaza državne revizije, nagrađen od današnje ministrice kulture mogućnošću da sam odstupi, umjesto da bude smijenjen i podvrgnut odgovarajućem kazneno-pravnom postupku.
Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik za govornicom

- Premijer Plenković već je istanbulskom ofenzivom zapravo politički uveo HDZ u lijevi blok, u neku vrstu bivšeg Socijalističkog saveza radnog naroda Jugoslavije, koji je napravila Partija kako bi se osiguralo dovoljno fotelja za sve drugove. Hrvatska politička scena danas je – Socijalistički savez partijskih nasljednika i pridruženih im interesnih ovisnika. Ali nitko kao Plenković to nije uspio učiniti tako bjelodanim. I to je njegova velika zasluga.
Višnja Starešina, komentatorka Slobodne Dalmacije
 
- Bio sam kirurg, liječnik, i ja mogu reći da su sa znanstvenog stajališta, slobodnozidarski obredi samo apsurdni, a ne znastveni i opasni, naravno.
Maurice Caillet, francuski liječnik, kirurg i ginekolog i bivši mason 18-og stupnja, Radio Culturcattolica.it, Croative
 
- Vesna Teršelić, Zoran Pusić i Eugen Jakovčić. Tu parapolitičku organizaciju koju vodi ovaj trojac inače već godinama radi na demontaži Domovinskog rata u izjednačavanju krivnje i pokušaju da se agresija Srbije, u skladu s velikosrpskom politikom svede na razinu građanskog rata. To je takozvana Udruga građana koja parazitira na hrvatskom proračunu.
Hloverka Novak Srzić, novinarka o Documenti, Dnevno
 
- Nastranu konvenciju prihvatila je sve nastranija hrvatska politika.
Milan Ivkošić, novinar i kolumnist Večernjega lista, HKV
 
- Narodna, manjinska i pojedinačna prava nisu unutarnje pitanje nijedne zemlje. Mora se osigurati kroz sve oblike jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda u BiH. Hrvatska je jamac Daytonskog i Washingtonskog sporazuma i to će nastaviti činiti. Mi imamo i ustavnu obvezu braniti poziciju Hrvata izvan zemlje. Hrvati u BiH nisu manjina, nego ravnopravan narod u njihovoj domovini.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Mostaru, Hina
 
- Bleiburg je simbol stradanja hrvatskog naroda, ali je ujedno i početak Jugoslavenske okupacije nad Hrvatskom, od koje se ne ćemo oporaviti još desetljećima.
Tomislav Jonjić, član predsjedništva stranke Neovisni za Hrvatsku, Bujica
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Nitko, ali baš nitko sve ove godine prema Hrvatima nije počinio takve zločine u BiH kao HDZ. I to zajednički HDZ iz Zagreba i onaj Čovićev iz Mostara. Javno treba stalno ponavljati tu činjenicu. HDZ je najopasniji, najgenocidniji, mafijaški, kriminalni, zločinački entitet na ovim prostorima.
Domagoj Margetić, bivši predsjednik Mladeži HDZ-a, bivši glavni urednik Hrvatskoga slova, a današnji denuncijator Hrvatske u istočnom susjedstvu na svome 'postu', https://www.facebook.com/tacno.netporta
 
- Enver Čolaković je bio predstavnik zločinačke, koljačke kulture u tada zločinačkoj Mađarskoj.
Vili Matula, jugokomunistički glumac, Mladina, Tacno 
 
- Bivši ministar kulture, Zlatko Hasanbegović je sa svojom klerofašističkom sljedbom Hrvatsku opasno retardirao.
Heni Erceg, feralovka u ljubljanskoj Mladini
 
- Hrvatska se srozala na najniže grane još od onog doba kada je bila marionetska država Trećeg Reicha.
Željko Komšić, predsjednik bošnjačke unitarne Demokratske fronte, Vijesti.ba
 
- Skupinu čudaka koji su pokrenuli referendom o prijedlogu da se manjinama uskrati pravo glasa u Hrvatskom saboru prilikom glasanja za povjerenje Vladi, ne možeš okarakterizatri kao filofašiste – nisu oni ideološki dovoljno konzistentni da usvoje bilo kakvu totalitarnu doktrinu. To su, naprosto, rasisti koji žele uvesti aparthajd u hrvatsku politiku.
Denis Kuljiš, sin jugokomunista u ponovnoj fazi ludovanja, Žurnalist
 
- Okupljanja u Bleiburgu zapravo služe posredno rehabilitaciji NDH.
Dragan Markovina, srpski historičar u Splitu, Autograf
 
- Civilizacijska je sramota to što je Sabor pokrovitelj manifestacije na Bleiburgu, ali ne i Dana pobjede nad fašizmom.
Ivo Goldstein, povjesničar Srednjega vijeka, Josipovićev jugo-diplomat u Otvorenome, HRT
 
- U Bleiburgu nisu stradali ljudi.
Arsen Bauk, čelnik Partije koja se sada zove „Stranka demokratskih promjena“, Bujica
 
- Godinama je skup u Bleiburgu mjesto okupljanja filofašističkih udruga, koje spadaju među najradikalnije udruge u Europi, te predstavljaju opasnost po sigurnost, ne samo manjina i stranaca, već i samih građana Hrvatske.
Dennis Gratz alias Muhamed Gracić, bošnjački kameleonski zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, Klix.ba
 
- Hrvatska je licemjerna zemlja. Ona voli mise, krstitke i proštenja, voli povorke, javnu religioznost.
Jurica Pavičić, jugoslavenski novinar u Jutarnjem listu
 
- Sisački biskup Vlado Košić je poznat po proustaškim sentimentima.
Drago Pilsel, aktivist, Vijesti.ba
 
- Bleiburg je zagađen višegodišnjim ustašonostalgičarskim hodočašćima, koja su se nastavila do danas.
Marinko Čilić, feralovac kod Milorada Pupovca, Novosti, Tacno
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Nisu problem konzervativne ideje ni njihovo javno iznošenje, problem je kad jedna konfesionalna podskupina (neke katoličke udruge uz potporu dijela katoličkoga klera) svoj svjetonazor želi nametnuti svima u društvu. To se pokušalo učiniti sprječavanjem ratifikacije Istanbulske konvencije, no nije se uspjelo.
Ivan Markešić, sociolog religije, Večernji list
 
- Manipulativne inicijative krajnje konzervativnih desnih struja hrvatskog društva predstavljaju opasnu stranputicu kojom nepažljivo društvo može krenuti. A da smo već bili u najmanju ruku nepažljivi, pokazali smo pri referendumu o ustavnoj definiciji braka kojom su grubo dokinuta prava pripadnicima istospolnih zajednica.
Ana Brakus, novinarka Pupovčevih Novosti protiv obaju referenduma
 
- Tijekom 28 godina hrvatske višestranačke demokracije, Hrvatska demokratska zajednica i Katolička crkva vladali su Hrvatskom ruku pod ruku, kao neki stari, dugovječni dinastički par. A kako već i priliči braku u kojem je supružnik Katolička crkva, taj je brak bio i ostao - patrijarhalan.
Jurica Pavičić, jugoslavenski novinar u Jutarnjem listu
 
- Činjenica koja se uporno prešućuje, jest da je partizanska vojska također bila hrvatska vojska. U tom času, štoviše, vojska Narodne Republike Hrvatske.
Dragan Markovina, historičar iz Splita, Autograf/Telegram
 

DAIDŽE

 
- U nedostatku pravoga katoličkog odgovora na vrijeme u kojemu živimo pojavili su se pojedinci koji pod plaštem povratka iskonskim kršćanskim vrijednostima žele promovirati antimodernističke ideje, ideje koje počivaju na teoriji krvi i tla (Blut und Boden), kulturnoj i religijskoj tradiciji, zatim vezanosti za crkvene institucije i narodne običaje... Tzv. “uvozno katoličanstvo” vid je “političkoga katolicizma” – ideologije koja je iznova promovirana u poslijeratnoj, tranzicijom zahvaćenoj Hrvatskoj.
Ivan Markešić, sociolog religije, Večernji list
 

DEMAGOGIJA

 
- Bleiburg je i dalje miljama daleko od crkvenog događaja, primjećivali su istovremeno prisutni novinari austrijskih medija. 
Urednički komentar jugo portala Lupiga 
 
- Suradnja s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović jako je dobra i njezini su demografski prijedlozi dobrodošli.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade i HDZ-a, Hrvatski radio
 
- Tamo se to obilježavalo od 1952. godine jer se nije moglo doći u Sloveniju i Hrvatsku. Danas znamo gdje su grobnice i stratišta i u Hrvatskoj i Sloveniji i smatram kako bi u Hrvatskoj trebalo obilježiti ta mjesta stradanja i pokloniti žrtvi i objasniti u kojem kontekstu.
Hrvoje Klasić, istoričar iz Siska lukavo se zalaže da se komemoracija iz Bleiburga preseli kao i Zid boli, N1 TV
 

GLUPOST

 
- Nikad niste imali niti jednu riječ od Katoličke Crkve da osude ustaške simbole i da kažu kako je taj režim bio u temeljnoj suprotnosti s kršćanskim vrijednostima.
Zoran Pusić, stariji brat Erasmus Gisele i sin Eugena Pušića, ustaškoga namještenika, Otvoreno, HRT
 
- Posao Crkve je bio da agitira s oltara, suzbija “krivovjerja”, ratuje protiv liberala, komunista i opozicije. HDZ je tu funkciju pošteno i izdašno plaćao, plaćao kroz konkordat, međudržavne ugovore, župne glavarine, konzervatorske obnove crkava, kroz porezne olakšice, oslobođenje od PDV-a i nedodirljivost od strane zakona.
Jurica Pavičić, jugoslavenski novinar u Jutarnjem listu
 
- Desničare ne zanimaju nikakvi umjetnički kriteriji, jer je njihova nacionalistička ideologija jedini kriterij.
Heni Erceg, feralovka u ljubljanskoj Mladini
 

LAŽ

 
- General Praljak je ubijao ljude.
Sregej Trifunović, srbijanski glumac na hrvatskoj dalekovidnici kod Ace Stankovića
 

MRŽNJA

 
- Često je nazočio javnim događajima (obljetnicama, proslavama, itd.), gdje stoji uz ustaške glavešine, a organizira i mise za NDH na 10. travnja. Time je davao legitimitet i podršku režimu da provodi razne politike, sve do realizacije zločina i genocida. To je bilo neusporedivo važnije nego sve kritike pojedinih ustaških “ekscesa”, koje su ionako bile ili krajnje diskretne ili limitiranog dosega (poput propovijedi u katedrali).
Ivo Goldstein, Milanovićev diplomat u Jutarnjem listu pokušava omalovažiti kard. Alojzija Stepinca
 

PODSJEĆANJE

 
- Tragična je spoznaja što se bivši predsjednik Ivo Josipović rugao jer su se branitelji išli moliti u crkvu! Žalosno je da su Hrvati koji su većinom katolici, uopće izabrali takvog čovjeka, s takvim referencijama za predsjednika države. Pavićev Jutarnji je već imao spremnu naslovnicu kojom je slavilo osudu generala! To je samo nastavak antihrvatske priče koje se ni do danas nismo riješili, iako je prošlo pet godina. Tada je ta priča bila na vrhuncu!
General Željko Sačić, ratni načelnik Stožera specijalne policije MUP-a RH o povratku A. Gotovine i M. Markača iz Den Haaga
 
- Stjepan Mesić je u svojoj osvetničkoj maniri, da se osveti mrtvom Tuđmanu, širom otvorio sve arhive Ureda predsjednika Tuđmana, dao medijima i svima i svakome da bi se što više mogao oblatiti predsjednik Tuđman i njegova politika i k tome je lažno svjedočio na haškom sudu i to je izvrsno opisano u knjizi Miroslava Tuđmana ‘Krivokletnik’. Čak i do današnjih dana Stipe Mesić iskorištava svaku prigodu da se osveti Tuđmanu.
Vladimir Šeks, višedesetljetni hrvatski čelnik u Mostaru o izdajnicima među Hrvatima, Dnevni list
 

PRIJETNJA

 
- Realizaciji velikog preporoda kineskog naroda bliže smo nego ikad u povijesti. Zauzet ćemo svoje mjesto u svijetu i vodit ćemo krvave bitke protiv naših neprijatelja do gorkog kraja.
Xi Jinping, kineski predsjednik slavodobitno nakon novog mandata, AP
 
- Kako je rekao predsjednik Erdoğan, 20 milijuna Vijetnamaca pobijedilo je 200 milijuna Amerikanaca. Amerikanci i danas pate zbog vijetnamskog rata. Erdoğan je upozorio kako će Turska nanijeti pet puta veću bol i štetu SAD-u nego u vijetnamskom ratu.
Devlet Bahçeli, predsjednik turske Stranke nacionalnog pokreta o američkom oružju koje uništava turske tenkove u ofenzivi na sirijske Kurde, Večernji list
 

STRAŠNO

 
- Također, podsjetio bih na činjenicu da je Ante Pavelić došao u Zagreb 14. travnja, a 16. travnja Alojzije Stepinac je došao da se pozdravi sa njim i da mu iskaže lojalnost. Tada je već bila zapaljena sinagoga u Osijeku. Tada je već bila krenula kampanja huškanja na Srbe i mnogi incidenti su se već događali. Prije rasnih zakona, odmah su zabranili ćirilicu, Srpska pravoslavna crkva stavljena je izvan snage i bilo je jasno kako će izgledati rukopis ustaške vladavine. Svejedno, 28. travnja Stepinac piše veliko pismo, veliko obraćanje katolicima na teritoriji NDH, u kojem ih moli da podrže to "Božje djelo", kako je rekao, te pozdravlja uskrsnuće hrvatske države.
Drago Pilsel, rođeni argentinski Hrvat i nečiji aktivist za bošnjačko glasilo, Vijesti.ba
 

STVARANJE KULTA

 
- Vladimira Palfi, koja je svom prezimenu dodala i Sinčićevo kad su se u veljači prošle godine vjenčali, za tu je priliku djecu iznimno ostavila na čuvanju u jednom servisu gdje naplaćuju po satu, jer vrtić nisu dobili. Za mjesto u vrtiću potrebno je imati prebivalište u Zagrebu, a oni kao podstanari imaju samo boravište. Privatni pak vrtić za dvoje djece – puno je i za plaću saborskog zastupnika! Vladimira Palfi Sinčić, uz Tihomira Lukanića glavni je stranački marketinški strateg.
Novinarka Večernjega lista Romana Kovačević Barišić veliča bračni par Palfi-Sinčić
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Jedan od dominantnih mitova u javnom prostoru u Hrvatskoj je onaj o banu Jelačiću. Poznato je, između ostaloga kako je kao sluga bečkog dvora išao gušiti progresivnu revoluciju iz oktobra 1848. u Budimpešti.
Darko Vujica, novinar bošnjačkoga portala Prometej.ba
 
- I baš kao što su etabliranjem hrvatske države reetablirani endehazijski simboli, poput kune, zastave i državnog grba, tako je reetabliran i endehazijski koncept nacionalne kulture. Tako je jedna od najvažnijih stavki u tom hipernacionalističkom kulturnom paketu bila kroatizacija hrvatskoga jezika i njegovo čišćenje od smeća (srbizama i jugoslavizama) te vizija kulture kao spleta folklornih, tradicijskih i katoličkih igara.
Dubravka Ugrešić, jugo-srpska spisateljica u Pupovčevim velikosrpskim Novostima 13. VI. 2016.
 
- Nonsens je teza da su partizani bili samo “preobučeni četnici”, koji su se na kraljev poziv pridružili partizanima pa su se na Bleiburgu osvećivali.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list

IZJAVE TJEDNA

 
- Bleiburški skup ujedinio austrijske političare: Za neofašiste iz Hrvatske organiziraju instant-sud, a kazne će pisati na samom sudu.
Krešimir Macan, savjetnik Andreja Plenkovića na svom tvitteru
 
- Novi Statut jedan je korak naprijed prema demokratizaciji stranačkih procesa.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade u Šibeniku na stranačkom čelničkom skupu o iznenadnoj promjeni statuta stranke, Hina
 
- Slažemo se sa stavom biskupa da sakralni prostor nije pogodno mjesto za skupljanje potpisa te ćemo mi potpise skupljati izvan crkava.
Priopćenje Organizacijskog odbor građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj' slaže se sa zabranom HBK
 
- Andrej Plenković je po mojem mišljenju doista jedan od najboljih diplomata kojega je Hrvatska imala. On još uvijek prolazi tranziciju iz diplomacije prema politici, odnosno izvršnoj vlasti, a pri tome mu nije nimalo lako, jer ga problemi za koje ni najmanje nije kriv svakodnevno dočekuju. Iskreno se nadam i vjerujem da on doista može biti lider kakvoga Hrvatska, bez sumnje, treba. Isto tako nadam se da ne će dopustiti razdvajanje stranke po ideološkim osnovama. HDZ je populistička stranka (to mu je snaga, a ne slabost) u kojoj mora biti dovoljno prostora za različita razmišljanja, ali na jedinstvenoj državotvornoj osnovi. Upadne li stranka u zamku nametnutog ideološkog suprotstavljanja, riskira svoju budućnost, a sviđalo se to nekome ili ne, HDZ je najzaslužniji za stvaranje hrvatske države pa i najodgovorniji za njenu budućnost.
Miomir Žužul, bivši ministar, predavač u SAD-u i poslovni čovjek, Direktno
 
- Ivan Vilibor Sinčić oduševio me kao osoba i kao političar. Iznimno je racionalan i smiren. Sinčić je iznimno racionalan i ozbiljan i ima posebnu finoću u komunikaciji.
Stjepan Šterc, demograf i čovjek koji je u hipotekarnim problemima o svome prilazu Živom zidu, Direktno
 
- Nisam protiv istine, kao što implicira predsjednica Republike. Doista ne znam kako bi neka međunarodna komisija mogla utvrditi nešto što već ne znamo. Istina je utvrđena. Zašto bi se više vjerovalo nekom međunarodnom stručnjaku nego, primjerice, Slavku i Ivi Goldsteinu, Hrvoju Klasiću i Tvrtku Jakovini? To su naši ugledni povjesničari.
Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik, Novi list
 
- Prije pet godina izmjenama Ustava izvršen je udar na prava seksualnih manjina.
Jasmin Klarić, urednik i novinar Novoga lista
 
- Veliki broj sitnih stranaka i niz neovisnih zastupnika u javnosti stvara određenu kakofoniju, dojam da je riječ o stvarnim političkim opcijama, i samo pridonosi nepovjerenju u političke institucije.
Goran Čular, docent Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu zalaže se za ostanak postojećega nepravednog izbornog zakona, Jutarnji list
 
- HDZ vodim točno tamo gdje treba biti, u desni centar gdje je stranku ostavio i prvi predsjednik Franjo Tuđman.
Andrej Plenković na naručenom razgovoru u Umjetničkom paviljonu s odabranim medijima
 
- Europska demografska pitanja mogla bi biti riješena prihvatom migranata. Njihovoj integraciji trebala bi biti posvećena veća pozornost jer bi u suprotnom problem mogao ponovno buknuti za 10-20 godina. Doseljenicima bi trebalo osigurati obrazovanje i zaposlenja te skrb za djecu.
Alexander Van der Bellen, austrijski predsjednik, Profil, Beč
 
-Sloboda je temeljna vrijednost slobodnog zidarstva. Mi nepokolebljivo branimo slobodu savjesti i svaki mason slobodan je pridružiti se društvu koje mu bolje odgovara prema vlastitim afinitetima.
François Padovani, predsjednik globalne masonske asocijacije CLIPSAS (Centre de Liaison et d’Information des Puissances Signataires de l’Appel de Strasbourg), Novi list
 
- Ne osjećam odgovornost. Za to smo se borili, za slobodu kretanja. Prije deset godina da smo imali mogućnost slobode krtanje to bi se dogodilo tada. Ljudi odlaze jer nemaju zakonskih zapreka, jer mogu koristiti slobodu kretanja unutar EU-a.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade u Šibeniku za Novu TV na pitanje osjeća li se odgovornim za iseljenih 80 tisuća Hrvata prošle godine
 

TVRDNJE

 
- Ja ne dovodim u pitanje reformu obrazovanja, ali za nju nisu obavljene predradnje, to jest traljavo su ih obavljali nesposobni ljudi. Kompetencija ministrice Divjak nije dovoljna, rekao je Prosperov Novak. Da bi netko to mogao, mora biti vizionar. Na dodjeli Oscara postoji nagrada za sporednu ulogu, ali ne i za sporednog režisera, a to je ministrica Divjak. U proces izrade reforme uvedeni su mladi ljudi iz stranaka kao što su HNS i Pametno, bez velikih biografija. To nije dezideologizacija obrazovanja. Ne može stranka koja ima 0,9 posto glasova imati 15 posto utjecaj na obrazovanje. Učitelji su temelj reforme, ali oni sami moraju biti reformirani.
Slobodan Prosperov Novak, književni povjesničar, Nedjeljom u dva, HRT
 
- Novinarska nagrada Maji Sever je apsolutni promašaj ali i potvrda lošeg 'drugarskog' sistema po kojem funkcionira HND. Da joj je netko dodijelio nagradu za aktivizam, imalo bi smisla, no ovo je komično.
Mirjana Hrga, novinarka na svome facebooku
 
- Promjena izbornog zakona jedina je promjena koja dugoročno može dovesti do promjene u političkoj oligarhiji. Veća preferencijalnost ne će pridonijeti samo demokratizaciji izbornog procesa nego i unutarstranačkoj demokraciji jer će od poslušnosti šefu stranke koja se dosad nagrađivala visokim mjestom na listi, a time i zagarantiranim saborskim zastupništvom, biti važnije mišljenje biračkog tijela za čiju će se naklonost političari morati boriti.
Marija Selak, filozofkinja za Večernji list
 
- Presuda šestorci sarkazam je pravde na međunarodnom sudu u 21. stoljeću. Destabilizacija Hrvata u BIH-a uvijek destabilizira Hrvatsku, jer se pitam, ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake. Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije.
Ivana Petrović, novinarka Nove TV
 
- Ja i danas vjerujem i tvrdim da je u prvoj godini 'Sanaderove' vlade, te 2004. napravljeno puno toga. Čvrsto smo krenuli prema europskim integracijama, postali smo kandidat za punopravno članstvo (čak dobili i datum za početak pregovora), uspjeli smo se riješiti OESS misijâ i IMF supervizije i pokrenuli gospodarski rast. Početkom 2005. Vladu smo napustili Andrija Hebrang i ja. Ne želim reći da su stvari krenule u lošem smjeru nakon našeg odlaska i to doista i nije točno, ali je činjenica da su za Vladu i za stranku problemi krenuli od sredine 2005. Za mene osobno, već ranije. 
Miomir Žužul, bivši ministar, predavač u SAD-u i poslovni čovjek, Direktno
 
- Leković i HND podijelili godišnje nagrade. Nedostajala je samo nagrada za vulkanizera godine! Pobunio se pritom Eugen Jakovčić, uhljeb iz Documente zbog nagrade Ivani Petrović! Obzirom da poznajem Ivanu i njen rad i ja sam u šoku sto je ideološka sekta poput HND-a uopće nagradila osobu poput nje pa nije za čuditi se što su u Documenti konsternirani. Oni nisu za PR poteze i nagrađivanje klerofašista. Samo svojima nagrade!
Igor Peternel, potpredsjednik HHO-a na svome facebooku
 
- HAVC nije stvoren kao izraz kulturne politike, nego, kao štošta u Sanaderovo doba, kao instrument partikularnih interesa.
Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik za govornicom
 
- Andrej Plenković zloupotrebljava Tuđmanov HDZ čiji su program i djelatnost utemeljeni na načelima kršćanske civilizacije zapadnog svijeta kojem hrvatski narod oduvijek pripada. Pa se HDZ ratifikacijom Istanbulske konvencije, protivno svojim programskim načelima, odriče kršćanstva i nameće hrvatskome narodu antikršćansku ideologiju kao temeljnu vrjednotu.
Dr. Sanja Bilač, intelektualka iz Splita koja je zbog Plenkovića napustila Tuđmanov HDZ, Narod
 
- Naša politička “elita“ će i nadalje, nakon svakog fijaska koje doživi u Beogradu ili od Vulina, Porfirija i Irineja u Zagrebu, papagajski ponavljati da je jedan od hrvatskih prioriteta ulazak Srbije u EU. Bojim se da je Micić ipak bio u pravu kad je u svom ”Zenitu“ napisao da su Hrvati križanci majmuna i papige.
Zvonimir Hodak, kolumnist Dnevna.hr
 
- Iako su muslimani dio Njemačke, islam nije dio kršćanske zapadne kulture. U sadašnjem obliku islam nije dio Njemačke, a ako bi htio postati dio Njemačke, morao bi se u duhu prosvjetiteljstva europeizirati i liberalizirati. Taj prosvjetiteljski duh pak uključuje strpljivost prema drugim vjerama, odlučno negiranje antisemitizma, jednakopravnost muškaraca i žena te odvojenost države i vjere.
Markus Blume, glavni tajnik bavarske stranke CSU, Rheinische Post, Düsseldorf
 
- Premijer Plenković je imenovanjem Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, umjesto kriterija neovisnosti o totalitarnim režimima, primijenio SDP-ovu partijsku matricu sučeljavanja "ustaša" i "partizana", na marginalnim pitanjima simbola, generirajući nove sukobe. Povjerenstvu je osnovna zadaća bila amnestirati petokraku od totalitarnog karaktera. U čemu bi i uspjeli da nije bilo presudnog otpora rektora Hrvatskog katoličkog sveučilišta dr. Željka Tanjića.
Višnja Starešina, komentatorka Slobodne Dalmacije
 
- Stipe Mesić je eklatantan primjer političkog profila kameleona. Netko me je jednom pitao koji je pravi Mesić; onaj koji je rekao da Srbi nisu donijeli srpsku zemlju na opancima u Hrvatsku?! Ili onaj u Australiji kada je držao proustaške govore?! Onaj koji je kadrovirao u bosanskohercegovačkom HDZ-u ili onaj koji je optuživao Tuđmana za agresiju na BiH?! Ili pak onaj koji s partizanima i petokrakama sudjeluje na njihovim orgijama?! Ja sam odgovorio da ne postoji pravi Mesić! On nikada ni o čemu nije imao istinsko uvjerenje. Čak je i njegov zatvorski psiholog napravio bilješku koja kaže da se nikako ne može saznati koji su Mesićevi pravi stavovi.
Drago Krpina, utemeljitelj HDZ-a o Stipi Mesiću, Bujica
 
- Nasilje je europskim političkim elitama u krvi, u genima, u tradiciji, i u njemu se ne razlikuju od najvećih despota i zločinaca u europskoj povijesti. Htjele ili ne htjele, te su elite bile prisiljene priznati samostalnost Hrvatske da bi je potom opljačkale, ali je uskraćuju Kataloniji jer je već pljačka Madrid.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
-Ja sam došao do 18-og stupnja i tu je bilo svakavih rituala s križevima. Nisam uopće znao da je gotovo svaki ritual zasebno oskvrnjivanje i ismijavanje Katoličke Crkve. Primjerice znam da na 30 stupnju mason koji se inicira mora nogama udarati “tijaru” pape dok ju ne uništi. Papa je broj jedan neprijatelj masonerije. To svi znaju a ja sam saznao dok sam se penjao stupnjevima. Katolička Crkva je univerzalna i ima papu koji brani integritet vjere. Vjere koja “prkosi” svijetu. A ta vjera najveći je neprijatelj masonerije.
Maurice Caillet, francuski liječnik, kirurg i ginekolog i bivši mason 18-og stupnja, Radio Culturcattolica.it, Croative
 
- Usvajanje liberalnih politika danas je uobičajeni razlog za diplomatske pritiske, to zovu progresivnim i lijevim politikama - rodne politike, transrodnost, istospolni brakovi, gej parada, gender politika..., na djelu je borba protiv duhovnih i moralnih vrijednosti na kojima Zapad počiva.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Zašto ta gamad ostaje na vlasti koja je vodila ratove devedesetih kao što je HDZ u Hrvatskoj i presvučeni radikali u Srbiji?
Sregej Trifunović, srbijanski glumac na hrvatskoj dalekovidnici kod Ace Stankovića
 
- Ne znam na osnovi kojih bi to novih dokumenata neka međunarodna komisija došla do onoga što predsjednica zove istinom. U Jasenovcu su ljudi ubijani samo zato što su bili »krive« nacije, vjere ili političkog uvjerenja. Nije svejedno je li ih ubijeno 700, 80 ili možda 20 tisuća, ali bit priče ostaje ista, to je bio jedan od najbezobzirnijih logora na području Europe.
Vojko Obersnel, vjerni Partijin kada iz Rijeke otprije 1990., Novi list
 
- Na Bleiburgu se komemorira uglavnom ustaška vojska i zloupotrebljava misa, kako bi se veličao ustaški režim.
Drago Pilsel, aktivist, Vijesti.ba
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Dakle, cilj ovakve izmjene Ustava nije da, kako ime inicijative sugerira – narod odlučuje, nego da odlučuje hrvatski narod, a ostali da budu – kuš.
Jasmin Klarić, urednik i novinar Novoga lista protiv referenduma o izbornom zakonu
 
- Da »manjinci« ne glasaju o proračunu nema nikakvog rezona, budući da ljudi koje oni zastupaju žive ovdje i daju sva davanja državi pa je proračun i te kako i njihova stvar. Isto je i s glasanjem o povjerenju Vladi. Ako bi se ikome ta prava oduzimala, ima smisla da ih se oduzme predstavnicima dijaspore. Ali hajde da i to ostavimo kako jest. No, zastupnike manjina i dijaspore trebalo bi izuzeti iz procesa formiranja vlade.
Sanja Modrić, novinarka Novoga lista
 
- U Bleiburgu nisu stradali samo Hrvati, nego i Srbi, Slovenci, Njemci, Crnogorci. Nekorektno je na Bleiburgu komemorirati samo Hrvatima, nego bi trebalo komemorirati i pripadnicima drugih nacionalnosti koji su se tamo našli nakon kapitulacije.
Drago Pilsel, aktivist, Vijesti.ba
 

DEMAGOGIJA

 
- Stanje u HDZ-u je jako dobro, HDZ kao najjača politička snaga u zemlji stoji jako dobro. Ostvarili smo značajne uspjehe.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade u Šibeniku za Novu TV
 
- Ne izlazimo, nismo tri godine bili u kinu ili kazalištu! Kažem mu, ajmo jednom izaći, a on kaže – mene je sram ići nekamo kad ljudi nemaju ni za osnovno, a kamoli izlaske. Jedini mi je izlazak ako on dođe u 8 doma, a šoping-centri rade do 9 pa odjurim kupiti djeci neku odjeću ili što treba i popijem si kavu onda!
Vladimira Palfi Sinčić, supruga čelnika Živog zida u Večernjem listu
 
- Istaknuti ustavnopravni stručnjaci odbacuju mogućnost da građani na referendumu izravno odlučuju o otkazivanju Istanbulske konvencije, jer prekid bilo kojeg međunarodnog ugovora iziskuje proceduru. Smatra se da bi Ustavni sud RH takvu inicijativu odbacio.
Zdenko Duka, novinar Novoga lista
 
- A kada se radi o inicijativi ograničavanja predizbornih koalicija, politolozi će upozoriti da bi zabrana bila protuustavna.
Robert Bajruši, novinar Jutarnjega lista brani postojeći izborni sustav
 
- Veliki broj sitnih stranaka, a posebno u uvjetima kad su potrebni za Vladinu većinu, kao što je slučaj s Vladom premijera Plenkovića, poskupljuje politiku. Pri tome nije riječ o snažnim koalicijskim partnerima koji su zainteresirani i sposobni uvjetovati određene politike, već o pojedincima koji svoj položaj koriste za osobne probitke ili za interese vrlo uske klijentele (primjer "Škibolina zakona", Glasnovićeva ugovora s Vladom).
Goran Čular, docent Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Jutarnji list
 
- Neke male stranke zloupotrebljavaju temu i dociraju o vrijednostima HDZ-a oko procesa ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Da postoji bilo kakav problem oko Konvencije, ona ne bi bila ratificirana u Njemačkoj, Italiji ili Bosni i Hercegovini.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a na obilježavanju 28. obljetnice HDZ-a Črnomerec
 

DIKTATURA

 
- Zahvaljujući temeljitoj neodgovornosti političara iz najjačih hrvatskih stranaka, naime, i dalje se bez dolaska na vlast, a pozivanjem na direktnu demokraciju, referendumom može utjecati na promjenu društva preko granica tuđih prava, kao što se pokazalo na referendumu o braku 2013. godine.
Jasmin Klarić, urednik i novinar Novoga lista zagovara diktaturu
 

GLUPOST

 
- Nema sumnje da bi “slučaj Lozančić” bio najgori otklon KGK od korektnog liberalnodemokratskog ponašanja da ona na brutalan način nije dovela u pitanje prava manjina.
Ivo Goldstein, SDP-ov veleposlanik u Parizu ispod slike zločinca Tite, Jutarnji list
 
- U Gudovcu je bio spomenik kipara Vojina Bakića, ali su ga 1991. godine proustaški elementi, kakvi su bili po cijeloj Hrvatskog, digli u zrak. To je prvi veliki masovni zločin kojeg su ustaše počinile.
Drago Pilsel, rođeni argentinski Hrvat i nečiji aktivist za bošnjačko glasilo, Vijesti.ba
 

LAŽ

 
- Pavelić je otvorio u Jasenovcu najveću klaonicu poslije Dachaua i Auschwitza.
Sregej Trifunović, srbijanski glumac na hrvatskoj dalekovidnici kod Ace Stankovića
 

MESIĆIZAM

 
- NDH je zločin genocida, a Bleiburg i Križni put su ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti. To su potpuno različite stvari. Osim toga, na Bleiburgu je uhvaćen niz ratnih zločinaca koji su okrvavili ruke u Jasenovcu ili u drugim logorima ili nekim drugim ustaškim stratištima.
Ivo Goldstein, sin knjižničara Slavka Goldsteina, Novi list
 
- Što se onda, pobogu, može učiniti u Bosni i Hercegovini, za Bosnu i Hercegovinu odnosno, barem, o Bosni i Hercegovini? Već smo se to pitali, pa i da odgovorimo ponovo: Najlogičniji, najzdraviji put bio bi, naravno, njezin unutrašnji dogovor.
Inoslav Bešker, komentator Globusa
 
- Laž bi bila kada ne bih priznao da sam od samoga početka imao zadršku u pogledu smjera kojim ide Hrvatska. Taj je sustav, čijim sam i ja bio dijelom, i to ne beznačajnim, prividno bio demokratski, ali u osnovi – autokratski.
Stipe Mesić pokušava oprati nečistu savjest s pričom da nije rekao što je rekao Novi list
 

NEZNANJE

 
- U varaždinskoj županiji u mjestu Macelj postoji spomenik.
Drago Pilsel, aktivist koji ne zna u kojoj se županiji nalazi Macelj, Vijesti.ba
 

OTROVNO PITANJE

 
- Na jučerašnji dan 1941. godine u Hrvatskoj su uvedeni rasni zakoni. U današnjem Ustavu Hrvatske navodi se da ova država baštini antifašizam. No, kako gledate na činjenicu da dio desnice i klera gaji otvoreni proustaški sentiment?
Nevena Ćosića, novinarka portala B. Izetbegovića pita Dragu Pilsela, Vijesti.ba
 

PRAVO PITANJE

 
- Vrijeme je da se zapitamo kakvu ćemo to Hrvatsku ostaviti Joži Manoliću jednom kad svi mi pomremo?
Zvonimir Hodak, odvjetnik i kolumnist Dnevna
 

RELATIVIZIRANJE JUGOKOMUNISTIČKIH ZLOČINA

 
- Nikome danas ne pada na pamet osnovati stručnu komisiju koja bi iznova utvrđivala je li u Auschwitzu ubijeno baš toliko ljudi s koliko se službeno barata – naglašava riječki gradonačelnik. 
Vojko Obersnel, vjerni Partijin kada iz Rijeke otprije 1990., Novi list

IZJAVE TJEDNA

 
- Sve strateške ciljeve realizirali smo snagom zajedništva i vođeni, u vrlo složenim okolnostima, vizijom i državničkom mudrošću utemeljitelja naše stranke i prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kvalitetnim pozicioniranjem na političkom spektru desnog centra jačamo HDZ i pridonosimo razvoju zemlje. To je mjesto na koje je HDZ postavio i dr. Tuđman!
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a na obilježavanju 28. obljetnice HDZ-a Črnomerec
 
- Mislim da je za osudu takva izjava predsjednika hrvatske vlade da je Srbija bila agresor na Hrvatsku, ali kao što sam rekla hajde da pokušamo ići naprijed.
Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbijei ministrica građevine, prometa i infrastrukture izjavila, Kurir
 
- Masovni, hitni egzodus oko 250.000 tisuća Srba u samo dva-tri dana 1995. godine sigurno nije bio doprinio reputaciji Hrvatske kao zemlje u kojoj Nehrvati, a osobito Srbi, obožavaju živjeti i osjećati se sigurnima.
Zdenko Duka, novinar Novoga lista
 
- Svima nama koji živimo na ovim prostorima i koji smo doživjeli i preživjeli vrijeme Jasenovca, sasvim je jasno što se tamo događalo. Istina se zna. Stoga smatram da bi formiranje neke posebne komisije bilo samomazanje očiju, te gubljenje vremena i novca ni zašto. To bi evociralo emocije onih koji su preživjeli Jasenovac, a oni to ne zaslužuju.
Jakob Finci, predsjednik Židovske (Jevrejske) zajednice u Sarajevu za Izetbegovićev portal Vijesti.ba
 
- Veliki broj stranaka u parlamentu ne samo da ne pridonosi kvaliteti demokracije već stvara niz problema u funkcioniranju sustava na više razina. Premda se na prvu loptu čini da veći broj političkih stranaka pridonosi boljem predstavništvu građana, sve iznad 7-8 stranaka u parlamentu zapravo dovodi u pitanje i smisao samog političkog predstavništva, jer sitne stranke, uz rijetke iznimke jednoproblemskih stranaka, obično nisu organizacijski sposobne osigurati sistematsko predstavljanje građana na dulji rok.
Goran Čular, docent Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Jutarnji list
 
- Treba formirati međunarodnu komisiju koja bi utvrdila istinu o Jasenovcu. Da se točno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed. U 21. vijeku, modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta može se utvrditi ne samo broj žrtava... već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica, Hina

- Klub nikad nije platio niti jednom sucu koncert, noćni izlazak, putovanje niti je na ikakav drugi način “kupovao" njihovu naklonost. Ponašamo se dostojanstveno, na razini koju su oni koji predstavljaju Hajduk dužni, ali sa sucima ne ulazimo ni u kakve srdačne odnose. Pogotovo ne u dogovore. Nikad ne bih dozvolio sebi niti ikome od zaposlenih vrijeđati osjećaje i žrtvu onih koji su za ovaj klub, a u borbi protiv sudačke hobotnice, riskirali sve. 
Ivan Kos, smijenjeni direktor Hajduka, koji je uhvaćen u podmićivanju sudaca, 24 sata
 
- Mislim da je združeni rad proustaški orijentiranih kulturnjaka uspio.
Dubravka Ugrešić, jugo-srpska spisateljica u Pupovčevim velikosrpskim Novostima 13. VI. 2016.
 
- Masonski put je put buđenja, oslanjamo se na zajedničke vrijednosti kako bismo pokušali izgraditi bolje čovječanstvo i stvoriti jedno bolje sutra. Ono što nas povezuje je ta želja da se krene naprijed, svijest da ovakav svijet i društvo kao takvi nisu zadovoljavajući za nas, previše pitanja ostaje bez odgovora i nedostaju alati kojima bi pokušali pronaći barem mali dio odgovora na sve izazove današnjice.
François Padovani, predsjednik globalne masonske asocijacije CLIPSAS (Centre de Liaison et d’Information des Puissances Signataires de l’Appel de Strasbourg), Novi list
 
- Austrija bi rebala podržati politike Francuske a ne Višegradske skupine koja ne nudi ništa uzbudljivo Europi.
Alexander Van der Bellen, austrijski predsjednik, Profil, Beč
 

TVRDNJE

 
- Krešimir Macan je očito učenik i poklonik one škole političke propagande koja polazi od toga da se narod nikada ne može dovoljno podcijeniti.
Josip Jović, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Šteta što svi hrvatski ministri i saborski zastupnici nisu proglašeni nepoželjnima.
Mila Marušić, komentatorica HRSvijeta o beogradskoj odmazdi
 
- Otkad sam zadnji puta gostovao, glupost je u Hrvatskoj postala još bolje raspoređena nego 2013. godine, ali na jednoj ideološkoj strani.
Slobodan Prosperov Novak, književni povjesničar u emisiji Nedjeljom u dva na HRT-u 29. IV. 2018.
 
- HAVC se kroz desetljeće kao pojam pretvorio u istoznačnicu za sofisticiranu i zakonski institucionaliziranu interesno-koruptivnu i klijentelističku mrežu s obilježjima hobotnice, čiji su pipci duboko zadirali i zadiru u medije i napose u politiku, pretvarajući ministre, točnije ministrice kulture, tek u njezine pouzdanike i izvršitelje.
Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik za govornicom
 
- Plenković je predvodnik razaranja demokratskih vrijednosti i uvođenja neprihvatljivih ideologija u hrvatsko društvo s ciljem redefiniranja demokratske i suverene hrvatske države u totalitaristički bruxelleski klon.
Dr. Sanja Bilač, intelektualka iz Splita koja je zbog Plenkovića napustila Tuđmanov HDZ, Hrvatski tjednik
 
- Njihov Goli otok bio je okrutniji od Jasenovca. Represija njihovih prethodnika prema “neprijateljima socijalizma” u Jugoslaviji (otimanje imovine, zatvori, ubojstva...) bila je jednako stravična kao i ustaška. Njihov “vodeći antifašist”, diktator Tito, bio je veći zlikovac od Pavelića, a njegova država bila je jednako totalitarna i fašistička kao i NDH. Ako slave takve antifašiste, znači li to da odobravaju njihove zločine i da bi ih i oni danas ponovili kad bi bili u prilici?
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista o Ivi Josipoviću, Bojanu Glavaševiću i Kreši Beljaku
 
- Tko se boji referenduma? Pa naravno oni koji znaju da će narod ovu lakrdiju od izbora promijeniti u svoju NARODNU korist. Nestrpljivo čekam 13. svibnj. Potpisujem prvi dan!
Komentar u Jutarnjem listu 28. IV. 2018., https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/na-pomolu-novi-udar-desnih-fundamentalista-na-politicki-sustav-ugledni-politolog-otkriva-sto-bi-se-dogodilo-prode-li-referendum-s-radikalnim-idejama/7297036/
 
- Svjedoci smo da u Hrvatskoj fašističku metodologiju primjenuuju pripadnici UDBA-e KOS-a, ekstremni Srbi, projugoslavenski nastrojeni ekstremisti. Hrvati domoljubi svojim ponašanjem, a niti svojim djelovanjem, nisu ni blizu fašističkim metodologijama i ideologijama. Pogledajte na koji način smo mi Hrvati postali 'fašisti'. Pođimo od ljudskih prava. Poštivanje ljudskih prava posebno je bitno za svaki narod. Kod nas o ljudskim pravima, o preko četiri milijuna Hrvata, u proteklih 20 godina odlučuju isključivo najekstremniji Srbi.
Komentar u Jutarnjem listu 28. IV. 2018., https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/na-pomolu-novi-udar-desnih-fundamentalista-na-politicki-sustav-ugledni-politolog-otkriva-sto-bi-se-dogodilo-prode-li-referendum-s-radikalnim-idejama/7297036/
 
- Članak 72. Ustava RH. Hrvatski Sabor ima najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. GDJE JE TU JEDNAKO BIRAČKO PRAVO. Kajtazi sa 400 glasova ili Radin sa 700 glasova i jedan Hrvatski zastupnik sa 12.000 do 14.000 tisuća glasova... A ISTO PRAVO GLASA... FUJJJJ!
Komentar u Jutarnjem listu 28. IV. 2018., https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/na-pomolu-novi-udar-desnih-fundamentalista-na-politicki-sustav-ugledni-politolog-otkriva-sto-bi-se-dogodilo-prode-li-referendum-s-radikalnim-idejama/7297036/
 
- Kaže Nino Raspudić: “Upitno je samo hoće li više vremena proteći dok čekamo srpsku dobronamjernost ili hrvatsku suverenost.“ A dotle će Dino Rađa svraćati u “kuću cvijeća“, a Igor Mandić, Pofuk, Tomić, Jergović, Rudanica, Dežulović itd., po svoju jugo-inspiraciju u Skadarliju kod Tri šešira, Dva Jelena…
Zvonimir Hodak, kolumnist Dnevna.hr
 
- Zamislite, Ante Sanader tri dana prije nego je njegova županijska organizacija podržala ratifikaciju, u Jesenicama je govorio da će biti protiv! I onda je bez ikakvog obrazloženja promijenio mišljenje! O takvim političkim tipovima i karakterima 2007. godine sam objavio knjigu ‘Tiranija kameleona’.
Drago Krpina, utemeljitelj HDZ-a o Anti Sanaderu, Bujica
 
- U našoj zemlji je zoološki vrt i sabotaža! Vrhuška naše zemlje je ucijenjena. Hvaljen Isus i Marija! Za pobjedu spremni!
Davor Pavuna, hrvatski znanstvenik svjetskoga glasa u Bujici
 
- Ljudska seksualnost postala je moćno oružje za formatiranje budućih naraštaja po mjeri globalističkih elita. Seksualnost 21. stoljeća dizajnirana je po mjeri zloćudne politike, ideologizirane znanosti, različitih fondacija i filantropa, a koje financiraju nevladine organizacije kao promotore novih ideja na ovom području.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 
- Plenkovićeva vlada s osloncem na HNS i SDSS ponovno je praktički zatvorila nakratko otvorene arhive, pod krinkom zaštite osobnih podataka. Eurozastupnik Plenković zna da u statutu najpoznatije europske mreže za suočavanje s totalitarnim sustavima, Europske platforme za sjećanje i savjest, postoji aneks kojim se sve članice mreže obvezuju da njihovi članovi niti osobe s kojima poslovno surađuju nisu nikad surađivale s tajnim službama totalitarnih režima. Otkrije li se da su lagali o svojoj prošlosti, bivaju suspendirani.
Višnja Starešina, komentatorka Slobodne Dalmacije o Davoru Božinoviću i drugim Plenkovićevim suradnicima
 
- Svatko, tko živi u Njemačkoj, mora se integrirati i natjecati u omiljenosti. Integracija je obvezujuća i ima samo jedan smjer, koji vodi k našoj vodećoj kulturi. Njemačkoj pripada samo ono, što je toj državi utisnulo pečat.
Markus Blume, glavni tajnik bavarske stranke CSU, Rheinische Post, Düsseldorf
 
- Do pomirenja između katolika i masona teško može doći, ili bolje rečeno, nikako. Riječ je o ozbiljnom grijehu a mnogi katolici nisu svjesni točno zašto je njihovo članstvo u masoneriji izuzetno težak grijeh. Nema rasprave o pomirenju jer masonerija je stvorena kao oponent Bogu i istini. Ona je jedna velika laž koje se treba čuvati. Slobodno zidarstvo prihvaća ateiste?
Maurice Caillet, francuski liječnik, kirurg i ginekolog i bivši mason 18-og stupnja, Radio Culturcattolica.it, Croative
 
- Da uskrsne davnašnji američki predsjednik Woodrow Wilson i dođe u Europu, gdje su ga nekad raširenih ruku dočekivali mali marodi jer je zagovarao njihovo pravo na samoodređenje i neovisnost, bio bi – uhićen. Uhitile bi ga današnje vlasti zemalja EU koje su iz povijesti naslijedile velikodržavlje, hegemoniju i nasilje nad mnogim narodima u Europi i širom svijeta. Uhitile bi ga kao što su Nijemci uhitili bivšeg čelnika Katalonije Carlesa Puigdemonta.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Reakcija Van der Bellena pogrješna je jer Soros zastupa migrante i njihove interese više nego interese Europljana. Soros bi iza sebe ostavio migrante, kaos i destrukciju. Mađarska vlada želi izgraditi društvo u kojemu će živjeti mađarske obitelji u miru i sigurnosti, a ne društvo koje će se temeljiti na migrantima.
Péter Szijjártó, mađarski šef diplomacije o izjavama austrijskoga predsjednika Alexamdera Van der Bellena da je Soros dobar i da Austrija treba primati migrante s Istoka, MTI
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Na pomolu novi udar fundamentalista na politički sustav. Ugledni politolog otkriva što bi se dogodilo prođe li referendum s radikalnim idejama.
Robert Bajruši, novinar Jutarnjega lista protiv referenduma za promjenu izbornoga zakona, 28. 4. 2018.
 
- Žalosno je što se Hrvatska nakon toliko godina ne može pomiriti s istinom o tomu što je bila NDH i kakve zločine je pravila. Dovoljno je pogledati svjedočenja preživjelih, ali i njemačke dokumente iz tog vremena, gdje se čak i nacistička Njemačka zgrožavala nad tim šta su Hrvati radili u Jasenovcu.
Jakob Finci, predsjednik Židovske (Jevrejske) zajednice u Sarajevu za Izetbegovićev portal Vijesti.ba
 
- Zlatko Hasanbegović je fašist. Njegov fašistički govor je sramota za ovaj Sabor i sramota za HDZ, na čijoj je listi uopće u ovaj Sabor ušao.
Nenad Stazić, saborski zastupnik SDP-a u Saboru
 
- Pa što je siroti hrvatski grb bogu skrivio da se u njega najviše kunu upravo ovakvi bezumljem zadojeni hrvatski radikali, ovakva samozvana ideološka policija, koja samo patrolira okolo i motri gdje će kome napakirati da je sumnjiv, odan protuhrvatskim vrijednostima i naklonjen – ah pa naravno – agresoru. A to nasilje im se na sve strane tolerira jer će, u protivnom, opet razviti šator, iznositi plinske boce na ulicu i, s mirovinama od 7000 kuna i svim ostalim prinadležnostima, zahtijevati da cijelo društvo stane mirno kad oni dociraju, prijete i zabranjuju. Ne znamo što će nakon cvijeća biti sljedeće, ali ideja će sigurno biti još. Dok im se jednom ne kaže: ne.
Sanja Modrić, kolumnistica Novoga lista 28. IV. 2018. napada vodičke branitelje što su se pobunili protiv nasada crvana cvijeća u obliku petokrake
 
- Nepoznati ultrakonzervativci su Sanja Bilač i Zvonimir Troskot.
Zdenko Duka, novinar Novoga lista
 
- Zastava s ustaškim pozdravom u Jasenovcu uvrjeda za sve i očekujem da ju svi osude.
Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbijei ministrica građevine, prometa i infrastrukture izjavila o zastavi HOS-a koju su nosili hrvatski branitelji, RTS
 
- Hrvatska ignorira naše stavove i interese, negira udruženi zajednički pothvat počinjen u pokušaju stvaranja etnički čistog hrvatskog teritorija.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, Vijesti.ba
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Svim radnicama i radnicima, članicama i članovima SDP-a, građankama i građanima čestitam 1. maj, Međunarodni praznik rada i pritom upozoravam na teško stanje radnika i nezaposlenih u Hrvatskoj koji svakodnevno iseljavaju.
Davor Bernardić, na facebooku SDP-a
 
- Onaj militantni, a od države lijepo financijski zbrinuti dio braniteljske populacije, koji provodi dane po udrugama, pije pive, besposličari i svima mjeri domoljublje, postao je opći strah i trepet. Oni bi skidali filmove i kazališne predstave, uređivali festivale, zabranjivali knjižne naslove, redigirali školske programe i lektiru. A sada su podigli na ustanak i protiv fantoma petokrake iza turističkog cvijeta. Spirala je već u totalnom usijanju.
Sanja Modrić, kolumnistica Novoga lista 28. IV. 2018.
 
- Postojeći sustav predstavništva nacionalnih manjina ima svoje zamjerke, ali to je sustav koji zrcali hrvatske posebnosti.
Robert Bajruši, novinar Jutarnjega lista protiv referenduma za promjenu izbornoga zakona, 28. 4. 2018.
 
- Mjesta zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskoj ne mogu se ukinuti bez izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnim manjina i izmjene Ustava.
Zdenko Duka, novinar Novoga lista
 
- Svi ti ljudi koje srećeš nekožć su imali svoje živote. Sretne živote. Iste one koje si imao i sam. Živote u kojima si šparao za tjedan na moru. Ili tjedan na skijanju svejedno. Svi ti Bosanci, Slavonci, Baranjci, Srijemci, Šokci, Srbi, koje susrećeš putem dio su iste tragedije koja je zadesila sve narode na ovim prostorima.
Ivo Anić, momak iz Splita tuguje za Jugoslavijom, Tacno.net
 
- Ako je išta bilo dobro u socijalizmu, a ponešto je sasvim sigurno bilo dobro, tada je dobro bilo inzistiranje na opismenjavanju i stvaranje uvjerenja kod naroda kako su knjige važne. Mislim da je nešto od tog uvjerenja ipak preživjelo.
Miljenko Jergović, bosanski pisac za beogradski Blic 14. IV. 2018. na predstavljanju svoje knjige 'Inšallah, Madona, Inšallah' u Beogradu
 
- Proces defašizacije postjugoslavenskih društava u rukama je mladih, obrazovanih, beskompromisnih ljudi. Od današnje garniture na vlasti ne možemo očekivati da ikada započne proces defašizacije, bilo bi to očekivanje da sami sebe kastriraju. Što se raspleta krize tiče, ne znam...
Dubravka Ugrešić, jugo-srpska spisateljica u Pupovčevim velikosrpskim Novostima 13. VI. 2016.
 
- Htio bih ovdje još jednom podsjetiti na izvrstan posao koji je radio bivši ravnatelj gospodin Hribar, u čijem se mandatu u vrlo kratkom vremenu stvorio biznis, odnosno produkcija u Hrvatskoj vrijedna više stotina milijuna kuna i tako treba nastaviti dalje.
Gordan Maras, komesar zločinačke Partije u Hrvatskom saboru, HRT 4
 

DEMAGOGIJA

 
- Vodimo računa o dignitetu Domovinskog rata i hrvatskih branitelja.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u Okučanima na obilježavanju 23. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak
 
- Dopisno glasovanje bi bilo prihvatljivo, ali treba biti vrlo skeptičan oko elektroničkog glasovanja. Ako bi se i dalje većina za podršku Vladi računala na 76 zastupnika, samo ste povećali vjerojatnost da se u Hrvatskoj opetovano ide na izbore, jer ste, izbacujući 8 zastupnika, jako otežali skupljanje većine. Postojeći sustav predstavništva nacionalnih manjina ima svoje zamjerke, ali to je sustav koji zrcali hrvatske posebnosti, a vrijednost političke institucije nije u tome koliko je teorijski konzistentna, već koliko dugo opstoji i funkcionira. Jako pametno.
Goran Čular, docent Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Jutarnji list
 

GLUPOST

 
- Judith Reisman je u Hrvatsku dovedena da prokazuje ‘pedofile’ u redovima akademskih radnika koji podržavaju zdravstveni odgoj.
Hrvoje Šimičević, novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti
 
– Fašizam je zlo. NDH je bila na strani fašizma. Bio je to zločinački režim protiv slobodnih ljudi. I izdajnički, duboko nedomoljubni, predali su Istru i obalu.
Boris Vlašić, bivši novinar Novoga lista, a sada Jutarnjega lista
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- U BiH nije bilo građanskog rata, relevantne rezolucije organizacije Ujedinjenih naroda i presude međunarodnih sudova su nedvojbeno potvrdile da se radilo o agresiji susjednih zemalja i udruženim zločinačkim poduhvatima koji su sezali do Miloševića i Tuđmana.
Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za svoj portal Vijesti.ba
 
- BiH nisu 25 godina uspjeli uništiti agresori niti s istočne, niti sa zapadne strane.
Esad Duraković, bošnjački akademik na N1 TV
 

LAŽ

 
- Bit Istanbulske konvencije jest zaštita žena od nasilja i borba protiv nasilja u obitelji, što je ozbiljan problem i u našem društvu.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a na obilježavanju 28. obljetnice HDZ-a Črnomerec
 

LIBERALIZAM

 
- Onima koji žele graditi liberalnodemokratsku Hrvatsku, očito da Alojzije Stepinac ne može biti putokaz.
Ivo Goldstein, Milanovićev diplomat u Jutarnjem listu pokušava omalovažiti kard. Alojzija Stepinca
 

PODSJEĆANJE

 
- Moram podsjetiti da je 2009. i 2010., kada sam bila državna tajnica u Ministarstvu kulture, u širokoj javnoj raspravi u procesu pregovora o ulasku Republike Hrvatske u Europsku uniju doneseni zakoni o HRT-u i o eletroničkim medijima koji su utvrdili vrlo demokratičnu proceduru izbora glavnog ravantelja HRT-a, a Milanovićeva Kukuriku Vlada je 2012. bez ikakve javne rasprave u nekoliko tjedna izmijenila taj zakon da bi donijela odluku o tome da se glavni ravnatelj HRT-a bira u Hrvatskom saboru.
Nina Obuljen-Koŕinek, ministrica kulture u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva
 
- Josipović i Milanović tražili su me da promijenim protokol, no nisam htio! Nakon trga išli smo na misu u katedralu, nakon čega su generali išli gdje su htjeli. Određeni pojedinci nisu se mogli staviti ispred radosti cijelog naroda i naše crkve!
Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata o povratku A. Gotovine i M. Markača iz Den Haaga
 

PRAVO PITANJE

 
- Zašto nema hrvatskih filmova koji će prikazivati istinu o Domovinskome ratu? Oni koji su nam predstavljali HAVC u prošlom vremenu, činili su sve da oblate Domovinski rat i zato su bili obilato nagrađeni… Predrag Ličina 3,2 milijuna kuna, film se zove ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj’. Ja predlažem bolje da je snimio film ‘Posljednji četnik u Hrvatskoj’ ali nije mogao jer su svi preobukli kapute i djeluju danas protiv hrvatske države?
Stevo Culej, hrvatski branitelj i saborski zastupnik HDZ-a pita u Saboru jugo-ministricu kulture Ninu Obuljen Kořinek
 
- Cijela EUnija zajedno ima 8 manjinaca koliko ih mi imamo u Saboru? Zašto profesore se ne referirate koliko je tih manjina zastupljeno u ostalim EU parlamentima...?
Komentar u Jutarnjem listu 28. IV. 2018., https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/na-pomolu-novi-udar-desnih-fundamentalista-na-politicki-sustav-ugledni-politolog-otkriva-sto-bi-se-dogodilo-prode-li-referendum-s-radikalnim-idejama/7297036/
 

PRIJETNJA

 
- Realizaciji velikog preporoda kineskog naroda bliže smo nego ikad u povijesti. Zauzet ćemo svoje mjesto u svijetu i vodit ćemo krvave bitke protiv naših neprijatelja do gorkog kraja.
Xi Jinping, kineski predsjednik slavodobitno nakon novog mandata, AP
 
- Kako je rekao predsjednik Erdoğan, 20 milijuna Vijetnamaca pobijedilo je 200 milijuna Amerikanaca. Amerikanci i danas pate zbog vijetnamskog rata. Erdoğan je upozorio kako će Turska nanijeti pet puta veću bol i štetu SAD-u nego u vijetnamskom ratu.
Devlet Bahçeli, predsjednik Stranke nacionalnog pokreta o američkom oružju koje uništava turske tenkove u ofenzivi na sirijske Kurde,Večernji list
 

RELATIVIZACIJA SRPSKE AGRESIJE

 
- Tko je počeo rat na kraju, kada se danas vozite kroz Bosnu sasvim je nebitno.
Ivo Anić, momak iz Splita tuguje za Jugoslavijom, Tacno.net
 

UNITARNA BiH

 
- Želite li pomoći svim Hrvatima i u Federaciji i u RS-u zato je važan princip da se Bosna i Hercegovina drži principa da imamo građane na prvom mjestu, a zatim da kao građani pripadaju etničkoj zajednici. U demokratskom društvu to je jedan građanin jedan glas, ako su manjine ili manjinske grupe dajete im neke privilegije.
Wolfgang Petritsch, austrijski političar slovenskoga podrijetla o trećem entitetu, N1 TV, Slobodna Bosna
 
- Jedan izuzetan Bosanac i Hercegovac, koji će je odvesti u centar europskih institucija i Parizu, i Londonu, i Bijeloj kući. To je jedan čovjek koji je svjetski a naš, koji govori četiri ili pet jezika.
Ovako o Boriši Falataru, bošnjačkom kandidatu za hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, pišu bošnjački portali Slobodna Bosna i Vijesti.ba

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Tko su nam od susjeda veći prijatelji?

Utorak, 22/05/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1230 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević