Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Doveli ste nas pred gotov čin. Ne možemo dozvoliti da kao demokršćanska stranka idemo protiv svojih načela i protiv Katoličke crkve.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- HDZ je široka stranka koja je nastala kao pokret, i koja danas uključuje članove koji imaju različite pristupe prema Istanbulskoj konvenciji, te općenito prema poštivanju naravnog poretka. Nametnuti samo jedan pristup te tražiti stranačku stegu u prihvaćanju Istanbulske konvencije značilo bi istisnuti ili marginalizirati kršćansko-demokratski prostor u HDZ-u.
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a u pismu čelništvu HDZ-a
 
- Htjela bih posebno naglasiti da je premijer još prošle godine najavio da će Vlada usvojiti Istanbulsku konvenciju. Ovaj je dokument značajan jer posebno ističe prevenciju nasilja, osnaživanje žena i kažnjavanje počinitelja.
Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Otvoreno, HRT 
 
- Istanbulska konvencija je prije svega konvencija koja štiti žene od nasilja i to je ono što ne treba zaboraviti, to svi znamo.
Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a u emisiji HRT-a Otvoreno
 
- Sram Vas je jer podržavate one koju zapravo nisu za Istanbulsku konvenciju.
Gordan Maras, saborski zastupnik SDP-a optužuje predsjedavajućeg u Saboru Furija Radina, RTL
 
- O stvaranju trećeg entiteta sa većinskim hrvatskim stanovništvom u BiH sam razgovarao s ocem jednog svog učenika. Ustvrdio je da je normalno da njihov grad pripada "trećem entitetu". Pitao sam ga zna li on da se mnogi njegovi susjedi ne bi s time složili, na što je rekao da ih ipak ima više onih koji bi se složili. Upitao sam ga onda, zna li da među protivnicima ima barem 100 onih koji su se spremni oružjem oduprijeti "trećem" i da nastavi li tvrditi da je "treći" nužnost to podrazumijeva da se slaže s time da njegov jedini sin treba napustiti fakultet i obući vojničke čizme.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 
- Naši bivši birači glasuju za Most i Živi zid i to zato što imaju stav, a mi im uz stav moramo ponuditi i rješenje.
Mirando Mrsić, saborski zastupnik SDP-a u emisiji HRT-a Nedjeljom u dva
 
- Stavovi predsjednika stranke u javnosti su zbunjujući, kontradiktorni i neusklađeni na bilo kojim tijelima stranke... Od obećanog procvata i konačnog ozdravljenja HSS-a ne događa se ništa. Moram reći da smo danas u lošijoj situaciji, nego što smo bili 2016. godine prije izbora Kreše Beljaka za predsjednika. Umjesto željenog širenja stranke, svjedoci smo daljnjem rasipanju članstva i odlaska brojnih istaknutih pojedinaca koji su pomogli graditi ovu stranku iz temelja.
Stjepan Kožić, dosadašnji predsjednik ŽO HSS-a Zagrebačke županije čiji je župan, Hina
 
- Imate veliki potencijal, ali sada ste lijepa uspavana ljepotica. Trnoružice, probudi se, princ ne će doći!
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika u pozdravnoj riječi na partijskom kongresu SDP-a, Nova TV
 

TVRDNJE

 
- Hrvatski narod u Argentini, kao malo koji narod u svijetu, očuvao je svoj nacionalni identitet, duhovni i kulturni identitet, svoj jezik i običaje, unatoč svim nužnim prilagodbama što ih je tražio život u drugoj domovini.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Argentini
 
- Bilo neodgovorno i štetno, i za HDZ i za razvoj hrvatske demokracije, tražiti od zastupnika HDZ-a da podrže uvrštavanje Istanbulske konvencije u dnevni red Hrvatskog sabora, te da glasuju za njenu ratifikaciju.
Davor Ivo Stier, čelnik HDZ-a u pismu protiv A. Plenkovića
 
- HDZ je demokršćanska stranka. HDZ mora njegovati tradicionalne vrijednosti. Nitko nije protiv kvalitetne zaštite od nasilja i neke mjere treba i pooštriti kako bi se zaštitile žrtve nasilja, a posebno žene.
Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- Ratifikaciju bi trebalo odgoditi i produžiti raspravu o njoj. O svjetonazorskim pitanjima treba se glasovati prema savjesti. O Konvenciji se trebalo raspravljati mnogo ranije.
Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- O Istanbulskoj konvenciji se trebalo raspravljati prije, na ranijim sjednicama Predsjedništva, a ne da se dovodimo u situaciju da se sada prebrojavamo tko je za što. Trebalo je otvoriti dijalog i u stranci, ali i s Crkvom.
Tomislav Tolušić, čelnik HDZ-a na sjednici čelništva stranke, Jutarnji list
 
- U konvenciji piše da je rod društveni konstrukt, razdvojili smo spol od roda. Govori se o stereotipnim rodnim ulogama, a traži se da se edukacija o tome uvede u škole, da se djeci kaže - curici da nije žensko, a dječaku da nije muško.
Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik HRAST-a, Otvoreno, HRT 
 
- Nisam za ratifikaciju. Premijer Plenković je u više navrata rekao da SDP nije htio ratificirati Konvenciju kada je glavna tema bilo zlostavljanje, a sada je glavna tema rodna ideologija. Imamo zakone koje treba provoditi i sve ono što u Konvenciji ide u prilog borbi protiv zlostavljanja žena treba implementirati.
Ivan Ćelić, saborski zastupnik HDZ-a iz Metkovića N1 TV
 
- Iz proračuna se daje, na primjer, nevladinim udrugama – prema različitim procjenama od dvije do četiri milijarde kuna. A među njima su i one kojima je hrvatska država crvena krpa. Ali kad bi tim udrugama Plenković smanjio davanja, digla bi se graja, te bi on u Bruxellesu dobio po prstima. A on to ne će, jer ima lijepe, odnjegovane, europske prste dragocjenije od nacionalnih interesa.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Gospodin Plenković je prepametan, ima lukave savjetnike i plan s kojim će jednim udarcem ubiti tri muhe. Ratifikacijom će bruxelleskim tutorima postati još draži, drugo - HDZ-ovci će dobiti privid da je u HDZ-u ostalo nešto demokršćanstva i treće, možda pogubnije za jednu stranku, a to je Most, oko kojeg će pokazati politički razdor.
Bruna Esih, saborska zastupnica Neovisnih za Hrvatsku, Otvoreno, HRT 
 
- Mediji kontinuirano favoriziraju model nasilničkog ponašanja, država 'niskom' penalizacijom dodatno ga legitimira, a svakako bih izdvojila i nametnuta ograničenja školskog odgojno-obrazovnog sustava koji, u ime 'prava djeteta' i liberalnog odgoja u kojem su nastavnici izgubili bilo kakav autoritet, ne smije adekvatno odgovoriti na nasilničko ponašanje tinejdžera.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 
- "Mudri" Pupovčev zaključak da je školski sustav u Hrvatskoj kroatocentričan. Zamislite, misli li on da bi u Hrvatskoj školski sustav trebao biti srbocentričan. No, od Milorada Pupovca, kao ni od njegova vožda u Beogradu, još nismo čuli nedvosmislenu osudu velikosrpske Miloševićeve agresije na našu, a i njegovu domovinu Hrvatsku.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a na facebooku
 
- Demografska priča u Hrvatskoj nije više samo ekonomska. Ova priča puno je dublja, ona je strateška, ona je temelj razvoja i to je ono što ekonomisti trebaju shvatiti. To je pitanje demografije i pitanje kako je postavljen vrijednosni sustav u društvu. Mi ćemo bez obzira na to koja vlast bila i kakva ekonomska situacija bila, morati shvatiti da su nam djeca najvrjedniji dio hrvatskog društva i onda od toga krenuti.
Stjepan Šterc, demograf, Direktno
 
- Sa SPC-om i Beogradom dijalog nije moguć, jer ga oni ne žele.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Na Hrvate se vani gleda ekskluzivno kroz povijest Drugog svjetskog rata, jer još nemamo službenu povijest tog razdoblja. Tu sjede neki ljudi, doktori povijesti i znanosti, a što se događa ovdje? Zašto se čudimo, u vladi gospodina Josipovića 50 posto ljudi su bili suradnici bivše Udbe, članovi Komunističke partije i jugofili kao Dejan Jović. Čemu se mi čudimo?
Željko Glasnović, general Hrvatske vojske i saborski zastupnik u Saboru
 
- Konačan cilj bošnjačke politike u BiH, neovisno o tomu je li ona „lijeva“ ili „desna“, je uništiti državu triju konstitutivnih, ustavotvornih naroda, i na njenim temeljima izgraditi nacionalnu državu Bošnjaka. Prvi korak u ostvarenju tog plana je iz političke arene potpuno eliminirati Hrvate.
Jurica Gudelj, novinar Vijesti.ba
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Vaša izjava je obično prikrivanje jezivih zločina ustaškog režima u NDH i strašna uvrjeda žrtvama, njihovim obiteljima i onima koji su se borili protiv njega.
Efraim Zuroff, samoproglašeni lovac na naciste i voditelj centra Simon Wiesenthal u pismu hrvatskoj predsjednici, Hina
 
- Predsjednica ima svoje stavove o društvenim i političkim pitanjima i izražava ih na svoj način. Siguran sam da se na taj način priprema za kampanju. Što se tiče Vlade, mi se svaki dan suočavamo s bitnim temama i ne treba nam neko posebno povećalo, tumač ili prevoditelj da shvatimo što je u državi problem.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o kritikama hrvatske predsjednice, HRT
 
- Nema, eto, identitetski sluđenijeg i sje******eg naroda od Hrvata. Ne znaju oni ni koje im je prvo polje na grbu, ni koji im je zapravo grb na zastavi, ni koja im je onda zastava države, ni koja im je uopće država.
Pupovčeve velikosrpske Novosti 2. 12. 2016.
 
- Homofobna crkvena hijerarhija ne utjelovljuje Crkvu budućnosti.
Mary McAleese, bivša irska predsjednica čiji je sin homoseksualac i čelnica protucrkvene udruge Mreža katoličkih žene, Hina
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Nečuveno je da predsjednica govori protiv Ustava vlastite zemlje.
Vesna Pusić, saborska zastupnica GLAS-a i pripadnica zloglasne jugo-orjunaške obitelji o domoljubnoj istinitoj izjavi hrvatske predsjednice u Argentini
 
- Predsjednica Grabar Kitarović je hodajući skandal. Sram me je što je ona predsjednica Hrvatske. Gdje god se pojavi, ona pogleda oko sebe i što joj je prikladno izjavi. Od predsjednice možete očekivati svašta.
Predrag Matić, saborski zastupnik SDP-a o izjavi hrvatske predsjednice u Argentini
 
- Konkretni simboli fašizma, nacizma, ustaštva, četništva i komunizma... Među samim tim simbolima postoje značenjske razlike.
Jasna Omejec, bivša predsjednica Ustavnog suda i članica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, Večernji list
 
- Plenković je u dosadašnjem dijelu mandata uglavnom čekao i bio blokiran dobrim dijelom i od svoje stranke. Stižu kritike iz Europske unije da se kod nas ništa ne mijenja, i sad on želi pokazati da može upravljati državom i da ne odgađa rješenje problema. Uvjeren sam kako Plenković iz ove situacije teško može izići kao pobjednik, i to prije svega jer je za protivnika dobio Kaptol.
Ivan Rimac, profesor na Fakultetu političkih znanosti, Direktno

- Vi u Hrvatskoj imate jedan HDZ i svi znamo kakve probleme imate. Mi u BiH, nažalost, imamo tri HDZ-a: bošnjački, hrvatski i srpski. Zamislite onda koliko mi imamo problema. Pobijedit ćemo i mi i vi, ali će naša pobjeda biti tri puta teža, ali i slađa.
Nermin Nikšić, predsjednik bošnjačkoga SDP-a u BiH na Izvještajno-tematskoj Konvenciji SDP-a, Klix.ba
 
- U osamdesetima smo imali liberalizirani jednostranački sustav, a onda smo nakon 1990. dobili autoritarni višestranački, koji je pod Tuđmanom funkcionirao kao autoritarni i de facto višestranački.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Umjesto da odlučno branimo vrijednosti antifašizma kao što to čini većina zemalja Europe, mi popuštamo i povlačimo se prema onima koji bi revitalizirali poražene snage u Drugome svjetskom ratu.
Milorad Pupovac, čelnik Srba u Hrvatskoj, Direktno
 

DEMAGOGIJA

 
- Shvaćamo određene osjetljivosti u pojedinim segmentima hrvatskoga društva. U obrazloženju te konvencije, mislim da se vrlo jasno može predstaviti i razjasniti sve ono što danas izaziva prijepore kod pojedinih političkih stranaka.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o svojim stranačkim kolegama, Hina
 
- Ne vidim nikakvu rodnu ideologiju u toj konvenciji. Nažalost, prostor javni je poprimio velike razmjere oko Istanbulske konvencije. Ja smatram da ima puno važnijih tema za Hrvatsku danas od Istanbulske konvencije, čini se da su neke snage unutar Hrvatske, posebice neke udruge – pokušavaju preko Istanbulske konvencije zauzeti određeni politički prostor i komadić političkog neba.”
Dubravka Šuica, europarlamentarka HDZ-a u emisiji HRT-a Otvoreno
 
- Povijesno jedinstvo hrvatskoga naroda, koje je postignuto u Domovinskom ratu, velika je obveza prema braniteljima koji su dali život za domovinu kako danas ne bi bilo antagonizama, odnosno kako se stari antagonizmi ne bi prenosili iz generacije u generaciju.
Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima tijekom predstavljanja sramnih preporuka
 

GLUPOST

 
- Međunarodna zajednica se uzda u SDA. To je kičma političkog života u BiH, to osjećam iz kontakta s njima. Stvari koje su se rješavale mi smo to rješavali s međunarodnom zajednicom. Reformsku agendu smo mi pisali zajedno s njima, akcize zajedno radili, zakon o radu zajedno. Mi smo glavni suradnik. Da nemate SDA i međunarodne zajednice, s ovakvim nedostatkom unutarnje kohezije i nespremnosti na kompromise, u ovoj zemlji bi nastao nered. To dvoje drži BiH na okupu.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH, N1 TV
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Nazor je snažno upozorio na ciljeve razvoja POVJESNIH (hrv. povijesnih) krivotorina.
Krešimir, Kamenjar, https://kamenjar.com/nakon-ovakvih-emisija-nemozete-reci-nismo-znali/
 
- Jedan od ključnih američkih odgovora bio je projekt izgradnje mreže terminala za ukapljeni plin (LNG) i mreže plinovoda koji će dokinuti ruski monopol na SNABDIJEVANJE (hrv. opsrkrbljivanje) plinom u državama...
Višnja Starešina, komentatorka Slobodne Dalmacije
 
- Cjelovita genetska analiza SKELETA (hrv. kostura) neandertalke pronađene na nalazištu Vindija kod Varaždina
Hina, Večernji list
 

ISTINA

 
- Hrvati u Argentini dijelili su sudbinu svoga naroda i za vrijeme trajanja bivšeg jugoslavenskog komunističkog režima, tražili i našli prostor slobode, u kojemu su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica u Argentini
 

PRAVO PITANJE

 
- Kako to da su svi Bandićevi suradnici završili u zatvoru, a Vi niste?
Mateja Jozeljić, novinarka Bujice upitala Dušku Ljuštinu na predstavljanju njegove knjige, Direktno
 
- Odbacili smo komunizam, ali ne i u njemu stečeno pravo na dom. Je li pravedno što i mnogi koji su uživali beneficije zbog bliskosti ili podupiranja komunističkog sustava sada uživaju zaštitu, dok većina onih koji su morali honorirati te beneficije i danas su dužni snositi teret rješavanja tih “nepravdi” iz komunizma? Nekome tko se čitav radni vijek muči za svoj dom ili ga nema teško je s empatijom gledati na problem onih koji desetljećima žive u stanu od stotinjak kvadrata u središtu grada za dvjestotinjak kuna mjesečno. Bi li i građani koji su iz bivšeg sustava dobili samo obveze mogli od države tražiti odštetu, mogućnost privilegirane kupnje stana...?
Marinko Jurasić, novinar Večernjega lista u razgovoru s Jasnom Omejec
 
- Zbog čega primjerice držati Milana Kujundžića na mjestu ministra zdravstva premda čovjek iz dana u dan pokazuje da pojma nema kako podići na noge i spasiti hrvatsko zdravstvo? A na samom smo dnu po ukupnim uslugama zdravstva!
Tihomir Dujmović, komentator Direktna 
 
- Pravo je pitanje tko upravlja pojedincima s ruba političkog spektra u Hrvatskoj i u Srbiji? I zar nisu “pojedinci s ruba političkog spektra” - oni koji na svim izborima jedva prijeđu 0,5 posto?
Davor Ivanković, novinar Večernjega lista
 

PRIMITIVIZAM

 
- U Hrastu su se ušušurili i više nego što su trebali. To je njihovo političko pravo, nije me iznenadila reakcija.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a o negativnom stavu Hrasta glede Istanbulske konvencije, Nova TV
 

SKOJEVSKI

 
- Tako da bih i vas novinare zamolila da stvarno provjerite sve činjenice i da svi zajedno radimo tako da naši učenici dobiju kvalitetnije i bolje obrazovanje, a ne da budu taoci ovakvih ružnih, neutemeljenih riječi i alternativnih činjenica, bolje rečeno laži.
Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja HNS-a obrušila se na sve kritičare, HRT
 

UNITARNA BiH

 
- Vjera je ovdje odredila naciju i kod pravoslavaca i kod katolika i kod muslimana, a stranke vode računa jedino o izborima i osobnim interesima.
Franjo Topić, autoritarni predsjednik posrnuloga HKD-a Napredak iz Sarajeva, Radio Slobodna Europa
 
- Bošnjačka strana ne će ni pod kojim uvjetima odustati od građanskih načela glede načina izbora članova Predsjedništva BiH. Što se tiče SDA, prihvatit ćemo skoro svaki kompromis koji podrazumijeva i građanske i ljevičarske stranke.
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Večernji list
 
- Ukoliko se pokaže da takve težnje vode prema homogenizaciji teritorija radi uspostave takozvanog trećeg entiteta, bit će to izvor novih razdora i sukoba. Konačno, ovakvim zakonom bit će diskriminirani i drugi građani, jer će im time biti uskraćeno aktivno i pasivno pravo glasa u privilegiranim hrvatskim sredinama, a provođenje presude "Sejdić-Finci" zauvijek odgođeno. Idealno rješenje je konstitutivnost svih građana na cijeloj teritoriji države. To jest težak zadatak, ali je čestit, i zato od njega ne treba odustati.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Hrvatska se 1991. raspala baš kao i Jugoslavija. I da nije bilo vanjske pomoći, prije svega američke, možda se nikada ne bi ponovno sastavila.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Draža Mihailović je bio blag, drag, interesantan, izuzetno obrazovan, hrabar i veoma cijenjen čovjek. Nije ni nalik zločincu kakvim ga predstavljaju.
Srbijanski glumac Nebojša Glogovac u seriji Ravna gora, gdje igra vođu četničkog pokreta, Blic
 
- Mislim kako će ti susreti dobrim dijelom biti besplodni sve dok se i jedna i druga zemlja ne riješe svog prljavog veša: Srbija se suoči s cjelokupnim nasljeđem ratova iz devedesetih, a mi ovdje dokinemo koketiranje s ustaštvom.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti koristi Vučićev posjet za velikosrpske ideje, Novi list

IZJAVE TJEDNA

 
- Vijeće je sastavljeno pluralistički, od ljudi različitih svjetonazora čiji je rad krasio dijalog i razumijevanje u pogledu tema koje su inače prijeporne u društvu.
Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima tijekom predstavljanja sramnih preporuka
 
- Moram reći da sam, sve u svemu, jako sam zadovoljan što sam sudjelovao u radu Povjerenstva za suočavanje s prošlošću.
Ivo Lučić, povjesničar, HRT
 
- Katolička Crkva mora uključiti žene u donošenje svojih odluka jer riskira da će je napustiti, posebno one mlađe.
Mary McAleese, bivša irska predsjednica čiji je sin homoseksualac i čelnica protucrkvene udruge Mreža katoličkih žena, Hina
 
- Ukidanje nasilja nad ženama prevažno je pitanje da bi se odbacilo zbog magle nastale pogrješnim tumačenjima Istanbulske konvencije.
Poruka Vijeća Europe na komunistički dan žena
 
- Zakon o pravima hrvatskih branitelja otvorio je mogućnost da se još ljudi registrira kao ratni veterani, smanjio je dobnu granicu odlaska veterana u mirovinu te proširio mogućnosti da njihovi članovi obitelji naslijede veteranske mirovine. Veteranske mirovine su u prosjeku dvostruko veće od običnih mirovina.
Iz lažnog izvješća Europske Komisije za 2018. o hrvatskim braniteljima
 
- U Konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga.
Bridget O’Loughlin, izvršna tajnica Istanbulske konvencije, Hina
 
- Jasenovac je bio i ustaški logor u kojem je pobijeno više desetaka tisuća ljudi.
Gordan Jandroković, potpredsjednik Sabora i glavni tajnik HDZ-a, Jutarnji list, 18. XII. 2016.
 
- Važnost ovog međunarodnog ugovora je i zbog usklađivanja hrvatskog nacionalnog zakonodavstva s pozitivnim odredbama Konvencije.
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u raspravi o Istanbulskoj konvenciji 6. III. 2018., na čijem je čelu M. Pupovac
 
- Ako se ozakoni da Hrvate u državnim tijelima ne mogu predstavljati, naprimjer, Hrvati iz Dervente, Banje Luke, Tuzle, Kraljeve Sutjeske ili Sarajeva, nego samo oni koji žive na otprilike četvrtini državne teritorije, taj će zakon biti diskriminatoran i nepravedan, a nijedna pametna država ne utemeljuje svoje zakonodavstvo na nepravdi.
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 
- Dalić ne bi trebala biti meta ove priče nego onaj čiji je ona odabir, a to je premijer Plenković.
Bruna Esih, zastupnica Neovisnih za Hrvatsku u Saboru
 
- Cvitkovićeva knjiga vjerojeatno (je) najbolji, najdetaljniji i najpotpuniji rad o ovom zagrebačkom nadbiskupu kojeg se želi beatificirati.
Nedim Hasić, novinar portala Stav.ba o knjizi Ivana Cvitkovića Ko je bio Alojzije Stepinac iz 1986.
 
- Stvaranje zajedničkog jezika i zajedničke književnosti teorijski moguće samo na prostoru na kojem su Bošnjaci većina.
Mustafa Drnišlić, novinar portala Stav.ba
 
- Republika srpska ima pravo na provođenje referenduma... Moj stav je racionalan.
Petar Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, Glas Srpske
 
- Bosanski muslimani, Bošnjaci, jedan su od autohtonih europskih naroda.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na sarajevskom skupu pod nazivom "Budućnost islama i muslimana u Europi na primjeru BiH i Andaluzije", Faktor.ba
 

TVRDNJE

 
- Žao mi je što članice udruge Kamensko, žene koje su pretrpjele stvarno nasilje i ostale bez posla, svako malo nasjedaju na marketinške trikove - predsjednik Josipović kupio im je šivaći stroj, aktivistice nevladinih organizacija kojima je “nasilje nad ženama” biznis koriste ih u kampanji.
Jadranka Polović, znanstvenica iz Splita, Glas Slavonije
 
- Zaštićeni najmoprimci traže novi produžetak okupacije tuđih stanova. Žele još pet godina! Ni tri generacije ni 70 godina u tuđem im nije dosta! Ljuti su jer žele živjeti u centru grada i 'nisu oni krivi' što je država u kojoj su im preci živjeli u njihovo ime otela imovinu poznatih vlasnika, a ne nepoznatih kao na periferiji. I sada ti svirepi i dosadni vlasnici žele svoje natrag! I dosađuju jadnim stanarina već 25 godina tražeći provedbu denacionalizacije! Bezobraština, unuci traže svoju djedovinu, a nikad u svojoj imovini nisu ni bili.
Igor Peternel, potpredsjednik Hrvatskog helsinškog odbora na facebooku
 
- Zakon o najmu stanova treba odmah povući jer predstavlja kukavičje jaje.
Željko Olujić, bivši državni tužitelj, Direktno
 
- Problem zaštićenih najmoprimaca još jedna neriješena posljedica zločinačkog komunističkog režima koji je otimao privatno vlasništvo i često pri tom ubijao vlasnike'.
Andrija Hebrang, bivši potpredsjednik Vlade, Direktno
 
- Čikaška škola, odnosno liberalni kapitalizam, demografski je uništila nekoliko država u svijetu. Zato trebamo stavljati ljudski potencijal u temelj gospodarske djelatnosti, jer je on najvažniji. Vrijednosti korporacija danas se mjere po ljudskom potencijalu, a ne samo po financijama i materijalnom vrijednošću. To se mora shvatiti.
Stjepan Šterc, demograf, Direktno
 
- Kad bi nekim slučajem Dalija Orešković ostala na mjestu predsjednice Povjerenstva koje se diči politički montiranim procesom protiv mene, u kojemu nisu bile važne ni činjenice ni istina, vjerojatno bi nakon Pupovčeve sarajevske izjave, u kojoj tvrdi kako sam ja najveći krivac za urušavanje srpskih prava u Hrvatskoj, pokrenula proces protiv mene za sukob interesa s Ustavom Hrvatske.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a na facebooku
 
- Tražio sam angažman u zagrebačkom HNK, ali naišao sam na zatvorena vrata. Ne zamjeram tim ljudima. Oni imaju svoj svjetonazor iako je to po meni jedna vrst isključivosti. Ne želim se razračunavati preko novina.
Robert Kurbaša, domoljubni glumac kojega progone oni koji ne vole Hrvatsku, a jako dobro žive od nje, Gloria
 
- Srbi nisu problem, pa ni Vučić. Tu autističnu politiku i Crkvu treba ignorirati. Problem je (aktualna) hrvatska politika koja tolerira srpsku petu kolonu u medijima, nevladinim udrugama, na sveučilištima... koja je megafon velikosrpske propagande i laži u RH. Problem je vlast koja koalira s Pupovcem koji na dan kada obilježavamo Oluju i Dan domovinske zahvalnosti ide u Beograd i pali svijeću uz Vučića na Dan žalosti. Pupovac koji je zapravo ambasador Beograda u Zagrebu, kojeg ne zanimaju problemi Srba u RH, spreman ih je, kao i Milošević devedesetih, žrtvovati ako je to oportuno Beogradu.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Hrvatskoj je potrebna službena povijest Drugog svjetskog rata. Potrebna nam je vojna povijest koja će se pisati na temelju činjenica, a ne partizanskih dnevnika. Jugoboljševički sustav, najzločinačkiji zapadno od Urala, koji je pobio više od  pola milijuna ljudi danas je rehabilitran, a naša diplomacija, intelektualci i državni vrh šute.
Željko Glasnović, hrvatski general u Saboru, Direktno
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Katolička Crkva jedna je od posljednjih velikih utvrda mizoginije.
Mary McAleese, bivša irska predsjednica čiji je sin homoseksualac i čelnica protucrkvene udruge Mreža katoličkih žena, Hina
 
- Braniteljske naknade i mirovine su previsoke, a istovremeno je jako malo učinjeno da se veterane reintegrira na tržište rada.
Iz lažnog izvješća Europske Komisije za 2018. o hrvatskim braniteljima
 
- Znanstvenici su, hvale se, čak i slijepom crijevu našli razlog postojanja, a za hrvatsku se suverenost, eto, do danas ne zna čemu služi, čak ni postoji li.
Pupovčeve velikosrpske Novosti 20. 1. 2017.
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Petokraka nije zabranjena niti se dovodi u pitanje. Ove preporuke daju mogućnost da se njezina upotreba ograniči pa čak i sankcionira. Ako primjerice ona potiče na mržnju onda je treba sankcionirati. Primjerice ako netko u Vukovar dođe u uniformi JNA, jasno je da se radi o provokaciji. Mi kao odgovorni ljudi ne trebamo nasjedati na užarenu atmosferu.
Ivo Lučić, povjesničar, HRT
 
- Vijeće je jasno u svojim preporukama reklo, što je vrlo čvrst i nedvosmislen i moj osobni stav, da je pozdrav na toj ploči, koji je registriran kao dio statutarnih odredbi određenih udruga, suprotan Ustavu Republike Hrvatske.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković o preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima
 
- Ono što mislim da je suštinski važno da se shvati je da je to jedan jezik, a da se pod izgovorom da su tri, djeca dijele i da onda imaju ne različite jezike, nego imaju različite sadržaje, različite historije.
Nenad Veličković, profesor srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, N1 TV
 
- Kraj socijalizma kod nas nije značio pobjedu liberalizma, nego ideje revolucije koju su predvodile konzervativne snage. Bila je to pobjeda konzervativizma protiv socijalizma i liberalizma.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Građani se moraju organizirati i zajednički poduzimati korake u cilju prekidanja nacionalističkih manipulacija jezikom kao i da se politički angažiraju i podrže one političke stranke koje u svom programu traže prekidanje segregacije djece u školama i koje se protive nacionalizmu.
Snježana Kordić, jugoslavenska jezična nacionalistica u Mostaru na okruglom stolu pod nazivom 'Jezik i nacionalizam', Vijesti.ba
 
- Tolerancija prema ćiriličnom pismu u službenoj uporabi, obrazovanju i medijskom prostoru bila bi iznimno važno postignuće u Hrvatskoj. Jezične politike onih koji su u većini prilično su neosjetljive na razlike i sredstvo su ne za komunikaciju nego za unifikaciju pa smo se samo u Istri uspjeli izboriti za toleranciju a svi drugi dijelovi Hrvatske jezično su očišćeni od srbizama.
Milorad Pupovac, čelnik Srba u Hrvatskoj u Sarajevu 19. II. 2018. na tribini srpske kulturno-prosvjetne udruge "Prosvjeta" optužuje domovinu koju ne voli, Direktno
 

CINIZAM

 
- Često nas zovu Vijeće za prošlost, a ja bih prije rekao da je ovo Vijeće za budućnost. Postignut je takav konsenzus koji bi trebao biti uzor cijelom društvu.
Zvonko Kusić, predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima tijekom predstavljanja sramnih preporuka
 

DAIDŽE

 
- Tko priziva takozvani treći entitet, priziva rat, a tko priziva rat, zaslužuje da ga ima u svojoj kući... Dosta je bilo vojničkih čizama, rovova i grobova. Osim toga, takozvani treći entitet je historijski anakronizam. Dok se sav normalan svijet i moderna Europa globaliziraju, mi treba da se dijelimo. Cijela Bosna i Hercegovina, osakaćena kakva jest, ima manje stanovnika nego jedan pristojan istanbulski, moskovski ili pariški kvart, i još treba da se cijepa? Čemu, dokle, za koga?
Fra Ivan Nujić, profesor Franjevačke klasične gimnazije u Visokom o nepravednom izbornom zakonu u BiH, Al-Jazeera, Faktor.ba
 

DEMAGOGIJA

 
- Cilj je pomoći premostiti velike ideološke podjele i pomoći hrvatskome društvu da se na temelju pomirbe i istine o prošlosti okrene prema budućnosti demokratskog, uključivog i tolerantnoga društva.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković o preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima
 
- Osnovna dobrobit Konvencije je preuzimanje odgovornosti države za zaštitu žena i djece od nasilja i općenito nasilja u obitelji.
Članovi Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u raspravi o Istanbulskoj konvenciji 6. III. 2018., na čijem je čelu M. Pupovac
 
- U Istanbulskoj konvenciji nema nikakva pokušaja izmjene rodnih uloga, već je njezina svrha edukacija protiv rodnih stereotipa da je žena inferiorna.
Poruka Vijeća Europe na komunistički dan žena
 
- U Konvenciji nema nikakvih zahtjeva prema državama da priznaju istospolni brak i jedina je njezina svrha spriječiti nasilje i progoniti počinitelja. U tekstu nema ni nikakvog zahtjeva za legalnim priznavanjem trećeg spola ili transrodnih osoba, jedino postoji zahtjev da nitko ne smije biti diskriminiran.
Bridget O’Loughlin, izvršna tajnica Istanbulske konvencije, Hina
 

LAŽ

 
- Pozdrav Za dom spremni je nesporno ustaški pozdrav.
Ivo Lučić, povjesničar, HRT
 
- Činjenica je i da je Jasenovac bio jedini koncentracijski logor kojeg nisu vodili njemački nacisti, već ustaše autonomno.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 

LUKAVSTVO

 
- Vijeće Europe zadnjih mjeseci uočava da nekoliko vlada odugovlači s ratifikacijom Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (poznatije kao Istanbulska konvencija), koju su gotovo sve države članice potpisale, a 28 i ratificiralo, piše u priopćenju za medije.
Poruka Vijeća Europe na komunistički dan žena
 

ORWELLIZAM

 
- Važni elementi ove Konvencije su uvođenje pokretanja postupka po službenoj dužnosti protiv počinitelja nasilja bez obzira na to je li žrtva odbila svjedočiti ili povukla izjavu, besplatna pravna pomoć za žrtve nasilja, naknada štete žrtvama nasilja i povećanje smještajnih kapaciteta skloništa za žene.
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova na sjednici Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina u raspravi o Istanbulskoj konvenciji 6. III. 2018., na čijem je čelu M. Pupovac
 

PEDOFILIJA

 
- Neosjetno i posve prirodno, da smirim plač, počeo sam se zadovoljavati. Uskoro puštao sam tekućinu i gore i dolje, a kroz prozor u park vidio sam jednu sasvim malu djevojčicu. I ona je ispuštala tekućinu zadignute haljinice, čučeći…
Citat iz lektire namijenjene srednjoškolcima, HRT, emisija Dobar dan!
 

POLITIČKA TRGOVINA

 
- Ono što je interes moga Kluba i mene kao predsjednika stranke je da se te štetne posljedice što je moguće prije otklone i u kadrovskim i drugim aspektima. To je smisao moje poruke.
Milorad Pupovac, neokrunjeni kralj Srba u Hrvatskoj o netom prije izrečenome kako uvjetuje svoja tri glasa odlaskom Martine Dalić,HRT
 

PRIJETNJA

 
- Preporuke ćemo temeljito analizirati, vidjeti kako nam one mogu pomoći u promišljanju eventualnog daljnjeg poboljšanja zakonodavnog okvira. Posebno vrijednim smatram preporuku koja se odnosi na jačanje sudskih i upravnih kapaciteta kako bismo imali konzistentnu sudsku i upravnu praksu u konkretnim slučajevima.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade o preporukama Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima
 
- Ako Hrvatska uskoro ne promijeni svoje stajalište o provedbi (arbitraže), Slovenija će biti primorana iskoristiti pravna sredstva na razini EU-a.
Miro Cerar, predsjednik slovenske vlade najavljuje pokrenuti postupak na temelju članka 259 Lisabonskog ugovora u vezi s granicom s Hrvatskom, Politico, SAD
 
- Da je 1941. bilo Republike srpske, ne bi Srbi stradali od zločinaca iz NDH.
Milorad Dodik, predsjednik Republike srpske u Donjim Budačkima, RTL
 

SKROMNOST

 
- Poslije mnogo vremena baš je gušt biti navijač Hajduka. Napokon prolaze te duge godine rezultatskog posta... Konačno, Hajduk ostavlja dojam kompetitivnosti, u prvom redu zahvaljujući treneru... Poslije preporoda prve momčadi u finišu jeseni pumpam očekivanja o još jačem Hajduku.
Zdravko Reić, športski novinar Slobodne Dalmacije uoči utakmice Hajduk – Slaven Belupo 0:1

IZJAVE TJEDNA

 
- Radi se o rijetko viđenom kvalitetnom dokumentu, rijetko kvalitetnog sadržaja, teksta i konteksta. Ovaj dokument je dragulj humanosti i majstorija mogućeg u nemogućim uvjetima.
Sanja Barić, ustavnopravna stručnjakinja o „Dokumentu dijaloga“, Nova TV
 
- Taj dokument nije riješio ništa. To Vijeće je formirano u skladu s pravilom "ako hoćeš odgoditi, formiraj odbor", a tako je napravljena i selekcija pravnika - da ljudi budu skloni kompromisu". S obzirom na podijeljenost koju je do sada izazvao, vrlo brzo doći će do reakcije izvana i opet ćemo se naći u nevolji s time. Još se još jedna stvar zanemaruje u raspravi je li naš Ustav određuje našu državu kao antifašističku. Svaka država koja ima ustav je antifašistička jer niti jedna antifašistička država nije imala ustav.
Branko Smerdel, stručnjak za ustavno pravo i šef katedre na zagrebačkom Pravnom fakultetu o „Dokumentu dijaloga“, Hina
 
- Konkretno, Razred za književnost HAZU-a imenovao me je u povjerenstvo za ocjenu gimnazijskoga kurikula iz predmeta Hrvatski jezik i književnost. I to je sve! Sjednicama Znanstvenoga vijeća nisam prisustvovao (što je lako provjeriti), pa ni na onoj na kojoj je donesena Izjava o Istanbulskoj konvenciji o sprječavanju nasilja nad ženama. Od te se Izjave energično ograđujem, a spominjanje moga imena u tom kontekstu čista je manipulacija.
Akademik Krešimir Nemec, Večernji list, 27. II. 2018.

- Ne ću se više kandidirati za rektora. Nsam razočaran time što nisam izabran za rektora, već sam ponosan zbog poruka koje sam imao priliku odaslati akademskoj zajednici.
Damir Bakić, propali kandidat ljevice za rektora Zagrebačkoga sveučilišta, Hrvatski radio
 
- Opet je gušt biti navijač Hajduka.
Naslov komentara Zdravka Reića, športskog novinara Slobodne Dalmacije uoči utakmice Hajduk – Slaven Belupo 0:1
 
- Ja bih bio ministar da nisam blokiran.
Stjepan Šterc, demograf iz HDZ-a, Jutarnji list
 
- Odlazak Ante Ramljaka tu ne će ništa promijeniti, percepciju medija i javnosti pogotovu, pa niti nekakva rekonstrukcija vlade u ovom trenutku nikom ne će zamazati oči da problem ove vlade nisu pojedini ministri već u prvom redu neodlučni premijer koji izbjegava poteze za koje mu zdrav razum govori da su jedino ispravni.
Ivan Hrstić, novinar, Večernji list
 
- Beograd je sam sebi kumovao takvu sudbinu jer je podržavao politiku Slovenije koja je dovela do ovakvih uvjeta iz Europske komisije.
Davor Ivo Stier, bivši šef hrvatske diplomacije poručuje Srbije kako nema EU-a bez rješavanja bilateralnih pitanja, Direktno
 
- Ja vjerujem da mi imamo vrlo kompetentne učitelje u našim školama i da učitelji u suradnji s psiholozima, pedagozima i drugim stručnjacima u školama mogu kvalitetno donijeti odluku koje sadržaje će prezentirati djeci i na koji način će ih obrađivati. Rekla bi da učitelji svaki takav primjer mogu iskoristiti kao loš primjer, pojasniti zašto je takav kontekst loš i zašto takvo ponašanje nije odgovarajuće…”
Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja u HTV-ovoj emisiji Dobar dan brani pedofiliju u udžbenicima koje EU i nazadni svijet žele progurati u hrvatske škole
 
- Bilo je, kako neki kažu, 'previše demokracije u SDA'. To vrijeme je iza nas.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH ovako zamišlja demokraciju u svojoj stranci, Faktor.ba
 
- Ona je depolitizirana osoba, vjeruje u pravdu i pravo, u dugoročnu, mukotrpnu i upornu izgradnju institucija. Ona se ne osjeća žrtvom, vratila se u svoju profesiju. Za nekoga je domovina voditeljstvo, glazba, sveučilište, za nju i mog sina Franu to je odvjetništvo i pravo, oni se tamo sasvim dobro osjećaju.
Slaven Letica, sociolog, o svojoj snahi Daliji Orešković, Bujica
 
- Pa evo, prvenstveno rodna ideologija koja je ovdje nametnuta kao jedna od zastrašujućih stvari koja bi se mogla desiti u Hrvatskoj ukoliko bi se ratificirala ova konvencija. Ja koliko znam Bosna i Hercegovina je bila prva zemlja, jedna od prvih zemalja koja je ratificirala i nisam primijetila da se desilo nešto u tom procesu u zadnjih šest godina.
Željana Zovko, europarlamentarka HDZ-a u Europskom Parlamentu o Istanbulskoj konvenciji, N1 TV
 
- Sada primjerice, kada je apsolutno dozrijelo vrijeme za rekonstrukciju Vlade jer će oporbeni udari na Martinu Dalić biti neusporedivo veći i teži negoli ranije na Zdravka Marića i nemoguće se od njega obraniti jer je uvreda zdrave pameti da smijenite Ramljaka, a ostavite Martinu Dalić koja je mozak cijele operacije, Plenković ne odustaje od ovog sastava Vlade i nastavlja ju štititi.
Tihomir Dujmović, komentator Direktna 
 
- Isprva sam mislio da je osnivanje Tesla banke dobra ideja, jer se tako trebalo pomoći srpskim povratnicima da pokrenu svoj posao i da se, s druge strane, poboljšaju odnosi Hrvatske i Srbije. Cijeli projekt vodio je Milorad Pupovac. Vjerovao sam mu, pa sam za osnivanje banke dao dva milijuna kuna, a nagovorio sam i kolegu iz Baranje, pa je i on dao dodatnih 250.000 eura.
Marinko Zadro, suvlasnik Sladorane o propasti Tesline banke, Direktno
 
- Europa nije rodno mjesto ni jedne od velikih monoteističkih religija, pa ni kršćanstva.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda na sarajevskom skupu pod nazivom "Budućnost islama i muslimana u Europi na primjeru BiH i Andaluzije", Faktor.ba
 
- Rusija se nikad ne miješa u unutarnje poslove zemalja, ali radi na poboljšanju suradnje. To se vidi i na primjeru nedavnih sastanka. U posjetu Moskvi su bili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, a što se tiče regije, to su dvije ključne države. Od odnosa između njih zavisi stabilnost situacije i u regiji i u BiH.
Petar Ivancov, ruski veleposlanik u BiH, Glas Srpske
 
- 'Lex Agrokor' pisan je protivno dobroj zakonskoj praksi. Hrvatska se pojavom krize u Agrokoru našla u novoj situaciji za koju nije imala adekvatan zakonski okvir, a problem je trebalo riješiti brzo. Umjesto da je pogledala najbolja zakonska rješenja po uzoru na ona u drugim razvijenim zemljama, Martina Dalić je izabrala pisati zakon koji ruši pravnu, gospodarsku i političku jednakost. Spomenuti zakon skrojen je za jedan poslovni subjekt, uvodi se državno upravljanje, a time politizaciju i moguću korupciju, a sada se vodi zahtjev za provjerom ustavnosti zakona
Branimir Perković, ekonomski analitičar i kolumnist, Direktno
 
- SDP je zainteresiran da se spasi 27.000 radnih mjesta i tvrtke u Agrokoru, kao i dobavljače.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, Glas Slavonije
 

TVRDNJE

 
- Vlada u kojoj sam bio potpredsjednik nije koristila usluge Pupovca, pa on vjerojatno misli da su ugrožena srpska manjinska prava ako on ne vlada Hrvatskom ili ako ucjenama značajno ne sudjeluje u vlasti.
Tomislav Karamarko, bivši predsjednik HDZ-a na facebooku o Pupovčevim neargumentiranim napadima na njega
 
- Teza 'kakti' ekonomskih eksperata koja kaže da, ako se sredi gospodarstvo, da će se demografska slika srediti sama po sebi, je zabluda. Po toj logici - Njemačka nikada ne bi imala demografski problem, s obzirom na to da ima najrazvijenije gospodarstvo, da ima proračunski suficit itd.
Stjepan Šterc, demograf, Direktno
 
- Danas, u resoru scenskih umjetnika, ako si Hrvat, voliš domovinu i deklariraš se kao katolik, odmah si zatucani ustaša. To je veliki problem.
Robert Kurbaša, domoljubni glumac kojega progone oni koji ne vole Hrvatsku, a jako dobro žive od nje, Gloria
 
- Informacije o djelatnosti radikalnih paravojnih formacija sa religijskom predznakom su zabrinjavajuće i nadamo se da nadležne sigurnosne institucije u BiH i entitetima drže situaciju pod nadzorom radi društva mira i stabilnosti.
Petar Ivancov, ruski veleposlanik u BiH o islamističkim snagama, Glas Srpske
 
- Kao i crkvena, tako i srpska državna politika ne želi dijalog, osim ako se pod dijalogom smatra laž, ignoriranje i iskrivljavanje činjenica i umivanje lica pred svijetom. Srpska politika ista je stotinama godina: velikosrpstvo.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Srž svih problema na ovim prostorima je velikosrpski imperijalizam koji je od 1912. do 1999. godine pobio više od milijun ljudi na ovim prostorima.U Prvom balkanskom ratu 1912. pobijeno je 30.000 Albanaca na Kosovu, dok je 1999. rat zaustavljen upravo na Kosovu, nakon NATO-ova bombardiranja. Svijest o hrvatskoj povijesti u inozemstvu gotovo da i ne postoji. Zapadni povjesničari ne znaju ništa istočno od rijeke Rajne. Znaju samo onu povijest koju su plasirali jugoboljševici i velikosrpski imperijalisti u zadnjih pola stoljeća.
Željko Glasnović, hrvatski general u Saboru, Direktno
 
- Haaški Tribunal se ponajmanje bavio utvrđivanjem kaznene odgovornosti, a da se više se bavio pitanjima povijesti. Tu ovlast si je sud prisvojio. Sudovi nisu najbolja mjesta za utvrđivanje povijesti niti pouzdana historiografska oruđa. Haaškom Tribunalu zadaća nije bila utvrditi istinu jer je model kaznenog postupka bio anglosaksonskog tipa, kroz sučeljavanje optužnice i obrane, pri čemu se glas žrtve ne može dovoljno glasno čuti, niti na odgovarajući način utvrditi materijalna istina.
Davor Derenčinović, profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta na znanstvenom skupu "Pouke Haaškoga tribunala: što se htjelo, a što se postiglo?" u HAZU-u
 
- Analiza Ante Nobila netočna je gotovo u potpunosti. ICTY je eksplictno naveo da su Tuđman, Šušak i Bobetko pravno nevini i da njihova odgovornost (i odgovornost RH) NIJE utvrđena. RH nije bila stranka u postupku i presuda Prliću ne vezuje RH. UZP utvrđen od 1. 1993., ne 1991.
Luka Mišetić, branitelj hrvatskih generala u Den Haagu, Direktno
 
- Ključni problem Hrvatske je politička korupcija. Srce korupcije unutar pravosuđa je DORH! Ključna odgovorna osoba je glavni državni odvjetnik. Ni jedan u prvih 11 godina samostalnosti nije izdržao ni pola mandata, a onda se Mladen Bajić digao na kriminalizaciji slučaja Lora i hrvatskih branitelja. Ovo što sada gledamo u DORH-u nastavak je istog scenarija.
Josip Jurčević, povjesničar u Bujici
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Thomas Bernhard smatrao je da je od austrijskoga nacionalsocijalizma gadniji samo austrijski katolicizam.
Miljenko Jergović, pobjegulja iz Vrhbosne i komentator u srbijanskim medijima, https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/thomas-bernhard-moje-nagrade/
 
- Po nekim stvarima stanje u Crnoj Gori lošije je nego u Burkini Faso.
Robert Kleindienst, izvršni direktor podružnice Nove Ljubljanske banke u Podgorici, Finance, Ljubljana
 
- Šupačka Hrvatska je nacionalna država Šupaka i njihov servis.
Pupovčeve velikosrpske Novosti 27. 5. 2016.
 
- Fundamentalističke grupe ne smiju stati na put sprječavanja nasilja u našoj zemlji.
Rada Borić, potpredsjednica stranke Nova ljevica zagovara izglasavanje Istanbulske konvencije u Saboru, Večernji list
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Za razliku od Sveučilišta u Zagrebu, uvjeren sam da Sveučilište u Rijeci ide u pravom smjeru – prema sveučilištu treće generacije.
Damir Bekić, propali kandidat ljevice za rektora Zagrebačkoga sveučilišta, Hrvatski radio
 
- Borasov izbor je dokazao: Hrvatska nema budućnost.
Naslov članka Nenada Jarića na portalu Index
 
- Tijekom današnjeg okruglog stola ponudili smo rješenja kako pomoći izlasku iz kruga nacionalizma. Jedno od njih je da što više ljudi javno zahtijeva promjenu, te da što veći broj ljudi javno govori kako svi imamo zajednički jezik.
Snježana Kordić, jugoslavenska jezična nacionalistica u Mostaru na okruglom stolu pod nazivom 'Jezik i nacionalizam', Vijesti.ba
 
- Hrvati, naime, nemaju Basaru i stoga ne zaslužuju Bernharda. Zato je šteta što veliki pisac nije oporučno zabranio prevođenje i objavljivanje svojih djela u Zagrebu, kod Branka Čegeca, u Meandru, pod urednikovanjem Zvonka Makovića.
Miljenko Jergović, pobjegulja iz Vrhbosne i komentator u srbijanskim medijima veliča srpskog pisca a vrijeđa katolike, https://www.jergovic.com/subotnja-matineja/thomas-bernhard-moje-nagrade/
 
- Bio je to, makar jednim dijelom, sasvim razumljiv strah, naročito kad se radi o Srbima iz Hrvatske, koji su doista strahovito stradali u Drugom svjetskom ratu.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u ovako opravdava srpsku pobunu 1990., Jutarnji list
 
- Veliki problem je to što je školski sustav u Hrvatskoj izrazito kroatocentričan, posebice u povijesti, književnosti, umjetnosti i znanosti.
Milorad Pupovac, čelnik Srba u Hrvatskoj u Sarajevu 19. II. 2018. na tribini srpske kulturno-prosvjetne udruge "Prosvjeta" optužuje domovinu koju ne voli, Direktno
 
- Početkom 90-ih, Franjo Tuđman je išao s idejom pomirbe svih Hrvata i pomirbe domovinskih i Hrvata iz dijaspore. Smisao je zapravo da hrvatski građani drugih nacionalnosti objektivno budu tek građani drugog reda?
Zdenko Duka, novinar Novoga lista
 

BIZANTIZAM

 
- Jugoslavije više nema. Ona postoji još samo u glavama ekstremne desnice i ekstremne ljevice.
Boris Jokić, bivši SDP-ov predsjednik Posebnog povjerenstva za kurikulnu reformu, Peti dan,HRT
 

CINIZAM

 
- Treba snimati filmove i davati kazališne predstave, futrati medije i svekoliki kulturni prostor sadržajima koji nedvosmisleno slave vječnu nam i jedinu Hrvatsku, Vukovar, neupitno dostojanstvo hrvatskih branitelja i bezgrješan dignitet Domovinskog rata, Franju Tuđmana, Gojka Šuška i Janka Bobetka, hrvatski tisućljetni san, mučeništvo bl. Alojzija Stepinca, vjeru u Boga i šampionsku aureolu najstarijeg naroda u Europi, koji nije slavenskog podrijetla… I nije iste rase kao Srbi.
Marijan Vugrinec, jugoslavenski novinar na bošnjačkom portalu Tacno
 

DEMAGOGIJA

 
- Istanbulska konvencija je važan nacionalni interes oko kojega među zastupnicima postoji zavidan konsenzus.
Rada Borić, potpredsjednica stranke Nova ljevica, Večernji list
 
- Cilj održavanja okruglog stola na temu 'Jezik i nacionalizam' je da se kod ljudi pojača svijest da svi imaju zajednički jezik bez obzira žive li u BiH, Republici Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, te kako to ne dovodi u pitanje samostalnost tih država, različitost naroda i različitost varijacija u jeziku koje postoje cijelo vrijeme i koje nitko ne dira.
Snježana Kordić, jugoslavenska jezična nacionalistica u Mostaru na okruglom stolu pod nazivom 'Jezik i nacionalizam', Vijesti.ba
 

DVOJBA

 
- Ili je Martina Dalić namjerno skrojila taj zakon da bi postojao temelj za izvlačenje vrijednosti iz Agrokora u korist raznih lešinarskih interesnih skupina ili je Martina Dalić toliko nesposobna da nije pogledala kako su druge države rješavale slične probleme.
Branimir Perković, ekonomski analitičar i kolumnist, Direktno
 

GLOBALIZACIJA

 
- Ljudi obično brkaju govor mržnje s kritikom nečijeg svjetonazora. Kada se primjerice Oliver Frljić izruguje s Klemmom ili Željkom Markić, ne uskraćuje im građanska prava. Za povredu svetosti Domovinskog rata ili proroka Muhameda imate na raspolaganju tužbe pred građanskim sudovima.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 

GLUPOST

 
- Ako se ljudi koji međusobno komuniciraju razumiju i ne trebaju posrednika, ako pri tome nema među njima nikakvih komunikacijskih šumova onda oni iz moje sociološke perspektive govore istim jezikom.
Snježana Kordić, jugoslavenska jezična nacionalistica u Mostaru na okruglom stolu pod nazivom 'Jezik i nacionalizam', Vijesti.ba
 
- Kucnuo je zadnji čas za spas Agrokora, nije više pet do 12 nego 12 i 15 i krajnji je čas da se vladajući uozbilje i prihvate naš program u pet točaka.
Davor Bernardić, čelnik Partije i nasljednik Ivice Račana i Zorana Milanovića na konferenciji za novinare u SDP-u
 
- Nema više sjajnog čovjeka, ali nema više ni Trafike, ni memorijske kantice što razotkriva sve gluparije navodnih znalaca i autoriteta u javnosti. Nema ni novih melodija u stihu vječnih evergreena bilo da je riječ o melodijama kurbi et oporbi, koke i Kolinde, križa i pršuta, borbe i pretvorbe, sexa i librisa, Bljeska i Oluje. I iznad svega – smijeha i slobode.
Darko Pajić, novinar riječkoga Novog lista nariče za Predragom Lucićem
 
- Plenković je pretvorio televiziju u stranački propagandni servis, u bastion borbe protiv vrijednosti koje su upisane u Ustav.
Tomislav Klauški, novinar 24 sata
 
- Sinjska alka – koja se dugo “trčala” protiv Turaka, od 1991. se, zapravo, “trči” protiv Srba. Nije čudo da je odnedavno na nju počeo dolaziti turski veleposlanik, a srpski diplomati ne dolaze – također razumljivo.
Dejan Jović, profesor na FPZ-u, Jutarnji list
 
- Ona je navikla stupati i koračati bjelosvjetskim hodnicima, a ne vući skupe štikle kroz hrvatsku kaljužu, u kojoj će se na koncu, politički i utopiti. Ako toga nije svjesna, onda je ili jako dobro lažu, ili je previše gledala u vlastiti odraz u ogledalo pa se od silne zaljubljenosti u sebe - strovalila sama.
Andrea Latinović, novinarka Dnevna vrijeđa hrvatsku predsjednicu
 

IZDAJA

 
- Za Hrvatsku bila bi najbolja nagodba s logorašima iz BiH.
Anto Nobilo, zagrebački odvjetnik, koji zastupa bošnjačke logoraše, Jutarnji list
 
- Godinama se Hrvatska i Slovenija kokošare oko u biti nebitnih teritorijalnih pitanja, na sramotu pred cijelim svijetom.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 

LAŽ

 
- Povijesne činjenice nepobitno govore kako je režim NDH bio drugi najzločinačkiji režim u nacističkoj Europi, odmah iza Hitlerovog.
Stevo Đurašković docent na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti, Novi list
 
- Mislim da je u Križančevu Selu bila jedna bitka koju je HVO izgubio, a bojovnici su pobijeni. U Ahmićima je to izravno zločin, gdje su pobijeni žene, djeca, psi.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH u emisiji Nedjeljom u dva laže, jer su U Križančevu Selu ubijene žene Gordana Šafradin, Ivanka Plavčić, više maloljetnika i staraca, a 30 Hrvata je nakon zarobljavanja i brutalnog iživljavanja likvidirano

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Hoće li A. Plenković, unatoč svemu, pokušati u Saboru progurati zlokobnu Istanbulsku konvenciju?

Subota, 17/03/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1228 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević