Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Otkrivam da brat Milenka Bašića, Inja Bašić, poslovno surađuje s obitelji premijera Zorana Milanovića.
Gordan Malić, novinar i obavještajac, Maxportal
 
- Gospođe i gospodo čestitam, govorancija ne će biti, jer je izborno vrijeme pa se lako kaže kriva riječ. To je to. Do sljedećeg viđenja, na kojem će vam, na promociji, vjerojatno čestitati neki drugi predsjednik ili predsjednica.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik na svečanosti obilježavanja Dana HV-a i Oružanih snaga, N1 TV
 
- Prijetio mi je osumnjičeni vlasnik vjetroparka Milenko Bašić, a ugovor potpisao Ivan Vrdoljak.
Radimir Čačić, bivši čelnik HNS-a napada svoga nasljednika, Maxportal
 
- HDZ je privržen borbi protiv korupcije.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a, RTL
 
- Priopćenje DORH-a i Uskoka u kojem oni ističu da nisu izvor informacija potpuno je sekundarno. Mene zanima ime i prezime konkretnog počinitelja jer je to poruka za sve buduće postupke. Bitno je da se u konkretnom predmetu, ako je došlo do curenja i proboja mjera, pronađu i procesuiraju odgovorni. Očekujem od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske da poduzme mjere u otkrivanju počinitelja jer nisam siguran da je DORH u kratko vrijeme poduzeo sve mjere.
Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, Večernji list

- Čitave kategorije građana isključene su iz političkog života, a da to nema veze s Ustavom. Suci, vojska, policajci, automehaničari, ali poruka je jedna. Ja nisam poručnik, nisam ni maršal, to je moj stav.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik „objašnjava“ svoju izjavu da ne će izaći na izbore, Jutarnji list
 
- Nevjerojatno i neuvjerljivo zvuči odluka Suda po kojem se uzvikivanje Za dom spremni ne može podvesti pod zakonski opis prekršaja protiv javnog reda i mira.
Priopćenje Kuće ljudskih prava Zagreb, organizacije civilnog društva koju je 2008. osnovalo šest civilnih protuhrvatskih udruga (B.a.B.e. –Budi aktivna. Budi emancipiran, CMS -Centar za mirovne studije, Documenta –Centar za suočavanje s prošlošću, GOLJP -Građanski odbor za ljudska prava, UPIM -Udruga za promicanje istih mogućnosti i Svitanje –udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja)
 
- Treba li zastupnike u Saboru trebamo dijeliti po nacionalnosti? Mislim da ne.
Ivan Račan, sin zloglasnog jugokomunističkog političara, Lupiga.Com
 
- Sada sve ovisi o tome hoće li Trump imati dovoljno snage, ljudstva i sredstava obuzdati pobunjenike koji se igrajući vatrom, mogu izazvati totalni krvavi kaos u najmoćnijoj zemlji svijeta i nuklearnoj velesili. Paklena "duboka država" zaigrala je na najopasniju kartu.
Zoran Vukman, hrvatski intelektualac na facebooku
 
- Ono što sam u medijima pročitao i što je USKOK brže, bolje podijelio medijima, ako to bude korišteno ako vjerodostojan dokaz u postupku, ne znam gdje je kraj tome.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, HR
 

TVRDNJE

 
- Milanovićeva vlada u listopadu 2013. godine donosi novi tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i kogeneracije koji stupa na snagu 1. siječnja 2014. godine. Novi tarifni sustav je rezultirao značajno nižim otkupnim cijenama. Neki od nositelja projekata OIE, između ostalih i C.E.M.P., koji su od državnog regulatora ishodili status prethodne povlaštenosti dobili su pravo na tarife po starom tarifnom sustavu, koje su bile značajno više.
Gordan Malić, novinar i obavještajac na svome facebooku
 
- Milanovićeva izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti, kojeg je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povrjedu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas.
Vladimir Šeks, hrvatski domoljub, politički disident, osnivač HDZ-a i tvorac hrvatskoga Ustava, Hina
 
- Amerika je na rubu građanskog rata kombiniranog s boljševičkom, antifa-terorističkom revolucijom. Antife je briga za ubijenog G. Floyda i za crnačka prava koliko i za zadnji snijeg u Splitu. Njima je trebao povod za palež i pobunu za koju su odgovorni američki demokratski i ljevičarski političari i mediji koji godinama huškaju lijevo-liberalnu javnost protiv predsjednika Trumpa i sve čine da ga obore s vlasti.
Zoran Vukman, hrvatski intelektualac na facebooku
 
- Jugoslavija se raspala, ali komunizam, koji se prodaje za antifašizam, nije propao. On još uvijek ideološki vlada ovim prostorima. Još uvijek želi određivati što je u povijesti bila istina a što laž, tko su bili ubojice a tko žrtve.
Fra Luka Marković, Katolički tjednik, Sarajevo
 
- U Nürnbergu je nacističkim vođama sudio sud po zakonu, a u Bleiburgu masovnim likvidacijama na licu mjesta.
Sanja Vlaisavljević, političarka iz Sarajeva, Dnevnik.ba
 
- Komunizam je bio prvi totalitarizam u svijetu.
Petar Horvatić, komentator Naroda
 
- A plaši me i još nešto: liječnici su postali heroji, medicina je postala kriterij ukupnog društvenog života, zdravlje nacije nešto je o čemu se svakodnevno govori kao o temeljnom i jedinom kriteriju opstanka i postojanja jedne zajednice. Sve to je, ali baš u dlaku tako, postojalo kao fetiš u fašističkoj Njemačkoj. Liječnici su određivali mjeru građanske i općenarodne slobode. Oni su određivali koliko je netko ,,bolestan” i koliko svojom ,,bolešću” ugrožava zajednicu. Liječnici su govorili o zdravlju nacije i propisivali su, zajedno s Führerom, što treba poduzeti da se zdravlje nacije zaštiti i poboljša. Razlika je samo što u Trećem Reichu nije postojala virusna epidemija.
Miljenko Jergović, pisac, Portal Analitika, Podgorica
 
- Univerzalna dogma oko nove pandemije virusa Corona, koja uključuje planetarnu paniku, oduzima mise milijunima katolika na "slobodnom" zapadu.
Athanasius Schneider, biskup u Astani, OnePeterFive.com
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Okolnost da je sporni pozdrav dio autorske pjesme ne mijenja činjenicu da je Za dom spremni ustaški pozdrav koji simbolizira zločinačku naci-fašističku ideologiju te da je protivan članku 39. Ustava koji zabranjuje svako pozivanje ili poticanje na nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji oblik nesnošljivosti.
Priopćenje Kuće ljudskih prava Zagreb, organizacije civilnog društva
 
- Milo Đukanović, vrhovni zapovjednik Vojske Crne Gore, predstavlja realnu prijetnju ugledu NATO-a i  mrlju NATO-a zbog njegove sumnjive ratne prošlosti.
Zijad Bećirović, ravnatelj IFIMES-a
 

JUGONOSTALGIJA

 
- 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost – to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, HRT
 
- Ustaški propagandisti i ideolozi su Milivoj Magdić, Tias Mortigjija, Ivo Guberina, Kerubin Šegvić, Daniel Uvanović, Ivo Maronić i Vilim Peroš, inženjer Đuro Stipetić, koji je na smrt osuđen zbog ekonomske suradnje s okupatorom, te agentica Glavne uprave sigurnosti Trećeg Reicha Agathe von Hausberger.
Faktograf, produžena ruka Gonga, 20. V. 2020.
 
- Za dom spremni predstavlja čistu suprotnost civilizacijskim vrijednostima, demokratskom društvenom uređenju i ljudskim pravima koje štiti Europska konvencija za ljudska prava.
Priopćenje Kuće ljudskih prava Zagreb, organizacije civilnog društva
 
- S novim datumom, 30. svibnja, kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj – mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, HRT
 

DIKTATURA

 
- Američka vlada treba inzistirati na sigurnosti, redu, gospodarskom blagostanju i pravdi.
Henry Kissinger, američki političar, koji je rođen u Njemačkoj 1923., CNN
 

GLUPOST

 
- Predsjednik Republike je jedina osoba u Republici Hrvatskoj koji je stavljen u određeni rezervat. Kad je to već tako, koji je smisao da predsjednik izlazi na izbore. Ako treba, po stoti put – ljudi izađite na izbore i glasajte. Ja sam u drugačijoj poziciji. Vjerujem da sam u pravu. Nisam ja potporučnik ove nacije, ja sam izabrani demokratski predsjednik. Ako izađem, to će se ne kraju vidjeti na biračkom popisu. Ali sigurno neću sazivati novinare.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik na Mirogoju na Dan državnosti
 
- Židovi su u uspostavljanju njihove judeomasonske civilizacije srpski narod proglasili za barbare modernog doba, protiv kojeg su svjetski  judeofašisti, nasljednici ustaša, iskazali najkrvoločnije antisrpsko raspoloženje podigavši protiv Srba 17 država koje su nas bombardirale 78 dana. Odlučni u nakani da potpuno zatru srpski genetski kod, trajno su kontaminirali srpsko tlo prljavim, osiromašenim uranom 235, najopasnijim za ljude i životnu sredinu zato što propada tek nakon 4,5 milijarde godina.
Mirjana Stojisavljević (rođ. Vlajisavljević), jezikoslovka iz Banja Luke na predstavljanju knjige akademika SANU-a Vasilija Krestića 'Genocidom do velike Hrvatske', Jadovno.com
 

HRVATSKI JEZIK

 
- Više puta smo KOMUNICIRALI (hrv. razgovarali, raspravljali…) o tome.
Krunoslav Capak, član Nacionalnog stožera, N1 TV
 
- Nekima od njih se život BUKVALNO (hrv. doslovno, doslovce) raspao.
Branko Mijić, urednik Novoga lista
 
- Bilo je u posljednjih stoljeće i PO (hrv. pol).
Ante Tomić, komentator Jutarnjega lista
 
- Stoga ga Boras poput starijeg DUŠEBRIŽNIKA (hrv. dušobrižnika).
Jurica Pavičić, komentator Jutarnjega lista
 

KOMENTARI

 
- Ovi naši komunisti takozvani antifašisti, gori su i od srpske im braće po petokraci. 50 godina su trčali u Beograd, djeci davali srpska imena i pravili se većim Srbima i od samoga Jovana Raškovića.
Oronzo Kana,  https://www.novilist.hr/vijesti/hrvatska/kuca-ljudskih-prava-zgrozena-odlukom-zds-simbolizira-zlocinacku-naci-fasisticku-ideologiju/ 
 
- Je (li) ovaj čovjek dorastao Funkciji Predsjednika Vlade. Čim zine Laže. Sad uhićuje svoje HDZ-ovce pred izbore. Da zamaže oči Građanima. Gospodine Plenkoviću ako ste pošteni sami se prijavite u DORH i recite ja sam surađivao sa BORG Grupom. Nemojte nama prosipati Prašinu u oči. NAIVNI STE toliko da vas mogu nazvati šakom jada.
Mijo Vrkasevic, https://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kronika/doznajemo-detalje-velike-akcije-policije-i-uskoka-josipa-rimac-sumnjici-se-da-je-bila-na-celu-korupcijske-hobotnice-doznajemo-za-sto-ju-sve-terete/10354951/
 
- 25. lipnja 1991. na sjednici Hrvatskog sabora, prije glasovanja, se zastupnicima u ime SDP-a obratio Ivica Račan, koji je istaknuo da SDP podržava i odluku i postupak za suverenost i samostalnost Republike Hrvatske, ali da je nezadovoljan time što “nije ostavljena mogućnost za udruživanje sa drugima koji to žele”, te da će glasovati protiv donošenja Ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Tako je i bilo, 19 od 20 zastupnika SDP-a napustilo je Sabornicu ne želeći glasovati za to da Hrvatska bezuvjetno postane samostalna država. Samo jedan zastupnik SDP-a, gospodin Marko Vlašića Ćiće iz Čare na Korčuli ostao je u Sabornici i digao ruku za Ustavnu odluku. Sjeća li se predsjednik da su SDP-ovci napustili sabornicu upravo 25. lipnja 1991. kada se glasovalo o hrvatskoj samostalnosti i zbog čega se ponositi baš tim datumom, kao Danom državnosti. To baš i nije na ponos SDP-u.
Zvonko, https://www.dalmacijadanas.hr/milanovic-30-svibnja-nije-dan-drzavnosti/
 

LAŽ

 
- Pandemijska kriza pokazala je da je Federacija BiH jedan od najorganiziranijih entiteta na Balkanu, sa najminimalnijim brojem zaraženih, s adekvatno poduzetim mjerama, ali i s najboljom financijsko-ekonomskom situacijom.
Napis u „analizi“ Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES)
 
- Ja znam o tome onoliko koliko je javnost obavijestila policija. U svakom slučaju, riječ je o akciji koja je plod neovisnog i samostalnog djelovanja pravosudnih i policijskih tijela, kako i treba biti. Politika naše Vlade, mene osobno i Hrvatske demokratske zajednice je stalna, kontinuirana i beskompromisna borba protiv korupcije.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade za Media servis, Jutarnji list
 

NEOOSMANIZAM

 
- Divan li je osvajač Fatih Sultan Mehmed II.
Naslov članka na portalu https://www.trt.net.tr/bosanski/kultura-turizam-i-umjetnost/2020/05/29/divan-li-je-osvajac-fatih-sultan-mehmed-ii-1425306
 
- Danas se obilježava 567. godišnjica osvajanja Istanbula, historijskog podviga koji je promijenio tijek svjetske historije, okončao jednu, a započeo drugu epohu. 29. svibnja 1453. godine Sultan Mehmed II., osvojio je Istanbul i ispunio Poslanikovo alejhisselam, predskazanje: “Divan li je vojskovođa koji će osvojiti Konstantinopolis (Istanbul) i divna li je njegova vojska!”
Napis na bošnjačkom portalu https://www.trt.net.tr/bosanski/kultura-turizam-i-umjetnost/2020/05/29/divan-li-je-osvajac-fatih-sultan-mehmed-ii-1425306
 

SRBIZMI

 
- A POMENUO (hrv. spomenuo) je i kakve veze s aferom imaju Ivan Vrdoljak, Zoran Milanović…
Urednički članak na Maxportalu, https://www.maxportal.hr/premium-sadrzaj/malic-objavio-sto-s-danasnjim-uhicenjima-imaju-milanovic-vrdoljak-sanader/
 

VELIKA KOALICIJA

 
- Optužba o tome da ova Vlada nije učinila dovoljno na procesuiranju raznih zločina, također je neuvjerljiva, kao i ostale teze.
Tihana Tomičić, komentatorica Novoga lista
 

VELIKI BRAT

 
- Facebook, kada je u pitanju politički govor, ne želi određivati što je točno ili netočno, ali moja kompanija ima svoje granice i ne dozvoljava lažne medicinske informacije, obeshrabrivanje izlaska na birališta ili obmane i prijevare. Postoje granice i mi ćemo ih se držati, ali općenito govoreći, želimo omogućiti što širi raspon mišljenja i osebujne razlike u političkom govoru.
Mark Zuckerberg, vlasnik Facebooka, Hina
 

ZABORAV

 
- Izjavom da ne će izaći na izbore, i tom najavom predsjednik Milanović je sam sebe proglasio političkim idiotom.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Maxportal

IZJAVE TJEDNA

 
- Moja teza izrečena na današnjoj presici bila je ništa drugo nego odgovor na pitanje, u kojem se pokušalo implicirati da sam ja pokušao prodati nacionalne interese Republike Hrvatske, odnosno dovesti ih u pitanje. To nisam, ne činim i nikada ne ću učiniti. Svi oni koji na bilo koji način budu implicirali u tom smjeru doživjet će od mene uvijek isti odgovor.
Tomislav Ćorić, zaštite okoliša i energetike optužio je novinara N1 TV Hrvoja Krešića da piše iz interesa, Večernji list

- Ćorić se ekstenzivno očitovao. Slušao sam taj sporni dio. On je kazao da pozna nekoga tko je nešto pročitao. Kada sam čuo što je rekao shvatio sam što je rekao. Kada sam prvi put davao izjavu nisam znao za to. On je rekao da je njemu netko prenio nešto. To je lažna hajka na njega. Nema slušanja, nema prisluškivanja, nema uvida u grupe, u SMS -ove, to je laž. To Ćorić nije rekao, prepričao je što je njemu netko kazao i to je sasvim druga situacija.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, HRT
 
- To je poslovni odnos između Ine i Janafa. Koliko vidim, i jedna i druga tvrtka su tu našle svoj poslovni interes, ne vidim u tome ništa sporna. Vjerojatno, da izbori nisu za mjesec i nešto više dana, o tome ne bismo ni govorili. Dakle, čini mi se da se ovdje radi o pokušaju oporbe i određenih interesnih grupa da otvore tu temu kako bi naudili Vladi i ne vidim tu ništa sporno.
Gordan  Jandroković, Plenkovićev pomoćnik o odluci Vlade da izvozi hrvatsku naftu u MOL, dok hrvatske rafinerije zjape prazne, Jutarnji list
 
- Očito je prate internu komunikaciju hrvatskih novinara. Napao me da imam financijske interese te da sam rubni dio naftne industrije. Ovo je prvi put da smo tako nešto doživjeli. Vlada optužuje novinare da rade za nečije interese zato što traže odgovore na pitanja.
Hrvoje Krešić, novinar N1 TV o izjavi ministra T. Ćorića da ga prate i znaju gdje se kreće i s kime razmjenjuje informacije

- Ne mogu izbrisati što sam bio, ali pitanje je hoću li uopće glasovati na ovim izborima…
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Nova TV
 
- U svijetu neravnopravnih i potlačenih, siromasi su kliconoše koje ugrožavaju bogate. Kao u metafori iz vremena revolucije. Samo što više nije riječ o metaforama. Niti će prezreni na svijetu dizati revolucije. Ovdje je riječ o virusima, o revolucijama koje pokreću ni živi ni mrtvi.
Miljenko Jergović, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Odnose moramo raščistiti. Otkup Ine više nema nikakvog smisla: taj potez ne bi bio ni isplativ, ni ekonomski objašnjiv. Bolje bi bilo razmisliti o mogućnosti pretvaranje hrvatskih dionica u Ini u MOL-ove dionice. Naravno, 44 posto hrvatskih dionica u Ini nisu i 44 posto dionica u MOL-u, jer MOL vrijedi puno više, pa bi naš udio u mađarskoj kompaniji bio manji, ali zato bismo dobili veću vrijednost, i svaka poslovna odluka MOL-a, koji je i većinski vlasnik Ine, išla bi i nama u korist, kao dioničarima.
Davor Štern, bivši predsjednik Uprave Ine, Slobodna Dalmacija
 
- Velika greška Ive Josipovića je bila što je potjerao Dejana Jovića.
Ivan Račan, sin zloglasnog jugokomunističkog političara, Lupiga.Com, https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiNlL6DrbDpAhVqpYsKHcm6C_8QFjAAegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Flupiga.com%2Fintervjui%2Fintervju-ivan-racan-bernardic-je-najbolje-sto-sdp-ima&usg=AOvVaw2rMymiJoj7uL22okqokrDo
 
- Hrvatskoj danas treba odgovorna i transparentna vlast koja ima plan i strategiju suočavanja s krizom i koja ima jasnu viziju budućnosti.
Kazao je da je gospodarstvo u kolapsu, kao i 2011. kada je SDP-ova vlada preuzela vlast i izvukla zemlju iz duboke krize.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, Slobodna Dalmacija
 

TVRDNJE

 
- Odluka da se hrvatska nafta koja se crpi u naftnim bušotinama u zemlji direktno šalje u mađarske rafinerije a ne u rafinerije Sisak i Rijeka, izdaja je nacionalnih interesa. To je napuštanje radnika koji rade u rafineriji, a država još uvijek ima pola vlasništva nad Inom.
Davor Bernardić, čelnik Restart koalicije, 24sata
 
- Hrvatska politika morala bi maksimalno čuvati hrvatske energetske interese – koristiti kapacitete rafinerije u Sisku, modernizirati riječku rafineriju, održavati stabilnost i kvalitetu Janafa, zadržati naftnu industriju u okviru Ine, sačuvati znanje i znanost na tom polju, fakultet i slično.
Davor Štern, bivši predsjednik Uprave Ine, Slobodna Dalmacija
 
- Euro i EU su prilagođeni interesima Njemačke. Ulaskom u eurozonu države su izgubile monetarnu polugu koja je prebačena na Središnju europsku banku, koja je neovisna o državama. EU nedostaju ‘solidarni fond za stabilizaciju’, ‘zajednički sustav osiguranja depozita’, ‘mreža socijalne sigurnosti’ i ‘zajednički sustav protiv nezaposlenosti’.
Joseph Stiglitz, nobelovac, američki ekonomist, profesor na Sveučilištu Columbia, bivši potpredsjednik Svjetske banke, Novi list
 
- Eurozonom vlada jedna neformalna grupa, koja nikada ne podnosi svoja izvješća Europskom parlamentu s obzirom da je neformalna. Trojka je preuzela kontrolu nad upravljanjem kontinentalnom Europom. Tek kada bi neizabrani dužnosnici dali svoju procjenu, zadali ton i uvjete debate, izabrani ministri financija dobili bi priliku govoriti. Demokracija je uistinu umrla kada je Eurogrupa dobila ovlasti da diktira ekonomsku politiku državama članicama. Upravo će Eurogrupa demontirati EU, jer je ona kao entitet stvorena da zatre svaki suverenitet.
Yanis Varoufakis, sveučilišni profesor ekonomske teorije, bivši grčki ministar financija i publicist, Novi list
 
- Centralizacija moći unutar jednog saveza država koji danas predstavlja EU, po definiciji je nelegitimna i nedopustiva, s obzirom da nema političkog tijela koje bi joj moglo dati legitimitet.
Drago Kraljević, bivši diplomat i komentator Novoga lista
 
- Humanisti-antifašisti, onog časa kad su oslobođeni željeznog zakona ljudskih prava i pravne države, pretvorit će se u krvoloke i što je najgore kasnije će živjeti potpuno mirne savjesti. Uradili su jedino što je trebalo: smaknuli krvoloke. O tome i danas govori prekaljeni sarajevski antifašist, liječnik po zvanju, govoreći da je logično što su ubijeni jer su pružali opor partizanima. Da, u zbjegu na putu nakon što je proglašen kraj rata.
Sanja Vlaisavljević, političarka iz Sarajeva, Dnevnik.ba
 
- Bio je to masakr koji se dogodio bez ikakvog sudskog postupka, masovno ubojstvo najmanje 60.000 hrvatskih i slovenskih vojnika u paravojnika, s kojima su bježali i civili i Kozaci.
Oliver Jens Schmitt, švicarski povjesničar na bečkome Sveučilištu o bleiburškom pokolju Hrvata, Der Standard
 
- Da se covid-19 pojavio prije tridesetak godina, ostao bi neprimijećen, iako bi se, premda samo malo sporije, jednako raširio svijetom. Umrlo bi više ljudi nego što će ih umrijeti sad, ali ni to nitko ne bi primijetio.
Miljenko Jergović, pisac, Portal Analitika, Podgorica
 
- Postojala je britanska naredba po kojoj su svi Jugoslaveni koji su bili kolaboracionisti njemačkih trupa trebali biti isporučeni Titovim partizanima. I onda su na putu natrag prema Hrvatskoj počinjene masovne egzekucije. Hrvati su marširali iza srpskih paravojnih snaga i crnogorskih četnika, u posljednjem redu su bili slovenski domobrani, oko 10.000 ljudi, i slijedili su ih civili.
Mitja Ferenc, slovenski povjesničar, Der Standard
 
- A Bleiburg ne govori samo o žrtvama u Austriji nego i o desetcima tisuća ubijenih na drugim mjestima za vrijeme bijega od komunističkih zločinaca koji su zloupotrijebili antifašizam, osvećujući se i nad nedužnima ljudima.
Fra Luka Marković, Katolički tjednik, Sarajevo
 
- Komunizam je prva totalitarna ideologija koja je zavladala velikim dijelom svijeta, još prije nacionalsocijalizma.
Petar Horvatić, komentator Naroda
 
- Ivan Fumić je na neki način i povijesna ličnost. On je jedan od posljednjih preživjelih istražitelja skupine ‘Fenix’, hrvatskih revolucionaraca koji su pokrenuli bugojansku akciju – neuspjeli ustanak za hrvatsko nacionalno oslobođenje. Oni koji nisu bili smaknuti bez suđenja, uhićeni su i imali su prigodu osjetiti istražiteljske sposobnosti Ivana Fumića.
Zlatko Hasanbegović, hrvatski povjesničar i političar u TV Bujici

- Ove mjere oduzimaju temeljna ljudska prava i izgledaju gotovo globalno orkestrirano prema preciznom planu. Čovječanstvo je postalo zatvorenik sanitarne diktature od koje je zabrana javnog obožavanja važna popratna pojava. Zabrana njemačke vlade sviju javnih vjerskih skupova je mjera nezamisliva čak i za vrijeme Trećeg Reicha. Mirišem zrak Crkve koja je gurnuta u zemlju.
Athanasius Schneider, biskup u Astani, OnePeterFive.com
 
- Samoizolacija je mjera iz čl. 20. i 21. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a sastoji se od "izoliranja i liječenja u stanu". Međutim, posve je upitno može li se takvom mjerom ograničavati nečija ustavna prava kad je nedvojbeno da postoji test koji potvrđuje ili opovrgava zaraženost. Zatvaranje ljudi u vlastite kuće bez testiranja stavlja ih u prekarni položaj: postaju niti zdravi niti bolesni, stigmatizirani su do mjere ugroženosti od većine. Svjedoci smo da ih legitimiraju neovlaštene osobe (apotekari!), a priprema im se (navodno) i mjera praćenja mobitela.
Andrej Abramović, ustavni sudac u poruci Vladi 30. III. 2020.
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Penava je drčan do balčaka iako je tek prije koji mjesec izgubio na unutarstranačkim izborima, pa bi se trebao pokriti ušima.
Branko Mijić, urednik i komentator Novoga lista
 
- Kolinda Grabar-Kitarović na trenutke i ekstremno desna političarka, primjerice kad je relativizirala pozdrav ZDS.
Tihana Tomičić, komentatorica Novoga lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Dan državnosti je bio u devetom stoljeću. Ove promjene će samo zbuniti ljude. Ovaj datum, 30. svibnja nije zajednički datum i za njega nije glasala većina. 25.6. je datum koji nas ne dijeli i koji je zajednički nazivnik za sve. Ovo je malo privatluk - komentirao je o Danu državnosti.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Jutarnji list
 

BLA-BLA

 
- Naš program je potpuni restart u gospodarstvu, digitalizacija, borba protiv korupcije, reforma pravosuđa i javne uprave te reforma zdravstva.
Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, HRT
 

BUDALAŠTINA


- Ne ću navijati za nikoga zato jer bi možda baš taj moj jedan glas mogao biti presudan.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik, Nova TV
 

DEMAGOGIJA

 
- Hrvatska je pobijedila COVID-19, ova Vlada je pobijedila COVID-19. Uspjeli smo limitirati broj zaraženih i umrlih. Meni ja jako žao što se to dogodilo. Mi smo odabrali život, borili smo se za svaki život.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade, HRT
 
- Nikada u životu mi ne bi palo na pamet ni na koji način zadirati u privatnost bilo koga, a posebice ne novinara. Odlučno odbacujem bilo kakvu mogućnost nečeg takvog.
Tomislav Ćorić, zaštite okoliša i energetike optužio je novinara N1 TV Hrvoja Krešića da piše iz interesa, Večernji list

GLUPOST

 
- Ne ću proglasiti kraj zaraze jer je u pitanju nova bolest i izazovi su brojni.
Vili Beroš, ministar zdravstva, Narod

- Uključivanjem civila u svoju kolonu koja se i dalje borila, ustaše su prekršili elementarne odredbe međunarodnog ratnog i humanitarnog prava. Govori se o tzv. hrvatskoj vojsci, eufemizmu za ustaše. To je fasada za veliku laž.
Ivo Josipović, bivši predsjednik, Faktor.ba, Sarajevo
 
- Neobično je kako je moja dobronamjerna i defenzivna izjava izazvala reakciju kritičara i analitičara. Ja nisam analitičar, ja sam izabrani predsjednik RH i prema Ustavu, ja sam stavljen u rezervat. Kad tako definirate predsjednika Republike, krajnje je licemjerno očekivati od njega da nešto napravi. Možemo razgovarati na pristojan način, ali ne na divljački.
Zoran Milanović, hrvatski predsjednik „objašnjava“ svoju izjavu da ne će izaći na izbore, Jutarnji list
 
- Nova vladajuća elita iz redova iluminiziranih judeokatolika spremno čeka ustoličenje lažnog svjetskog mirotvorca i mesije u obećanom trećem Salomonovom hramu; onoga koga mi pravoslavci nazivamo Antikristom.
Mirjana Stojisavljević (rođ. Vlajisavljević), jezikoslovka iz Banja Luke na predstavljanju knjige akademika SANU-a Vasilija Krestića 'Genocidom do velike Hrvatske', Jadovno.com
 

NAKNADNO PRIZNANJE

 
- Podatak da sam dobio 808 preferencijalnih glasova na izborima 2016. je točan
Gordan Jandroković, predsjednik Sabora uoči izbora, Jutarnji list
 

NAŠ VOLJENI VOĐA

 
- Hoće li 5. srpnja biti drukčije? Neće! Bez obzira tko na kraju pobijedio, pogotovo ako to bude upravo vaš favorit u kojega sada beskonačno vjerujete, neće proći puno vremena do onog trenutka kada ćete još jednom morati samoga sebe pogledati u ogledalo i priznati kako ste opet ispali naivčina. Zato su uvijek u prednosti oni koji spadaju u najbrojniju političku grupaciju, u izborne apstinente, jer sa sigurnošću mogu računati da je samo pitanje vremena kada će se još jednom pokazati kako su opet bili u pravu.
Branko Mijić, urednik i komentator Novoga lista
 

PRIJETNJA

 
- U jednoj novinarskoj grupi u kojoj komunicirate jasno ste izrazili svoje nezadovoljstvo... Pogledajte svoje poruke u grupama, što pišete…
Tomislav Ćorić, zaštite okoliša i energetike optužio je novinara N1 TV Hrvoja Krešića da piše iz interesa, Večernji list

UNITARNA BiH

 
- Bošnjani/Bosanci bili su “jedinstven” narod od 10. do 20. stoljeća, koji je posjedovao tri religijske sljedbe. Tek od kraja 19. stoljeća iz jedinstvenog stabla, a na osnovi religijske diferencije koja je trajala, nastaju tri “etničke grupe”, ali ni tada ne nastaju različite kulture, jezici, povijesne istine, svjetovi, već se radi o varijacijama jedne te iste kulturne forme i prenaglašavanju njezinih specifičnosti da bi se stvorila mogućnost eksploatacije razlike od koje živi vladavina ili neka politika.
Senadin Lavić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, Slobodna Bosna
 

VELIKA KOALICIJA

 
- Još jedna inicijativa koja se tiče naših otoka je prihvaćena. Od sutra trajektne karte neće poskupiti. Ministar Oleg Butković prihvatio je prijedlog 3 gradonačelnika/ce i 2 načelnika s otoka Brača i Hvara i red je upisati mu “plus”. Napominjem da se poskupljenje nije odnosilo na otočane nego na naše goste kojih će ove godine nažalost biti nešto manje. Pa evo, dođite ovo ljeto na otoke po zimskim cijenama i ljetnim temperaturama.
Arsen Bauk, čelnik SDP-a hvali HDZ-ovog ministra na facebooku
 
Škorin Domovinski pokret, čiji pridruženi član sad postaje i Penava, ionako otpočetka ima problem s vjerodojstojnošću. Stoga, onog trenutka kad je Penava svom HDZ-u poručio da će dobiti »lakat u zube«, sam je sebe prekrižio na duge staze.
Tihana Tomičić, komentatorica Novoga lista
 

VELIKOBOŠNJAŠTVO

 
- Pokroviteljstvo Republike Hrvatske nad centralnim obilježavanjem tog događaja u drugoj državi, u gradu koji je simbol antifašizma, jest jasna provokacija, jest projekt kompromitacije ove zemlje i ovog grada, u čemu hrvatski nacionalisti uživaju uz podršku srpskih nacionalista, prije svega iskazanu kroz njihovu glasnu šutnju.
Zlatko Topčić, bošnjački književnik i ravnatelj "Biblioteke grada Sarajeva", Oslobođenje
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Nikada ne ćemo zaboraviti Gradinu, ni Jasenovac, Jadovno, Drakuliće, Motike, Šargovac. Nijedan logor, nijedan nož, malj, metak. Niti jedan zločin! Nemamo na to pravo jer bi na taj način okrenuli glavu od istine, od pravde, od slobode, od vlastitog postojanja. To je lekcija koja određuje budućnost i nas i ovih prostora. Zaboraviti znači odustati od te budućnosti, a to je ono na što nemamo prava.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u Srijemskoj Mitrovici 26. IV. 2020., Večernje novosti
 
- Ustaštvo, taj najmilitantniji klerofašistički pokret izrastao je na eugeničkim osnovama koje je prihvatila Stranka prava, pri čemu je uvijek radi, masonskim rječnikom kazano, “skretanja pogleda”, u prvi plan nominalno istican autodidakt Ante Starčević, titulisan za “oca” hrvatske domovine, po majci, Milici Bogdan, Srbin  kao i po ocu, poteklom iz pokatoličenih hercegovačkih Starčevića.
Mirjana Stojisavljević (rođ. Vlajisavljević), jezikoslovka iz Banja Luke na predstavljanju knjige akademika SANU-a Vasilija Krestića 'Genocidom do velike Hrvatske', Jadovno.com

IZJAVE TJEDNA

 
 - Ustaše nisu položile oružje kada su to trebale.
Ivo Josipović, bivši predsjednik, Faktor.ba, Sarajevo
 
- Jakov Sedlar nije me kontaktirao u eventualnoj pomoći oko dokumentarnog filma "Od Mossada do Eichmanna".
Ognjen Kraus, zloglasni čelnik jedne židovske udruge u Zagrebu, Hina, Jutarnji list
 
- Poštovanje Sarajevu, gradu koji je još jednom pokazao svoju veličinu oduprrijevši se povijesnom revizionizmu i suvremenom veličanju fašizma u svim njegovim izdanjima.
Vesna Pusić, bivša političarka na twitteru
 
- Partizani su se borili za multinacionalnu državu i protiv nacionalizma.
Erich Rathfelder, kolumnist berlinskoga Tageszeitunga
 
- Partizani su proveli osvetu. Bila je to krvava osveta, priznaju partizani koji su još živi. Ipak oni odbijaju hrvatski povijesni revizionizam koji događaje na Bleiburgu proglašava jednom vrstom genocida nad Hrvatima. Bila je to osveta prema kolaboracionistima nacista, osveta prema neprijateljima, ali ta osveta nije bila nacionalistički definirana.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Deutsche Welle, https://www.dw.com/hr/komemoracija-s-desni%C4%8Darima-i-blagoslovom-crkve/a-53453959
 
- Osnovna razlika između Drugoga svjetskog rata i ovog što upravo živimo jest što neprijatelj danas ne postoji. Virus ne može biti neprijatelj, jer je virus ni živ ni mrtav.
Miljenko Jergović, kolumnist Jutarnjega lista
 
- Komemoracija na Bleiburgu nije tek komemoracija za nečije rođake, već se to godinama pretvara u „ustaški dernek“ kojemu je cilj relativizirati ideologiju za koju smo se nadali da je zakopana prije 70 godina.
Krešimir Sučević Međeral, ljevičarski 'kvizaš' na HRT-u
 
- Kina i Europa trebaju odbaciti nesuglasice i ujediniti se
Naslov članka kineskoga državnog medija za inozemstvo, CRI.CN
 
- Smatram da za nacionalnu svijest nije dobra situacija koja se događa već neko vrijeme, a ta je da zastupnici nacionalnih manjina odlučuju tko čini parlamentarnu većinu. Moramo završiti praksu u kojoj su jednakopravni zastupnici koji su izabrani sa 190 glasova i oni s par tisuća glasova. Ukoliko zastupnik manjina bude izabran u izbornoj jedinici, onda on ne zastupa manjine, nego izbornu jedinicu. Imat ćemo izborne jedinice u kojima će srpskih glasača biti više i moći će izabrati koga žele.
Ivan Račan, sin zloglasnog jugokomunističkog političara, Lupiga.Com, https://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiNlL6DrbDpAhVqpYsKHcm6C_8QFjAAegQIAhAB&url=https%3A%2F%2Flupiga.com%2Fintervjui%2Fintervju-ivan-racan-bernardic-je-najbolje-sto-sdp-ima&usg=AOvVaw2rMymiJoj7uL22okqokrDo
 

TVRDNJE

 
- U Titinoj Jugoslaviji u mjesecima nakon kraja Drugog svjetskog rata dogodili su se brojni masakri nad političkim i ideološkim protivnicima, koje su komunisti označavali "klasnim neprijateljima". Pogubljeno je 70.000 osoba nakon brzopoteznih sudskih procesa i teško je rekonstruirati stvarni broj ubojstava. Ubojstva su se dogodila s Titinim znanjem i odobravanjem. I nisu na meti bili samo ustaše, četnici, slovenski domobrani i članovi njihovih obitelji, već i pripadnici građanske klase i neslavenskih etničkih skupina, Nijemci, Albanci, Talijani.
Oliver Jens Schmitt, švicarski povjesničar na bečkome Sveučilištu, Der Standard
 
- Tek nakon neovisnosti Slovenije i uspostave liberalne demokratske pravne države moglo se otvoreno pričati o zločinima i istražiti stotine masovnih grobnica u Sloveniji. Suđenja nije bilo, partizani i novi režim pod Titom s jedne strane se htio osvetiti zbog ranije počinjenih zločina, prvenstveno ustaških, a s druge strane su htjeli etablirati moć.
Mitja Ferenc, slovenski povjesničar, Der Standard
 
- Među ljudima s kojima se politički povezao znakovito je veliki broj vegetarijanaca. Nikada neću moći do kraja shvatiti kako mogu pokazivati tako veliku sućut prema psima lutalicama, kokošima, amazonskoj prašumi ili zagrebačkoj magnoliji, ali ne i prema desetinama tisuća ljudi koji su bez suda pobijeni i pobacani u rudarska okna, jame i tenkovske rovove.
Nino Raspudić, kolumnist Večernjega lista o "mladoj nadi" Radničke fronte, "kvizašu" Krešimiru Sučeviću Međeralu
 
- Zbog nedefiniranosti mjere i zbog postojanja testa na bolest mjera samoizolacije nije niti proporcionalna prema čl. 16., niti primjerena prema čl. 17. Ustava. Njome je dana prednost štednji na testovima tj. ekonomskim interesima države nad temeljnim ljudskim pravima. To je nedopustivo, to čak nisu vrijednosti istog ranga.
Andrej Abramović, ustavni sudac u poruci Vladi 30. III. 2020.
 
- Obdukcijom umrlih od korone u Hamburgu otkrili smo kako je koronavirus bio samo zadnja kap već postojeće bolesti. Svi koje smo do sada pregledali imali su rak, kroničnu bolest pluća, bili su pušači ili pretili, imali su dijabetes ili kardiovaskularne bolesti. U tim svim slučajevima koronavirus je bio posljednja kap koja je prelila čašu. Strah od koronavirusa je pretjeran.
Dr. Klaus Püschel, njemački forenzički liječnik i voditelj Instituta za sudsku medicinu u Hamburgu, Hamburger Morgenpost
 
- Već tri desetljeća nisu ni veliki kapital, ni države ulagale u dijagnostiku i vakcinaciju, jer tu nema velikih financijskih dobiti kao s terapijom. Ne čudim se etici i motivaciji kapitala, ali čudim se europskim vladama koje su abdicirale pred bankama i kapitalom koji su im za sve dužni.
Miroslav Radman, hrvatski znanstvenik, Slobodna Dalmacija
 
- Ono što je počelo majorizacijom i formiranjem vlasti bez hrvatskog izbornog legitimiteta nastavilo se negiranjem konstitutivnosti kao natkrovljujućeg načela Ustava BiH. Sada se nastavlja grubim pokušajem ograničavanja slobode vjeroispovijesti i narušavanja autonomije Katoličke Crkve u njenom suverenom području, čime se jasno krše odredbe Europske konvencije o ljudskim pravima, konkretno Članak 9. "Sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti" i Članak 10. o "Slobodi izražavanja". Ovakve reakcije dijela političkog, medijskog i „intelektualnog“ Sarajeva su zabrinjavajući recidivi totalitarizma i predstavljaju prijetnju slobodi i jednakopravnosti pojedinaca i čitavih naroda i to u vrijeme kada Europa obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao jednim od dva totalitarna režima.
Priopćenje Glavnog vijeća HNS-a BiH
 
- Antifašizam ima istu koncepciju neprijatelja kao i fašizam.
Sanja Vlaisavljević, političarka iz Sarajeva, Dnevnik.ba
 
- Već je dodijalo slušati tupe i ogavne izjave onih političara koji su sljedbenici zločinačke komunističke ideologije. Sve im smeta osim zlodjela njihovih očeva, djedova ili idejnih otaca. Dosta je njihove logike osuđivanja samo drugih zlodjela kako bi se odvratila pozornost od njihovih učitelja i odgojitelja. Vrijeme je da ta dresirana i hipnotizirana djeca partijskih funkcionara shvate da su u ime komunizma učinjeni grozni zločini. Među mnogim koje su ubili Titovi komunisti, čiji broj premašuje zasigurno žrtve Jasenovca, bilo je jako puno nedužnih. 
Fra Luka Marković, Katolički tjednik, Sarajevo
 
- Izvan ratnih događanja od 1939. do 1945., djelovanje komunizma u mirnodopsko vrijeme je čak bilo patogenije i brutalnije od djelovanja nacionalsocijalizma.
Petar Horvatić, komentator Naroda
 
- U ime nove svjetske religije, antikristovskog surogata ujedinjenih konfesija, Bergoglio još mora naći modus kako da lukavo do kraja skuha katoličke žabe, a da ne skuže da su skuhane nego da još veselo brčkaju po loncu i pjevaju pjesmice i love leptiriće. Mora posve uništiti sakramente jer ako mnogi vjernici ne znaju, đavao zna da je u njima prisutan živi Krist.
Zoran Vukman, hrvatski novinar i publicist, filozof, esejist, prozaik, prevoditelj i društveno-političko-religijski analitičar na facebooku
 
- Na Ivana Fumića već sam pomalo zaboravio. I on je dočekao kraj II. svjetskoga rata s 14 godina. U njegovom službenom životopisu stoji sudjelovanje u tzv. Narodno-oslobodilačkoj borbi, u kojoj je sudjelovao kao desetogodišnjak ili jedanaestogodišnjak! I on se u svojoj biografiji kvalificirao za položaj na kojem je bio prije Habulina. Fumić je bivši vojni sudac JNA, a sudio je brojnim političkim zatvorenicima i Albancima i Hrvatima Bio je poznat po svom "humanitarnom pristupu".
Zlatko Hasanbegović, hrvatski povjesničar i političar u TV Bujici
 
- Pandemija virusa Corona je božanska intervencija da kazni i pročisti grješni svijet kao i Crkvu. Sadašnja situacija, gdje su u mnogim zemljama zabranjene mise i ne dijeli se više euharistija, to treba slobodno shvatiti kao Božji poziv za autentičnim euharistijskim obraćenjem cijele Katoličke Crkve.
Athanasius Schneider, kazahstanski biskup župe Najsvetije Marije u Astani, The Remnant, Minnesota, SAD, http://hrvatskikrsnizavjet.com/pastiri-ustali-protiv-zabrane-misa-i-sakramenata/
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Kako sam kao predsjednik Hrvatske rekao još davno u Jeruzalemu, a i puno puta u Hrvatskoj, ustaška je zmija još tu, prijeti, sikće i jača.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik 17. V. 2020., Nedjelja.ba, Sarajevo
 
- Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja. Obje "akcije" su bile reakcija na prethodne ustaške (iz 41.) i četničke (iz 91.) zločine. Nemojmo imati dvostruke kriterije. Stara je poslovica ona "vea victis".
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a twitteru
 
- Isti nacionalistički krugovi negiraju nedjela ustaša, ometaju podsjećanja na žrtve u Jasenovcu i difamiraju preživjele žrtve.
Erich Rathfelder, kolumnist berlinskoga Tageszeitunga negira hrvatske bleiburške žrtve, a i dalje pronosi srpske i wiesentalsko-zuroffske laži
 
- Krajnji cilj njima je takozvana Nezavisna Država Hrvatska, to je nepopravljivo u tim ljudima. Očito oni ne žive u ovom svijetu, niti Bozanić niti ta grupa oko njega niti vaš Puljić. Oni pripadaju jednom drugom vremenu. Ti koji sada drže mise i za Pavelića i za ove ljude, da kažem, ubijene na Bleiburgu – a u Bleiburgu nitko nije ubijen.
Stjepan Mesić, bivši hrvatski predsjednik, Federalna televizija BiH
 
- Katolička crkva mora shvatiti da ne ide tako. Puno godina su oni to radili, godinama je to prolazilo i nikako ne shvaćam kakao im je svijet toliko godina dozvoljavao da odlaze na Bleiburg i tamo održavaju misu.
Eli Tauber, pripadnik židovske zajednice u Sarajevu, Fokus.ba
 
- Hosovci su bili, blago rečeno, sumnjivog duševnog zdravlja. Bili su nacionalistički fanatici, lude i spadala, brijali na ustaše, vikali 'za dom spremni' i maštali o Hrvatskoj do Drine, Zemuna i Novog Pazara u Sandžaku.
Ante Tomić, komentator Jutarnjega lista
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Katolička crkva od proglašenja neovisnosti Hrvatske sve je više skretala u desno, i u Bosni.
Erich Rathfelder, kolumnist berlinskoga Tageszeitunga
 
- Moderna Hrvatska je nastala na temeljima ZAVNOH-a, antifašističkog pokreta u kojem su uz komuniste bili i HSS-ovci. To što su poslije komunisti izgurali HSS-ovce ne mijenja na stvari.
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a, Hrvatski radio
 
- Kao Sarajlija, ponosan sam na antifašističku tradiciju moga rodnog grada i na antifašističku tradiciju moje porodice, koju nastavljam svojom borbom protiv fašizma devedesetih u ratu protiv Bosne.
Zlatko Topčić, bošnjački književnik i ravnatelj "Biblioteke grada Sarajeva", Oslobođenje
 
- Zabrinuti smo za mukom uspostavljeni mir na ovim prostorima. Žalimo što se iz naše zemlje na službenoj razini ne šalju poruke izgradnje povjerenja nego se, nakon stišanog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, iz Hrvatske kao članice Europske unije, u Bosnu izvozi nemir politike koja nema snage raskrstiti s ustaškim pozdravom. 
Pismo potpore Vesne Teršelič iz Documente bošnjačkim vlastima u Sarajevu da nastave s progonom Hrvata i katolika
 
- Komemoracija Bleiburga pod državnim pokroviteljstvom Hrvatske najmanje je komemoracija. Ona je snažna politička poruka u funkciji historijskog i političkog revizionizma, u funkciji rehabilitacije ustaštva, jačanja nacionalizma i političke desnice.
Ivo Josipović, bivši predsjednik, Faktor.ba, Sarajevo
 
- Titu ne moramo voljeti, ali ga moramo poštovati.
Robert Šplajt, načelnik općine Kumrovec 4. V. 2020.
 
- Tito je bio čovjek koji je za vrijeme svoje vladavine demokratizirao zemlju na način da je uveo samoupravni socijalizam, novi put, novi socijalizam kojeg nije bilo nigdje u svijetu. Čovjek koji je uveo delegatski, komunalni sistem, čovjek koji je donio ustavne amandmane 1974. godine i dao republikama status država. Na međunarodnom planu zalagao se za aktivnu miroljubivu koegzistenciju iz čega je proizašao i Pokret nesvrstanih.
Franjo Habulin, predsjednik "Saveza boraca" u Kumrovcu 4. svibnja 2020., Beta, Beograd
 

BIZARNO

 
- Novorođenčad ima seksualne osjećaje, a djecu treba podučavati masturbaciji i rodnom identitetu. Znanstveno je dokazano da su djeca od najranije dobi sklona seksualnim užicima.
Zapis iz Vodiča europskog ogranka Svjetske zdravstvene organizacije i njemačkog Saveznog centra za zdravstveno obrazovanje
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Kardinal Vinko Puljić je ozbiljno pogriješio držeći misu i za ustaše u centru grada i države koji su toliko propatili od njih. I ne treba se skrivati katoličkim pravom, štoviše, potrebom da se moli za duše svih pokojnika. Da je tako, u sve ove godine svoje službe barem bi se, kao pravi bosansko-hercegovački domoljub i Hrvat sjetio održati misu, recimo, za cvijet hrvatske mladosti, Dalmatince, većinom katolike, izginule na Sutjesci? Eto, ta je bitka, u kojoj su na strani fašista sudjelovale i ustaše, započela baš 15. svibnja 1943.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, Nedjelja.ba, Sarajevo
 
- Crkva je adut s kojim HDZ uvijek računa i za to je spreman platiti bilo koju cijenu, a zahvaljujući tom odnosu, Crkva kao institucija postala je najmoćnijim hrvatskim kapitalistom koji je, da paradoks bude veći, čak i oslobođen plaćanja poreza. Upravo u vrijeme svih mogućih restrikcija i zabrana koje bi trebale vrijediti za sve, dio klera (suprotno preporukama HBK-a) »tjera po svom« ne obazirući se na stavove pretpostavljenih, a Nacionalni stožer Civilne zaštite na sve to blago reagira; štoviše dopušta im ono što drugima izričito zabranjuje.
Jaroslav Pecnik, bivši jugoslavenski kadar, Novi list
 

DAIDŽE

 
- Imamo li vjerničke hrabrosti postaviti pitanje o držanju hrvatskih i bosanskohercegovačkih biskupa tijekom II. svjetskog rata i njihove suodgovornosti za patnje svojih vjernika, ali i patnje drugih, nacionalno, religijski i rasno drukčijih zbog neiskazivanja sasvim jednoznačnoga NE uništavajućem ratu? Ili su odgovor na to pitanje naši biskupi prepustili možda papi Franji čiji bismo odgovor trebali i mogli prepozna(va)ti u njegovu zaustavljanju procesa kanonizacije bl. Alojzija Stepinca?
Da su naši biskupi pravovremeno postavili to pitanje, zasigurno bi kardinal Vinko Puljić bio politički mudriji i ne bi dopustio da mu misno slavlje u Sarajevu u povodu obilježavanja stradanja na Bleiburgu i Križnome putu organiziraju nevladine organizacije. U tome slučaju bili bi izbjegnuti mnogi nepotrebni unutardruštveni sukobi i napetosti.
Ivan Markešić, sociolog religije, Slobodna Bosna, 13. V. 2020.,  http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/154808/perfektna_analiza_profesora_markesica_
trebamo_li_u_iskazu_sukrivnje_u_r atu_slijediti_njemachke_biskupe.html
 
- Nije mudro održavati misu za bleiburške žrtve ako nisi zaštitio vjernike socijalnom i fizičkom distancom od virusa fašizma.
Fra Marko Oršolić, bošnjački franjevac, Deutsche Welle
 

GLUPOST

 
- U okolnostima aktualne krize došlo je do velikih političkih promjena u Mađarskoj, ali i u Sloveniji i Srbiji, i to u pravcu centralizacije vlasti i implementacije autoritarnih, a u mađarskom slučaju i diktatorskih metoda vladavine, koje su u potpunom nesuglasju s demokratskim načelima, poštovanjem pluralizma i vladavinom prava.
Denis Romac, dojučerašnji jugo-novinar riječkoga Novog lista za 24sata
 
- Zapitamo li se ko  je u postratnom periodu predvodio kroatofašizam, odgovor je: hrvatski  Judeohazar Mladen Schwartz, predvodnik Nove hrvatske desnice, koji je u pogledu veličanja ustaštva bio nekoliko kopalja iznad svih u Hrvatskoj. Tko je obnovio  judovstvujušću instituciju masonstva kod Hrvata ako ne Nenad Porges, bivši ministar, dok je Silvije Degen obnovio veliku masonsku ložu Jugoslavije. U  odrednici “Judeohazar” sadržana je tajna historija ustaštva kao ekspoziture hazarske mafije koja bi da putem čipova i potpuno kontroliranog čovječanstva vlada svijetom zavodeći svoj anglocionistički poredak.
Mirjana Stojisavljević (rođ. Vlajisavljević), jezikoslovka iz Banja Luke na predstavljanju knjige akademika SANU-a Vasilija Krestića 'Genocidom do velike Hrvatske', Jadovno.com
 

IZMIŠLJENA BOŠNJAČKA POVIJEST

 
- ​Bio je presudan utjecaj Bošnjaka na razvoj antifašističkog, partizanskog pokreta. Jak ilegalni pokret u velikim gradovima, u kojima tradicionalno većinski žive Bošnjaci, dao je značajan doprinos tadašnjoj pobjedi nad fašizmom, ali fašistička ideologija se pokazala žilavom i opstala je u našem okruženju do danas, među nama, oko nas.
Zlatko Topčić, bošnjački književnik i ravnatelj "Biblioteke grada Sarajeva", Oslobođenje
 

LAŽ

 
- Od 1941. do 1945. godine ubijeno više od 10.000 ljudi u Sarajevu.
Erich Rathfelder, kolumnist berlinskoga Tageszeitunga
 

NAŠ VOLJENI VOĐA

 
- Uzalud je svađanje u Saboru i folklor političkog prepucavanja - zdrav razum pomiruje zahtjeve oporbe i obaveze vlasti.
Tihana Tomičić, novinarka Novoga lista svim snagama brani Andreja Plenkovića
 

OPASNO PITANJE

 
- Nije li zadaća vlasti da ne dopusti rehabilitaciju ustaštva, koja je vidljiva i kroz neodlučan stav prema ustaškom pozdravu?
Saša Kosanović u razgovoru s Ivanom Račanom, sinom Ivice R., Lupiga.Com
 

PODSJEĆANJE

 
- Sarajevski antifašisti su veoma glasni, i veliki su, i danas, borci protiv krvoločnog neprijatelja. Na čelu SABNOR-a su: Ibrahim Čomić, Abdulah Nakaš, Sead Đulić, Šerif Biser, Ibrahim Durmo, Esad Čelik, Munevera Borovina, Mirsad Hajder, Refik Softić, Abdulah Koldžo, Selver Herić… Malo je čudno da antifašističke vrijednosti u glavnom gradu BiH promoviraju i baštine mahom navedeni, a nigdje nijednog Srbina i Hrvata.
Sanja Vlaisavljević, političarka iz Sarajeva, Dnevnik.ba
 

PRIMITIVIZAM


- Ja vam nisam nepoznata. Puno sam imala koncerata u vašoj crkvi, prilazili ste i čestitali, dolazili ste u kazalište na moje predstave. Vama je vjerojatno potpuno nevažno što ste za mene prestali biti Kardinal. Doživljavam vas kao rigidnog desničara, ljubitelja NDH. Poznajete i mog supruga. U ratu je prenosio vaše poruke časnim sestrama u Ljubljanskoj ulici. Do sada mu se niste zahvalili. Namjeravate to uraditi u nedjelju služeći misu zvijerima koji su mu ubili baku, djeda i tetku.
Margit Tomik-Levy, operna pjevačica u sarajevskom kazalištu u bezobraznom pismu kardinalu V. Puljiću i primitivnom rječniku
 

UNITARNA BiH

 
- Potpuna je obmana da su ljudi u Bosni različite kulture, jezici, povijesti, mentaliteti ili tradicije. Takvu konstrukciju podmeću religijske institucije i glasnici etnonacijskih političkih ideologija, neznalice i manipulatori!
Senadin Lavić, profesor na sarajevskom Fakultetu političkih nauka, Slobodna Bosna
 
- Ukoliko se misa održi, to je "dokaz" da Hrvati i Bošnjaci ne mogu živjeti jedni s drugima već samo jedni pored drugih, u zasebnim entitetima ili izbornim jedinicama.
Urednički članak na bošnjačkim portalima Faktor.ba i Saff.ba protiv održavanja mise u sarajevskoj katedrali za žrtve Bleiburga

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Tko nadzire DORH?

Subota, 06/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1758 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević