Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a o izjavi Ivana Penave da su Pupovac i SDSS rušitelji Hrvatske, Direktno
 
- Nisam čuo Penavinu izjavu, ali notorna je istina da je velikosrpski režim odgovoran za zločine u Vukovaru.
Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, N1 TV
 
- Njegov posao je da brine o gradu Vukovaru, a ne da vodi nacionalnu politiku.
Lovro Kuščević, ministar uprave o Ivanu Penavi, Direktno
 
- Nije bilo zlouporabe od strane SOA-e!
Ranko Ostojić, predsjednik saborskoga Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost o nepozivanju M. Radeljića na sjednicu istoga saborskog odbora o kojem se o njemu raspravljalo, Nova TV
 
- Sjedinjene Države svesrdno su podržavale hrvatsku akviziciju četvrte generacije zrakoplova iz Izraela, kompatibilnih s NATO standardima i radile na tome da se taj prijenos realizira. Kao što je uobičajeno u ovim vrstama prijenosa, postoje specifični tehnički uvjeti koji moraju biti zadovoljeni kako bi Sjedinjene Države omogućile odobrenje prijenosa. Cijelo ovo vrijeme bili smo jasni u vezi svih uvjeta. 
Priopćenje američkoga veleposlanstva u Zagrebu
 
- Predsjednica bi ministra Krstičevića trebala odlikovati.
Admiral Davor Domazet Lošo, vojni strateg, Direktno
 
- Srbi su igrali šahovsku simultanku sa svima i svi su ih matirali. Ili bolje, nije ih matirao samo onaj koji nije htio. A zaključak koji Srbi izvlače je tipičan za vječitog gubitnika: protivnik je bio nepošten i maliciozan a mi "nebeski narod" oličenje poštenja i dobrote.
Kata, komentar u beogradskoj Politici, http://www.politika.rs/sr/clanak/416895/Kultura/Jugoslovenstvo-utopija-ili-osmi-putnik
 
- Kao krležijanac mislim da knjigama nije mjesto u sudnici, ni u cenzorskom uredu. Evo pogledajte primjer Šešeljevih knjiga, on je napisao pedeset protuhrvatskih, skandaloznih i strašnih knjiga. One nisu zabranjene u Hrvatskoj. Mogu se slobodno prodavati i reklamirati.
Vlaho Bogišić, hrvatski leksikograf o „antifašističkoj“ najezdi za zabranom njima nepodobnih knjiga, Slobodna Dalmacija
 
- Povijest Bandićeva zavičaja (dakako, ne samo njegova) pamti veliku glad zbog koje se selilo, na primjer, u žitorodnu Slavoniju, pa bi se možda njegovo gomilanje zastupnika u svome klubu u Saboru moglo objasniti i kao gomilanje hrane u strahu od neimaštine. A čistku u Zagrebu kao protjerivanje onih koji bi mu mogli ukrasti slaninu, puru i kapulu.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Vlada i saborska većina formirala se na temelju kvalitetnih projekata i programa koje Vlada RH provodi.
Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, Otvoreno, HRT
 
- Sadašnja predsjednica već je jednom osjetila takve igre svoje desnice kada je političar marginalnih prognoza i mogućnosti Milan Kujundžić izišao iz HDZ-a i kandidirao se protiv kandidatkinje svoje dojučerašnje stranke! Naravno, takav neviđeni primjer političkog kanibalizma imao je jedan cilj, a to je oduzimanje 2-3 posto desnih glasova i tako u izjednačenoj utrci dati prednost Josipoviću.
Andrija Hebrang, bivši čelnik HDZ-a o ponovnom HDZ-ovom sindromu od 2000. da se ruši vlastitoga predsjedničkog kandidata, Direktno
 
- Todoriću nitko ništa nije oteo. Zadužio se po visokim kamatama, pojeo vlasničku glavnicu neadekvatnim poslovanjem, vjerovnici su proveli nagodbu, napravili otpise i ostatak pretvorili u dionice. Neke financijske institucije su otpisale i do 80 posto potraživanja. Puno je giganata propalo i na njihovim ruševinama izrasle su nove kompanije, a ono što je propalo uvijek su preuzeli vjerovnici jer su oni to i financirali. 
Emil Tedeschi, hrvatski poduzetnik s jugoslavenskim poduzetničkim pedigreom, Večernji list
 
- No, polako, pao je Treći koji je pokoravao narode oružjem, past će i Četvrti Reich i Njemačka kao hegemon, hegemon koji ih pokorava nadnacionalnim, netransparentnim zakonima i odlukama te umjetnom valutom zvanom euro.
Ivica Šola, komentator Globusa
 
- Srpska pravoslavna crkva osjeća da se nakon priznanja ukrajinske crkve, približava i priznanje CPC-a, što je za njih velika muka.
Miraš Dedeić, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve, Sputnjik
 
- Razmišljanja kako bi Ukrajinska pravoslavna crkva u perspektivi mogla postati patrijaršija, kao i razmišljanja Carigrada da se možda pozabavi i s ostalim crkvama bivšeg SSSR-a koje su pod duhovnom jurisdikcijom Moskve, upozoravaju da se pravoslavna civilizacija, huntingtonski rečeno, trenutačno nalazi na udaru bez presedana. Sve upućuje da se jedan od glavnih, ako ne i najvažniji geopolitički sukob između Istoka i Zapada trenutačno odvija na planu očuvanja, odnosno, razaranja jedinstva svjetskog pravoslavlja.
Nebojša Popović, novinar Sputnjika, 13. I. 2019., https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201901131118471178-Vartolomej-Crna-Gora-autokefalnost-analiza/
 
- Državu smo stekli u ratu, a izgubili je miru jer smo izgubili monetarni i financijski suverenitet. Državu ukradenu od interesnih skupina treba vratiti u ruke narodu, stoga pozivan građane u drugi 'Domovinski rat' protiv korupcije, klijentelizma i posluha centrima moći.
Ivan Lovrinović, saborski sastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku povodom 27. obljetnice međunarodnog priznanja Hrvatske, Hina
 
- Hrvati u Bosni i Hercegovini, poput Srba na Kosovu, u prošlosti radili su iste grješke misleći da im ne treba entitet u BiH jer je čitava Herceg Bosna naša. A onda su ostali bez Vareša, u općinama u centralnoj Bosni Bošnjaci su postali većina, Bugojno, Travnik, Gornji Vakuf gube, gube mjesto po mjesto. To se i nama događalo na Kosovu i iz tog slučaja nismo izvukli pouku ni mi ni oni (Hrvati), i ako se ne opametimo – ne ćemo se dobro provesti u budućnosti.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, Pink TV
 

TVRDNJE

 
- Nažalost, u Hrvatskoj ne postoji vladavina prava, Hrvatska nije pravna država. Desetljećima se sustavno razvaljuju sve temeljne društvene institucije - pravosuđe, zdravstvo, školstvo, znanost, kultura - umjesto da se uhvati u koštac s problemom izgradnjom temeljnih sustava vrijednosti modernog i demokratskog društva. Neprestano se donose novi i novi zakoni koji jedino pridonose općoj pravnoj nesigurnosti i sveopćem rasulu pravnog sustava.
Lucijan Carić, informatički stručnjak na HRT-u, Index
 
- Postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik, Hina
 
- Današnji HDZ je – ustaško junačenje po društvenim mrežama u ograničenom krugu 'prijatelja', a kukavno podilaženje velikosrbima po briselskom diktatu u stvarnosti.
Nino Raspudić, kolumnist Večernjega lista
 
- Podržavam tezu da svaka nacija i svaka zemlja, koji žele svoju pravoslavnu crkvu, imaju pravo da je osnuju i zatraže priznavanje svoje crkve od drugih pravoslavnih crkava. Uključujući i Makedoniju i Crnu Goru.
Danilo Zelinski, izaslanik carigradskoga patrijarha Bartolomea, Sputnjik, Rusija
 
- Hrvatskoj treba Zakon o zaštiti istine o Domovinskom ratu
Andrija Hebrang, bivši potpredsjednik Vlade i HDZ-a, HRSvijet
 
- Interpretacija Čovićeve nazočnosti u Banjoj Luci predstavlja uobičajene metode sarajevske političke i medijske mašinerije koje su to izmislile kako bi zataškali obljetnicu zločina tzv. Armije R BiH u Buhinim Kućama. To je matrica i ponašanje koje 20 godina ne samo da gledamo, nego živimo u BiH, od koje pokušavaju stvoriti bošnjačku nacionalnu državu.
Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH podsjeća na muslimanske zločine tijekom agresije Armije na Hrvate u BiH
 
- Njemačka Europsku uniju vidi kao Četvrti Reich u kojem je Hitlerov tenk zamijenjen oslabljenom dojčmarkom zvanom euro, Reich u kojem Njemačka mora imati središnje mjesto, mjesto hegemona. Naime, ono što je za Erdogana Davutoglu i njegova teorija obnove turskog imperija u kontekstu doktrine neoosmanizma te povratka Turske na Balkan, to je profesor Herfried Münkler, povjesničar i geostrateg, za Merkelicu i njemačku političku kremu.
Ivica Šola, komentator Globusa
 
- Razlozi, po svemu sudeći, leže u potezima koji definiraju stratešku orijentaciju Plenkovićeve Vlade. Sada dolazi na naplatu ono na što sam i sama dugo upozoravala – Plenkovićeva Vlada iznutra sustavno opstruira sve američke strateške projekte i inicijative (LNG, inicijativa Triju mora), vuče poteze koji vode u suprotnom smjeru (gotovo dovršena ruska dominacija u plinskom i naftnom sektoru, Agrokor nakon spašavanja od ruskih banaka predan ruskim bankama) ili otvoreno prkosi američkoj politici (najava uvođenja Kine na velika vrata u infrastrukturne projekte, uključujući i digitalizaciju državne uprave).
Višnja Starešina, kolumnistica Slobodne Dalmacije o razlozima američke zabrane da kupimo američke zrakoplove od Izraela
 
- Mene zanima samo to da zločini budu kažnjeni, a da onima koji su provodili velikosrpsku politiku treba zabraniti mogućnost javnog rada i obnašanja dužnosti u RH.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik o izjavi svoga zamjenika Srbina Srđana Milakovića da je Oluja bila etničko čišćenje Srba, HR
 
- Činjenica je da je osovina desnice uvijek do sada bila protiv svojih predsjedničkioh kandidata! Zašto je to važno? Jer je bez obzira na povremenu pojavu kukolja u tom žitu, HDZ okosnica najsjajnijeg dijela hrvatske povijesti.
Andrija Hebrang, bivši čelnik HDZ-a o ponovnom HDZ-ovom sindromu od 2000. da se ruši vlastitoga predsjedničkog kandidata, Direktno
 
- Ministarstvo uprave i Vlada RH svojim su pristranim postupcima nepovratno naštetili ovom postupku, tako da očekujemo od Ustavnog suda, kao temeljnog zaštitnika ustavnog poretka u Hrvatskoj, što bržu reakciju kako bi se zaštitili temelji vladavine naroda odnosno demokracije.
Kristina Pavlović, prof., koordinatorica građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“
 
- Hrvatski Srbi zajedno sa Srbijom sudjelovali su u agresiji, Oluja je bila oslobodilačka a ne zločinačka, u njoj je, po haaškim podacima, stradalo samo 40-ak civila (najmanje u povijesti obrambenog ratovanja!!!), zločini su procesuirani na hrvatskim sudovima, Srbe iz Hrvatske nisu protjerali Hrvati nego su otišli po naredbi njihove i beogradske vlasti.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Objektivno, hrvatska himna je ružna. Riječi su glupe i arhaične a muzika dosadna. Trebalo bi je osuvremeniti nekom rock ili rep verzijom.
Srećko Gajski, komentar na portalu Index, 15. I. 2019., https://www.index.hr/vijesti/clanak/penava-hoce-li-se-sutjeti-na-to-da-srpski-ucenici-ne-ustaju-na-hrvatsku-himnu/2056543.aspx
 
- Ja mislim da je najveći problem Vukovara u 21. vijeku to što grupa srpske djece ne ustane na himnu. Ja bih da se to sve pobije. Pobili smo ih 700 000 41-45, šta je još nekoliko desetina, a riješimo problem pritom?Dakle, za suvremenu Hrvatsku, trebalo bi i tih nekoliko posto Srba očistiti, pa da konačno prodišemo. Dosta i njihove velikosrpske torture!
GORAN BREGOVIC ANTI-FAN KLUB, komentar na portalu Index, 15. I. 2019., https://www.index.hr/vijesti/clanak/penava-hoce-li-se-sutjeti-na-to-da-srpski-ucenici-ne-ustaju-na-hrvatsku-himnu/2056543.aspx
 
- Matko Glunčić je promotor neokonzervativnog odgoja djece kojeg su HNS-ovci izgurali iz kombinacije.
Hrvoje Šimičević, zadarski novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Je li srp i čekić, taj simbol komunizma i marksizma, što je neočekivano osvanuo na novom spomeniku Franji Tuđmanu u Zagrebu, doista »oskvrnuo« taj spomenik, kako je to zaključila policija? Ili je onaj tko je taj srp i čekić nacrtao možda samo želio naglasiti jednu dimenziju Tuđmanove prošlosti koja se danas sustavno prešućuje i zanemaruje?
Denis Romac, novinar Novoga lista
 
- Jugoslavija je širom sveta bila neobično omiljena zemlja.
Predrag J. Marković, srbijanski povjesničar, Pupovčeve Novosti i beogradska Politika
 
- Jugoslavija nije bila utopija. To je bila jedna sjajna zemlja na sjajnom geografskom prostoru. Problem je bio u njenom ustrojstvu. Srbija i monarhija su dali najveći doprinos stvaranju kraljevine Jugoslavije.
Mirko, komentar u beogradskoj Politici, http://www.politika.rs/sr/clanak/416895/Kultura/Jugoslovenstvo-utopija-ili-osmi-putnik
 
– Iz generacije na generaciju prenosi se hipoteka ustaštva.
Davorka Blažević, novinarka Slobodne Dalmacije, 14. II. 2015., http://tris.com.hr/2015/02/intervju-jela-godlar-bresan-knjizevnica-dugo-putovanje-zadnjeg-pisma/ 
 
- Nije Bozaniću dovoljno ni to što školarci imaju dva sata nastave vjeronauka tjedno, a likovnog i glazbenog samo jedan. Osim tih dva sata, slušaju i crkveni vjeronauk ako se pripremaju za sakramente. Nije mu dovoljno ni to što je Hrvatska u proračunu za 2018. za znanost izdvojila 60 milijuna kuna, aza provedbu nastave vjeronauka 300 milijuna. Ni to ga nije zadovoljilo.
Mia Mitrović, https://100posto.hr/news/uplicu-se-u-sve-sfere-drustva-a-sad-im-ni-to-nije-dovoljno-kardinal-bozanic-pozalio-se-prosvjetarima-da-crkva-ne-sudjeluje-dovoljno-u-odgoju-i-obrazovanju-djece-ma-nemoj?utm_campaign=interal&utm_medium=widget&utm_source=slobodnadalmacija.hr
 
- Churchill je bio velik. Njegova je zasluga što smo pobijedili u ratu. I u Prvom i u Drugom, a sada, ne daj Bože, ako bude trećeg, njega više nema. Tko će ga zamijeniti, ne znam, nema ga na vidiku. Theresa May, kako vidimo, nije sposobna, izlazak iz EU donijet će Engleskoj samo loše.
Vera Velebit, kći jugoslavenskog slikara Vladimira Becića i žena masona, komuniste i jugo-diplomate Vladimira Velebita sa svojih 98 godina još uvijek ovako razmišlja, Večernji list

- Da bih ostao raditi u Hrvatskoj, u to vrijeme morao bih pojesti mnoštvo govana, no taj mi se obrok nije milio. S druge strane, sivilo i jednodimenzionalnost koji su tada zavladali nisu mirisali na nešto u čemu želite da vam dijete raste.
Rajko Grlić, jugoslavenski 'reditelj' u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Hrvatski kler ima navadu miješati se u sve i svašta. O svemu imaju mišljenje, čak i kada ih nitko za mišljenje ne pita (posebno tada). S oltara se dobivaju naputci za koga glasati, homofobni ispadi svećenika postali su svakodnevica, a u zadnje vrijeme guraju se i tamo gdje im je najmanje mjesto - pod ženske suknje.
Mia Mitrović, https://100posto.hr/news/uplicu-se-u-sve-sfere-drustva-a-sad-im-ni-to-nije-dovoljno-kardinal-bozanic-pozalio-se-prosvjetarima-da-crkva-ne-sudjeluje-dovoljno-u-odgoju-i-obrazovanju-djece-ma-nemoj?utm_campaign=interal&utm_medium=widget&utm_source=slobodnadalmacija.hr
 

ČETNIŠTVO

 
- Skoro 30 godina HDZ ustrajno rehabilitira NDH i relativizira ustaške zločine – a onda se zaprepastio kad je jedan mladi član na Fejs stavio fotografiju ustaše s odsječenom srpskom glavom...
Tekst na naslovnici Pupovčevih velikosrpskih Novosti u br. 995.
 

DEMAGOGIJA

 
- Politika HDZ-a temelji se na postignućima procesa mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja i suživota, posebno između hrvatskoga naroda i srpske manjine na tom području.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a o izjavi Ivana Penave da su Pupovac i SDSS rušitelji Hrvatske, Direktno
 
- Moj način promišljanja je da Hrvatska treba Inu kao snažnu energetsku kompaniju. Treba efikasnu i uspješnu Inu koja s jedne strane radi dobar posao, konkurentna je, s druge strane svojim vlasnicima, u ovom slučaju Hrvatskoj, nosi dobit", kazao je.
Tomislav Ćorić, inistar zaštite okoliša i energetike, N1 TV
 

DIKTATURA

 
- Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a, N1 TV
 
- Izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nisu udar na vrh HDZ-a i što se toga tiče mislim da treba voditi brigu o stavovima predsjedništva i vrha stranke.
Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa, N1 TV
 

GLUPOST

 
- Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava razumije da je HDZ-ov strateški interes suradnja s SDSS-om i srpskom zajednicom. Politika stranke temelji na politici prvog predsjednika Republike i HDZ-a dr. Franje Tuđmana.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade i HDZ-a, Direktno
 
- Mi nismo bosanski Srbi.
Milorad Dodik, predsjednik Predsjedništva BiH iz redova srpskoga naroda 11. I. 2019., Politika, Beograd
 

NAŠ VOLJENI VOĐA

 
- Jako mi je čudno da se gradonačelnik jednog relativno malog grada baš usudi ulaziti u sferu visoke politike; puno se bolje vidi odozgo nego iz istočne Slavonije.
Branimir Glavaš, saborski zastupnik iz Osijeka napada I. Penavu i dodvorava se A. Plenkoviću da ga zaštiti od sudskog progona, Hina
 
- Razumijem reakciju vukovarskog gradonačelnika jer on svaki dan živi s tim, svaki dan sluša žrtve zločina i svaki je dan suočen s njihovim iskazima. Isto tako sam naglašavao da probleme moramo rješavati razgovorom, a i premijer Andrej Plenković je najavio da će razgovarati s Penavom te se nadam da će se to riješiti.
Milijan Brkić, potpredsjednik sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a, Index
 

PILA NAOPAKO

 
- Koliko god ustaševao, hajdukovac nikad ne će biti dovoljno Hrvat za nacionalističku ideologiju, jer je za tu ideologiju Dinamo nacionalni klub, a Hajduk županijska ispostava.
Jurica Pavičić, orjunaški novinar Jutarnjega lista i vojnik JNA "komandanta" Ratka Mladića u Ohridu
 

PODSJEĆANJE

 
- Propitivanje Čovićeva posjeta Banja Luci je zataškavanje zločina u srednjoj Bosni.
Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH podsjeća na muslimanske zločine tijekom agresije Armije na Hrvate u BiH
 
- Sjetimo se i 2000. godine, kada je kandidat bio Mate Granić, koji je izgubio od Stipe Mesića samo zato što mu HDZ nije dao podršku. Sjetimo se i pet godina kasnije, kada je kandidatkinja bila Jadranka Kosor, koja je također izgubila od Mesića samo zato što nije dobila podršku HDZ-a. Na kraju krajeva, sjetite se i mene, kada sam bio kandidat na izborima 2009. godine, kada je organizirana prava unutarstranačka hajka protiv toga, iako sam na Saboru stranke jednoglasno izabran za kandidata.
Andrija Hebrang, bivši čelnik HDZ-a u Bujici
 

STRAŠNO

 
- Očito je da Penava želi izvršiti pritisak na hrvatske pravosudne i istražne organe, kako bi nakon rata postigli ono što nisu postigli tada, a to je da Srba na tom području više nema.
Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a i koalicijski partner A. Plenkovića o izjavama I. Penave, Direktno

IZJAVE TJEDNA

 
- Ne. Ja taj dokument nisam vidio, ne znam o čemu se radi!
Andrej Plenković predsjednik Vlade o neisporučenim izraelsko-američkim zrakoplovima Hrvatskoj
 
- Ne postoji nikakav 'non paper' dokument o zabrani prodaje izraelskih aviona.
Priopćenje iz MORH-a o neisporučenim izraelsko-američkim zrakoplovima Hrvatskoj
 
- Nikada nismo zaprimili nikakav 'non paper' dokument... Za sve tehničke pojedinosti postupka nabave zrakoplova molimo vas da se obratite nositelju postupka, Ministarstvu obrane RH.
Priopćenje iz Ureda predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o neisporučenim izraelsko-američkim zrakoplovima Hrvatskoj
 
- Pozdravljam gospodina predsjednika i čestitam mu na hrabrosti da kaže ono što svi mi želimo – da je Republika srpska sa Srbijom neodvojivi dio srpskog naroda i da smo svi pozvani i dužni da to jedinstvo podržimo i održimo.
Srpski patrijarh Irinej prilikom posjeta Milorada Dodika, prvoga čovjeka RS-a, Slobodna Bosna
 
- Nazvao sam gospodina Radimira Čačića i rekao mu da kao stranka, Reformisti, gubimo identitet u ovoj heterogenoj skupini. Međutim, ne samo da kao stranka gubimo identitet, nego i politika gubi jako puno s ovakvim prelascima.
Darinko Dumbović, zastupnik Čačićevih Reformista na HRT-u o razlozima napuštanja saborskoga kluba Milana Bandića
 
- Ova Vlada radi dobre projekte.
Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, Otvoreno, HRT
 
- Bilo je potrebno više poticaja izvana prije no što se, barem u političkoj klasi, nametne ideja kako Njemačka mora preuzeti svjesno tu ulogu... da kažem na dramatičan način, ako Njemačka ne uspije u misiji središnje moći (hegemona), propast će i Europa.
Herfried Münkler, njemački profesor političke teorije i povijesti ideja, Spiegel
 
- Car je gol, to treba kriknuti, ne brani Njemačka Europsku uniju, nego područje svoje hegemonije, Njemačka želi sačuvati Četvrti Reich koji samo još idioti nazivaju Europskom unijom, Levijatanom koji je od morske nemani postao ptica, njemački crni orao koji svoje kandže razastire nad narode Europe. Kao odgovoran i građanin pokorni, želim u ovoj godini smrt tog EU Levijatana, zapravo Velike Njemačke, Četvrtog Reicha koji svoje namjere i ne taji.
Ivica Šola, komentator Globusa
 
- Istina je da je 18. studenoga 1991. JNA oslobodila Vukovar od hrvatskih paravojnih snaga koje su tijekom proljeća i ljeta ubijale i terorizirale Srbe i napale i držale pod opsadom vojarnu JNA.
Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba za 'region', Tanjug
 
- Vlada SAD-a je dala predodobrenje Državi Izrael za prodaju zrakoplova F-16 Barak. Država Izrael je imala svu potrebnu dokumentaciju 3. listopada  2017. kada je predala natječaj, uključujući i to predodobrenje. Međunarodni natječaj proveden je u skladu sa svim pravilima struke.
Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar obrane o aferi zrakoplovi, HRT
 
- Najlošija je ovo sezona od 2012. godine, zasigurno, po igri, plasmanu i rezultatu. A jedino što u sportskom klubu vrijedi jest rezultat. Pustite priče o poslovanju; rezultat je najvažniji... A jedino je mjerilo rezultat, koji je nikakav, loš.
Ante Miše, bivši nogometaš Hajduka, Slobodna Dalmacija
 
- U Hrvatskoj sam ostvario staž od 18 godina, jest da sam od toga 15 godina bio sudac i tri godine rukovoditelj pa sam imao dobru plaću. U Srbiji sam ostvario staž od 16 godina, bio advokat i plaćao poreze i doprinose, ali tri i pol puta mi je veća hrvatska nego srpska penzija. To su relacije. Nije ni u Hrvatskoj sve tako crno.
Savo Štrbac, ministar informiranja u vrijeme srpske pobune u Hrvatskoj na srbijanskoj televiziji TV Happy
 
- Dioničari tvrde da im je država otela imovinu zakonom. Nije im je otela država, nego Todorić!
Emil Tedeschi, hrvatski poduzetnik s jugoslavenskim poduzetničkim pedigreom, Večernji list
 
- Oni nama (Podrinjcima) djelomično pripisuju krivicu za nestanak onog prijeratnog Sarajeva, što je izvan svake pameti – jer upravo je suprotno. Nama je u Podrinje rat došao iz Beograda, ali je došao i iz Sarajeva. Iskočio je na nas direktno sa TV-a, zajedno sa tenkovima preko Drine.
Hasan Nuhanović, bošnjački publicist koji je preživio srpski pokolj u Srebrenici o sarajevskim urbanim bošnjačkim građanima, Saff.ba
 
- Kada jedan Kujundžić koji se kandidira protiv kandidata vlastite stranke, biva vraćan u HDZ i još podignut na ministarsku funkciju, onda se pitate što se to događa u jednom dijelu stranke?! Kada HDZ radi ovakve proturječne poteze, to se uvijek negativno odrazi na rezultat.
Andrija Hebrang, bivši čelnik HDZ-a u Bujici o stalnoj igri unutar HDZ-a protiv Hrvatske i HDZ-a
 

TVRDNJE

 
- Barroso, Junckerov prethodnik, rekao je u ime svih njih da je Europska unija zapravo “neimperijalni imperij”. Ja bih taj imperij umjesto Europska unija nazvao točnije, konkretnije: Četvrti Reich.
Ivica Šola, komentator Globusa
 
- Nikada veće korupcije i nikada lošijih poslovnih rezultata u vrijeme Kukuriku koalicije i vremena kada je SDP vodio Hrvatsku.
Darko Horvat, ministar gospodarstva, Nova TV
 
- Ministarstvo uprave i tvrtka APIS d.o.o. su prilikom brojanja potpisa naše referendumske inicijative iskorištavali birokratski formalizam kako bi proglasili što veći broj potpisa nevažećim. Preko 33.000 potpisa građana je diskvalificirano na temelju navodne nečitkosti tj. nesavršenosti upisanih podataka. Uz nejasnu granicu što je to čitko a što ne, mogao se nevaljanima proglasiti proizvoljni broj potpisa, a taj broj je bio diktiran od strane vladajućih struktura koje pod svaku cijenu žele spriječiti referendum.
Kristina Pavlović, prof., koordinatorica građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“
 
- Američka blokada prodaje izraelskih F-16 Baraka Hrvatskoj je prije svega neugodna kao politička poruka vrha američke države hrvatskoj Vladi.
Višnja Starešina, kolumnistica Slobodne Dalmacije
 
Za promicanje ljudskih prava i zakonitosti u društvu nije rješenje u smanjivanju prava obrane okrivljenika, a iz razloga jer neke institucije društva ne postupaju dovoljno odgovorno i dovoljno učinkovito. Hrvatska mora sačuvati atmosferu vladavine prava koja će svim građanima jamčiti pravnu sigurnost. Ne smijemo si dopustiti niti da se na temelju pojedinih medijskih eksponiranih slučajeva odmah traže 'represivne' promjene zakona, kojima bi se smanjile ljudska prava građana jamčena Ustavom, međunarodnim normama i hrvatskim zakonima.
Priopćenje HHO-a o puštanju na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca
 
- Milaković zaboravlja sada poznate planove JNA iz sredine 1980-ih, naoružavanje srpskih ekstremista, balvane po cestama, 2. svibanj u Borovo Selu i drugo.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik o izjavi svoga zamjenika Srbina Srđana Milakovića da je Oluja bila etničko čišćenje Srba, HR
 
- Ključna razlika između ostalih postkomunističkih zemalja EU, koje napreduju značajno bolje od Hrvatske - koja ima najmanji postotak kupovne moći među njima - jest u tome da su te zemlje maknule iz sfere odlučivanja one koji su desetljećima uništavali gospodarstva njihovih država i naravno, ljudske živote.
Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva i obrane i bivši potpredsjednik HDZ-a o skorom izručenju J. Perkovića i Z. Mustača osuđenih u Njemačkoj za ubojstvo S. Đurekovića, Direktno
 
- Hrvatsko ratno zrakoplovstvo je spalo na tri zrakoplova MIG-21. Remont zrakoplova koji je napravljen 2013. je apsolutno bio promašen. To su razlozi i pitanja koja trebamo razmatrati. Sad je najbitnije ne samo hoće li doći do realizacije, nego što ćemo ako ne dođe do realizacije. Očito ćemo morati ići u proces nabave, ovisno o tome što ćemo čuti sutra.
Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatska predsjednica i ne realizaciji kupovine američko-izraelskih zrakoplova, HRT
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Danas Hrvatskoj ne prijeti ni Jugoslavija ni komunizam, danas Hrvatskoj prijeti historijski proustaški revizionizam i tražimo osudu toga.
Milorad Pupovac, srpski etnobiznismen i koalicijski partner A. Plenkovića na srpskom tzv. božićnom domjenku
 
- Vojković je devedesetih bio i urednik časopisa Hrvatski Rubikon koji je jedno vrijeme bio omiljeno izdanje hrvatske političko desno-radikalne emigracije.
Redakcijski članak Indexa Matije Babića napada Hrvoja Vojkovića 8. I. 2018.
 
- Hebrang je jedan od značajnih promotora ustaštva u Hrvatskoj o čemu svjedoči i njegov zahtjev da u Vukovaru treba ukinuti 'teror ćirilice', ali i njegovo zalaganje za reviziju povijesti, te 'skandalozna teza da Jasenovac nije bio logor smrti a da su partizani činili veće zločine od ustaša.
Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba za 'region', Tanjug
 
- Sedam do osam onih, koji su krajnje negativni prema cjelokupnom sadržaju kurikuluma, su pojedinci i kolektivi koji zadnje tri godine sustavno kritiziraju reformu, zahtijevajući da se budućnost hrvatskog obrazovanja zasniva na državotvornoj mitomaniji.
Hrvoje Šimičević, zadarski novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti
 

JUGONOSTALGIJA

 
- U Ustavu stoji da je Republika Hrvatska nastala na temeljima antifašizma, a ipak i antifašizam i antifašisti kao da su u Hrvatskoj danas zabranjeni.
Davorka Blažević, novinarka Slobodne Dalmacije, 14. II. 2015., http://tris.com.hr/2015/02/intervju-jela-godlar-bresan-knjizevnica-dugo-putovanje-zadnjeg-pisma/ 
 
- Bozaniću, izgleda, nije dovoljno što je Crkva prisutna u dječjim životima kroz odgojne institucije gotovo od kolijevke, to jest jaslica. U četvrtom Vatikanskom ugovoru potpisanom 1998. već u prvom članku piše: odgojno-obrazovni sustav u javnim predškolskim ustanovama i školama, uključujući i visoka učilišta, uzimati u obzir vrijednosti kršćanske etike. Račanova vlada otišla je korak dalje pa je u vrijeme svog mandata uvela odgojitelje u vjeri u hrvatske dječje vrtiće. 
Mia Mitrović, https://100posto.hr/news/uplicu-se-u-sve-sfere-drustva-a-sad-im-ni-to-nije-dovoljno-kardinal-bozanic-pozalio-se-prosvjetarima-da-crkva-ne-sudjeluje-dovoljno-u-odgoju-i-obrazovanju-djece-ma-nemoj?utm_campaign=interal&utm_medium=widget&utm_source=slobodnadalmacija.hr

- Tito je bio najkarizmatični političar kojeg je upoznala.
Vera Velebit, kći jugoslavenskog slikara Vladimira Becića i žena masona, komuniste i jugo-diplomate Vladimira Velebita, Večernji list

- Latinica nije nikada bila sastavljena i izabrana kao opštesrpsko pismo, a smišljeno je, poput Trojanskog konja ubačena preko Dogovora u Beču, radi olakšanih pritisaka na Srbe u pravcu njihovog polatiničavanja, pokatoličavanja i, konačno, asimilovanja.
Mile Medić, srpski jezikoslovac i književnik, Politika, Beograd
 
- Bio sam jedan od rijetkih koji je u bivšoj državi živio isključivo od filma. Dorađivao sam tuđe scenarije, producirao, pisao, režirao…
Rajko Grlić, jugoslavenski 'reditelj' u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Ne bismo ih smjeli kritizirati, savjetovao je lani Bozanić, ne bismo smjeli sumnjati u naše dobre pastire jer to 'na sve što nas okružuje stavlja mač neizvjesnosti i pokreće složene procese rastakanja hrvatskoga identiteta'. Kakvog točno identiteta? Identiteta sveopće društvene hipokrizije i srednjovjekovnog kršćanskog jednoumlja koje kritizira i sam Papa? Takav identitet izgrađen je na hrvatskoj laži i trebali bi ga se odreći. Čim prije, tim bolje. 
Mia Mitrović, https://100posto.hr/news/uplicu-se-u-sve-sfere-drustva-a-sad-im-ni-to-nije-dovoljno-kardinal-bozanic-pozalio-se-prosvjetarima-da-crkva-ne-sudjeluje-dovoljno-u-odgoju-i-obrazovanju-djece-ma-nemoj?utm_campaign=interal&utm_medium=widget&utm_source=slobodnadalmacija.hr
 

BUDALAŠTINA

 
- Svim Srbima u Hrvatskoj, ali i svim Srbima u Bosni i Hercegovini i svim Srbima u Srbiji reći da ja još uvijek duboko vjerujem u bratstvo i jedinstvo srpskog i hrvatskog naroda nije mrtvo!
Krešo Beljak, predsjednik HSS-a na Pupovčevom derneku u Sheratonu na pravoslavni Badnjak
 

DEMAGOGIJA

 
- Opća skupština UN-a je prihvatila kompakt, samo ga je pet zemalja odbilo prihvatiti. To govori da su naši odabiri odgovorni, racionalni, da radimo na rješavanju problema.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade na sastansku užeg tijela HDZ-a,N1 TV
 
- Umanjenjem poslovnih i administrativnih procesa poslodavcima želimo pojednostavniti život. Itekako će u vremenu i novcu pozitivno osjetiti ukidanje mnogih parafiskalnih nameta, uvođenje daleko jednostavnijih procedura i digitalizaciju. Ali, da budemo jasni: država nikome ništa ne poklanja.
Darko Horvat, ministar gospodarstva, Nova TV
 

DODVORAVANJE

 
- Da nije bilo Andreja Plenkovića i Martine Dalić, izostala bi ovako kvalitetna reakcija. Problematiku Agrokora lakše je mogla riješiti Vlada u kojoj je glavni partner HDZ.
Emil Tedeschi, hrvatski poduzetnik s jugoslavenskim poduzetničkim pedigreom, Večernji list
 

GLUPOST

 
- Duboko vjerujem u bratstvo i jedinstvo hrvatskog i srpskog naroda.
Krešimir Beljak, predsjednik Hrvatske seljačke stranke, koju su osnovali braća Antun i Stjepan Radić, nakon što mu je M. Pupovac dodijelio nagradu
 
- Hrvatsko pjesništvo u posljednjih sedamdesetak godina imalo je dva pjesnika-jezikotvorca, jedan je bio Ivan Slamnig, a drugi je bio (Predrag) Lucić.
Miljenko Jergović, sarajevski pisac, Novi list, 2. I. 2019.
 

NADA

 
- Naš je cilj snažno hrvatsko selo, zdrava hrana po pristupačnim cijenama i konkurentna poljoprivreda u kojoj udruženi poljoprivrednici mogu što bolje živjeti od svog rada i ravnopravno sudjelovati na tržištu.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade za Glas Slavonije
 

ORJUNA

 
- Tvoja zemlja, živ spomenik svome tvorcu, čovjeku čija je stranka dvadeset sedam godina kasnije počistila zdravstvo od kompetentnih i nepoćudnih stručnjaka, potjerala ih u Irsku i Švedsku, pa instalirala u bolnice specijalizante sa stranačkim iskaznicama, sagradivši zdravstveno čudovište u kojemu je jedan Milan Kujundžić ministar zdravstva
Boris Dežulović, feralovac u najamnom odnosu kod M. Pupovca za mrske mu Tuđmanove kune
 
- Nema alternative sadašnjem modelu sociosa upravljanja Hajdukom. Izbor se svodi između dvije jednako nepopularne “divote”. Prva od njih je da politika preuzme upravljanje klubom preko vlastitih kadrova, što je standardni model čiju “uspješnost” svakodnevno pratimo kroz krasne primjere HEP-a, Hrvatskih šuma, Zagrebačkog holdinga ili HRT-a.
Jurica Pavičić, orjunaški novinar Jutarnjega lista i vojnik JNA "komandanta" Ratka Mladića u Ohridu
 

PODSJEĆANJE

 
- Kod Drniša su ubili štene, nedaleko od ustaških Čavoglava, pod optužbom da je "srpsko". Ubijali su i krave, vadili im oči, prosipali drob i ostavljali ih u centru srpskih sela, kao opomenu, i jasnu poruku - ne vraćajte se. Dijelili su letke, s obećanjem da će oni, koji se usude opet u Hrvatsku, biti zaklani. Bombardirali su kolone izbjeglica, pljuvali ih i kamenovali, silovali, ubijali kraj kuća i kraj puta, potrudivši se da pir bude krvav, i da nitko, od Srba, ne ode iz Hrvatske, bez kazne. Kazne koja mu je dodijeljena samo zato što je Srbi. Ako to nije etničko čišćenje, šta je onda?
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik u Bačkoj Palanci 4. VIII. 2018., Telegraf, Beograd
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Tretirajući Đakićevu objavu kao govor mržnje, rekao bih da je riječ o veličanju jednog zločinačkog režima, te bih rekao da je riječ o vrijeđanju žrtava genocida. Ta vrsta kaznenog djela kažnjiva je kaznom do 3 godine zatvora. Moram ovo javno reći - više nemam povjerenja da će sudovi uraditi ono na što ih zakon obavezuje, a obavezuje ih da ovakva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti. Nisam ohrabren s obzirom na stanje u pravosuđu, DORH-u... Previše je tolerancije prema ovakvim stvarima'
Milorad Pupovac, srpski etnobiznismen i koalicijski partner A. Plenkovića na srpskom tzv. božićnom domjenku
 
- Hebrang zastupa apsurdnu tezu da je na Hrvatsku izvršena agresija jer ponavlja bezočnu laž kako je Vukovar tobože slomio kralježnicu srpskom agresoru i omogućio oslobađanje Hrvatske.
Miodrag Linta, predsjednik Saveza Srba za 'region', Tanjug

IZJAVE TJEDNA

 
- Ministar Krstičević apsolutno ne mora podnijeti ostavku. Mi smo kao stručno povjerenstvo napravili ocjenu pristiglih ponuda i kao takvo dali prijedlog politici.
Željko Ninić, brigadir HV-a i član stručnog tima za nabavu zrakoplova, Nova TV
 
- Da se pohvalim, ja sam umirovljenik i hrvatski i srpski. Mi koji imamo penziju iz hrvatske mi smo bogataši u odnosu na ove domaće.
Savo Štrbac, ministar informiranja u vrijeme srpske pobune u Hrvatskoj na srbijanskoj televiziji TV Happy
 
- Za sebe sam rekao da sam prerano dobio šansu, ali ja sam odavde, razumijem mentalitet. Nisam bogomdan da ću reći da sam neki trener. Ali za trenera Hajduka, ako dolaziš sa strane, moraš proći ohoho toga da bi ga mogao voditi. Koliko znam, on je trenirao samo djecu i drugu ekipu.
Ante Miše, bivši nogometaš Hajduka o treneru Siniši Oreščaninu, Slobodna Dalmacija
 
- Mi smo 25 godina imali najvećeg poduzetnika koji je neadekvatno upravljao smatrajući da mu vlasništvo i veličina daju pravo na to. Ja se kao jedan od vodećih poduzetnika sramim jer je netko tko je među nama bio najveći, a riječ je, jasno, o Ivici Todoriću, porazno loše upravljao.
Emil Tedeschi, hrvatski poduzetnik s jugoslavenskim poduzetničkim pedigreom, Večernji list
 
- Od 1995. u BiH postoji fenomen koji se zove 'konkurencija narativa' – tko je više propatio u ratu. Sarajevo nije nikada 'oprostilo' Srebrenici što mu je 'ukrala' ulogu najveće žrtve, grada heroja, grada mučenika. To je najviše odlika kvazi-kulturne elite.
Hasan Nuhanović, bošnjački publicist koji je preživio srpski pokolj u Srebrenici, Saff.ba
 
- Zahtjevi s javnog savjetovanja da se nastavom povijesti promiče ‘homogeni nacionalni narativ’ i formira nacionalni (čitaj: etnički) identitet učenika, koji su ponajprije došli iz dijela akademske zajednice, dok se drugi dio sudionika zgraža zbog manjka profesionalnog identiteta, nisu ništa drugo do stavljanje nastave povijesti u službu politike i ideologije nacionalizma.
Snježana Koren, profesorica s Filozofskog fakulteta u Zagrebu i voditeljica Stručne radne skupine za povijest, Novosti
 
- Katolička crkva u Hrvatskoj ima poseban pravno-zakonodavni status, drukčiji od bilo koje druge institucije u državi. Garantira joj se povrat imovine kojom nije raspolagala za vrijeme SFR Jugoslavije (ili novčana naknada u slučajevima kada to nije moguće)
Hajrudin Hromadžić, sarajevski student rođen u Bihaću 1971. i vanjski sam suradnik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za sociologiju, u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 
- U energetskom smislu, u pogledu diversifikacije opskrbe plinom, LNG je strateški projekt za Hrvatsku i cijeli ovaj dio Europe.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade, Jutarnji list
 
- Čitav niz analitičara smatra da Plenkovićevi potezi nisu na Tuđmanovoj liniji, nego na političkoj liniji Mike Tripala i Savke Dabčević Kučar. Andrej Plenković je negativnu poruku prema Predsjednici Republike poslao već samim imenovanjem njezina protukandidata u predsjedničkoj utrci Milana Kujundžića, koji je političku karijeru započeo u Koaliciji narodnog sporazuma, ministrom u HDZ-ovoj Vladi. To je samo jedan od simptoma tih odnosa.
Andrija Hebrang, bivši čelnik HDZ-a u Bujici o stalnoj igri unutar HDZ-a protiv Hrvatske i HDZ-a
 
- Nikakva uspravnica ili slični nedomišljeni izumi ne mogu izgraditi čvršću vezu s Europom, ni između susjednih država dok ih dijeli bodljikava žica.
Mirko Galić, novinar i diplomat, protiv Inicijative triju mora, Večernji list
 
- Ne mogu razumjeti čemu to kvarenje odnosa sa susjedima i zašto nisu nastavili putem uspostavljanja kvalitetnih odnosa jer je to bio jedini način da se Srbija oslobodi svoje prošlosti.
Milo Đukanović, crnogorski višedesetljetni politički čelnik o Srbiji, Monitor
 

TVRDNJE

 
- Kredite i avanse koje su u Puli dobili za gradnju brodova i za koje je jamčila država, potrošili su, a da dobar dio novogradnji nisu ni počeli graditi. Rezultat su raskinuti ugovori za osam brodova.
Orjana Antešić, novinarka Novoga lista 30. XII. 2018.
 
- Na Zapadu je na djelu nova, perfidna vrsta diktature - diktatura emocija.
Byung-Chul Han, sjevernokorejski filozof, Slobodna Dalmacija
 
- Druga politička stranka u zemlji Živi zid totalno je nesposobna demagoška skupina kojoj ne bih dao da mi čuvaju kućne ljubimce kad sam na godišnjem, kamoli da vode državu ili sjede u Saboru.
Ivica Šola, kolumnist Slobodne Dalmacije
 
- Osnovni smisao i cilj navedene Deklaracije, koja je izglasana u Hrvatskom saboru, je ukazivanje na neravnopravan položaj hrvatskog naroda u BiH, jednog od triju konstitutivna naroda, što se, između ostalog, pokazalo u nepoštivanju odluke Ustavnog suda BiH u svezi izbornog zakonodavstva.
Emina Lekaj Përljaskaj, saborska zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine
 
- Neadekvatna situaciji je ministrova najava promjene zakona kojom bi se 'smanjio proceduralni manevarski prostor obrane - odvjetnika'. Najgori je za pravnu sigurnost, ali i za odvjetničku struku, javno izrečeni zahtjev predsjednika Vrhovnoga suda Sesse, kojim traži sankcioniranje odvjetnika iz predmeta 'Daruvarac' zbog njihovih 'postupovno-proceduralnih manevara'. To je direktni pritisak na odvjetnike s ciljem 'osluškivanja potreba sudova'.
Priopćenje HHO-a o puštanju na slobodu Darka Kovačevića Daruvarca
 
- Potpuno su izbacili Isusa iz Božića. Na TV-u, u školskim i izvanškolskim dječjim priredbama. Dječica su vrijedno uvježbala svoje točke, ali kompletna glazba je na engleskim jeziku (čast rijetkim iznimkama). Samo jingle bells i gluposti. Rijetki koji spomenu Isusa ispadaju kao neki nazadni frikovi. Guglala sam i saznala da se izraz Xmass koristi od 16. st. (od Xristos) Ok, ali sad je taj X dobio drugo značenje, a to je znak za eliminaciju. Slavimo stablo, poklone i snijeg. Muka mi je... Srećom, brzo ce Uskrs, pa cemo slaviti zeca.
Vesna Matana, https://www.facebook.com/vesna.m.matic.5?__tn__=%2CdC-R-R&eid=ARCDYINxuCzOJyOQMXkGz-yw25Z9PEX-_UyNvPGRVYj3GA39TclvUNQwD73JVLSD2RfVhlcAXndo0Rrc&hc_ref=ARTOai_gpKGKKwxoqWLty126r2LHrNJ7o8FS3m6kracWcq4RkdN1yD7u02UL_sACQF0&fref=nf
 
- Milaković provodi velikosrpski program u javnosti poznat kao Memorandum 2 SANU-a. On falsificira povijest tezom da je navodnim ubojstvima srpskih civila započeo rat.
Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik o izjavi svoga zamjenika Srbina Srđana Milakovića da je Oluja bila etničko čišćenje Srba, HR
 
- Jasno je da i danas imamo vrlo utjecajne pojedince s nekoliko udbaških kodnih imena, koje je trebalo davno maknuti iz javnog života, ne samo zbog izravne, ili neizravne krivice za brojne zločine, nego i zato što s njima nema svekolikog napretka.
Andrija Hebrang, bivši ministar zdravstva i obrane i bivši potpredsjednik HDZ-a o skorom izručenju J. Perkovića i Z. Mustača osuđenih u Njemačkoj za ubojstvo S. Đurekovića, Direktno
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Todorić nije promašio dekadu, nego epohu. Vrijeme sultana davno je prošlo!
Emil Tedeschi, hrvatski poduzetnik s jugoslavenskim poduzetničkim pedigreom, Večernji list
 
- Svjestan sam činjenice da je naša kinematografija u posljednjih sedam-osam godina svake godine imala jedan do dva filma koji su ozbiljno igrali u kinima širom svijeta, osvajali ne tako male nagrade i dobivali sjajne kritike. Za jednu malu zemlju poput Hrvatske to je strašno puno. Nema kod nas niti jedne druge ‘umjetničke discipline’ koja se može podičiti takvim rezultatima. Vjerojatno je zbog toga kinematografija prva i došla na udar rigidnih neoustaša.
Rajko Grlić, jugoslavenski 'reditelj' u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Otkako je hrvatske samostalnosti katolički je kler sastavni dio 'zdravog hrvatskog identiteta' pa se katkad čini da su Hrvati zaboravili da suvremena demokracija podrazumijeva odvojenost crkve od države. A kako i ne će kad od ministra zdravstva mogu čuti rečenicu da u bolnicama 'jedan svećenik vrijedi kao 20 liječnika'.
Mia Mitrović, https://100posto.hr/news/uplicu-se-u-sve-sfere-drustva-a-sad-im-ni-to-nije-dovoljno-kardinal-bozanic-pozalio-se-prosvjetarima-da-crkva-ne-sudjeluje-dovoljno-u-odgoju-i-obrazovanju-djece-ma-nemoj?utm_campaign=interal&utm_medium=widget&utm_source=slobodnadalmacija.hr
 
- Latinica je bila od početka, a i danas je pismo srpskog jezika, ali u hrvatskoj varijanti.
Mile Medić, srpski jezikoslovac i književnik, Politika, Beograd
 
- U radnu skupinu za doradu kurikuluma imenovana je i profesorica Jasenka Štimac, koja je prije dvije godine bila je na listi Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića za zagrebačke izbore. U travnju ove godine sudjelovala je u raspravi o ‘kurikulu’ koju su organizirali Đuro Glogoški i drugi predstavnici HDZ-ovog šatoraškog udara na SDP-ovu vladu. Štimac je tamo izjavila da broj nastavnih sati posvećenih Domovinskom ratu treba barem udvostručiti. Izrazila je želju da kroz reformu uđu projekti koje sama prakticira – veteranska prisutnost u učionicama i odvođenje učenika na lokacije nekadašnjih ratišta. Sada je došla u poziciju da ispuni svoje želje, ali i žudnje veteranskih ekstremista koji su sudjelovali u javnoj raspravi. Uzaludan je pritom bio odgovor autora reforme da će Domovinski rat imati zapaženo mjesto u budućem obrazovanju, svakako veće nego što je dosad imao.
Hrvoje Šimičević, zadarski novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti
 
- Hrvati, međutim, mirno podnose da ih se vara, vjerojatno će, kad dođe prilika, okrenuti i drugi obraz, misleći da između dva zla biraju manje. Privatno su u depresiji, javno u euforiji čim vide sjaj zlata ili srebra, koje im donose bjelosvjetski sportski putnici. Uspjesi u sportu kamufliraju sve druge neuspjehe.
Mirko Galić, jugoslavenski novinar i hrvatski diplomat, Večernji list
 
- Hrvatska je nasljednica ZAVNOH-a, a ne režima koji je dao ubijati Srbe, Rome, Židove i politički nepoćudne pripadnike ostalih naroda i narodnosti.
Nenad Jovanović, novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti 11. XII. 2014.
 
– Apsolutno. Zato što smo bili kompaktni i nije bilo nesloge. Sukob je stvoren umjetno.
Vera Velebit, kći jugoslavenskog slikara Vladimira Becića i žena masona, komuniste i jugo-diplomate Vladimira Velebita o bijegu iz Srbije u Hrvatsku na pitanje Maje Car, novinarke Večernjega lista o tomu misli li da bi bilo bolje da je Jugoslavija opstala
 
- Divna je priča kako je Jugoslaviji, na njenom početku nakon Drugog svjetskog rata, film bio važan. Glumac Rade Marković pričao je da su u sali filmskog centra na Košutnjaku, gdje je došao snimiti glas za prve Filmske novosti, a tada se glas snimao direktno na filmsku traku, sjedili Tito, Moša Pijade i Milovan Đilas. Željeli su biti sigurni da će sve biti u redu, da niti jedna kriva riječ ne će završiti na traci.
Rajko Grlić, jugoslavenski 'reditelj' u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 

BIZARNO

 
- Svjetovi smisla, svjetionici slobode: Podsjećamo se dvoje giganata koji su nas lani napustili
Naslov članka Davora Mandića, novinara Novoga lista, 2. I. 2019. o neprežaljenim veličinama Predragu Luciću i Daši Drndić, koji su nas „napustili“ prošle godine
 

BOLJŠEVIZAM

 
- Bozanić oko Božića voli sklapati saveze. Ovoga Božića sklopio je 'odgojni savez', dok je lani u Božićnoj poslanici koja je uvreda za svakoga tko slijedi Kristov nauk prozvao sile zla koje podrivaju 'zdravi hrvatski ponos' i pozvao vjernike da sklope 'savez dobra' s političarima koji ih lažu, varaju i pljačkaju.
Mia Mitrović, https://100posto.hr/news/uplicu-se-u-sve-sfere-drustva-a-sad-im-ni-to-nije-dovoljno-kardinal-bozanic-pozalio-se-prosvjetarima-da-crkva-ne-sudjeluje-dovoljno-u-odgoju-i-obrazovanju-djece-ma-nemoj?utm_campaign=interal&utm_medium=widget&utm_source=slobodnadalmacija.hr
 

DEMAGOGIJA

 
- Božić je praznik obitelji i zajedništva, blagdan mira i nade. Ljubav prema bližnjem, međusobno prihvaćanje i uvažavanje najvažnije su vrijednosti božićne poruke. Stoga nas duh Božića uvijek iznova podsjeća da se svojim svakodnevnim djelovanjem i ponašanjem još snažnije zalažemo za jačanje dijaloga i odgovornosti, solidarnosti i tolerancije u društvu i zajednici u kojoj živimo.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svojoj božićnoj čestitki hrvatskim „građankama i građanima“
 
- Žalosti me što smo uspješni u društvu koje je neuspješno. Godinama već govorim o odgovornosti elita, ali ću i dalje inzistirati jer pozicije koju zauzimaju vodeći ljudi u različitim sferama društva obavezuju.
Emil Tedeschi, hrvatski poduzetnik s jugoslavenskim poduzetničkim pedigreom, Večernji list
 

GLUPOST

 
- U dešavanjima devedesetih postojale dvije Jugoslavije, ona urbana i ona seljačka. Za raspad Jugoslavije i ono što je uslijedilo krivo je selo.
Sejo Sexon iliti Davor Sučić, bošnjački roker, NTV 1, http://saff.ba/sejo-sexon-za-rat-i-raspad-jugoslavije-i-bih-krivo-selo-seljacki-genocid-za-druga-seju/
 
- Predrag Lucić u jeziku je Bog.
Miljenko Jergović, sarajevski pisac, Novi list, 2. I. 2019.
 

LAŽ

 
- Jure Francetić je osnivač i prvi komandant Crne legije, ustaške jedinice koja je na krvavom putu po NDH pobila na desetine hiljada Srba.
Nenad Jovanović, novinar Pupovčevih velikosrpskih Novosti 11. XII. 2014.
 
- Što se Globalnog kompakta o migracijama tiče, to nije međunarodni ugovor, nego pravno neobvezujući dokument koji uređuje pitanja zakonitih migracija.
Andrej Plenković, predsjednik HDZ-a i Vlade za Jutarnji list
 

NADA

 
- Planiramo gradnju hladnjača kao pokretača udruživanja hrvatskih proizvođača, a ujedno želimo unaprijediti sustav navodnjavanja.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade za Glas Slavonije
 

ORJUNA

 
- Tvoja zemlja, živ spomenik svome tvorcu, čovjeku čija je stranka prije dvadeset sedam godina počistila pravosuđe od kompetentnih i nepoćudnih sudaca, potjerala ih u Srbiju i Njemačku, pa instalirala u sudove pripravnike sa stranačkom iskaznicom, sagradivši pravosudno čudovište u kojemu je i jedan Vice Vukojević bio sudac Ustavnog suda.
Boris Dežulović, feralovac u najamnom odnosu kod M. Pupovca za mrske mu Tuđmanove kune
 
- Ideološki raspršeni protivnici građanskog participacijskog čina su gotovo svi sportski novinari, čitava današnja HNS-ova hijerarhija, veliki dio političke desnice, ali bogme i neki moji kolege koji za sebe inače vjeruju da su lijevi (ali “samoupravljanje”, nažalost, unatoč tome koriste kao porugu).
Jurica Pavičić, orjunaški novinar Jutarnjega lista i vojnik JNA "komandanta" Ratka Mladića u Ohridu
 

PODSJEĆANJE

 
- Oko predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović počinje se plesti jedna mreža, kakva je u HDZ-u već poznata iz niza izbornih ciklusa za predsjedničke izbore. HDZ nikada nije iskreno podržao svoga kandidata za predsjedničke izbore, osim na prošlim izborima, a i tada je bilo različitih igara... Sjetimo se samo kako je Kujundžić izašao iz HDZ-a da se kandidira protiv Kolinde Grabar - Kitarović, a svrha je bila da se smanje glasovi desnice, ne bi li pobijedio Josipović.
Andrija Hebrang, bivši čelnik HDZ-a u Bujici
 

VELIKOBOŠNJAŠTVO

 
- Hrvati u BiH imaju 33,3 posto vlasti iako ih u BiH ima oko 15 posto prema zadnjem popisu stanovništva. Dok Bošnjaka ima preko 50 posto a imaju 33,3 posto udjela u vlasti, te dijele sa Hrvatima 51 posto teritorija. Tko je tu onda ugrožen?
Armin Hodžić, predsjednik SDA Hrvatske
 
- Usvajanjem Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u BiH Hrvatski sabor se grubo miješa u unutarnja pitanja i iskazuje nepoštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Kao potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma Republika Hrvatska je dužna u potpunosti poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i suzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje ove vrijednosti.
Šefik Džaferović, član Predsjedništva, Oslobođenje
 

VELIKOSRPSTVO

 
- Živimo u tako maloj klaustrofobičnoj sredini da nas politika svakodnevno dodiruje, bilo da idemo u dućan ili šećemo ulicom. Ona je u našem životu puno prisutnija nego u velikim zemljama. Iako i tamo politika ima moć, ona se u svakodnevnom ne osjeća tako snažno. A što se filma tiče, politika se više miješala u film nego obrnuto.
Rajko Grlić, jugoslavenski 'reditelj' u Pupovčevim velikosrpskim Novostima
 
- Ivan Penava treba prihvatiti da u svakome ratu stradavaju obje strane te da niti jedna strana nema ekskluzivnost na nevinost, pogotovo kada su civilne žrtve u pitanju.
Priopćenje vukovarskoga SDSS-a nakon izjave Srđana Milakovića iz DSS-a da je Oluja bilo etničko čišćenje Srba, N1 TV

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Nedjelja, 20/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1116 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević