Get Adobe Flash player

IZJAVE TJEDNA

 
- Kazneno zakonodavstvo RH ne propisuje načine ili postupak uklanjanja postavljenih spomenika ili obilježja te u tom smislu ne predstavlja temelj za uklanjanje spornih objekata iz predmetnog pitanja. Ti bi se spomenici mogli ukloniti ako su rezultat kakvog kažnjivog djela.
Odgovor Vlade RH na zastupničko pitanje Mire Bulja o četničkim spomenicima diljem Hrvatske
 
- Oni nam kažu 'Srbi vi ste agresori'. A vi (Hrvati) valjda niste počinili zločin u Jasenovcu i protjerali tisuće s njihovih ognjišta... I onda misle da vi morate šutjeti na sve to zato što netko misli da vam može držati prodike jer je u EU i NATO.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik ovako zamišlja popravljanje međudržavnih odnosa, RTS
 
- Ministarstvo ljubavi je jedan od najboljih hrvatskih filmova u posljednjih deset godina.
Daniel Rafaelić, rođeni Bitoljčanin na čelu HAVC-a Nine Obuljen-Koŕinek, Jutarnji list
 
- Ustavno-pravna formulacija po kojoj je BiH država tri konstitutivna naroda sasvim je nepoznata u pravnoj praksi. Pojam konstitutivnih naroda u praksi ne postoji nigdje osim u BiH, a i kod nas je on falsifikat po samom značenju te riječi.
Sejfudin Tokić, bošnjački militarist s hrvatskom putovnicom od 1990.  i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda
 
- Brak je preživjela tvorevina.
Naslov članka Sanje Modrić u Novome listu
 
- Mesić svoja stajališta mijenja prema potrebi i sebe spušta na nivo onog što on zapravo jest, da to ne imenujem.
Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a o gostovanju bivšeg predsjednika kod Ace Stankovića, Direktno
 
- Savudrijska vala je dodijeljena Sloveniji i, koliko god to Pantovčak i Banski dvori odbijali priznati, Europa je zauzela jasan stav o tom pitanju.
Raif Okić, novinar 24 Expressa
 
- Ne možete srušiti Daytonski sporazum a da ne dovedete u pitanje i mir.
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, N1 TV
 
- Bošnjaci su dobili prava koja nije dobio niti jedan drugi narod te misle da mogu dobiti sve što požele, a te će se stvari, dodaje, morati mijenjati. Vi nekog možete prisiliti da jedno vrijeme živi u lošem braku. Možete čak ga prisiliti i neku godinu, ali ne možete ga prisiliti da živi cijeli život. Zamislite da ne postoji od 95. godine, od usvajanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i konstituiranja ove Parlamentarne skupštine, nijedna ozbiljna stvar o kojoj su se dogovorila tri naroda. Pa kakva je onda zemlja u kojoj mi živimo i tko još gaji iluzije da bi ona mogla ovakva opstati? Ja nemam te iluzije, a mislim da će te iluzije izgubiti i predstavnici hrvatskog naroda.
Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Faktor.ba

- Naziru se mnoge opasnosti pokušaja premještanja suvereniteta s pojedinih država na nekakve nevidljive europske institucije.
Trpimir Vedriš, docent na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta, Slobodna Dalmacija
 
- PrilikomposjetaHrvatskoj imao sam priliku vidjeti kako je njihovo pristupanje EU-auništilo hrvatsku ekonomiju.
William Engdahl, vodeći svjetski geopolitičar, Novi Svjetski Poredak
 
- S izmjenama Izbornog zakona koji bi zajamčio ravnopravnost Hrvata došlo bi do relaksiranja odnosa s Bošnjacima. Ukoliko mi ispoštujemo suštinu odluke Ustavnog suda i omogućimo izraz političke volje tri konstitutivna naroda i na institucionalan način stvorimo uvjete za nacionalnu ravnopravnost, automatski će otpasti potreba za drukčijim oblicima organiziranja zemlje u nacionalnom smislu.
Božo Ljubić, politički čelnik Hrvata u BiH
 
- Stav Reçepa Tayyipa Erdoğana, koji je u susretu s Kolindom Grabar-Kitarović poručio da se ne treba miješati u unutarnja pitanja BiH, mogao bi se razumjeti kao odustajanje od paternalističkog odnosa prema Bosancima... Kada bi još 'Erdoğanov zaokret' prihvatili Vladimir Putin i ruska diplomacija, posebno ova u Americi, usuđujem se reći, Bosna bi bila spašena.
Erol Avdović, politički komentator Dnevnog avaza
 
- Treba znati prepoznati Isusa u onima koji traže zaštitu.
Papa Franjo na Svjetski dan migranta, Il Giornale
 
- Mnogi Bošnjaci vjeruju Turskoj i zato su naši izdajnici našli Erdoğana da sudjeluje u pregovorima, da nam preko "prijateljske Turske" prodaju Izborni zakon u kojem će praktično biti uspostavljen treći entitet!
Muhamed Borogovac, glavni urednik Bosanskog glasnika iz Chicaga
 
- Svjetskim moćnicima je stalo da istisnu ovih dva milijuna Bošnjaka iz srca Europe tako da muslimana ne bi bilo više do Turske.
Prof. dr. R. A., odvjetnik, Bosanski glasnik
 
- Veliki sam pobornik humorističnog pristupa politici i bilo kojeg drugog aspekta društva. Nedavno je preminuo osnivač Ferala Predrag Lucić, koji su za vrijeme bivšeg režima znali kako na humorističan način pratiti društvene procese. Pratio sam to, vi ste bili mlađi, pa vjerojatno niste.
Andrej Plenković, predsjednik Vlade na Aktualnom satu u Saboru
 

TVRDNJE

 
- Nema djece jer nema ni starih ljudi. Ako je nas, Hrvata, sada pola od onog broja koliko nas je dočekalo kraj rata, što onda mi ovdje u RS slavi­mo? Smrt, očito.
Banjolučki biskup Franjo Komarica, Dnevni avaz
 
- SDA radi tako da provede sve što je u njegovom interesu, a zanemaruje interese svojih partnera u vlasti. Imamo situaciju da se nameću pitanja zbog kojih do izražaja dođe nacionalizam koji nije dobar. Bošnjački nacionalizam umotan u celofan građanskog je put u nestanak ovakve BiH i put u totalnu disoluciju BiH. Takav radikalizam, unitarizam, tjera Srbe u otcjepljenje, a Hrvate u treći entitet. Imali smo osam godina situaciju da se Hrvat Željko Komšić lažno predstavljao kao Hrvat u tročlanom Predsjedništvu i tom gospodinu nije dovoljno koliko je štete napravio BiH u odnosima naroda i povjerenju u institucije BiH, i sad opet.
Marinko Čavara, predsjednik Parlamenta Federacije BiH, Direktno
 
- Moglo je biti puno bolje naravno. Smatram kako su godine od negdje tamo 2000. pa sve donedavno bile više manje potrošene godine.
Hrvoje Hitrec, osnivač HDZ-a o 28. obljetnici hrvatske nezavisnosti, Direktno
 
- Zemlja koja je potpisnica Daytonskog sporazuma ima potpuni legitimitet i međunarodno-pravno utemeljenje da o tome razgovara. To se ni na kakav način ne može nazvati miješanjem u unutarnje stvari zemlje. I Turska ima puno pravo pokušati pomoći u rješavanju prijepora između Hrvata i Bošnjaka kao članica Vijeća za provedbu mira u BiH.
Božo Ljubić, politički čelnik Hrvata u BiH
 
- Rajoyeva vlada u Madridu, koja je Kataloniju stavila pod prisilnu upravu i raspisala prijevremene izbore, kao i desno-liberalni Građani socijalisti koji su podržali te mjere, naprosto su zli gubitnici. Zagovornici neovisnosti pobijedili su na izborima i ponovno imaju apsolutnu većinu u autonomnom parlamentu.
Reiner Wandler, komentator njemačkoga Die Tageszeitunga
 
- Kod nas još nije razvijena demokratska svijest. Treba u emisije zvati druge ljude, širiti vidike i otvarati teme koje nisu stereotipne i ljude zaiteresirati za njih.
Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a o pristranošću voditelja Aleksandra Stankovića, Direktno
 
- Uvjeren sam da ćemo biti očevici raspada Europske unijekao političke tvorevine. Uslijedit će oslobađanje država iz tog saveza, za koji je projekt postojao još 1950. godine u SAD-u, s ciljem da se pomoću njega kontrolira Europa. Nakon Velike Britanije na redu su Italija, Mađarska, Francuska...
William Engdahl, vodeći svjetski geopolitičar, Novi Svjetski Poredak
 
- Ključni interes Hrvata u BiH je uspostavljanje takvog izbornog sustava u ovoj državi koji bi bio odgovarajući karakteru pluralne konsocijacijske zajednice. Jednostavni većinski sustav i načelo jedan čovjek - jadan glas ne mogu funkcionirati u takvom modelu, a u konsocijacijskoj zajednici svaka nacionalna skupina mora imati mogućnost sama izabrati svoju političku elitu. Obveza tako izabranih elita je da budu sposobne na kompromise i usklađivanje stavova s elitama ostalih nacija.
Davor Gjenero, politički analitičar, Vijesti.ba
 
- U samom je startu Haaški tribunal imao politički cilj, a pravosudna mu je funkcija bila samo sredstvo za postizanje tog cilja. Dopustilo mu se da prijeđe daleko preko svog Statuta. Najbolji je primjer za to formulacija 'udruženi zločinački pothvat', koje uopće nema u Statutu. To je konstrukt s kojim možete svakoga optužiti, bez konkretnih dokaza.
Prof. dr. sc. Davor Marijan, povjesničar u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu, Globus
 
- Udbaška komunistička elita dovela je do toga da se čak i čistačice zapošljavaju preko veze. Zato nam je potreban zakon o lustraciji, i promjena izbornog zakona koji bi dao šansu svima, a ne da se samo izmjenjuju iste opcije. Vjernici trebaju zalagati za promjenu Ovršnog zakona kako se dužnici ne bi zbog duga od 5000 kuna ovršavali sa 50.000.
Vlado Košić, biskup sisački u propovijedi

- Iako mnogi među eurobirokratima još uvijek govore o različitosti kao bogatstvu Europe, čini mi se da smjer kojim idu europske institucije vodi umanjivanju razlika na mnogim područjima života. Praktična posljedica svega toga jest mučnina koju osjećate kad negdje u inozemstvu pokušate kupiti nešto za svoje ukućane, ali nemate što jer su na policama dućana isti proizvodi kao i u vašoj lokalnoj trgovini kod kuće.
Trpimir Vedriš, docent na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta o opasnosti globalizacije, Slobodna Dalmacija
 
- Slovenija naglo razvija luku Kopar i gradi još jedan željeznički kolosijek. Sinergija pomorskog i željezničkog trgovinskog koridora najbolja je za gospodarstvo, a tako bi mogli izolirati i Hrvatsku i njene luke.
Admiral Davor Domazet-Lošo, geostrateg, Direktno
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Da sam ja na mjestu premijera Andreja Plenkovića, Nada Murganić bi odletjela na Mars, a ne samo s mjesta ministrice.
Baba Sanja Sarnavka, borkinja za prava svih ne-Hrvata, Dnevnik.hr
 
- Bošnjački pokret uz sve ranije navedeno poziva sve patriote da bez obzira na vjersku, nacionalnu pripadnost zajedno djeluju u definitivnoj demontaži i ukidanju svih još uvijek prisutnih aranžmana zločinačkog projekta tzv. Herceg-Bosna na svakom pedlju države BiH.
Sejfudin Tokić, bošnjački militarist s hrvatskom putovnicom od 1990.  i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda
 
- Svojom sljepoćom inicijativa Kolinde Grabar-Kitarović da se status BiH Hrvata riješi odozgora, njezinim navodnim utjecajem na Erdogana, podsjeća na njezino srljanje u slijepu ulicu okomice Baltik – Jadran – Crno more i vezivanje uz problematične države Višegradske skupine.
Branko Mijić, urednik Novoga lista
 
- Bošnjački pokret podsjeća predsjednicu Hrvatske da je zbog zločinačke politike Franje Tuđmana, Gojka Šuška i drugih pravosnažnom presudom Haaškog tribunala potvrđena agresija Hrvatske na BiH i pokušaj da podijeli našu državu, a teritorij BiH, tada okupiran od vojske Hrvatske, pripoji tzv. velikoj Hrvatskoj državi.
Priopćenje za javnost tzv. Bošnjačkom pokreta uoči posjeta Sarajevu hrvatske predsjednice, Dnevni avaz
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Biti u redakciji Novog lista i znati pritom da radite zajedno s Predragom Lucićem bio je sjajan osjećaj i veliki privilegij. Njegov je odlazak užasan gubitak, prije svega za njegovu obitelj, ali i za nas u Novom listu, njegove prijatelje, štovatelje i suputnike. Utoliko je danas teže.
Darko Pajić, novinar riječkoga Novog lista
 
- Hrvatska Vlada i Predsjednica tikve sade s demokratski suspektnim zemljama uvaljujući Hrvatsku sve dublje u društvo Mađarske, Poljske, Turske, što nas vodi k izolaciji.
Branko Mijić, urednik Novoga lista
 

DEMAGOGIJA

 
- Srbiji je stalo do dobrih odnosa sa Hrvatskom.
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, RTS
 
- Dokumenti Cjelovite kurikularne reforme izrađeni su na temelju znanstvenih spoznaja te ne nameću niti uvode određene ideologije.
Boris Jokić, engleski stručnjak za katolički vjeronauk, Novosti
 
- Mandat Tribunala u Haagu bio je da provede istragu i kazneno gonjenje pojedinaca odgovornih za kršenja međunarodnog humanitarnog prava počinjena na teritoriju bivše Jugoslavije, a ne država. Stoga je sasvim pogrješno reći da je MKSJ mogao pripisati odgovornost za ono što se događalo tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji bilo kojoj državi. Isto tako je podjednako pogrješno reći da je MKSJ mogao 'osloboditi' bilo koju državu takve odgovornosti.
Carmel Agius, zloglasni malteški sudac Haaškoga suda za sarajevski Dnevni avaz
 

GLUPOST

 
- Bošnjački pokret podsjeća predsjednicu Hrvatske da su predstavnici HDZ BiH pod direktnom sugestijom HDZ Hrvatske kao vladajuće stranke u više navrata svojim političkim djelovanjem-glasanjem u institucijama države BiH, sprečavali ili otvoreno opstruirali proces uključivanja države BiH u NATO i time poticali i omogućavali jačanje ruskog političkog utjecaja sprječavanja euroatlantskog puta BiH.
Priopćenje za javnost tzv. Bošnjačkom pokreta uoči posjeta Sarajevu hrvatske predsjednice, Dnevni avaz
 
- Još 1996. godine izjavio sam da se grozim ideje da netko bude ateist; agnostik i nekako, ali ne mogu pojmiti da netko ne vjeruje ni u što. Oni ovaj projekt pokušavaju užurbano ostvariti putem provođenja presude “Sejdić i Finci”, pri čemu se pokušava riješiti takozvano hrvatsko pitanje, iako je jasno da će ovaj popis pokazati da su Hrvati u BiH, po svom broju, nacionalna manjina te im treba garantirati sva prava koja po europskim standardima pripadaju svakom narodu u Europi.
Sejfudin Tokić, bošnjački militarist s hrvatskom putovnicom od 1990.  i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda
 
- Moj je nećak sve ideologije demontirao humorom, te je, baš kao i Isus Krist, volio i ujedinjavao sve ljude, kulture i civilizacije.
Fra Josip Lucić, umirovljeni svećenik na pogrebu svoga nećaka Predraga Lucića, Slobodna Dalmacija
 
- Nije posrijedi problem Poljske i Mađarske, nego problem demokratskog deficita zemalja nedemokratskih i prije i poslije drugoga svjetskog rata, kojima su Poljska i Mađarska (a sutra možda i Austrija) samo ledolomni pramac.
Inoslav Bešker, dopisnik Globusa iz Rima lukavo napada Hrvatsku preko Mađarske i Poljske
 

OTROVNO PITANJE

 
- Zbog čega Hrvatska inzistira na svojoj aktualnoj politici i nepriznavanju arbitraže?
Gordan Duhaček, novinar Indexa
 

PRIMITIVIZAM

 
- HDZ krivotvori bližu i dalju prošlost, otvoreno koketira s proustaštvom i klerofašizmom, širi protusrpsku mržnju i javno huška i širi sve dublje ideološke podjele u društvu.
Marijan Vugrinec, bivši novinar Vjesnika, Tacno
 

PRIZNANJE

 
- Nijedan bošnjački političar nikada ne će reći da je za bošnjačku državu, nego da je za bosansku.
Esad Duraković, bošnjački orijentalist o bošnjačkom unitarizmu, N1 TV
 
- Mitovi su nam stvarnost, i to u tolikoj mjeri, da nam budućnost izgleda kao nešto sasvim nepotrebno, a „sutra” nam je najstrašnija riječ, jer bismo zauvijek živjeli u onom jučer, budući s onim danas, ne znamo što da radimo.
Aleksandar Vučić, novi predsjednik Srbije na ustoličenju, RTS
 
- Priča o Galebu samo je dijelom priča o brodu. Brod je ovdje samo put do druge velike priče, onog što je u globaliziranom svijetu, u svijetu u kojem one zemlje koje je posjećivao taj brod – a to nisu isključivo zemlje Trećeg svijeta, odnosno Azije i Afrike, nego i Ujedinjeno Kraljevstvo i druge zemlje – posebno važno. Brod su najviše posjećivali državnici tada tek dekoloniziranih krajeva, ali i mnogi zapadni političari, i to je ono što mu daje na važnosti. Galeb je simbol jedne epohe, stvaranja pokreta koji je dao glas onim zemljama koje su u to vrijeme bile u podređenom položaju, koje su se tražile i koje su se u tom trenutku još oslobađale, zemlje koje su tada bile još »čiste«, neiskvarene.
Tvrtko Jakovina, povjesničar o Titinom brodu Galeb u riječkoj luci i jugo-nakani da u njemu bude jugo-muzej, Novi list
 
- Njemačka je najveći dobitnik Europske zajednice.
Sigmar Gabriel, njemački ministar vanjskih poslova iz SPD-a, DPA
 

UNITARNA BiH

 
- Ne mora se voditi nikakav rat da bi BiH postala bošnjačka nacionalna država, potrebno je samo primijeniti evropske standarde. Ne mora nigdje u Ustavu stajati da je to bošnjačka nacionalna država, ali neka se primijeni univerzalno pravo “jedan čovjek jedan glas” i BiH će biti nacionalna država Bošnjaka.
Sejfudin Tokić, bošnjački militarist s hrvatskom putovnicom od 1990.  i predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda
 

ZAMJENA TEZA

 
- Političari koji raspiruju strah od migranata siju nasilje i rasizam.
Papa Franjo pred Svjetski dan mira

IZJAVE TJEDNA

 
- Pripadnici nacionalnih manjina moraju biti dio većine. Samo na taj način možemo zajednički rješavati pitanja važna za naše manjine, za njihova prava koja imaju po Ustavu.
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade na velikosrpskom tzv. božićnom derneku
 
- Pozdravljamo izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junckera kojom Europska komisija prije svega ostaje dosljedna stavu da se radi o bilateralnom pitanju između dviju članica Europske unije, što je na tragu ranijih izjava koje je Europska komisija dala, te podupire bilateralne razgovore i dijalog Hrvatske i Slovenije.
Marija Pejčinović Burić, šefica hrvatske diplomacije o Junckerovu pozivu da u Bruxelles dođe Plenković i prihvati arbitražu
 
- Moram reći da je izjava predsjednika Bakira Izetbegovića po mome sudu bila upravo onakva kakva je trebala biti: državnička, brza, s pijetetom za žrtve i s jasnom tezom kako presuda ne će biti povod za kakvu diskriminatornu politiku.
Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik o stanju nakon presude šestorici Hrvata, Vijesti.ba
 
- Gospodin Erdoğan je jedan korektan i pametan lider koji se neće miješati u unutarnje stvari BiH. Ne možete vi tek tako napustiti građansko načelo i uraditi što vam traže HDZ, HNS ili Čović i krenuti u segregaciju izbornog sustava.
Bakir Izetbegović, bošnjački član predsjedništva BiH o susretu Grabar-Kitarović-Erdoğan, N1 TV
 
- Predsjednica Hrvatske, gospođa Grabar-Kitarović treba shvatiti da se preko Turske ne može upravljati Bošnjacima i da ta vrsta pristupa spada i u neku vrstu uvrjedljivog odnosa prema nama, kao političkom, nacionalnom i državotvornom faktoru.
Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i delegat u Domu naroda PSBiH, Dnevni avaz
 
- U Ankari, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović iskoristila je posjet turskom predsjedniku Reçepu Tayyipu Erdoğanu da kao jednu od glavnih tema tog susreta otvori problem u trećoj zemlji, Bosni i Hercegovini, bez prisustva predstavnika te međunarodno priznate države. Uvrijedila je time Kitarović sve istinske Bosance i Hercegovce, najviše Bošnjake.
Fahir Karalić, novinar Dnevnog avaza u vlasništvu Fahrudina Radončića
 
- Susjedstvo nije jamac dobrosusjedskih osjećaja.
Jacob Viner (1892.-1970.), nekadašnji kanadski ekonomist, Der Standard
 
- Hercegovcima u Hercegovini i Bosni upravljaju Hercegovci iz Zagreba, koji su u Hrvatskoj stekli neproporcionalnu moć u doba katastrofalnog bosanskog rata, koji su Hercegovci, kao i Hrvatska, izgubili. 
Denis Kuljiš, novinar i politički analitičar, Slobodna Bosna
 
- Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo HAZU-a osnovano je s jednim ciljem – rušenje kurikularne reforme.
Boris Jokić, engleski stručnjak za katolički vjeronauk, Novosti
 
- Paarovo Znanstveno vijeće za obrazovanje i školstvo nije jedno od starih tijela unutar HAZU-a. Osnovano je tek u veljači 2016. godine, očigledno da bi se akademici uključili u priču oko kurikularne reforme, koju je Paar naročito strastveno napadao u javnosti.
Ana Brakus, novinarka Pupovčevih Novosti
 
- Proglašavati rodnom ideologijom to što Konvencija koristi pojam roda i rodno-uvjetovanog nasilja te iz toga izvlačiti zaključke o obvezama države koje Konvencija u tekstu ne propisuje i prenositi ih u medije kao znanstvenu istinu, u suprotnosti je s načelima znanosti na koje se u priopćenju pozivaju potpisnici.
Ivana Radačić, pravna stručnjakinja i znanstvenica s Instituta Ivo Pilar, Novosti
 
- Dok gospodarstvu u našoj regiji ide odlično, migracijska politika Europske unije doživjela je spektakularan neuspjeh,
Viktor Orbán, mađarski predsjednik vlade, F.A.Z.
 
- Ako jedan narod ima ikakvo pravo, onda ima pravo da bira svoje političke predstavnike. I SNSD će svakako podržati pravo hrvatskog naroda da bira svoje političke predstavnike. To je jedini narod koji je imao iskustvo da mu drugi izaberu predstavnika. Ja ne mogu da zamislim, zaista, kako bi se to dogodilo da predstavnicima srpskog naroda neki drugi narod bira političke predstavnike. To nije moguće i ne može se nikad dogoditi.
Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Faktor.ba
 
- Nasilni Washington, kao evidentno manje zlo, zaustavio je balkanska klanja.
Inoslav Bešker, komentator Globusa o aktiviranju SAD-a za zaustavljanje rata u BiH
 
- Španjolska demokratska država koja dozvoljava da se legalnim i demokratskim putem kanaliziraju sve vrste političkih težnji.
Eduardo Aznar, španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, Nacional
 
-Dovoljno se sjetiti izjava nekadašnjeg libijskog predsjednika Moamera Gadafija ili poslušati pokoju propovijed po odabranim europskim džamijama. Iz te perspektive čini se da pojam kolonizacija shvaćen u najširem smislu nije sasvim pogrešan opis onoga što se događa.
Trpimir Vedriš, docent na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta o smišljenoj islamskoj kolonizaciji Europe, Slobodna Dalmacija
 
- Srbijanska politika nema suglasnost s realnošću. Oni još uvijek ne vide da su ove granice i postojeće državne podjele nešto s čim treba računati. Imate zamrznute sukobe u BiH, Kosovu, djelomično i u samoj Srbiji u kojoj imate ustavne sporove sa susjednim zemljama o položaju manjina. To su, u suštini, problemi koji nisu dio neke globalne utakmice. To je utakmica na tom, vrlo malom i veoma politički nezrelom prostoru preostalog dijela zapadnog Balkana.
Vladimir Gligorov, profesor Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, RSE
 
- Velike sile u odnosu na naš narod već sedam stoljeća provode neku vrstu genocida. Sve je počelo od Napoleona. Od tada mi trpimo razjedinjavanje s našom slavenskom braćom.
Emir Kusturica, posrbljeni musliman i redatelj u Banjoj Luci na proslavi Dana RS-a, Jutarnji list
 
- Hrvati i Bošnjaci su dva politička naroda koji moraju samostalno brinuti o svojoj sudbini, a mi im u tome možemo pomoći.
Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a, Radio Slobodna Europa
 
- Erdogan je prihvatio sve što sam ja tražio od njega. I on na taj način ispunjava amanet da će pomoći ovoj zemlji. On se obvezao da će pomagati ovoj zemlji i do sada je sve uradio što smo tražili. –
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, N1 TV
 

TVRDNJE

 
- Haaški tribunal ispunio je očekivanja svojih tvoraca, međunarodnih centara moći. Taj sam Sud znao nazivati pravosudnom lakrdijom, a sada bih tu formulaciju promijenio. On je politička lakrdija, a pravosudna komedija.
Prof. dr. sc. Davor Marijan, povjesničar u Hrvatskom institutu za povijest u Zagrebu, Globus
 
- Ni EU ni Europska komisija ne mogu riješiti spor između dviju država, a osobito ne granični prijepor kakav je između Slovenije i Hrvatske. Slovenski mainstream mediji obmanjuju slovensku javnost da će spor riješiti Juncker, a stvorenom se atmosferom samo nepotrebno pogoršavaju odnosi dviju država i dvaju naroda. Problem mogu riješiti samo vlasti u Ljubljani i Zagrebu.
Milan Zver, slovenski eurozastupnik i potpredsjednik Janšine Slovenske demokratske stranke, Jutarnji list
 
- Hrvatska ima ustavnu obvezu zaštite svojih sunarodnjaka u drugim državama, pa i u BiH, gdje su Hrvati konstitutivni narod. Čini mi se da je dobro to što je predsjednici Republike uspjelo utjecati na političko vodstvo Hrvata u BiH da fokus svoga političkog djelovanja premjeste s nelegitimnog pitanja formiranja trećeg entiteta na legitimno pitanje zaštite nacionalnog interesa promjenama u izbornom sustavu.
Davor Gjenero, politički analitičar, Vijesti.ba
 
- Tko je kriv za iseljavanje? Mediji o tome jedva izvještavaju, a kao da potiču mlade da odu. Naravno političke elite koje su se izmjenjivale na vlasti odgovornije su za demografsko propadanje, ljudi su razočarani.
Vlado Košić, biskup sisački u propovijedi
 
- U islamu postoji tendencija postupnog ovladavanja svim aspektima života – bez odbacivanja nasilja.
Rémi Brague, francuski povjesničar filozofije, a posebice židovske i arapske filozofije, Slobodna Dalmacija

- Koncept nacije pokazao se relativno funkcionalnim relativno uspješno povezujući političke institucije i emotivnu dimenziju stvaranja društvene kohezije. Marksistima nacija smeta iz očitih razloga jer skreće pozornost s navodno središnjeg društvenog problema - klasne borbe. Zašto smeta europskim integristima? Zbog tržišta? Protoka ljudi i roba? Lakšeg uvođenja određenih svjetonazorskih programa?
Trpimir Vedriš, docent na Odsjeku za povijest zagrebačkog Filozofskog fakulteta o pozitivnom konceptu nacije, Slobodna Dalmacija
 
- Arbitraža o Savudrijskoj vali je pseudopravna agresija Slovenije i Europske komisije na Hrvatsku. Pseudopravna je jer bi sve bilo jasno u slučaju primjene prava mora, a ovom arbitražnom odlukom Hrvatskoj se otima dio akvatorija. Sve ovo nastalo je iz želje da se Hrvatska koja kontrolira 2/3 Jadrana te njezine luke, Rijeka, Zadar i Ploče izoliraju. Europa, a najviše Njemačka, forsiraju takvo stanje zbog svog vlastitog gospodarskog i financijskog interesa u luci Kopar.
Admiral Davor Domazet-Lošo, geostrateg, Direktno
 
- Nijedna stranka nema toliko afera i dužnosnika pravomoćno osuđenih za kriminal. Ne samo da je Plenković, kako mu stražnjici ne bi izmaknula premijerska fotelja, koalirao s takvom strankom nego je njoj za volju i interes posmicao svoje najdomoljubnije kadrove. Dakle, za vlast je Vrdoljak savršen kadar.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista o HNS-u i A. Plenkoviću
 
- Što se tiče hrvatske politike u BiH, ne trebate nam dijeliti lekcije. Mi ako ne svrgnemo sa čela ovu generaciju političara koja nas od 2003. do danas galopom od konstitutivnog naroda, čini nacionalnom manjinom, mi ćemo to i postati. No, to je na nama da ih skinemo. Ako sve ovo ne shvatimo kao jednu katarzu, onda smo ih i zaslužili, ali ponavljamo, to je na nama. Vas sigurno za savjet ne ćemo pitati. Nadamo se kako ste uživali u posjetu i kako je domjenak bio na razini, u što ne sumnjamo!
Hrvatska republikanska stranka BiH u pismu A. Plenkoviću
 
- Činjenica je da su od početka devedesetih i prije nego što je počeo rat u BiH počeli dolaziti mudžahedini, i to na poziv samog Izetbegovića i Mustafe Cerića. Iz toga se vidi za kakvo se islamsko društvo zalagao Alija Izetbegović.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Večernji list
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Uvjeren sam da se Hrvatska trudi biti 'civilizirana zemlja' koja će prema BiH imati korektniji odnos.
Bakir Izetbegović, bošnjački član predsjedništva BiH o susretu Grabar-Kitarović-Erdoğan, N1 TV
 
- Hrvatska je remetilački čimbenik u EU-u kojidestabilizira i BiH.
Naslov članka na bošnjačkom portalu Vijesti.ba
 
- U Hrvatskoj je na djelu rastući nacionalizam, pa skoro možemo reći i pojavni fašizam.
Dr. Slaven Kovačević, stručnjak za euro-atlantske integracije iz BiH, Vijesti.ba
 
- Nipošto se ne radi o operetnoj epizodi u znaku imperijalizma malih država. Pod pritiskom hrvatskih nacionalista sukobi s dalekosežnim posljedicama programirani su.
Paul Lendvai, politički analitičar bečkoga Der Standarda
 
- HAZU bi ipak mogao dobiti jednu novu članicu – donedavnu dekanicu spomenutog fakulteta Dubravku Hrabar. Ona je u javnosti prepoznata po zagovaranju ultrakonzervativnih stajališta, borbi za ograničenje abortusa i zabranu korištenja termina brak za istospolna partnerstva, a bliska je suradnica notornih konzervativnih udruga i jedna od glavnih autorica povučenog i diskreditiranog prijedloga Obiteljskog zakona.
Ana Brakus, novinarka Pupovčevih Novosti
 
- Imali smo izjave koje su zaista bile loše odmah nakon presude i tome je doprinijelo teatralno samoubojstvo generala Praljka. Žrtve se uopće nisu žrtve spominjale.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Faktor.ba, Anadolija
 
- U Hrvatskoj se ističu tvrdolinijaši Katoličke Crkve. Takav obrazac može se vidjeti svugdje na Balkanu: Hrvatska se spori sa Srbijom zbog granice na Dunavu, a s BiH zbog granice na moru kod Neuma, te s Crnom Gorom zbog granice na Jadranskom moru. Sporno je i nekoliko četvornih kilometara između Kosova i Crne Gore.
Komentar münchenskoga dnevnog lista Süddeutsche Zeitunga
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Istina je, proces arbitraže na koji je Slovenija natjerala Hrvatsku, blokirajući prethodno njezin ulazak u EU, bio je u određenom trenutku “kontaminiran”. No, istina je i to (a to se hrvatskoj javnosti uporno prešućuje) da je arbitražni sud nakon toga izmijenjen i da je u tome izmijenjenom sastavu donio odluku, kakvu je donio.
Tomislav Jakić, neumorni jugonostalgičar podržava „kontaminiranu“ odluku arbitražnbog suda, Tacno
 
- Istina je da je srednja i južna Europa prije drugoga svjetskog rata bila sva ogrezla u diktaturama odnosno autoritarnim populističkim režimima, s iznimkom jedine Čehoslovačke.
Inoslav Bešker, staro-novi jugonostalgičar i dopisnik Globusa iz Rima
 
- Postojeću garnitura akademika se iskazala protivljenjem provođenju kurikularne reforme, nazivanjem nedavne haške presude Prliću i ostalima ‘nepravednom i neutemeljenom na povijesnim činjenicama’, potpisivanjem peticije za uvođenje ustaškog pozdrava u službenu vojnu upotrebu i odbijanjem primanja u članstvo jednog od najpriznatijih hrvatskih znanstvenika, Ivana Đikića, ne treba sumnjati da Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti može gore.
Ana Brakus, novinarka Pupovčevih Novosti
 
- Opći međunarodni položaj zemlje poljuljan je i zbog zaokreta udesno na unutarnjem planu. Toleriranje fašističke desnice, loša reakcija na postavljanje ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, uz niz većih i manjih incidenata, te povijesni revizionizam koji uzima maha u javnom diskursu, obnovili su nepovjerenje prema Hrvatskoj.
Ines Šaškor (Split, 1948.), članica CK SKH, Radio Slobodna Europa
 

DIKTATURA

 
- Što uopće mogu učiniti članice koje su Uniju osnovale da u Europi više ne bude rata? Veoma malo. Zapravo, jedina im je šansa - ako im sve dodije a ostanu složne spram nedozrelih kavgadžija - da same istupe i osnuju novi savez, ostavivši ostatak Unije da se sam igra koordinacije i financiranja. To jest, da izdvoje prvu brzinu i onda paze koga će uza se.
Inoslav Bešker, jugo-dopisnik Globusa iz Rima bi uveo diktaturu u EU-u
 

GLOBALIZACIJA

 
- Čak i ako zagovornici brexita, katalonski separatisti i srednjoeuropski nacionalisti ljude obmanjuju na različite načine, put prema samodokazivanju u globaliziranom svijetu ne vodi preko nacionalne države.
Daniel Brössler, kolumnist münchenskoga Süddeutsche Zeitunga
 

GLUPOST

 
- Brojni su, duboki su i štetni razlozi za višedesetljetni kolonizatorski odnos vlasti u Zagrebu prema našoj zemlji. Uostalom, najmlađu članicu EU-a službeni Bruxelles smjestio je na klupu za rezervne igrače isključivo zbog neprimjerenog odnosa njenog aktualnog državnog vodstva prema susjedima, a to se posebno odnosi na BiH, s kojom dijele granicu dužu od tisuću kilometara.
Bakir Hadžiomerović, novinar Dnevnog avaza
 
- Kad bismo se mjerili po Petru Preradoviću, mržnja se ne bi oglašavala nigdje, a najmanje u knjigama i školskim učionicama. Za Ilirski pokret čiji je bio jedan od prvaka i za njegove ideje bilo bi mjesta svugdje dok za neke druge, posebno za ustaški pokret Milu Budaka i njihove ideje ne bi bilo mjesta nigdje. Kad bismo se mjerili prema Preradoviću, ne bi mržnja prema Srbima bila mjera hrvatske slobode,
Milorad Pupovac, srpski etnobiznismen u Hrvatskoj priča gluposti na velikosrpskom derneku usred Zagreba
 
- Predsjednica Grabar-Kitarović posjetom Ankari u ovom trenutku iznova (je) pokazala nešto što je u više navrata demonstrirala kao svoju odliku – potpuni prijezir spram ljudskih prava.
Žarko Puhovski, politički analitičar, Radio Slobodna Europa
 
- HAZU se tom izjavom svrstao uz vjerske fundamentaliste, a protiv prava žena.
Zajedničko priopćenje Ženske mreže Hrvatske i Lezbijske grupe Kontra protiv izjave Znanstvenoga vijeća HAZU-a o pogubnosti Istanbulske konvencije
 

LAŽ

 
- Tuđman je Paddyju Ashdownu dao salvetu na kojoj je nacrtao na koji način treba podijeliti Bosnu i Hercegovinu.
Stipe Mesić, bivši političar laže o salveti, Jutarnji list
 

OPASNO PITANJE

 
- Isplati li se svađati sa Slovenijom oko nekoliko kvadratnih kilometara mora?
Naslov članka Gordana Duhačeka na portalu Index
 

PRAVO PITANJE

 
- Nije li sramotno da tri milijuna ljudi ima samo tri zastupnka u Saboru?
Vlado Košić, biskup sisački u propovijedi
 
- Je li Hrvatska izvještajna agencija (HINA) podružnica srpskih ekstremnih medija?
Menaždment Marka Perkovića Thompsona u pismu HINA-i na facebooku nakon njezina lažnog pisanja o koncertu u Slunju
 
- Kad je već Cerar ustrajavao na provedbi arbitražne odluke, zašto mu Plenković nije uzvratio da to Hrvatska ne će dopustiti, jer po svim međunarodnim propisima Slovenija ne smije prijeći sredinu zaljeva.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 

PRIZNANJE

 
- Slovenija nije dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva, nego je izgubila jednu četvrtinu, s obzirom na to da je u lipnju 1991. Slovenija kontrolirala cijeli zaljev. Za Sloveniju najbolje bi bilo odustati od arbitražne odluke i vratiti se na zatečeno stanje iz vremena osamostaljenja.
Janez Janša, glavni oporbeni političar uoči skorih izbora, Novi list
 
- Niti jedan ključni interes Turske nije vezan za izmjene Izbornog zakona u BiH.
Mehmet Uğur Ekinci, ekspert turske Fondacije SETA, Faktor.ba
 
- Alija je bio, kako je on sam i govorio, borac za obranu i opstanak islama na ovim prostorima.
Bakir Izetbegović, sin Alije Izetbegovića na premijeri Erdoğanova filma o Aliji pod naslovom Alija, posljednji bedem islama, Faktor.ba
 
- Svega se 0,28 posto stanovništva u Sarajevu na popisu iz 2013. godine izjasnilo da ne govori bosanski.
Elvir Kazazović, bošnjački ministar obrazovanja u Sarajevskoj županiji priznaje islamizaciju grada, N1 TV
 

UNITARNA BiH

 
- Gospodin Erdogan je jedan korektan i pametan lider koji se ne će miješati u unutarnje stvari BiH. Ne možete vi tek tako napustiti građanski princip i uraditi što vam traže HDZ, HNS ili Čović i krenuti u segregaciju Izbornog sustava. To su balansi osjetljivi...
Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, N1 TV
 
- Ovdje imamo suštinsko sukobljavanje dva koncepta, i mislim da se u Hrvatskoj rukovode realnom slikom i traže za Čovića podršku i saveznike tamo gdje misle da ih mogu dobiti. A gdje ih mogu dobiti? Mogu ih dobiti samo tamo gdje se ljudi još uvijek ne zalažu za građanske principe koji bi trebali biti sadržani u onome o čemu govore presude Europskog suda za ljudska prava vezane za BiH.
Adnan Huskić, analitičar europskih integracija zastupa nastavak izborne majorizacije Hrvata, Vijesti.ba

IZJAVE TJEDNA

 
- Uz dužno poštovanje svima, najlakše je otići, ali mi koji smo ostali moramo pokušati mijenjati Hrvatsku. Kao što glasi znamenita rečenica iz filma Što je muškarac bez brkova, 'tute je Domovina'.
Krešimir Macan, čovjek koji izmišlja ankete, i koji je postao „savjetnik“ Andreja Plenkovića, RTL
 
- Ne mogu više gledati kako većinski narod svaki put daje ili ne daje mogućnost nekom od druga dva naroda da zastupa svoje nacionalne interese.
Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o bošnjačkoj majorizaciji Hrvata, Faktor.ba
 
- Hrvatska ide prema konfrontaciji i s Europskom komisijom. Ona doduše misli da se sudska presuda tiče bilateralne stvari. Ali budući da je postupak posljedica  pristupnih pregovora, presuda utječe na europske zakone i jurisdikcija prelazi na Bruxelles. Drugim riječima, Zagreb riskira svađu s EU-om i mogao bi uskoro pripadati klubu neposlušnih istočnih Europljana. Za Hrvatsku kao novaka u EU-u to nije dobra perspektiva.
Andreas Ernst, novinar švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 
- Političari u toj zemlji odlučili su granični prijepor iskoristiti za manipuliranje javnim mnijenjem i inscenirati se kao žrtva.
Ivo Mijnssen, novinar švicarskoga Neue Zürcher Zeitinga podržava Sloveniju oko Savudrijske vale
 
- Zašto je Hrvatska toliko nepopustljiva u graničnom pitanju iako već ima gotovo 1800 km obale, a Slovenija samo 47 km? Promatrači takvo ponašanje objašnjavaju dubokom nacionalnom traumom iz rata 1991.-1995. Tada je srpska manjina, koja je činila oko 12 posto stanovništva, okupirala više od trećine zemlje. Otad vrijedi mantra: „Nijedan centimetar hrvatskoga tla ne smije se predati.“
Komentar njemačke agencije DPA, Berliner Morgenpost

- Po arbitraži Slovenija je dobila dvije trećine, a Hrvatska jednu. Dakle, nekoliko desetaka ribarskih čamaca i brodica te nekoliko kvadratnih kilometara jednog malog zaljeva, koji se u hrvatskoj verziji čak naziva valom.
Gordan Duhaček, novinar Indexa
 
- Nije uopće upitno je li Trumpova odluka bila loša. Ona je i loša i opasna.
Augustin Palokaj, protuamerički raspoloženi dopisnik Jutarnjega lista iz Bruxellesa
 
- Susjedne države koje nisu sposobne četvrt stoljeća postići kompromis ni oko nekih ada na Dunavu ili ribarskih pošta na Jadranu??
Inoslav Bešker, komentator Globusa na ovakav način tretira srpsku okupaciju 9 hrvatskih od 10 ada na Dunavu
 
- Hrvati kad ne znaju što da rade kažu nešto protiv Srba.
Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik ovako komentira napad Srba na Hrvate u Sonti u kojem su pretučena trojica mladića Hrvata
 
- Vi ste u krivu kada tvrdite da su separatističke stranke osvojile većinu. One su osvojile većinu mjesta u parlamentu, ali ne i većinu glasova. To je tako zbog izbornih zakona prema kojima neke biračke jedinice, iako imaju manje glasača, imaju više predstavnika u parlamentu. Zbog toga broj mjesta zapravo ne odražava stvaran broj birača.
Eduardo Aznar, španjolski veleposlanik u Hrvatskoj ne priznaje rezultate referenduma od 21. XII. 2017. i negira činjenicu da su pristalice okupatora Katalonije dobile 57, a katalonski domoljubi 70 mjesta u katalonskom parlamentu, Nacional
 
- Izjava Znanstvenog vijeća HAZU-a da vođenje kurikuluma međupredmetnih tema nameće i uvodi određena ideologija je u potpunosti neistinita i nedostojna Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dokumenti Cjelovite kurikularne reforme izrađeni su na temelju znanstvenih spoznaja te ne nameću niti uvode određene ideologije.
Boris Jokić, nezaustavljivi rušitelj hrvatskoga školskog sustava, N1 TV
 
- Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti trebala bi težiti društvu znanja i znanosti, odnosno kritičkom promišljanju stvarnosti, nikako utvrđivanju tradicije, osobito ne lažne, a još manje promicanju novokomponiranog vjerskog fundamentalizma uvezenog iz SAD-a.
Zajedničko priopćenje Ženske mreže Hrvatske i Lezbijske grupe Kontra protiv izjave Znanstvenoga vijeća HAZU-a o pogubnosti Istanbulske konvencije
 
- Ništa mi na svoju ruku nismo slali. To su obična podmetanja.
Stipe Mesić o dilanju dokumenata Haaškom sudu, Jutarnji list
 
- Slovenija će pri provedbi arbitražne presude pobrinuti i za one svoje državljane koji prema toj presudi ostaju u Hrvatskoj.
Miro Cerar, predsjednik slovenske vlade, Direktno
 
- Daleko od toga da su nam SAD, Velika Britanija i Francuska prijatelji.
Ivica Dačić, šef srbijanske diplomacije, Blic
 
- BiH je danas država koja ima svoje vlade, institucije, imala je niz regularnih izbora, apsolutno je nerealno misliti da neke svjetske snage mogu rješavati pitanje funkcionalnosti države. Odgovor na to pitanje se nalazi u BiH. Ako nema želje legitimno izabranih političkih lidera da se oni dogovore za bolju funkcionalnost svoje zemlje, onda tu nitko izvana ne može to riješiti.
Slovak Miroslav Lajčak na dužnosti predsjednika Opće Skupštine UN-a podržava Srbe i daytonsku nepravdu, Glas Srpske
 
- U glasovanju o Jeruzalemu su se suzdržale upravo članice koje osporavaju postojeću arhitekturu Europske unije pošto su se u njoj smjestile, koje bi solidarnost u fondovima koje primaju, ali je ne bi u vanjskoj politici. Stavu Višegradske skupine pridružila se i Hrvatska, koja već neko vrijeme vesla nasuprot, zajedničkom odlukom predsjednice Republike i predsjednika Vlade, čija je vladajuća stranka, nota bene, klasificirana kao demokršćanska i članica Europske pučke stranke.
Inoslav Bešker, dopisnik Globusa iz Rima ima namjeru kreirati hrvatsku vanjsku politiku, suprotstaviti se Americi i biti – kao i u vrijeme njemu nikad prežaljene Jugoslavije – protiv Izraela
 
- Profesionalno - veliki urednik i izdavač, europskoga formata i horizonta, intelektualno - erazmovski profil, čovjek argumenta i trjeznoće, onkraj ideoloških taborovanja i zadrtosti, visoko kultiviran i darovit pisac i publicist.
Ivan Lovrenović, jugoslavenski pisac i bošnjački novinar o S. Goldsteinu, Novi list
 

TVRDNJE

 
- Naziv Herceg-Bosna su Hrvati unijeli u današnju Federaciju preko Washingtonskog sporazuma i ne vidim ništa sporno zašto nekome smeta naziv jednog od tri konstitutivna naroda. Međutim, bojim se da nije toliko sporan taj naziv koliko želja da se jednim ovakvim činom ide u refederalizaciju Federacije u budućnosti.
Dragan Čović, predsjednik Predsjedništva BiH, Dnevni list
 
- Od osamostaljenja Hrvatske i Slovenije, kada je u pitanju slovenska politika i geopolitika, ona se svodi samo na jednu sastavnicu, a to je ucjena Hrvatske. Slovenija je mala zemlja i pati od sindroma male zemlje.
Admiral Davor Domazet-Lošo, geostrateg, Direktno
 
- Presuda Haaškog tribunala u slučaju Herceg Bosne je klasični falsifikat i zapravo pečat na krvavu podjelu BiH koju su potvrdili stranci između dominantnih Srba i Bošnjaka.
Zoran Krešić, politički analitičar Večernjega lista, HRsvijet
 
- Za ovu situaciju oko Piranskog zaljeva najodgovorniji je Račan, a potom Jakovčić koji je 2001. sazvao sva općinska-gradska vijeća Bujštine (Umag, Buje, Novigrad, Oprtalj, Brtonigla, Grožnjan), i koja su protiv svoje volje morala potvrditi Račan-Drnovšekov plan razgraničenja u Piranskom zaljevu. Da nije bilo tog plana, (Dino Debeljuh i ja zaustavili smo Račana da Sloveniji pokloni i 2 ha oko Jorasove kuće, dok o moru nismo razgovarali), arbitri bi morali povući granicu po sredini zaljeva.
Damir Kajin, bivši dugogodišnji čelnik autonomaškog IDS-a, Direktno
 
- Početkom devedesetih, trebali su biti uklonjeni svi nazivi trgova i ulica s Titovim imenom. I tada je trebao bio uklonjen i karlovački Prekršajni sud Josipa Broza Tita.
Milan Ivkošić, kolumnist Večernjega lista
 
- Pozivamo Vas da požurite, jer u BiH ponovno vlada epidemija neke smrtne bolesti koja pogađa isključivo svjedoke koji bi se usudili svjedočiti protiv zapovjednika ABiH, kao što je to slučaj sa uhićenim ovih dana u Konjicu, a sličnih slučajeva smo se nagledali i ranije. Čim bude i naznaka optužnice, nekim „čudnim“ okolnostima svjedoci preminu, osobito ako bi ih se, ne daj Bože, povezalo sa federalno-koalicijskim partnerima. Zato požurite!
Hrvatska republikanska stranka BiH u pismu A. Plenkoviću
 
- Posredstvom Zulfikarpašića i Filipovića, Hrvatska i Slovenija su 1991. nudile Izetbegoviću da proglasi neovisnost isti dan kada i mi. Alija na to nije pristao. Da je imao hrabrosti za to, odnos međunarodne zajednice prema raspadu i ratu u Jugoslaviji bio bi drugačiji. Ili, da je pristao na kantonalno uređenje BiH, na koje su pristali i Srbi. Naravno, i on je u jednom trenutku pristao, pa ga je poslije, po svom običaju, odbacio i rekao da nije.
Miroslav Tuđman, profesor, publicist i stručnjak za obavještajnu službu, Večernji list
 
- Ljudi se čude kako je notorni bezvezni bezlični i prijetvorni prilivoda Balašević mogao napuniti Arenu. Nema tu čuđenja. Mi smo još uvijek onaj narod koji je sposoban dva puta izabrati Mesića za predsjednika. A načelo je isto: 'On je zabavan!'
Ike Mandarić, isusovac na svome facebooku
 

GOVOR MRŽNJE

 
- Ovako Hrvatska ima 37 puta dužu obalu od Slovenije beskompromisno držanje Hrvatske naštetit će prije svega njezinu ugledu, jer Slovenija može stati na stanovište prava, a Bruxelles ju u tome podržava.
Andreas Ernst, novinar švicarskoga Neue Zürcher Zeitunga
 
- Još 2001. šefovi vlada Slovenije i Hrvatske dogovorili su se o kompromisu koji je bio preteča odluke međunarodne arbitraže. Ali, dogovor je propao zbog otpora hrvatskih nacionalista.
Komentar münchenskoga dnevnog lista Süddeutsche Zeitunga
 
- Hrvatska će morati pokazati ono svoje bolje lice, ono civilizirano lice, prihvatiti zločine, ne veličati zločince, popravljati odnose s Bosnom i Hercegovinom, kao Srbija.
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda za tursku Anadoliju
 
- Na godišnjicu smrti vodećeg u udruženom zločinačkom poduhvatu, održan komemorativni skup za Slobodana Praljka. Formalno u organizaciji interesnog udruženja potencijalnih optuženika za ratne zločine, nekakvog Hrvatskog generalskog zbora, a stvarno uz diskretnu podršku HDZ-a, Plenkovićeve stranke.
Faris Nanić, rođeni Zagrepčanin, građanin Zagreba, savjetnik Alije Izetbegovića..., Stav, Sarajevo
 

JUGONOSTALGIJA

 
- Radio Marya je ruda fundamentalizma.
Inoslav Bešker, staro-novi jugonostalgičar i dopisnik Globusa iz Rima vrijeđa ovaj katolički radio u Poljskoj
 
- Klijentelizam je sama suština HDZ-a.
Ines Šaškor (Split, 1948.), članica CK SKH, Radio Slobodna Europa
 
- HAZU treba težiti društvu znanja i znanosti te se ograditi, a ne zastupati retrogradne i politikantske stavove.
Neojugoslavenska i neoliberalna politička stranka Pametno u svome priopćenju protiv izjave Znanstvenoga vijeća HAZU-a o pogubnosti Istanbulske konvencije
 
- Hrvatsku je uništila politička kasta koja se bavi samo nacionalnom simbolikom.
Gordan Duhaček, naplavina izbjegla iz Sarajeva na portalu Matije Babića
 

BIZANTIZAM

 
- Bilo bi idealno da Hrvatska može glasati protiv odluka predsjednika Trumpa a da pritom ne bude protiv SAD-a.
Augustin Palokaj, dopisnik Jutarnjega lista iz Bruxellesa
 

DEMAGOGIJA

 
- Bude li se poštivala granična linija incidente ne treba očekivati.
Miro Cerar, predsjednik slovenske vlade, Večernji list
 
- Završni čavao u lijes posebnog statusa Svetoga Grada zabila je odluka predsjednika Donalda Trumpa, kršćanina prezbiterijanca, da će preseliti Veleposlanstvo SAD-a iz Tel Aviva u Jeruzalem, priznajući ga tako i de iure samo izraelskim glavnim gradom.
Inoslav Bešker, dopisnik Globusa iz Rima negira odluku američkoga Kongresa i Senata od 1955., koju sada Trump samo provodi
 
- U Kataloniji očito postoji dio stanovništva koji nije sretan svojom sadašnjom pozicijom unutar Kraljevine Španjolske. I to se reflektiralo na izborima posljednjih godina. No oni koji žele promovirati veću neovisnost na različitim područjima, mogu to pokušati učiniti i nastaviti sa svojim programom, ali na demokratski način, zakonitim sredstvima, poštujući vladavinu prava. Ako poštujete vladavinu prava, nema ograničenja za bilo koje političke aspiracije. Naravno, unutar španjolskog ustava.
Eduardo Aznar, španjolski veleposlanik u Hrvatskoj, Nacional
 
- Znanost se temelji na provjerljivim i dokazivim spoznajama, neovisnima od uvjerenja i vrijednosnih sudova samih znanstvenika, koji imaju odgovornost ne samo promicati znanstvene spoznaje, nego i djelovati kao stručni i moralni autoritet te korektiv za sve one u društvu koji dovode u pitanje ljudska, znanstvena i civilizacijska postignuća.
Neojugoslavenska i neoliberalna politička stranka Pametno u svome priopćenju protiv izjave Znanstvenoga vijeća HAZU-a o pogubnosti Istanbulske konvencije
 

GLOBALIZACIJA

 
- Provedba strukturnih reformi koje su pred nama osnažit će i naš položaj kao odgovorne članice Europske unije koja želi biti dio Schengena i Eurozone.  
Andrej Plenković, predsjednik Hrvatske vlade u novogodišnjoj čestitki
 

GLUPOST

 
- Hrvatska je okupirala dijelove BiH.
Kenneth Scott, sudac Haaškoga suda u Mostaru, Vijesti.ba
 
- Nacionalizam je veliko zlo 20. stoljeća. Nacionalizam je negacija istinskog domoljublja.
Marko Medved, povjesničar i teolog iz Rijeke, Jutarnji list

- Isplati li se više Hrvatskoj trideset ribarskih plovila u Piranskom zaljevu ili ulazak u zonu slobodnog kretanja unutar EU-a?
Gordan Duhaček, novinar Indexa
 
- Sretna je kultura koja je imala Goldsteina. Još kad bi to znala!
Ivan Lovrenović, jugoslavenski pisac i bošnjački novinar, Novi list
 

IZDAJA


- Odbijanjem arbitraže se u poziciju taoca stavlja više od četiri milijuna građana Hrvatske zbog nekoliko čamaca.
Gordan Duhaček, novinar Indexa
 

JUGO PODJELA KRIVNJE

 
- Činjenica je da se Bosna i Hercegovina, nakon Daytonske mirovne konferencije na kojoj su „gospodari rata“ - Alija Izetbegović, Slobodan Milošević, Franjo Tuđman - potpisali diobu Bosne i Hercegovine na dva asimetrična „entiteta“.
Inoslav Bešker, nelustrirani jugoslavenski intelektualac, Globus
 

NIJE NEGO

 
- Nije istina da je Hrvatska zbrinula čak 500.000 bošnjačkih izbjeglica. To su medijski napuhani brojevi, a i sve bošnjačko stanovništvo samo je dalje prosljeđivano u europske zemlje, SAD i Kanadu, a troškove su snosili UNHCR i velik broj humanitarnih organizacija.
Faris Nanić, rođeni Zagrepčanin na bošnjačkom portalu Stav iz Sarajeva
 

PRIZNANJE

 
- Godine 1993. Slavko Goldstein me je, netom pristigloga iz sarajevskog džehenema, pozvao u uredništvo Erasmusa, pa kasnije u niz izdavačkih i uredničkih projekata.
Ivan Lovrenović, jugoslavenski pisac i bošnjački novinar, Novi list
 
- U Srbiji sam veoma često i poznajem velike stručnjake, vrhunske intelektualce koji ne podržavaju aktualnu vlast.
Hrvoje Klasić, hrvatski 'istoričar' za velikobošnjački portal Avangarda
 
- Koljević je moj zemljak, i ja sam bio veliki prijatelj sa njegovim bratom, i pošto znam njega od malena i on nije imao prema meni neku distancu a pogotovo mi je bio zahvalan što sam ja njegovog brata Svetozara ovdje izvadio jer ga je neka neodgovorna grupa uhapsila pa sam ga ja izvadio iz zatvora, odveo ga kod Izetbegovića, itd. Izetbegović je bio vrlo fin i pokazao je razumijevanje i onda smo omogućili Svetozaru Koljeviću da ode odavde, jer što znaš kakav neki Ćelo i slični može da napravi, pa je Izetbegović dozvolio da on ode za Novi Sad i Nikola je osjećao zahvalnost prema meni.
Muhamed Filipović, bošnjački akademik u bošnjačkom Dnevniku TV 1, Fokus.ba
 

ZAMJENA TEZA

 
- Bošnjački narod danas živi u političkom sistemu u komu je demokracija gotovo ukinuta. Bez jednakopravnog bošnjačkog naroda koji je vezivno tkivo BiH, nema ni obnove demokratskog i otvorenog multietničkog i multikonfesionalnog bh. društva.
Sead Turulja, bošnjački povjesničar i politički analitičar, Saff.ba, Sarajevo

Više članaka ...

  1. IZJAVE TJEDNA
  2. IZJAVE TJEDNA

Anketa

Slobodan Milošević je ubio Ivana Stambolića, a Aleksandar Vučić Olivera Ivanovića. Slažete li se?

Subota, 20/01/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 832 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević