Get Adobe Flash player
Plenković ne želi provesti Rezoluciju EP-a

Plenković ne želi provesti Rezoluciju EP-a

Lustracija znači skidanje stigme s hrvatskoga naroda da je...

"Duboka država", Manolić i Buda

Nitko tko nije umočen u njihove stare strukture ne može u ovoj zemlji doći...

Hrvatski izbori na tragu događanja iz sv. Gottharda

Hrvatski izbori na tragu događanja iz sv. Gottharda

Plenkovićeva Hrvatska - poslušan i pouzdan provoditelj stranih...

Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

Je li HAZU ozbiljna znanstvena institucija u Hrvata ili tračerski...

Zaustavite Reuters i Eurostat!

Zaustavite Reuters i Eurostat!

Poslijepotresni grafiti na površinama javnog prostora u...

 • Plenković ne želi provesti Rezoluciju EP-a

  Plenković ne želi provesti Rezoluciju EP-a

  srijeda, 08. srpnja 2020. 08:00
 • "Duboka država", Manolić i Buda

  srijeda, 08. srpnja 2020. 07:36
 • Hrvatski izbori na tragu događanja iz sv. Gottharda

  Hrvatski izbori na tragu događanja iz sv. Gottharda

  četvrtak, 09. srpnja 2020. 11:30
 • Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

  Dokle će HAZU trpjeti primitivnoga Blagonića?

  srijeda, 08. srpnja 2020. 07:33
 • Zaustavite Reuters i Eurostat!

  Zaustavite Reuters i Eurostat!

  četvrtak, 09. srpnja 2020. 11:26

Priskakivanje vatre

 
 
ONE WAY TICKET - Bunjevačke novine br. 180. (lipanj, 2020.) pišu, između ostalog, da će “priskakanje vatre bitina Svetog Ivana Cvitnjaka u sridu 24. juna u Maloj Bosni te, kako je toobičaj kod Bunjevaca, centralna proslava Dužijance na Veliku Gospojinu 15. avgusta na otvorenom u centru Subotice, al sa nikoliko razlika: biće veća bina, učestvovaće sva bunjevačka folklorna durštva, a u okviru obilužavanja biće održan i koncert Zvonka Bogdana.”
 
Da podsjetimo: Bunjevačke novine su novine “Bunjevaca nehrvata”, kako ove Bunjevce nazivaju “bunjevački Hrvati” (ili bolje reći “Bunjevci hrvati”), pa su i priskaknje vatre u Maloj Bosni i centralna proslava Dužijance u Subotici sa koncertom Zvonka Bogdana njihove manifestacije, odnosno one nemaju nikakve veze sa 57.900 Hrvata u Republici Srbiji. No, taj isti broj Bunjevačkih novina donosi i članak pod naslovom “Pomoć seoskim sridinama” o putu kroz njive između Male Bosne i Hrvatskog Majura u kojem se (članku) Zlatko Gabrić, meštanin zaseoka Hrvatski majur, “zafalio gradonačelniku Labanu i lokalnoj samoupravi jel je ovo, kako ističe, prvi put posli 40 godina, da je realizovano povezivanje salaša u Hrvatskom majuru s Malom Bosnom.”
 
Budući je članak u Bunjevačkim novinama Hrvati u Republici Srbiji smatraju da ni ovaj autoput kroz njive od Male Bosne do četiri salaša u Hrvatskom majuru u dužini od 3.660 metara, širine 3 metra, nema nikakve veze s njima, ali u jučerašnjem dnevniku na hrvatskom jeziku RTV2 (9. lipnja 2020.) pojavljuje se “zastupnik Hrvata” u Narodnoj Skupštini Republike Srbije, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, predsjednik “jedine relevantne hrvatske političke stranke”, predsjednik Nakladničkog vijeća NIU “Hrvatska riječ” i još svašta toga, jednom riječju, prvi i jedini čovjek u kulturi i politici kada su u pitanju ovdašnji Hrvati, Tomislav Žigmanov”, i ljutito kaže (citat):
Ako je vlast DSHV-a u Maloj Bosni zapreka, prepreka, za bilo kakvu suradnju s njom onda mislim da smo označeni kao oni koji ne bi trebali biti prisutni kada se gradi put prema Hrvatskom majuru, a što je plan Mjesne zjednice Mala Bosna unazad nekoliko godina! Onda mislim da je iluzorno govoriti o jednakosti sudjelovanja u onome što se naziva javni prostor!
 
Hrvati u Republici Srbiji su, gledajući svoj dnevnik, potpuno zbunjeni o čemu se tu sada radi da su tri kilometra poljskog tucanika “Bogu iza nogu” dospjela kao tako važna vijest za njih čak i u dnevnik na njihovom jeziku! Je li Zlatko Gabrić “Bunjevac nehrvat” ili je posljednji “Bunjevac hrvat” u Hrvatskom majuru za kojeg se bori Tomislav Žigmanov? Ili je Zlatko Gabrić samo običan prelijetač, što je za jednog “statističkog hrvata” za očekivati. Ili se Hrvatski majur otcijepio od vlasti Male Bosne? Ili Mala Bosna ne priznaje četiri salaša u Hrvatskom majuru? Pored toliko velikih problema Hrvatima ne treba još i to! Mi srijemski Hrvati smo očajni (od 1918.).
Krivine su izvedene zbog ograničenja brzine, a bankine da se na put ne slijeva voda već blato
 
A objašnjenje je jednostavno. Žigmanova nisu zvali da se slika u znoju na stroju ili nekoj mašini u prašini, kao da on pravi taj put, pa je zato ljut, i već u predizbornoj kampanji vidi da tim putićem odlazi i njegova vlast iz Male Bosne. One way ticket.
 

Miroslav Cakić

Anketa

Buduća Hrvatska vlada bit će najljevija od 1945. godine. Slažete li se?

Nedjelja, 12/07/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1794 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević