Get Adobe Flash player
Svjetski koronski rat

Svjetski koronski rat

Urota nevidljivog neprijatelja     U tijeku...

Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

Dajte svoj glas svakome, samo ne za Cosu...

I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

"Antifašisti" opet bi ponovili Bleiburg, Križni put,...

Hej Pit, i to je Amerika!

Hej Pit, i to je Amerika!

Kada je američka policija ubila natporučnika Jasena Drnasina američki...

Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

Iskrivljavanje činjenica i laganje javnosti traje posljednje četiri...

 • Svjetski koronski rat

  Svjetski koronski rat

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:58
 • Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

  Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:53
 • I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

  I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

  srijeda, 03. lipnja 2020. 08:58
 • Hej Pit, i to je Amerika!

  Hej Pit, i to je Amerika!

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:48
 • Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

  Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

  srijeda, 03. lipnja 2020. 09:02

Bunjevci, a ne Hrvati predvode Hrvate u Srbiji!

 
 
Već desetljećima jedno od prioritetnih pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije je bunjevačko pitanje, a za Hrvate u Republici Srbiji unazad desetak godina to pitanje je postalo prvo i krucijalno. Odnosno, postavlja se više pitanja: kako je došlo do toga da Hrvate u Republici Srbiji danas vodi nekoliko desetaka Bunjevaca koji sebe nazivaju „bunjevačkim Hrvatima“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom izjašnjavanju u državu u kojoj živimo), tko su ti Bunjevci, kuda oni vode ovdašnje Hrvate i sl.? Po posljednjem popisu stanovništva u Republici Srbiji ima 57.900 Hrvata i 16.706 Bunjevaca. Tih 16.706 Bunjevaca „bunjevački Hrvati“ nazivaju „Bunjevcima nehrvatima“ (?!), pri čemu nikada i nikako ne možemo saznati koliko ima „bunjevačkih Hrvata“!!! Jedan od karakterističnih pokazatelja ove zagonetke je grad Subotica u kojem živi ogromna većina Bunjevaca, i jednih i drugih. Iz tabele 2., koju je objavila i “Hrvatska riječ“, vidi se da u Subotici ima 14.151 Hrvat i 13.553 Bunjevca, što znači da se „bunjevački Hrvati“ kriju u stavci Hrvati u nepoznatom brojčanom odnosu s njima!
Ako u Subotici ima preko deset tisuća Hrvata, onda je svega oko tri tisuće „bunjevačkih Hrvata“ i apsurd je da su sve ovdašnje hrvatske krovne institucije koncentrirane u Subotici i da su u njima u ogromnom broju uposleni „bunjevački Hrvati“, koji u odnosu na Hrvate u Republici Srbiji čine izrazitu manjinu!
Popis svih bunjevačkih prezimena u Subotici (i okolici), koji su na svom portalu objavile „Hrvatske novine“ 30. travnja 2020. godine (http://www.hnl.org.rs/nova/hrvatske-novine/33-najave/2441-prezimena-backih-hrvata-bunjevaca-u-subotici-i-okolici), samo potvrđuje tko je od uposlenih u ovdašnjim krovnim hrvatskim institucijama Bunjevac. Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća se preziva Vojnić, članovi/ce su Šimić, Sarić Lukendić, Vuković, Budinčević, Suknović, Cvijin, Stantić, Tumbas, Ostrogonac, Kujundžić, Benčik, Periškić, Milanković, Temunović i Pakledinac -  17 od 29 (i nitko ih ne može preglasati)!
Ravnatelj NIU „Hrvatska riječ“ se preziva Ušumović, u Upravnom odboru su Suknović (predsjednik), Stantić (zamjenik predsjednika), Kuntić, Vuković, Bašić – 5 od 9 (iznadpolovična većina)! Tu su još uposleni Sarić, Dulić, Vuković, Vukov, Dulić, Bašić Palković, Dulić Bako, Sič, Romić, Šujić, Sudarević, Kuntić, Vujković-Lamić, Sudarević (više njih sa istim prezimenom), a što čini tri četvrtine uposlenih)!
U nakladničkom vijeću NIU „Hrvatska riječ“ su Žigmanov (?), Bašić Palković, Crnković i Dulić Bako (4 od 5)!
Glavna urednica TV dnevnika na hrvatskom jeziku RTV2 preziva se Tumbas (i iz Subotice je), odnedavno Hajduković.
I u svim drugim tjelima, komisijama i sl. vrte se ova ista imena „bunjevačkih Hrvata“, pa nije čudo da se, primjerice, „hvatski velikan u bilo čemu iz Vojvodine“ najlakše postaje ako si Bunjevac.
Međutim, iznenađenje je da među bunjevačkim prezimenima koje su objavile “Hrvatske novine“ nema prezimena Žigmanov, koje nosi ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i prvi čovjek u oblasti kulture i u oblasti politike svih Hrvata u Republici Srbiji, a koji se izjašnjava kao Bunjevac i Hrvat u isto vrijeme! Budući to prezime nemaju ni Hrvati, znači da on nije ni Hrvat, a sada vidimo da nije ni Bunjevac! Kažu da se ranije prezivao Žigmanović! Zato nije čudo kako Žigmanović „zastupa“ Hrvate u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Već tri godine tamo nije riječ prozborio o problemima Hrvata, pa ni dalje ne mora skidati masku preko usta.
 
Poseban problem, o čemu sam već pisao u otvorenim pismima, je to što ne znamo je li netko sa bunjevačkim prezimenom „Bunjevac nehrvat“ ili „bunjevački Hrvat“.
Primjerice Petar Kuntić, također „bunjevački Hrvat“, je pet godina također „zastupao“ Hrvate u Narodnoj skupštini Republike Srbije, Kata Kuntić je član Nacionalnog savita bunjevačke nacionalne manjine i pridsidnica Odbora za kulturu (“Bunjevaca nehrvata”), dok je Branimir Kuntić član Upravnog odbora NIU “Hrvatska riječ”!
Očekujemo od “Hrvatskih novina” da u svakom od 419 navedenih bunjevačkih prezimena kaže koliko ima “Bunjevaca nehrvata”, a koliko “hrvatskih Bunjevaca”! Koji su, primjerice, Dulići ”nehrvati”, a koji Dulići su “bunjevački Hrvati”!
Da znamo točno tko nas vodi, a kuda nas vodi znamo iz stoljetnog iskustva. Do posljednjeg Hrvata u Srbiji!
 

Miroslav Cakić, Novi Sad, 2. svibnja 2020.

Anketa

Tko nadzire DORH?

Subota, 06/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2079 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević