Get Adobe Flash player
Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

Komunizam uopće nije pao s padom Berlinskog zida - samo se prebacio u...

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

Čak je 883.042 birača koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj,...

Kako se dijele

Kako se dijele "ustaške" kune

Na telefonskoj sjednici Srbima dodijeljeno 12 milijuna...

Izdaje naše predizborne

Izdaje naše predizborne

Svaka nova politička garnitura zaposli oko 20.000...

Zločinački karakter propale ideologije

Zločinački karakter propale ideologije

Vinko Puljić: Tko se od zločina ne distancira, taj postaje sudionik i...

 • Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  Deustašizacija je magla za dekroatizaciju

  četvrtak, 21. svibnja 2020. 17:14
 • Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  Protuzakoniti Zakon o izboru zastupnika

  srijeda, 20. svibnja 2020. 12:24
 • Kako se dijele

  Kako se dijele "ustaške" kune

  srijeda, 20. svibnja 2020. 19:41
 • Izdaje naše predizborne

  Izdaje naše predizborne

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:24
 • Zločinački karakter propale ideologije

  Zločinački karakter propale ideologije

  utorak, 19. svibnja 2020. 13:20

Je li Tomislav Žigmanov na tragu izdaje Blaška Rajića otprije 101 godinu?

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom članka „Hrvatska podupire izgradnju Hrvatske kuće u Subotici“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 856. od 13. rujna2019. godine.
Umjesto otkupa (u cijelosti) rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu, koja bi trebala biti kulturno i administrativno središte svih Hrvata u Republici Srbiji, čitamo u „Hrvatskoj riječi“, br. 856. od 13. rujna 2019., da će u Subotici biti izgrađena Hrvatska kuća, a Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a, za “Jutarnji/Vijesti” u Hrvatskoj izjavljuje da će to biti „jezgro i stjecište svih Hrvata u Srbiji”!A ovo je samo jedna u nizu velikih manipulacija i prijevara Bunjevaca u odnosu na sve Hvate!
 
Naime, Bunjevci se u Vojvodini nikada nisu izjašnjavali samo kao Hrvati i u tom svom laviranju su u stoljetnom periodu izveli niz prijevara i manipulacija u odnosu na vojvođanske Hrvate, a danas i u odnosu na sve Hrvate u Srbiji (pa tako i u odnosu na sve Hrvate u cijelom svijetu), od kojih je nekoliko velikih i pogubnih za Hrvate na ovom prostoru. Prva velika prijevara Bunjevaca u odnosu na Hrvate u Vojvodini dogodila se kada su Bunjevci na čelu s Blaškom Rajićem na Velikoj narodnoj skupštini 25. studenoga u Novom Sadu glasovali o prisajedinjenju Baranje, Bačke i Banata Kraljevini Srbiji. Blaško Rajić je prije toga na Narodnom vijeću Države Slovenaca, Hrvata i Srba (SHS) u Zagrebu obećao drukčiji stav Bunjevaca ali je na samoj skupštini održao vatreni govor sasvim suprotan tom obećanju!
 
Ovakav stav Bunjevaca, sa najviše zastupnika poslije Srba (578 Srba, 84 Bunjevca, 62 Slovaka, 21 Rusin, 6 Nijemaca, 3 Šokca, 2 Hrvatai 1 Mađar) značajno se odrazio na daljnji položaj svih Hrvata u Vojvodini. Danas su Bunjevci poseban narod u Republici Srbiji, imaju svoje Nacionalno vijeće, svoj jezik i svoje udžbenike i govore da s Hrvatima nemaju nikakve veze.
        
Druga velika prijevara Bunjevaca u odnosu na Hrvate u Vojvodini se odigrala prije petnaestak godina kada su se neki potomci Bunjevaca koji su glasovali za prisajedinjenje Baranje, Bačke i Banata Kraljevini Srbiji proglasili „bunjevačkim Hrvatima“ (nepostojeća odrednica pri nacionalnom opredjeljenju) i preuzeli sve ovdašnje hrvatske institucije u svoje ruke i locirali ih u Subotici.
 
U zadnjih desetak godina za Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) kupljena je vila u Subotici, a na njegovom čelu je dugo bio „bunjevački Hrvat“ Slaven Bačić, a odnedavno „bunjevačka Hrvatica“ Jasna Vojnić; za Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) kupljena je vila u Subotici, a na njegovom čelu je sve vrijeme „bunjevački Hrvat“ Tomislav Žigmanov; za NIU „Hrvatska riječ“ kupljen je plac u Subotici i planira se izgradanja poslovne zgrade, a na njenom čelu je „bunjevački Hrvat“ Ivan Ušumović, glavna urednica sve vrijeme je „bunjevačka Hrvatica“ Jasminka Dulić; za glavnu urednicu Programa RTV.a na hrvatskom jeziku u Novi Sad je dovedena „bunjevačka Hrvatica“ Jelena Tumbas itd. I sve drugo je tako, a skoro svi djelatnici u ovim institucijana su „bunjevački Hrvati“, plaćeni novcem poreznih obvezika iz Republike Srbije i Republike Hrvatske namijenjenim svim Hrvatima u Republici Srbiji. U ovom je bit ove prijevare jer se radi o grabljenju  hrvatskog novca, a ne o želji za zaštitom Hrvata u Srbiji!
 
Fondovi HNV-a, ZKVH-a, NIU „Hrvatska riječ“ i dr. mjere se desetinama milijuna dinara, nitko ozbiljno ne kontrolira njihovo trošenje, a u rukama su malog broja „bunjevačkih Hrvata“. Ove institucije su inače zatvorene u odnosu na većinu Hrvata u Vojvodini, da ne govorim za ostale Hrvate u Srbiji (dio Srbije južno od Save i Dunava, gdje spada i Beograd sa dijelom Vojvodine koji mu administrativno pripada, sa skoro 11.000 Hrvata)! Od četrdesetak kulturnih i drugih hrvatskih udruga u Republici Srbiji više od polovice je u malom donjotavankutskom trokutu (Subotica i okolica) te se i na taj način sredstva nesrazmjerno prelivaju u odnosu na disperziju Hrvata na teritoriji cijele Republike Srbije.
                    
Samo jedan pogled na tablicu, koju je objavila „Hrvatska riječ“ 6. rujna 2019. (br. 855.), pokazuje kolike su danas razmjeri bunjevačkih prijevara i kolika je njihova perfidnost. Naime, skoro svi Bunjevci u Vojvodini (i Bunjevci i „bunjevački Hrvati“) žive u Subotici, no, u tablici nema „bunjevačkih Hrvata“, jer nisu narod, i oni se kriju u 47.033 Hrvata u Vojvodini, ali im se nikako i nikada ne zna broj! Međutim, ako prema ovoj tablici u Subotici, Novom Sadu i Somboru živi 26.556 Hrvata, a znamo da ih je u Vojvodini još najmanje 20.000 (Apatin 3.766, Srijemska Mitrovica 2.547, Šid  2.086, Ruma 1.987, Inđija 1.904, Stara Pazova 1.615, Bač 1.389...), to je već 46.000 Hrvata. Ako se u tom broju krije još i nepoznati broj Šokaca (slična je priča kao i s “bunjevačkim Hrvatima”) onda “bunjevačkih Hrvata” ne može nikako biti više od 3.000 do 4.000!
 
A tih nekoliko tisuća „bunjevačkih Hrvata“ s krajnjeg sjevera Bačke u svemu predstavlja 57.900 Hrvata u Republici Srbiji, nameće bunjevačke salašarske običaje (dužijanca, debo četvrtak, priskakanje vatre, pucanje bičevima i sl.) kao najznačajnije kulturne manifestacije svih Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji, a niti jedna nema hrvatska obilježja!!! Forsira se bunjevačka nošnja, bunjevačke pisme, bunjevačka ikavica i uopće bunjevština kao najznačajnija komponenta kulture i povijesti Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji! Na taj način Hrvati u Republici Srbiji, ne samo da se osjećaju prevareni, već znaju da iza njihovih interesa ne stoji nitko i osjećaju se nezaštićeni te „nisu zainteresirani da nastupe u prostoru javnosti“, kako to „stručno“ kaže Tomislav Žigmanov. To se posebice odnosi na Hrvate poštene intelektualce, najkvalitetniji dio hrvatskog življa ovdje, jer je prijevara očita i ne treba imati puno „soli“ u glavi da bi se to vidjelo.
 
Kuntić i Žigmanov DSHV odveli na srbijansku stranu
 
Ona se odražava i na planu zapošljavanja gdje su ispred Hrvata favorizirani Bunjevci i „bunjevački  Hrvati“ te Šokci. Treća velika prijevara Bunjevaca u odnosu na Hrvate u Vojvodini je posebna priča o „jedinoj relevantnoj ovdašnjoj hrvatskoj političkoj stranci“ - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV). U početku je okupljala Hrvate u Vojvodini i bila apsolutno pozitivni čimbenik u životu ovdašnjih Hrvata, ali dolaskom na njezino čelo „bunjevačkog Hrvata“ Petra Kuntića, ona je krajnje unazađena, a onda sasvim dokrajčena od njegovog naslijednika „bunjevačkog Hrvata“ Tomislava Žigmanova.
Tomislav Žigmanov je kao predsjednik DSHV-a i zastupnik Hrvata u Skupštini Republike Srbije, uz prvog čovjeka u oblasti kulture, postao i prvi čovjek u oblasti politike ovdašnjih Hrvata i njegova izjava kao izvođača završnih radova na stoljetnoj prijevari Bunjevaca u odnosu na Hrvate u Srbiji da „Hrvati ovdje nikada institucionalno nisu bili homogeniji“ je istinita jer su sve ovdašnje hrvatske institucije inkarnirane u njemu!!! 
 
Spoj kulture i politike, pa još samo u jednom jedinom čovjeku je tragedija koju su doživjeli u svijetu samo ovdašnji Hrvati kao nacionalna manjina i rezultat toga je negativna selekcija na svim poljima, jer zajednicu predstavljaju mediokriteti, odnosno poltroni Tomislava Žigmanova, a iza svega je opet u krajnjoj liniji novac i osobni interes, nikakva briga o 57.900 Hrvata u Republici Srbiji! Tako je za sve Hrvate u Srbiji čista farsa, apsurd, lakrdija i sramota da ih predstavlja Tomislav Žigmanov i, što je najgore, to je pogubno za njih!!!
 
Budući Žigmanov i njegovi poltroni ne dozvoljavaju da se igdje pojavi pisana (ili usmjena) riječ neistomišljenika, pišem otvorena pisma na preko stotinu relevantnih adresa elektroničke pošte hrvatskih institucija, udruga i pojedinaca unazad više godina. U detalje sam opisao sve posljedice gore navedenih prijevara Bunjevaca i „bunjevačkih Hrvata“ u odnosu na Hrvate u Vojvodini, a da nitko argumentirano nikada nije negirao ono što sam napisao, jer sam sve podatke uzimao i navodio iz onoga što su sami naveli oni koje kritiziram. Izgradanja „Hrvatske kuće“ u Subotici je posljednja podvala Bunjevaca u odnosu na Hrvate u Vojvodini (pa tako i u odnosu na sve Hrvate u cijelom svijetu) i prijetnja da potpuno nestanu na ovom prostoru. Ostat će samo nekoliko tisuća takozvanih „bunjevačkih Hrvata“ u donjotavankutskom trokutu i isto toliko Šokaca u somborskom trokutu („Šokac“ je inače među većinskim stanovništvom u Vojvodini pežorativno ime za „labavog“ Hrvata: „Od volje mu kao Šokcu post“), a Hrvati ispod Dunava su već odavno pušteni niz Dunav i Savu i pridružujem se izjavi Vojislava Sekelja, koji je u intervjuu za „Hrvatsku riječ“ (br. 716. od 6. siječnja 2017.) na pitanje o budućnosti hrvatske zajednice u Vojvodini rekao: »Vojvodina je već odavno gurnuta u stranu. Muči se kao što se muče i njeni građani. Što se hrvatske zajednice tiče, mislim da je živi mrtvac. Ne vidim ja tu nikakvog zajedništva...« 
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Anketa

Oleg Butković veli kako ukidanje plaćanja cestarine na Krčkom mostu nije predizborni trik. Vjerujete li mu?

Utorak, 26/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1152 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević