Get Adobe Flash player
Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Nikoga nisam nazivala marginalcima!

Političari misle o izborima, ja kao državnica mislim o budućim...

Smišljeni napad na Predsjednicu

Smišljeni napad na Predsjednicu

Puno je nedobronamjernih koji su sudjelovali u pripremi dočeka...

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Vratio se Vučić na puškomet od Gline

Nakon što je Vučićeva propagandna bagra otišla u Srbiju...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Previše glume, teatralnosti, patetike...

Umjesto pozitivne, nad Hrvatima u Srbiji, nastavljena negativna izborna...

Hrvatska naspram Srbiji danas

Hrvatska naspram Srbiji danas

Nadam se da će se Srbi u budućnosti odreći...

 • Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  Nikoga nisam nazivala marginalcima!

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:43
 • Smišljeni napad na Predsjednicu

  Smišljeni napad na Predsjednicu

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:36
 • Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  Vratio se Vučić na puškomet od Gline

  četvrtak, 15. veljače 2018. 19:29
 • Previše glume, teatralnosti, patetike...

  Previše glume, teatralnosti, patetike...

  četvrtak, 15. veljače 2018. 16:32
 • Hrvatska naspram Srbiji danas

  Hrvatska naspram Srbiji danas

  srijeda, 14. veljače 2018. 12:38

Nova kampanja u Vojvodini: Hrvate utapaju u umjetnu bunjevačku naciju

 
 
Savez bačkih Bunjevaca podnijet će pokrajinskom vojvođanskom parlamentu inicijativu da se akt iz 1945. kojim se negira postojanje bunjevačke nacionalne manjine proglasi aktom nasilne asimilacije u Hrvate. To je za vojvođanske medije kazao Mirko Bajić, predsjednik ovog Saveza. Bajić tvrdi da je spomenuti akt donio Glavni narodno-oslobodilački odbor Vojvodine u svibnju 1945. godine i da su time Bunjevcima uskraćena njihova ljudska prava te su asimilirani. Tek na popisu 1991., pod stavkom „ostali“ Bunjevci se izjašnjavaju svojim imenom i tada ih se tako u Bačkoj izjasnilo 16.706. No, oni se i danas žale jer ih se najčešće naziva „bunjevački Hrvati“ ili „Hrvati Bunjevci“, kaže Bajić.
http://media.maglocistac.rs/2015/03/Mirko-Bajic-300x253.jpg
Mirko Bajić
 
Književnik Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i zastupnik u srbijanskom parlamentu, u svojim se radovima bavio i borio protiv politike odnarođivanja bunjevačkih Hrvata koju provode i srbijanske vlasti radi stvaranja umjetne bunjevačke nacije. „Ova inicijativa još jedan je snažan nasrtaj na identitetski prostor Hrvata u Vojvodini kojeg Demokratski savez Hrvata u Vojvodini snažno osuđuje. Ponovno je na dijelu organiziran nastup ideologije iz krajnje desnih političkih prostora Srbije koji niječe pripadnost Bunjevaca hrvatskom narodu. To je i djelo predstavnika vladajućih struktura - SBB je pouzdani koalicijski partner Vučićeve SNS. I premda je ova inicijativa već znana, a aktivnost glede otimanja identitetskih sastavnica Hrvata u Vojvodini uspostavljena i raširena za vrijeme Miloševića, ona ne bi smjela ostati bez ozbiljne pozornosti u Hrvatskoj. Tim prije jer dolazi iz dijela vladajućih struktura u Srbiji - kaže za Slobodnu Dalmaciju Tomislav Žigmanov.
 
Svoj glas digle su i poznatije osobe iz redova Hrvata komentirajući najavljenu inicijativu kao „apsurdnu političku inicijativu“ ili „vulgarnu reviziju prošlosti“. Suočen s time, Mirko Bajić, predsjednik Saveza bačkih Bunjevaca odjednom ističe kako je ideja da su Bunjevci Hrvati ideja Ustaškog pokreta u Hrvatskoj. U znanstvenim radovima i enciklopedija Bunjevci se označavaju kao najbrojnija grana hrvatskog naroda čija je kolijevka zapadna Hercegovina i kontinentalna Dalmacija. Živjeli su od stočarstva i u bunjama kamenim kućama. Seobama su naseljavali neke dijelove Hrvatske, a u Bačku i na jug Mađarske došli su u prvoj polovici 17. stoljeća predvođeni franjevcima. U samoj Bačkoj ime Bunjevac pojavljuje se u 18. stoljeću, a njima su to ime davali drugi radije nego oni sami sebi. S vremenom se dio Bunjevaca mađarizirao, a dio posrbio. Slobodan Milošević je promicao posebnu bunjevačku naciju koji nisu Hrvati. Uz potporu Miloševićevog režima formirana je Bunjevačko-šokačka stranka koja je koalirala sa Miloševićevom strankom i JUL-om njegove supruge te Šešeljevim radikalima.
 

Jovan Paripović, Slobodna Dalmacija

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Izjavom da je ona autor "lex Agrokora", koga štiti Martina Dalić?

Srijeda, 21/02/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 709 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević