Get Adobe Flash player
Sad' ili nikada!

Sad' ili nikada!

Istina će izroniti 22. prosinca i nitko je ne će više moći...

Dostojanstvo prodano na rate

Dostojanstvo prodano na rate

Škola za život bi morala omogućiti ući u svijet rada sa što...

Poražen bolesni ego predsjednika Vlade

Poražen bolesni ego predsjednika Vlade

Horizontalni pristup povećanju plaća je neka vrsta nakaradne komunističke...

Boris Miletić protiv vjernika

Boris Miletić protiv vjernika

Umjesto Adventa ili Došašća podmetnuo je "Prosinac u...

Kabinet voštanih figura

Kabinet voštanih figura

U poslijekomunističkim društvima mladi i obrazovani odlaze, elite...

 • Sad' ili nikada!

  Sad' ili nikada!

  utorak, 03. prosinca 2019. 19:11
 • Dostojanstvo prodano na rate

  Dostojanstvo prodano na rate

  četvrtak, 05. prosinca 2019. 13:24
 • Poražen bolesni ego predsjednika Vlade

  Poražen bolesni ego predsjednika Vlade

  utorak, 03. prosinca 2019. 18:58
 • Boris Miletić protiv vjernika

  Boris Miletić protiv vjernika

  srijeda, 04. prosinca 2019. 07:02
 • Kabinet voštanih figura

  Kabinet voštanih figura

  četvrtak, 05. prosinca 2019. 13:17

Živimo ono u što vjerujemo i budimo ono što vjerujemo

 
 
Hrvatska katolička misija Zug obilježila je u nedjelju, 3. svibnja 2015. godine na svečani i dostojanstveni način dvadesetu godišnjicu postojanja. Proslava je započela procesijom i misnim slavljem u crkvi sv. Martina u Baaru, koje je predvodio naš uzoriti gost, msgr. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u Bosni i Hercegovini. Svečanoj misi prisustvovao je fra Rade Vukšić, osnivač, utemeljitelj i dugogodišnji misionar HKM Zug koji je svojim neumornim i stalnim zalaganjem, te vječnim optimizmom kojim je uvijek zračio i širio oko sebe, ostavio neizbrisiv i prepoznatljiv pečat svoga rada u našoj misiji. Nakon dvadeset godina požrtvovnog i nesebičnog rada, fra Rade je 08. prosinca 2014. svečanom misom ustoličenja predao vodstvo novom misionaru, fra Slavku Antunoviću koji od tada revno i predano vodi HKM Zug.
http://www.hrvati.ch/images/stories/foto/drustvo/misije/zug/hkm_zug_obljetnica_2015/05_DSC_0409.JPG
Pored fra Rade i fra Slavka današnjoj misi su bili nazočni fra Ivan Ševo, vikar Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM iz Mostara u svojstvu posebnog izaslanika provincijala fra. Miljenka Šteke, kao i đakon Stanko Martinović iz Artha, te đakon Stipe Brzović iz Biela u Švicarskoj.
 
Misno slavlje je otvorio fra Slavko, te predao riječ msgr. Vukšiću koji se tijekom mise u svojoj propovijedi osvrnuo na odlomak iz Ivanovog evanđelja (15,1-11) koji govori o jedinstvu Isusa i vjernika. U tom odlomku Isus na vrlo slikoviti način, na primjeru vinograda, svojim učenicima objašnjava temelje naše vjere – vinogradar je Otac nebeski, trs predstavlja Isusa, a lozje učenike. Pri tome je lozje zeleno i živo te donosi rod samo ako ostane na trsu. Ostati na trsu u prenesenom značenju znači živjeti obveze preuzete na krštenju, znači dopustiti Isusu da nas ljubi, odnosno dopusititi Isusu da propusti prema nama Duha Svetoga, kao što trs propušta sok prema svojim granama. U daljnjem tijeku propovijedi msgr. Vukšić je naglasio da se ovaj primjer može prenijeti i na našu Misiju. Pri tome su voditelji Misije naši vinogradari, Misija je trs na kojem živimo i kao ljudi i kao vjernici, a svi mi, članovi Misje, smo živo i plodno lozje koje se napaja iz trsa. Plod je moguće donositi samo ako postoji trajan i postojan odnos, kao što je to veza između korijena, trsa i grana, a donositi plod je i jedna od osnovnih vrijednosti naše vjere. Stoga nas je msgr. Vukšić još jednom pozvao da ostanemo na trsu, da živimo ono što vjerujemo i da budemo ono što vjerujemo. Samo tako će naš vinograd, odnosno naša Crkva i naša zajednica moći živjeti, opstati i donositi plodove.
 
Na kraju svečane mise, koju je svojim nastupom upotpunio i obogatio pjevački zbor HKM Zug pod vodstvom s. Zdenke Ćavar, zajednici se je, s prigodnim govorom obratio fra Ivan Ševo. Fra Ivan se osvrnuo na početke pastoralnog dušobrižništva za Hrvate na području Švicarske kojeg je od svog dolaska 1953. godine kao prvi i tada jednini svećenik provodiofra Lucijan Kordić. Nakon osnivanja HKM Zürich 1967. godine, kao prve Hrvatske katoličke misije u Švicarskoj, slijedilo je osnivanje i ostalih misija, pa tako i naše HKM Zug 1995. godine, na čijem je čelu od samog početka bio fra Rade Vukšić.
 
Fra Ivan se još jednom zahvalio fra Radi na dugogodišnjem, predanom i savjesnom radu i svemu što je u svojstvu misionara učinio za vjernike na ovom području. Fra Ivan je naglasio da je fra Radin doprinos u tom smislu i pravcu za naša ljudska mjerila jednostavno nemjerljiv. „To zna samo dobri i vječni Bog, kao i svi oni s kojima je fra Rade ovdje radio“, rekao je fra Ivan. Fra Ivan se obratio i fra Slavku Antunoviću, novom misionaru HKM Zug, te mu zaželio mnogo blagoslova i puno uspjeha na novom radnom mjestu, te mnogo strpljivosti i radosti u redovničkom i svećeničkom poslanju. Po završetku svečane mise uputili smo se u župnu dvoranu gdje su vrijedni članovi Misijskih vijeća HKM Zug kao i nebrojeno puta do sada, priredili bogat i nadasve ukusan domjenak. Tu je uz zajedničko druženje, razgovor i ugodno raspoloženje nastavljena i nešto kasnije okončana proslava 20. obljetnice postojanja HKM Zug. Na nama je svima obveza da se potrudimo i da damo svoj vlastiti doprinos da ova Misija opstane, kako bi i narednih godina mogli proslaviti još mnogo nadolazećih obljetnica.
 

Miroslav Belošević, www.hrvati.hr

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Nedjelja, 08/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1233 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević