Get Adobe Flash player

Uglavnom se koristim likovnim elementima iz prirode

 
 
Akademski kipar Ivan Jakšić, predvodnik je najmlađe generacije suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Autor je složena i obimna opusa. Izlagao je na nekoliko samostalnih izložbi.
http://zeman-kalesija.ba/wp-content/uploads/2018/07/2222.jpeg
• Gospodine Jakšiću, pripadate skupini najmlađih suvremenih hrvatskih umjetnika, no moram istaknuti, imate niz zajedničkih istupa i više samostalnih izložbi. Vrlo ste aktivni, je li prednost?
- Zapravo nisam razmišljao o tome je li to prednost ili ne. Ponašam se prirodno, mislim, ta moja kako vi kažete veća aktivnost nije nastala po nekom planu ili radi plana. Riječ je o sasvim normalnoj potrebi za stvaranjem. Mirovati mogu samo kada sam zaista umoran.
 
• Odrasli ste u obitelji koja se bavi kamenom. Koliko je takvo odrastanje imalo na Vas utjecaja?
- Definitivno da su na mene utjecali moji preci koji su u više generacija živjeli s kamenom i od kamena. Počevši sa prapra nonotom Meštre Antom, pa pranonotom koji je bio vrijedno hvale rangirani hrvatski kipar naivac, zatim nono koji je vrsni klesar i naposljetku moj otac renomirani kipar s diplomom Francuske likovne Akademije. Od malih nogu sam među skulpturama i glazbom bračkog kamena u kojem su stvarali moj nono, a napose iznimno moj otac. Ta mi je kamenarsko-kiparska sredina sa svim svojim karakteristikama u krvi. Definitivno me sve to djelomično formiralo kao osobu.
http://www.croarte.com/2.%2032%20x%2034%20x%2016%20cm.JPG
• I Vaš otac je akademski kipar, postoji li stanoviti osjećaj konkurencije između Vas dvojice?
- Pa zasad ne. Ali interesantno mi je kad se radi o apstrahiranoj formi mi se apsolutno ne slažemo, o motivu, likovnim elementima koji su ukomponirani u skulpturi, njihovim rasporedom, vaganju elemenata u skulpturi... Al' uvijek se nađe neki savjet koji dobro dođe.
 
• Vaš temeljni materijal je kamen, kako pristupate raznim vrstama kamena? Volite li neku vrstu kamena više od drugih?
- Uglavnom radim u kamenu. Tu i tamo lijevam u bronci. Trenutno najviše radim u crnom kamenu "Sirač" jer je predivan, ljubi se sa stiliziranim formama.  Najdraži mi je bijeli brački kamen, a i najlakši je za obradu. Radim i s makedonskim mramorom iz Prilepa koji je jako podatan za obradu.
 
• Dijapazon Vaših motiva je velik, ipak, koji Vam je motiv najbliži?
- Uglavnom se koristim likovnim elementima iz prirode. Najviše proučavam forme prirodnih stijena, koje nalazim na gomilama, u poljima. Sviđaju mi se oštri bridovi, obline, udubljenja, rupe... Sve te likovne elemente kombiniram i sastavljam u jednu cjelinu-moju skulpturu koja opet ima svoju sasvim drugačiju priču.
 
• Njegujete i figurativni ali i nefigurativni izraz. Što im je zajedničko a što ih razdvaja?
- I jedno i drugo mi predstavlja jedan predivan izazov, a sasvim drugačiji pristup. Narudžbe su uglavnom figurativnog tipa. Pa kombiniram. Malo radim svoje apstraktne forme, malo figuraciju i tako odmaram mozak malo od jednog, malo od drugog. Figuraciju obožavam, pogotovo portrete. Još kad je narudžba u kamenu onda je to dupli gušt. Prvo modeliranje pa prenošenje u kamen.
 
- Kako vidite i doživljavate aktualno domaće ali i strano kiparstvo?
Nekada ranije u umjetnosti su generalno govoreći vladali trendovi ili određeni umjetnički stilovi. Danas ne vidim nikakav dominantan trend.
Situacija u umjetnosti je poprilično šarolika-subjektivna. Mislim da nema jedne zajedničke odrednice.
 
• Što je novo u atelijeru?
- U atelijeru imam desetak novih kamenih skulptura. A sada radim na nekim novim idejama.
 
• Planovi, izložbe, monografije...
- Trenutno radim na spomeniku Alojziju Stepincu. Tako da sam u zadnje vrijeme okupiran time. Što se tiče izložbi za ovu godinu nisam ništa planirao, jer sam bio poprilično okupiran narudžbama. U planu mi je samostalna izložba slijedeće godine.
https://www.lukavacki.ba/wp-content/uploads/2018/07/ZO1_1480.jpg
• Što mora posjedovati motiv da privuče Vašu pozornost?
 Motiv mora posjedovati neku priču-ljepotu oblika, koja jedinstveno uhvati moje oko.
 
• Što želite postići, ostvariti u umjetnosti?
- Još uvijek nisam time opterećen, zasada želim stvarati i uživati u tom stvaralaštvu.
 

Miroslav Pelikan

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Ponedjeljak, 01/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 863 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević