Get Adobe Flash player

Umjetnost ne smije imati nikakve poruke, ona govori sama za sebe

 
 
Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Robert Budor, rođen je 1954. godine u Zagrebu, gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Samostalno i skupno izlagao je na brojnim izložbama u domovini i inozemstvu. Istaknuto je ime aktualne umjetničke produkcije. U posljednjih nekoliko godina pored slikarstva aktivno se bavi i kiparstvom.
• Roberte, koliko se dugo bavite skulpturom?
- Četiri, pet godina.
 
• Kako se pojavila skulptura u Vašem slikarskom atelijeru?
- Igrom slučaja. Naime, jednostavno mi je omogućeno da se bavim skulpturom, slobodno, bez ustezanja. Kolega Imrović, koji radi na Školi za primijenjenu umjetnost, me pozvao, dobio sam malo prostora i počeo sam raditi.
 
• U Vašem radnom prostoru, pored slika vidimo i mnoštvo skulptura, vidimo figurativne motive, vidimo portrete, aktove, glave. Je li skulptura proizašla iz Vašeg slikarstva?
- Možda je a možda i nije. Za skulpturu je bitan crtež a ja puno crtam, osobito volim crtež. Crtež je osnova svega, crtež oblikuje skulpturu. Ne možete se baviti skulpturom ako ne znate crtati, bar ne ovu, figurativnu skulpturu. Ja sam još u srednjoj školi pokazao sklonost prema skulpturi i napravio nekoliko stvari. Kako nisam imao pravi prostor, zapostavio sam rad na skulpturi. No taj osjećaj prema modeliranju, nisam nikada zatomio.
 
• Koliko ste realizirali skulptura do danas?
- Negdje oko tristo komada.
 
• Kontinuirano radite pored slikarstva i na skulpturi?
- Da, radim „ribare“ u posljednje vrijeme.
 
• Radite u glini?
- Da, glina, odljev u gipsu, pa bronca. Nekoliko sam bronci odlio i mogu reći da su skulpture u bronci izvrsno ispale, vrlo sam zadovoljan. Spremam se na još nekoliko brončanih odljeva. U bronci, skulptura izgleda sasvim drugačije u usporedbi sa izvornikom u glini.
 
• Što je novo na slikarskom planu?
- Više crtam nego slikam. Radim „prostore“, kako nazivam seriju imaginarnih pejsaža, to su prostori potpuni nedefinirani što se tiče figura, uz prigušeni kolor.
 
• Na čemu trenutno radite?
- Počeo sam na nedavnoj hvarskoj koloniji raditi dalmatinske pejsaže, koloristički jake. Dalmacija me sada najviše inspirira.
 
• Kako vidite i doživljavate suvremena zbivanja u umjetnosti?
- Ljudi su se malo pogubili, previše je tih koncepcija, previše je režiranih situacija. Umjetnost ne smije imati nikakve poruke, ona govori sama za sebe. Ne treba joj reinterpretacija.
 

Miroslav Pelikan

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Srijeda, 23/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1298 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević