Get Adobe Flash player

Akcijom Oluja doživjeli smo ne samo deblokadu, nego i slobodu

 
 
General Atif Dudaković, zapovjednik Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, u ekskluzivnom intervjuu za „Dnevni avaz“ povodom 20. godišnjice hrvatske vojne operacije „Oluja“ govori o značenju ove akcije za deblokadu tadašnjeg Bihaćkog okruga i oslobađanje okupiranih dijelova današnjeg Unsko-sanskog kantona. Legendarni zapovjednik i simbol borbe i herojskog otpora agresoru kaže da smo slobodu platili najvišom cijenom te se prisjeća kako je 5. kolovoza 1995. godine primio vijest o pogibiji slavnog zapovjednika 505. bužimske viteške brigade Izeta Nanića.
http://www.avaz.ba/assets/image_cache/690/400/0/assets/uploads/atif%20dudakovic.JPG
• U Hrvatskoj je jučer proslavljena 20. godišnjica početka „Oluje“, operacije Hrvatske vojske. I dva desetljeća poslije tu akciju prate brojne kontroverze. Kakav je Vaš stav o „Oluji“?
-  Akcija „Oluja“ bila je legitimna vojna akcija kojom su tada okupirani teritoriji Hrvatske stavljeni u okvire ustavnopravnog poretka. Ta operacija predstavlja veliku pobjedu Hrvatske vojske u borbi za svoju državu.
 
• Osim za Hrvatsku, „Oluja“ je imala veliko značenje i za deblokadu tadašnjeg Bihaćkog okruga, u kojem je bilo okupirano više od 300.000 ljudi...
- Veliki je značaj „Oluje“ za čitavu Bosansku krajinu i za Krajišnike koji su do tog kolovoza 1995. godine bili više od 1.200 dana u blokadi i agresorskom okruženju i izloženi neprekidnim napadima bosanskih Srba, zatim Srba iz tzv. Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajine, kao i snaga Fikreta Abdića. I činjenica je da smo akcijom “Oluja” doživjeli ne samo deblokadu nego i slobodu.
 
• Sutra će biti točno 20. godina od Vašeg povijesnog susreta s hrvatskim generalom Marijanom Marekovićem na mostu na Korani u Tržačkim Raštelima. Kakve osjećaje u Vama budi taj dan?
- To je veliki dan, ne samo za mene nego za suborce, za sve Krajišnike. I ove godine mi evociramo uspomene na te dane borbe i opstanka i na sve one koji su dali doprinos oslobađanju ovog dijela naše domovine, a, nažalost, danas nisu s nama. Općina Cazin u Tržačkim Raštelima nizom manifestacija na koje sam i ja pozvan i ove godine obilježava ove značajne datume. Svake godine, a tako očekujem i ove, dođe i delegacija Hrvatske.
 
• Ipak, već dva desetljeća „Oluju“ prate razne optužbe, prvenstveno sa srpske i srbijanske strane, da je bila zločinačka akcija. Kako Vi to komentirate?
- Ne smijemo zanemariti veoma važne činjenice. A to je da su „Olujom“ uništene dvije paradržave - tzv. SAO Krajina i tzv. Autonomna Pokrajina Zapadna Bosna. Dvojica samoproglašenih lidera tih paradržava Milan Martić i Fikret Abdić osuđeni su za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. I sad, jest činjenica da je nakon „Oluje“ uslijedio izbjeglički val Srba iz Hrvatske i Kladušana iz zapadnog dijela Bosne. Međutim, mislim da je bila zloupotreba i manipulacija naroda i političkih situacija i ratnih avantura, upravo tih koji su i krenuli u rat.
 
• Nažalost, s godišnjicom oslobađanja današnjeg Unsko-sanskog kantona obilježavaju se i godišnjice pogibije naših brojnih heroja, među kojima i zapovjednika 505. bužimske brigade Izeta Nanića.
- Slobodu smo platili onim najvrednijim što smo imali i što smo mogli utkati u povijest. Životima naših heroja. Tog 5. kolovoza na sjevernom dijelu ratišta poginuo je veliki zapovjednik 505. viteške bužimske brigade Izet Nanić. Istog dana na južnom dijelu ratišta poginulo je 13 pripadnika 502. brdske brigade. Taj dan poginulo je ukupno 20 naših boraca.
 
• Sjećate li se gdje Vas je zatekla vijest o pogibiji rahmetli Nanića?
- Ne može se to nikada zaboraviti. Bio sam u redovima 502. brigade baš na Čelopeku, jednom brdu kod Ličkog Petrovog Sela, koje je bilo upravo oslobođeno i išlo se prema Grabovcu. Vijest o Nanićevoj pogibiji dobio sam radiovezom. Bez obzira na sve ono što smo do tada proživjeli i doživjeli u ratu, za takve vijesti čovjek nikad nije spreman. Uslijedili su šok i nevjerica i trebalo mi je malo vremena da užem dijelu zapovjedništva 502. brigade priopćim tu vijest. Znam da sam naredio načelniku stožera da preuzme zapovjedništvo i da se poduzmu druge neophodne aktivnosti. Svaki gubitak bilo kojeg života je nenadoknadiv i podjednako težak, ali čini se da su nam svima nekako one pogibije na pragu slobode još teže pale. Sjećam se da je otac rahmetli Nanića došao iz Splita. Umjesto da se vidi sa sinom, došao mu je na dženazu. Mnogo se ovih dana priča o tome treba li slaviti ili ne treba neku pobjedu. A svi slavimo svoje pobjede. Kao što Hrvati slave svoje, i Srbi su slavili oslobađanje Beograda. Ja se čudim što je nekima krivo što se ti dani obilježavaju raznim manifestacijama, zvalo se to parada ili okupljanje naroda.
 
• Početkom „Oluje“ krenuo je pohod Petog korpusa s Vama na čelu u oslobađanje ostalih dijelova BiH. Što je Vas i Silu nebesku zaustavilo u oslobodilačkom pohodu?
- Strateška promjena. Deblokadom tadašnjeg Bihaćkog okruga stvoreni su uvjeti za potpuno oslobađanje BiH i normalno da smo u tom pravcu i mi bili angažirani. Međutim, splet političkih okolnosti bio je takav da je rat nasilno zaustavljen. Baš onda kada smo iz faze obrambenog prešli u fazu oslobodilačkog.
 

S.D., Dnevni avaz

Anketa

Komu ćete dati svoj glas na predsjedničkim izborima?

Petak, 13/12/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1603 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević