Get Adobe Flash player
Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

Nije Putin slučajno vratio Boga u ustav. Ne, ne. Bila je to priprema za...

Tko treba vladati Hrvatskom?

Tko treba vladati Hrvatskom?

Ova vremena zaslužuju katolički odgovor     Kroz...

Boji se savjeta za gospodarstvo

Boji se savjeta za gospodarstvo

Plenkovićeva demagogija o reprezentativnoj...

Nikakve koristi od gradonačelnikova

Nikakve koristi od gradonačelnikova "delanja"

Mnogi su se rodili u Petrovoj bolnici iz koje sad bježe rodilje i porađaju...

Je li sada jasno tko je Plenković?

Je li sada jasno tko je Plenković?

Nije on kriv za potres i zarazu, ali je kriv za mnoge druge...

 • Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

  Zapisi iz doba Corone - Svjetski koronski rat

  četvrtak, 02. travnja 2020. 15:00
 • Tko treba vladati Hrvatskom?

  Tko treba vladati Hrvatskom?

  ponedjeljak, 30. ožujka 2020. 21:29
 • Boji se savjeta za gospodarstvo

  Boji se savjeta za gospodarstvo

  četvrtak, 02. travnja 2020. 14:54
 • Nikakve koristi od gradonačelnikova

  Nikakve koristi od gradonačelnikova "delanja"

  srijeda, 01. travnja 2020. 09:36
 • Je li sada jasno tko je Plenković?

  Je li sada jasno tko je Plenković?

  srijeda, 01. travnja 2020. 09:31

Knjiga obiluje brojnim netočnim i proizvoljnim kvalifikacijama o Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu

 
 
Knjiga Michaela Phayera "Pio XII. Holokaust i hladni rat" (Golden Marketing  - Tehnička knjiga, Zagreb, 2010.) nastavak je njegove ranije knjige: "The Catholic Church and the Holocaust, 1930.-1965. " objavljene 2005. godine. Za razliku od nje u novom izdanju, u sedam novih poglavlja obrađuje, kako to ističe, posve novu građu. Što je to zapravo „novo“  i kako je to „novo“ predočeno javnosti, itekako je dobro vidljivo iz iz njenog teksta. U tom se smislu autor zahvaljuje novootvorenim arhivima, napose u SAD-u, koji su mu omogućili ponekad i drugačije stavove koje je iznosio u prijašnjoj knjizi. Sukladno tomu već na samom početku spominje kako novi dokumenti govore mnogo više i o hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepincu, te su oni omogućili da se autor može usprotiviti često upotrebljavanoj etiketi „zloglasni“, koju mu je prilijepio Tony Judt: „A History of  Europe since 1945.“, Penguin Press, New York, 2005.
https://www.njuskalo.hr/image-w920x690/literatura-knjige/michael-phayer-pio-xii-holokaust-hladni-rat-slika-89721796.jpg
Autor je donekle promijenio i radikalno stajalište da papa Pio XII. nije osudio genocid da bi u ovoj knjizi ukazao na njegovu radijsku božićnu poruku iz 1942. godine, koja po Phayeru donekle mijenja ocjenu njegova odnosa spram fašizma. Odgovarajućiodmak učinio je i u naporima Vatikana na spašavanju Židova, ne samo u Rimu već i u Europi. Autor je naširoko objašnjavao tzv. štakorsko uže – kolokvijalni izraz kojim su se koristili američki poratni obavještajci govoreći o bjegovima nacističkih i ostalih fašističkih ubojica u prekomorske zemlje. U tom je smislu, ističe Phayer, Vatikan prikriveno djelovao u pravcu njihova spašavanja, ponajviše zbog straha od komunizma.
 
Autor je knjigu podijelio u 12 poglavlja: 1. Eugenio Paccelli 1900.-1942. 2. Genocid poljskih katolika i poljskih Židova, 3. Božićna poruka Pija XII. – osuda genocida, 4. 1943. – Pio XII. mijenja smjer, 5. Papinski kapitalizam tijekom Drugog svjetskog rata, 6. Prvi bojovnik Hladnog rata, 7. Korijeni vatikanskih staza za štakore, 8. Staza za štakore biskupa Hudala, 9. Pokradeno zlato i Vatikan, 10. Ante Pavelić – ratni zločinac, ubojica i branitelj vjere, 11. Najprometnija staza za štakore, 12. Opsjednutost komunizmom. U našem prikazu knjige osvrnut ćemo se na one dijelove u kojima se govori o Katoličkoj Crkvi u ondašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, za vrijeme NDH i u poraću.
 
Knjiga obiluje brojnim netočnim i proizvoljnim kvalifikacijama o Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu uoči, za vrijeme i nakon Drugoga svjetskoga rata. Autor nije konzultirao brojne relevantne znanstvene radove objavljene o ovom razdoblju, a da ne govorimo o tome da uopće nije naveo radove ni jednoga hrvatskoga autora (bilo iz crkvenih ili svjetovnih redova) koji se izravno ili neizravno  bavio  tematikom koju obrađuje Phayer u ovoj knjizi: Benigar, Batelja, Šanjek, Kožulj… Rekli bismo: Audiatur et altera pars!
 
Nakon brojnih znanstvenih radova i činjenica o zagrebačkom nadbiskupu Alojziju Stepincu i njegovu vjerničkom i domoljubnom držanju u tim teškim vremenima, autor nije ni mogao ništa drugo zaključiti nego reći: „Nijedan od prvaka katoličke crkve u Europi – s iznimkom Nizozemca Johannesa de Jonga – nije tako jasno poput Stepinca progovorio protiv zločina. Među katoličkim čelnicima različitih nacionalnih crkava u Istočnoj Europi, Stepinac nema premca kad je riječ o otvorenu protivljenju genocidu.“ (str. 36.). No sve drugo što je napisao Phayer izravno je upereno protiv Katoličke Crkve u hrvatskom narodu, pa i na perfidan način prema samom Stepincu. Nije li paradoksalno da u ovoj knjizi mijenja svoj raniji stav o Stepincu, da bi sasma drugačijim rječnikom govorio o crkvi koju je upravo on predvodio u tim vremenima. Podnaslov na stranici 30. je: „Katolički genocid u Hrvatskoj“ i nastavlja: „Tijekom prvih godina rata razmjerno mladi papa suočio se s dva genocida, jednim u Poljskoj, kojem je posvećeno slijedeće poglavlje, i drugim u odmetničkoj državi Hrvatskoj, bivšoj pokrajini Kraljevine Jugoslavije“. Autor ne objašnjava što je to „odmetnička Hrvatska“ niti kakva je to hrvatska pokrajina bila u Kraljevini Jugoslaviji!? Zatim slijede nama poznati podaci o višestrukom uvećavanju žrtava koje su prouzročene „hrvatskim genocidom“ (bez bilo kakvih izvora!?), kao da su proizašli od autora tipa: Milana Bulajića, Velimira Terzića, Viktora Novaka, Vladimira Dedijera, Dobrice Ćosića ili Vuka Draškovića (str. 31.). Na istoj stranici autor netočno tvrdi da je Vatikan sa Kraljevinom Jugoslavijom godine 1935. potpisao konkordat. Phayer ne zna da je Pravoslavna crkva spriječila odobrenje konkordata tako da on nikada nije stupio na snagu.
 
Phayer nadalje daje lažnu informaciju kako je tobože Alojzije Stepinac urgirao kod pape da primi Poglavnika Pavelića kako bi se učvrstio njegov diktatorski položaj među katolicima (str. 31.). Na narednim stranicama tvrdi da su „brojni svećenici podržavali Pavelićevu krvavu „križarsku bojnu“ dok je on ustrajao u osudama ustaških zločina!? Autor  ništa ne zna o tome da je Alojzije Stepinac već 1938. kritički javno progovorio protiv rasnih zakona koje su inicirali njemački nacisti, već tvrdi da je za vrijeme rata nadbiskup kritizirao Pavelića, ali da nije govorio o Nürnberškim uredbama?! Vrhunac možemo pročitati u jednoj od narednih rečenica: „Istodobno, u propaloj Jugoslaviji hrvatski su katolici krenuli na srpske pravoslavne kršćane. Pokolj je poprimio oblike divljanja i ničim nije podsjećao na metodični, hladni način na koji je Himmlerov SS ubijao Židove, i ustaše su otišli daleko iznad ograničenih užasa što su ih katolici u Poljskoj počinili protiv etničkih Nijemaca. Ovdje je posrijedi bio genocid, a počinili su ga katolici“ (str. 37.). Drugim riječima, u Phayerovu duhu, katolici kojima je vrhovni poglavar  bio dr. Alojzije Stepinac, op. a.  Iza toga slijedi još bizarnija laž: „Veza ustaša s Rimom među hrvatskim katolicima davala je cijeloj stvari stanovitu vjerodostojnost.“ U čemu se sastojala ta veza ustaša s Rimom autor ni na jednom mjestu ne potkrjepljuje bilo kakvim činjenicama, dokazima…
 
Autor je posebnu pažnju posvetio završetku rata. Evo što o tome kaže: „Bez pomoći Sovjeta, Tito je očistio zemlju od ostataka fašističkog ustaškog režima“, i dalje: „Budući da su pripadnici Katoličke crkve, i laici i svećenici, bili izravno ili neizravno upleteni u genocid koji su provodili ustaše, Titovi su se partizani počeli osvećivati Crkvi još prije kraja rata“ (str. 224). Premda je literatura o poznatom čišćenju  zemlje koje su provodile Titove snage - napose u Hrvatskoj i na brojnim Križnim putovima diljem ondašnje države, veoma brojna, autor za njom nije posegnuo, već se zadovoljio izvješćem (selektivnim, op.a.) Evelyna Waugha (svakako važnog svjedoka, op.a.) i pojedinim radijskim vijestima iz toga razdoblja!? Zašto nije posegnuo za novijim podacima o stradanjima pripadnika Katoličke crkve iz tog, ali i kasnijeg razdoblja, sve do 1990. godine, nije nam poznato. O tome nisu pisali samo autori iz Hrvatske, nakon 1990. nego i strani autori a i pozamašna je biblioteka radova iz hrvatske emigracije, koju se ne može tako olako svu podvrgnuti ustaškom pokretu, kako to ističe Phayer.
 
Koristeći neke američke tajne izvještaje Phayer nadalje povezuje nadbiskupa Stepinca s križarskim pokretom, kako je tobože upravo on  upravljao križarima i njihovim pokretom otpora (str. 230.). Phayer nadalje smatra da je kojim slučajem Alojzije Stepinac na svom suđenju uzvratio na točke podignute optužbe, da bi mu se „obrana neizbježno raspala i rasvijetlila potporu Vatikana Pavelićevoj genocidnosti“ (str. 230). Još jasnije to kaže na str. 231: „Stepinčeva šutnja u sudnici imala je nekoliko ciljeva. Sačuvala je egzemplarnu prirodu suđenja, te izbjegla javno razotkrivanje križarskog pokreta, Stepinčevih veza s križarima, kao i njihovih veza s ratnim zločincima koji su pod zaštitom Vatikana živjeli u Rimu“. Koji su to ratni zločinci pod zaštitom Vatikana živjeli u Rimu, ne možemo saznati od ovako vrsnog i temeljitog povjesnika. Naravno, vrli autor ništa pobliže ne govori o naravi suđenja, lažnoj optužbi zagrebačkog nadbiskupa i zašto je ona uopće pokrenuta! Phayer poručuje da je Stepinac štitio Vatikan i sebe od razotkrivanja suradnje i zaštite ratnih zločinaca!?
 
Autor na kraju ovoga pamfleta pozabavio se, kako on to kaže zaštitom ratnih zločinaca, koji su zahvaljujući pokroviteljstvu Vatikana našli utočišta diljem svijeta. Phayer ne govori o stotinama tisuća izbjeglica s ovih područja koje su bježale pred staljinističkim hordama smrti. Među njima je bilo osoba različitih političkih i inih uvjerenja, ali sve ih je držao strah pred osvetom ratnih pobjednika. Zacijelo je među tim ljudima bilo i osoba koje su počinile ratne zločine, koje bi onda trebalo procesuirati uz odgovarajuću krivičnu odgovornost za počinjene zločine. (Kako su one „procesuirane“ i to je danas veoma dobro poznato svima kojima je stalo do znanstvenog pristupa i istine, op. a.). No, daleko najveći dio tih nesretnih ljudi tražio je spas u slobodnom svijetu. Jednostavno, ljudi su bježali jer su dobro znali da je tamo gdje su došli ti novi oslobodioci nastupio masakr nad ljudima, bez ikakvih sudova, obrana i mogućih žalbi. O tome već pola stoljeća svjedoči  brojna literatura, koju su ispisale spašene žrtve, očevici, pa i sami izvršitelji i naredbodavci koji nisu podlegli zovu nečiste savjesti. Autora to uopće nije zanimalo. On ustraje na svojoj „istini“. Phayer izravno optužuje Vatikan da je štitio i organizirao skrivanje i bijeg ratnih zločinaca. U središte spasa hrvatskih izbjeglica autor stavlja Zavod sv. Jeronima a kao ključne osobe i vođe pokreta otpora Titovu režimu i organizacije prebacivanja „ratnih zločinaca“ u slobodni svijet Antu Pavelića i prof. Krunoslava Draganovića!? Draganovića je pak optužio da je „temeljne postavke svoje doktorske disertacije koristio kao teorijsku osnovu za prisiljavanje  pravoslavnih Srba na prelazak na katoličanstvo“. Autor nigdje ne spominje što je bio predmet Draganovićeve disertacije! („Masovni prijelaz katolika na pravoslavlje u hrvatskom jezičnom području za vrijeme turske vladavine u XVII. stoljeću“, op.a.) Autor ne spominje pismo nadbiskupa Stepinca poglavniku Anti Paveliću o pitanjima prijelaza pravoslavnih na katoličku vjeru i sprječavanje takve prakse, op. a.  Zašto?! Phayer očito nije čuo ili nije htio čuti za Memorandum od devet stranica koji je u ime hrvatskih biskupa nadbiskup Stepinac uputio poglavniku Paveliću! Autor optužuje Draganovića da je u rangu pukovnika (?!) služio i kao dušobrižnik u jasenovačkom logoru?! U Uredu za kolonizaciju je pak oduzimao imovinu ubijenih Srba da bi je dijelio hrvatskim katolicima?! Koja je bila zadaća spomenutog Ureda od Phayera ne možemo ništa saznati.
 
Toliko neistina i proizvoljnih kvalifikacija na jednom mjestu teško je naći u iole ozbiljnijoj knjizi, a nekmoli u ovoj koja pretendira na znanstvenost i objektivnost. U tom sklopu valja istaknuti i laži poput ovih: da je prof. Krunoslav Draganović bio agent CIA-e koja ga je izdašno nagrađivala (str. 372.), da je Dominik Mandić poslije rata u Chicagu raspolagao golemim sredstvima „što ih je koristio za tiskanje etničke, rasističke literature namijenjene hrvatskoj koloniji u Sjedinjenim Državama i za još neke projekte“ .(str. 322.). Koja su to rasistička djela ili etnička djela fra Dominika Mandića?! Phayer ni o tome ne kaže ništa. Vrhunac laži svakako se odnosi na optužbu Krunoslava Draganovića da je 1950. organizirao „iseljavanje Klausa Barbieja, 'mesara iz Lyonsa', gdje je služio kao šef Gestapoa“ (str. 372-). I tako u nedogled.
 
Svašta je izgovorio u ovom jadnom uratku Michael Phayer. No, puno je toga on i ispustio. Ne slučajno. Tako nigdje ne spominje kontekst odnosa Katoličke i Pravoslavne crkve za vrijeme Kraljevine Jugoslavije,  jer bi morao konstatirati drugorazredni položaj Katoličke crkve kao trpljene, ali i drugih vjerskih zajednica u toj velikosrpskoj tvorevini; nigdje ne spominje dominaciju velikosrpskog dvora (i njen posvemašnji izraz u svim društvenim područjima); nigdje ne spominje dosadašnje rezultate istraženih zločina na području te tvorevine; nigdje ne spominje kako je fašistička vlast u Srbiji već do konca 1941. riješila tzv. židovsko pitanje u Srbiji – kako to da mu je interes samo Hrvatska i Katolička crkva; nigdje ne spominje brojne poslanice, govore i kritike Pavelićeva režima koje je izgovorio zagrebački nadbiskup; nigdje ne spominje osobne odnose Pavelića i Stepinca, ali ni u kontekstu vatikanske politike; nigdje ne spominje položaj hrvatskoga naroda u okrilju nove Titove Jugoslavije; nigdje ne spominje konkretne oblike pomoći i spašavanja pripadnika židovskoga naroda, prije svega od Nijemaca u Pavelićevoj državi – kao što to čini židovska znanstvenica dr. Esther Gitman i hrvatska pravednica među narodima Ljubica Štefan, a da je za njih zaslužan osobno nadbiskup Stepinac i drugi pripadnici Katoličke crkve i građani Hrvatske;  nigdje ne spominje Pastirsko pismo kojim su hrvatski biskupi nakon rata ukazali novim vlastima na brojne zločine koji se čine prema pripadnicima Katoličke crkve… Mogli bi tako nizati i nizati pitanja. Ono što bi valjalo reći na kraju je to da  se radi o vrhunskom uratku bizantinskog stila. Budući da nitko više ne može osporiti ulogu zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija Stepinca u borbi protiv svih oblika rasizma, nepravdi i zločina uz zalaganje i poštivanje svake ljudske individualnosti u svoj svojoj punoći, ni Phayer to ne može zanijekati. Ali. Uvijek ima ono - ali. Ono što se godinama lijepilo i pakiralo Stepincu neka sada i trajno ostane na njegovoj pastvi i hrvatskom narodu. I dakako, da ne ostane zaboravljeno - Katoličkoj crkvi i Vatikanu. Ali, ni sam Stepinac nije zaboravljen. Njemu je udijelio nove stigme: organizator i vođa križara, spasitelj ustaških zločinaca u suradnji s Vatikanom itd. itd. Pa i papa Pio XII je malo toga učinio na spašavanju Židova i drugih žrtava nacističkog totalitarizma!? Pa tko bi se onda usudio pokretati pitanje svetosti, kako pape Pija XII. tako i Alojzija Stepinca, kada bi za ozbiljno uzeo u obzir predmetne neutemeljene optužbe Michaela Phayera.
 
Tako u Phayerovu uratku  hrabri, ponosni, humani, antitotalitarni, domoljubni, kršćanski, blaženi Stepinac biva zaogrnut plaštem Phayerove „ustaške genocidnosti“ i „nedovoljno zainteresiranog Svetoga Oca i Vatikana za fašističke zločine“. Visoka razina uratka čak i u bizantinskim okvirima i mjerilima. Pitanje je zapravo što je novoga donio Phayer u ovoj knjizi za razliku od one prethodne. Malo novoga uz potencirane konstante koje samo potvrđuju da takvi autori poput M. Phayera mijenjaju dlaku ali ne i ćud. Zabrinjavajuće je da takvi uraci u svijetu daju lažnu sliku o Katoličkoj crkvi i hrvatskom narodu, a na njih nema odgovarajućeg odgovora. Tako dugo dok se ne čuje istina, temeljena na starolatinskom pristupu Sine ira et studio, ne će biti ni istinite slike o događajima o kojima govori Michael Phayer. Primjer ove knjige rječito svjedoči o tome i upozorava nas na onu poznatu uzrečicu: Boj se Danajaca i kad darove donose
 

Mijo Ivurek

Godine 2014. u Wuhanu Kinezi i Francuzi izgradili su veliki laboratorij 4. razine sigurnosti…

 
 
Novi svjetski poredak o kojemu se nekad govorilo kao o »teoriji urote«, sada je i službeno započeo: pandemija, uvođenje tehnologije 5G, ljudska genetička modifikacija... Ubrzo nakon što je proglašena globalna pandemija, postalo je jasno da će koronavirus pokrenuti ozbiljnu globalnu političku, ekonomsku, socijalnu i financijsku krizu. Aktivnosti za suzbijanje pandemije i njezinih posljedica koje još nisu do kraja poznate, zahtijevat će ogromne napore i žrtve građana, država i međunarodnih institucija. Borba protiv koronavirusa danas sve više zahtijeva razdvajanje ljudi, što se potpuno kosi s dosadašnjim vrijednostima i načinom života. Ovaj »mali« virus, za razliku od mnogo »većih« i opasnijih koji se uzgajaju i čuvaju u laboratorijima, koji trenutačno, čini se, ima relativno nisku razinu smrtnosti i financijskih troškova, bio je dovoljan da promijeni svijet, sruši politiku i ekonomiju i dovede u pitanje postojeće vrijednosti ove civilizacije.
https://www.newgreektv.com/media/k2/items/cache/05f7ea335d822e9284cfa95d73647a2d_XL.jpg
S obzirom na ogroman broj informacija i dezinformacija o virusu kojima smo putem medija svakodnevno izloženi, teško je prepoznati one koje sadrže bitne i objektivne informacije o samom karakteru ove pandemije. Posebice nedostaju informacije o njezinim pravim uzrocima: tko je za to odgovoran, gdje je počelo, koje je podrijetlo virusa i realna opasnost koja od njega prijeti...
 
Kineski znanstvenici stručnu obuku obavili su u francuskom laboratoriju u Lyonu
 
U nedostatku cjelovitih i objektivnih informacija, nije zgorega poći od nekih događaja i činjenica, koje će nam možda pomoći da bolje shvatimo makar dio ove globalne priče. Stoga pođimo od 2014. godine i kineskoga grada Wuhana, kada je dovršena izgradnja velikog laboratorija4. razine sigurnosti, u suradnji s Francuskom. Projekt je stajao 44 milijuna dolara. Prije početka rada laboratorija, kineski znanstvenici su stručnu obuku obavili u francuskom laboratoriju u Lyonu (Nature, 22. veljače 2017.).
U izgradnji laboratorija sudjelovali su i znanstvenici Nacionalnog laboratorija sveučilišta Galveston u Texasu (SAD) s kojima su održavani veoma bliski suradnički odnosi (Galveston National Laborator, 28. studenog 2018.). Istraživanja Nacionalnog laboratorija u Texasu financiraju National Institute of Allery and Infectious Diseases, Ministarstvo obrane SAD-a, američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti, još neke savezne agencije i biofarmaceutska industrija (Galveston National Laboratory, 2018.). Institut Pirbright iz Velike Britanije prijavio je patent za coronavirus, koji se može upotrijebiti za proizvodnju cjepiva 20. rujna 2018. godine (Patent No: US 10,130,701 B2; Coronavirus; Aplicant; The Pirbright Institut). Pirbrightov institut je institucija koju kontrolira britanska vlada, a zaklada Bill & Melinda Gates jedan je od njegovih glavnih privatnih fondova (The Pirbright Institut, 15. studenog 2019.). »Coronavirus je globalističko oružje«, tvrdi State of the Natio (28. siječnja 2020.). ​Sveučilište u New Delhiju (Indija) objavljuje u svome istraživanju naslovljenom »Uncanny Similarity of unique inserts in the 2019-nCoV spike«, zanimljive rezultate o coronavirusu. U studiji, na jednome mjestu piše: »Identificirali smo četiri jedinstvena umetka u virus koji nisu prisutni niti u jednom drugom koronavirusu prijavljenom do danas. Ova neobična sličnost novih umetaka vjerojatno nije slučajna. Naši rezultati sugeriraju daljnje istraživanje.«
Zašto nisu uhićeni Xiangguo Qiu i Keding Cheng?
 
Prije izbijanja panike zbog koronavirusa, 14. srpnja 2019. godine, dogodio se mali međunarodni triler kada je kanadski CBC objavio vijest da su dr. Xiangguo Qiu, njezin suprug Keding Cheng i nepoznati broj istraživača, otuđili virus iz kanadskog Nacionalnog laboratorija za mikrobiologiju (NML) iz Winnipega. Zanimljivo, nitko od njih kasnije nije uhićen, već je samo otvorena »administrativna« istraga o njihovom radu (CBS NEWS, 14. srpnja 2019.). Tim kineskih znanstvenika radio je u kanadskom Nacionalnom laboratoriju za mikrobiologiju (NML) u Winnipegu, gdje su surađivali na posebnom programu patogena kanadske agencije za javno zdravstvo. Četiri mjeseca prije njihova odlaska, NML je u Kinu poslao brod na kojem su se nalazila dva izuzetno virulentna virusa, ebola i nipah. Kada je pošiljka pronađena, pokazalo se da postupak nije bio pod kontrolom (»Begin-Sadat Center for Strategic Studies«, 29. siječnja 2020.).
Prema izvješću indijskog Instituta za obrambene studije i analize Manohar Parrikar, pošiljka dvaju virusa iz kanadskog NML-a u Kinu, alarmantna je sama po sebi, no postavlja se i pitanje koje su druge pošiljke virusa, ili drugi predmeti, možda prenijeti u Kinu od 2006. do 2018. godine? No sumnje o kineskim znanstvenicima nisu potkrijepljene nikakvim dokazima; čak ne postoji ni izravna veza između njih i koronavirusa (Institut Manohar Parrikar, srpanj-prosinac 2019.).Prema izvorima na koje se poziva TGCOM, u Wuhanu je u rujnu 2019. godine izvedena vojna vježba, radi simulacije prijetnje koja se zove »koronavirus« (Tg COM, 24. veljače 2020.). Tada je oko 300 američkih sportaša sletjelo u Wuhan zajedno s mnogim drugim sportašima iz oružanih snaga 140 zemalja, kako bi sudjelovali na Svjetskim vojnim igrama (South China Morning Post, 14. studenog 2019.). Osamnaestog listopada 2019. godine, Centar za zdravstvenu sigurnost John Hopkins, u suradnji sa Svjetskim ekonomskim forumom i Zakladom Bill & Melinda Gates, predstavili su u New Yorku »Event 201 Pandemic Exercise«, na kojemu je simulirana pandemija koronavirusa iz Brazila, koja se potom raširila po cijelome svijetu.
 
Zašto su Kinezi ubili Lija Wenlianga?
 
Cilj je ovog događaja bio upozoriti svijet na moguće ogromne ekonomske štete i ljudske žrtve, koje su povezane s virusnim infekcijama. Na tom susretu bilo je prisutan velik broj čelnika multinacionalnih kompanija, vlada i institucija javnog zdravstva (ANSA, 16. listopada 2019.). Prvi slučaj koronavirusa otkriven je 1. prosinca 2019. godine, a budući da ima inkubaciju dva tjedna, infekcija se dogodila sredinom studenog, odnosno mjesec dana nakon događaja u New Yorku gdje je prikazana simulacija pandemije koronavirusa (Pianeta, 28. siječnja 2020.). Li Wenliang, 34-godišnji kineski liječnik koji je prvi alarmirao vlasti što se događa, uhićen je i ušutkan pod optužbom za širenje lažnih vijesti i izazivanje panike. Preminuo je ubrzo nakon puštanja na slobodu, a službeni uzrok smrti je infekcija koronavirusom. Kašnjenje kineskih vlasti u blokiranju prvih epidemija virusa, o čemu je izvijestio Li Weliang, omogućilo je njezino brzo širenje (Il Messaggero, 6. veljače 2020.). Francis Boyle, profesor prava na Sveučilištu u Illinoisu i autor američkog Zakona o biološkom oružju, u svome je intervjuu izravno optužio Kinu: »COVID-19 oružani je patogen koji je pobjegao iz postrojenja 4. razine biološke sigurnosti u gradu Wuhanu, posebno stvorenog za otkrivanje koronavirusa i SARS-a«. Zatim je dodao: »Koronavirus pripada biološkom oružju. Danas oko 13.000 zaposlenika ‘znanstvenika smrti’ u 400 laboratorija u SAD-u i širom svijeta, angažirano je na kreiranju novih opasnih virusa koji će biti otporni na cjepiva«. (GreatGameIndia, 5. veljače 2020; Natural News, 20. veljače 2020.). Ovaj ugledni profesor zastupa oprečna stajališta u odnosu na mainstream medije, ali i neke znanstvenike koji i dalje tvrde da je pandemija posljedica prijenosa virusa sa životinja na ljude koja se dogodila u gradu Wuhanu.
​​
Zhong Nanshan: Iako je COVID-19 prvi put otkriven u Kini, to ne znači da dolazi iz Kine
 
Pojava koronavirusa dogodila se u Wuhanu, gradu koji predstavlja glavno željezničko čvorište u Kini, odmah nakon proslave kineske nove godine 25. siječnja 2020. godine. Upravo u vrijeme kada je više od milijardu ljudi bilo u pokretu. Dana 27. siječnja ove godine, najveći kineski stručnjak za respiratorni sustav Zhong Nanshan, izjavio je: »Iako je COVID-19 prvi put otkriven u Kini, to ne znači da dolazi iz Kine« (Global Reseach, 23. veljače 2020.). Američki predsjednik Donald Trump, tvrdi da je koronavirus »Made in China« koji predstavlja ozbiljnu ugrozu za SAD. Odmah po izbijanju pandemije, krenule su akcije pomoći od strane Zaklade Bill & Melinda Gates i multinacionalnih kompanija uključenih u potragu za cjepivom (24Ore, 28. siječnja 2020.). Već 25. veljače 2020. godine, tvrtka Modern koja financira Zakladu Bill & Melinda Gates, objavila je informaciju da posjeduje cjepivo i da ga je odmah spremna testirati na ljudima (Forbes, 25. veljače 2020.).
​​​
Pored toliko nevjerojatnih »slučajnosti« i podudarnosti koje su se dogodile posljednjih mjeseci, evo još jedne. The Wall Street Journal je 22. studenog prošle godine na naslovnici objavio: Bridgewater se kladi na 1,5 milijardi dolara da će u ožujku 2020. godine doći do potpunog kraha svjetskih financijskih tržišta. Riječ je o najvećem investicijskom fondu u svijetu, koji će nakon kraha svjetske ekonomije vjerojatno zaraditi stotine novih milijardi dolara. Dok će milijuni građana izbjegavati jedni druge na ulici, dućanima i zgradama gdje stanuju, živjeti u karanteni, samoizolaciji, bolovati i umirati od koronavirusa, netko će radosno trljati ruke nad novom šansom da se dodatno obogati. Priča o koronavirusu sada dobiva još jednu novu dimenziju, otkad je Kina 13. ožujka putem svog Ministarstva vanjskih poslova, službeno zatražila od SAD-u da odgovori na jedno vrlo jednostavno, ali neugodno pitanje. Kina se poziva na videozapis na kojemu se vidi dr. Robert Redfield, direktor američkog CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention) Ministarstva zdravstva, kako odgovara na postavljena pitanja američkih parlamentaraca u vezi s epidemijom koronavirusa. Na postavljeno pitanje jesu li nedostajali testovi, je li moguće da su oboljeli od gripe pogrešno katalogizirani, dok su u stvarnosti imali Covid-19, direktor Redfield odgovara: »Da, može se reći da su dijagnosticirani takvi slučajevi u SAD-u«. Sada Kinezi traže od Amerikanaca službena pojašnjenja, kako bi saznali točan datum kada se Covid-19 pojavio u SAD-u. Zapadni mainstream mediji i političari, odmah su napali Kineze optuživši ih da na temelju izjave dr. Redfielda, sada šire neistine i propagandu protiv SAD-a (The Epoch Times,13. ožujak 2020.). No Trumpovoj politici i zapadnim mainstream medijima ne ide na ruku izjava američkog senatora Toma Cottona, koji je izjavio: »Stručnjaci nisu potvrdili da se virus pojavio na Wuhanovoj tržnici. Još ne znamo gdje se stvorio«.
Pandemija naravno nije kraj svijeta, ali jest kraj onoga svijeta koji smo do sada poznavali i u njemu živjeli. Život će se u nekom trenutku vratiti u »normalu«, ali nikad ne će biti isto kao prije. Mnoge naše navike, koje su nas uvjeravale da su ispravne i trajne, morat će biti napuštene. Medijsko bombardiranje kojem smo podvrgnuti 24 sata dnevno, primorava nas da stalno razmišljamo o bolesti. Tako se kod ljudi stvara stanje ovisnosti o strahu, koje slabi naš imunološki sustav, upozorava dr. Raffaele Morelli, ugledan talijanski psihijatar i psihoterapeut. Pandemija, ako će duže potrajati, vjerojatno će negativno utjecati i na međugeneracijske odnose. Moguće je očekivati da će mlađe generacije, ne samo zbog ove pandemije, već i zbog klimatskih promjena, ekonomske krize i drugog, postati mnogo kritičniji prema starijoj generaciji.
 
Slijede: pandemija, tehnologija 5G, ljudska genetička modifikacija, elektronički novac…
 
Novi svjetski poredak o kojemu se nekad govorilo kao o »teoriji urote«, sada je i službeno započeo: pandemija, uvođenje tehnologije 5G, ljudska genetička modifikacija, vjerojatno uskoro kreće elektronički novac koji će zamijeniti onaj fizički, smanjivanje ljudskih prava i sloboda u zamjenu za ‘sigurnost’ i još puno toga što još ne znamo. To više nije teorija, već surova stvarnost na koju se, na žalost, nismo kvalitetno i pravodobno pripremili. Možda je konačno došlo vrijeme za otvaranje ozbiljne rasprave o pitanju globalnog upravljanja svjetskim procesima i pristupa informacijama. Ali i pitanje koje je mjesto i sudbina one manjine u društvu, koja već dugo vremena ukazuje na društvene probleme i izazove, koja zna i može producirati rješenja, ali nema za to prostora.
 

Drago Kraljević, Novi list, 29. III. 2020., http://www.novilist.hr/Komentari/Osvrti/Drago-Kraljevic-Koronavirus-nas-uvodi-u-novi-nepoznati-svijet

Zaraza nam je donijela i izvanredno stanje, i to bez pitanja Sabora

 
 
Prijepori oko pandemije izazvane koronavirusom, toliko su me začudili, da to moram javno izraziti, neka ostane zapisano da se u njima izgubio čovjek. Sve diskusije svode se na poricanje ili priznavanje pandemije, na statističke podatke o oboljelima i umrlima iz ranijih godina, na razne pseudoznanstvene i znanstvene članke i izvještaje, na medijsku i inu manipulaciju, na teorije zavjere, na globalizam, diktature, policijske države  ali nigdje nema u raspravama ČOVJEKA - OBOLJELIH, oni su svedeni na brojke, njih se ne spominje kao ljude, s empatijom, sa sućuti, s razumijevanjem! Ne spominje se da su to nečiji djedovi, bake , očevi, majke, sinovi i kćeri, da su to ljudi koji imaju obitelj, nekoga koji ih voli i kojeg su izgubili. Ne spominje se medicinsko osoblje koje se brine o oboljelima, liječnici, medicinske sestre, pomoćno osoblje koje se izlaže riziku zaraze, ne spominje se njihova predanost u borbi za svaki ljudski život. Ne spominje se da se bore sa nedostatkom opreme, sa nedostatkom respiratora koji život znače, ne spominju se uopće. A njima treba samo omogućiti da rade svoj posao u najboljim uvjetima, da oboljelima pruže najbolju medicinsku skrb.
https://ichef.bbci.co.uk/news/1024/media/images/76878000/jpg/_76878733_orwellhouse624.jpg
Međutim, u svoj toj medijskoj kakofoniji glas oboljelih i medicinskog osoblja najmanje se čuje i uvažava. To je ono najžalosnije! Gdje smo došli kao društvo i kao ljudi? Gdje je nestao Čovjek? "Jedino moralnost u našem djelovanju može dati ljepotu i dostojanstvo našem životu", rekao je Albert Einstein.
 
Koronavirus, SARS-CoV-2, Covid-19
 
Coronavirusi su velika porodica virusa, koje nalazimo kod ljudi i životinja. Pod elektronskim mikroskopom ovi virusi imaju oblik krune, zbog čega su nazvani po latinskoj riječi corona, što znači 'kruna'. Neki coronavirusi poznati su od 1960-ih godina kao uzročnici bolesti kod ljudi, od obične prehlade do težih upala dišnog sustava. No, od 2003. počeli su se pojavljivati novi coronavirusi, koji su sa životinja prešli na ljude te se počeli širiti s čovjeka na čovjeka. Dakle, nakon pojave SARS-a u Kini 2002. te MERS-a na Bliskom Istoku 2012. (koji se još uvijek pojavljuje), sada ponovno imamo novi coronavirus koji se pojavio u Kini. Novi coronavirus je  novi soj coronavirusa koji do sada nije bio otkriven kod ljudi. Svjetska zdravstvena organizacija ga je nazvala SARS-CoV-2 (SARS-coronavirus-2), a bolest koju uzrokuje COVID-19 ("coronavirus disease"). Otkriven je u Kini krajem 2019. godine.
 
Teorije zavjere globalista, Amerikanaca, Rusa..., a i hrvatskih skeptika
 
Nevjerojatne priče i teorije zavjere kruže društvenim mrežama o koronavirusu od kada se pojavio. Dok smo gledali scene iz Wuhana u Kini činilo nam se da je to tamo negdje daleko u Kini i do nas ne će doći. „Teorije zavjere po pravilu opisuju kako razne grupe, koje djeluju u tajnosti, pokušavaju kontrolirati ili uništiti  neku instituciju, državu ili cijeli  svijet"", kaže profesor Michael Butter sa Sveučilišta u Tübingenu. Globalne pandemije uvijek prate glasine i teorije zavjere. I to s teškim posljedicama. Glasine i lažne vijesti šire se preko društvenih mreža mnogo brže nego što znanstvenici i znanstveni instituti daju provjerene i točne informacije, a osobito na početku pandemije kada je broj zaraženih još mali, kada se ne znaju osnovni podaci o ugrozi, nepoznati virus, nema lijeka, nema cjepiva, a za kronične bolesnike i starije osobe u  nedostatku adekvatne medicinske skrbi ishod bolesti je smrtonosan. Nema dokaza da je korona-virus potekao iz američkih ili kineskih vojnih laboratorija. Isto tako, Albanci  i Izraelci, nisu, kako to neki mediji tvrde, genetski otporni na korona-virus.  I koliko god to vidovnjaci tvrdili u raznim TV-emisijama, bugarski premijer Bojko Borisov nema tu sposobnost da korona-virus drži dalje od Bugarske, kao ni američki predsjednik Donald Trump od Amerike, ni njemačka kancelarka Angela Merkel od Njemačke, a ni engleski premijer Boris Johnson od Engleske, jer je i sam pozitivan na koronavirus!
 
Lista korona-gluposti koje kruže internetom je poduža. Neke od njih su jednostavno smiješne, neke su zastrašujuće. Isto tako neki tvrde da je „pravi izvor“ korona-virusa 5G-mreža mobilne tehnologije. Neki drugi prenose priču kako kineska vojska tvrdi da je virus nastao u američkim laboratorijima za biološka oružja. Neki ruski mediji već odavno guraju priču da američko-kineski trgovački rat nanosi veliku štetu gospodarstvu SAD-a i da bi im baš dobro došla neka epidemija u Kini da ozbiljno zaprijeti tamošnjoj industriji. Neki tvrde da je Bill Gates financirao najnoviji oblik koronavirusa (COVID-19), proizveden korona virus – cjepivo čija je namjena, navodno, zaštita od virusa ptičjeg infektivnog bronhitisa (dakle respiratorne infekcije). proizveden posredstvom The Pirbright Instituta. A istina je da je riječ o patentu za cjepivo protiv virusa peradi. Istraživanje koje je tada provedeno nema nikakve veze sa sadašnjom pandemijom. Korona virusi nisu samo COVID-19 koji sada hara svijetom, već i SARS, MERS, pa i virus peradi protiv kojeg je 2016. institut razvio cjepivo.
 
U medijima se mogao pronaći i tekst o patentiranju korona virusa, u čiji je razvoj uloženo 750 milijuna dolara, te da ista američka farmaceutska kompanija Moderna.inc razvija i cjepivo. Pa se moglo pročitati „Amerikanci su dva mjeseca prije pojave koronavirusa u Kini izveli simulaciju globalne epidemije", a kao ono u Kini su se održale Svjetske  vojne  igre u Wuhanu u listopadu 2019. godine. Ovom nizu dezinformacija i poluinformacija dodati ću još i ovu. Neki opskurni portali došli su do informacije kako američka vojska iskrcava svoje snage diljem europskog kontinenta. Bio je dovoljan jedan članak kako bi se proširila panika među korisnicima interneta. Nastala je teorija zavjere kako američka vojska koristi priliku krize oko koronavirusa kako bi pripremila invaziju na Rusiju ili ostale „neprijatelje“. Naravno, prema autoru, se sve odvija pod okriljem tajnosti dok je šira javnost okupljena događajima oko virusa i mjerama opreza. A istina je da se radi o akciji NATO-a nazvanoj „DEFENDER-Europe 20“ o kojoj se javno govori već mjesecima. Informacije o vježbi su dostupne na službenim stranicama NATO-a i ispostave američke vojske u Europi. Radi se o trećoj najvećoj vojnoj vježbi koja se odvija u Europi od kraja Hladnog rata početkom 1990-ih do danas. Prema planu bilo je predviđeno da će u vježbi sudjelovati 37.000 vojnika, od čega je 20.000 iz američke vojske. U stvarnosti je veliki broj američkih vojnika i vojnih čelnika zaraženo koronavirusom COVID-19, kao i poljski i talijanski generali. Činjenica je da i američki saveznici u NATO-u, kao i njemački, francuski i španjolski imaju velik broj zaraženih osoba.
 
Neke druge američke vojne vježbe u Europi zbog pandemije koronavirusa COVID-19 su otkazane, a modificirane su i vježbe koje američki vojnici održavaju u Africi.U nedostatku informacija ljudi pribjegavaju bilo kakvim pričama koje imaju imalo smisla. Ako se uzme u obzir da su američki obavještajci javno progovorili o tisućama lažnih računa na društvenim mrežama koji šire dezinformacije o zarazi korona virusom, treba biti veoma oprezan u dijeljenju informacija i  promatrati što se događa. Prema povjerljivom izvještaju koji je procurio u medije, Amerikanci su otkrili organizirano objavljivanje gotovo identičnih poruka o zarazi, a još je sumnjivije što su mnogi računi koji stoje iza tih objava ranije bili povezani s poznatim ruskim dezinformacijskim kampanjama.
 
Posljedice pandemije koronavirusom na stanovništvo. Ono što sigurno nije dezinformacija, njemačka kancelarka Angela Merkel je na zatvorenom sastanku u Bundestagu poručila okupljenima da će se u jednom trenutku “60 do 70 posto njemačke populacije zaraziti koronavirusom”, objavio je početkom ožujka njemački Bild. Epidemija je počela sredinom prosinca 2019. u Wuhanu u Kini, pretpostavlja se da je novi korona virus prenesen s neke od divljih životinja koje su se prodavale na tržnici u Wuhanu. Kina je i inače poznata po ovakvim tržnicama na kojima se prodaju divlje životinje. One uključuju gotovo sve, od zmija i štakora do vidri, daždevnjaka i mladih vukova. Na tim tržnicama vladaju vrlo niski higijenski uvjeti koji su bili zaslužni i za početak epidemije SARS-a. Na čovjeka je prešao sa životinje. Da bi se taj rizik u budućnosti bar smanjio, bilo bi pametno uvesti globalnu zabranu trgovine divljim životinjama. Genom virusa, kojega su znanstvenici proučili, pokazuje kako je šišmiš bio prijenosnik zaraze. Doduše, sumnja se još i na mogućnost zmije ili ljuskavca kao prijenosnika. Prema tome znanstvenici su jednoglasni u tvrdnjama kako je koronavirus nastao u prirodi, a ne u laboratorijima. To pokazuju i neovisne analize genoma virusa koje su objavljene u Lancetu, jednom od najuglednijih svjetskih znanstvenih publikacija.
 
Nakon mjesec dana od izbijanja Epidemije u Kini, porasla je zabrinutost i u svijetu.
Svjetska zdravstvena organizacija o koronavirusu: “WHO je procjenjivao ovu epidemiju iz minute u minutu i duboko smo zabrinuti alarmantnom brzinom kojom se virus širi i teškim stanjem zaraženih”, kazao je šef WHO-a na konferenciji za medije. “Stoga smo odlučili objaviti da se širenje COVID 19 može okarakterizirati kao pandemija”, dodao je. Svjetska zdravstvena organizacija je 11. ožujka 2020. proglasila pandemiju koronavirusa što znači da se virus vjerojatno proširio na sve zemlje svijeta. "Pandemija nije riječ koju bismo trebali olako shvaćati. To je riječ koja, ako se pogrešno koristi, može uzrokovati nerazuman strah ili neopravdano prihvaćanje situacije i stav da je bitka izgubljena, što vodi do nepotrebne patnje i smrti”, rekao je predsjednik svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pozvao je vlade da utječu na tijek širenja virusa “hitnom i agresivnom akcijom”. “Nekoliko zemalja pokazalo je da se virus može suzbiti i kontrolirati”, rekao je i dodao da izazov mnogim zemljama koje se bore s velikim brojem zaraženih nije u tome mogu li djelovati efikasno, već hoće li. Vlade moraju pronaći balans između zaštite zdravlja, nametanja ograničenja i poštivanja ljudskog života. “Svi smo u ovome zajedno kako bismo s mirnoćom napravili najbolje u svrhu zaštite svih stanovnika svijeta. To je izvedivo”, rekao je čelnik WHO-a.
 
Međutim svjetski birokrati su samo na riječima "svi zajedno" a ustvari je prepušteno da se svaka zemlja snalazi kako zna i može! Hrvatski epidemiolozi počeli su već krajem siječnja sa pripremama za obranu od epidemije koronavirusa.Tim je povodom ravnateljica Infektivne klinike “Dr. Fran Mihaljević”, prof. dr. Alemka Markotić izjavila za Jutarnji.hr: „Za tjedan dana imat ćemo sve za dijagnostiku ovog novog virusa u našoj bolnici. Također ćemo imati  i plan organizacije posla te prijem pacijenta u našu kliniku kao centralnom mjestu za zbrinjavanje oboljelih”. Dodatno će se razraditi i hospitalizacija pacijenata. A razmatra se i mogućnost da kod lakših slučajeva oboljenja, bolničko liječenje može biti i u nekoj bolnici bližoj mjestu boravka pacijenta. Kako bi sve bilo pod kontrolom, situaciju s kretanjem koronavirusa pratit će epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
 
Putnici su, naime, bolest iz Kine prenijeli po cijelom svijetu. Prvi zaraženi su virus u Hrvatsku donijeli iz Italije. Karantena kao jedina ispravna i učinkovita  metoda suzbijanja epidemija ili pandemija. Mnogi se ne mire sa karantenom i #ostanidoma terapijom, međutim još se u srednjem vijeku čuvalo zdravlje stanovnika od zaraznih bolesti upravo karantenom.
Najpoznatija je Karantena bila u Dubrovačkoj Republici, čiji si kapetani i mornari po povratku sa mora,  morali obvezatno biti u karanteni  i to po 40 dana, , prije nego su  mogli  otići kući svojim  obiteljima! Lazareti je naziv za skupinu povezanih zgrada tristo metara udaljenih od zidina Dubrovnika prema istoku. Veliko vijeće Dubrovačke Republike je 27. srpnja 1377. donijelo odluku kojom se prvi put u svijetu uvodi karantena kao mjera zaštite od unošenja i širenja zaraznih bolesti, posebice kuge. Ova je odluka objavljena u tzv. Zelenoj knjizi (Liber viridis) pod naslovom Veniens de locis pestiferis non intret Ragusium nel districtum (Tko dolazi iz okuženih krajeva, neka ne stupi u Dubrovnik niti na njegovo područje).
Određeno je da niti domaći ljudi, niti stranci koji dolaze iz kužnih krajeva ne mogu ući u grad, ako prethodno ne proborave 40 dana u Lazaretu. Tako je bilo i sa kugom koja je poharala Europu i svijet. U vrijeme kuge Istra je bila ostala bez stanovništva, pa su se naselili imnogi iz zaleđa Zadra i Šibenika, pa čak i iz Crne Gore.
 
Zbog nedostatka podataka teško je rangirati epidemije koje su se događale u prošlosti na hrvatskom području. Ako se uzme u obzir procjene o smrtnosti od Crne smrti ili kuge, sredinom 14. stoljeća, koja je na svjetskoj razini uzela do 200 milijuna života i činjenicu da je od nje umrla jedna četvrtina europskog stanovništva, onda je kuga u odnosu na ondašnji broj stanovništva bila najveća svjetska pošast. Epidemije kuge su se događale na hrvatskom području i ranije, a i nakon 14. stoljeća, sve do 19. stoljeća. Ako te podatke usporedimo s procjenama o umrlima od španjolske gripe, oko 50 milijuna ljudi u svijetu, možemo tvrditi da je Crna smrt uzela puno više života.
Španjolska gripa, ili  Španjolica bila je pandemija gripe koja je 1918. godine odnijela između 50 i 100 milijuna osoba širom svijeta. Uzročnik te gripe bio je podtip ptičje gripe H1N1. Pandemija Španjolske gripe započela je u ožujku 1918. godine i trajala je sve do lipnja 1920. godine
 
Virus gripe A podtipa H1N1, podtipu kojem pripada i virus španjolske gripe, bio je uzročnikom pandemije gripe poznate pod nazivom „svinjska gripa“ 2009. godine, ali ona nije imala ni blizu učinke španjolske gripe. Prema službenim procjenama Svjetske zdravstvene organizacije od te je bolesti u svijetu umrlo više od 284.500 onih čija se smrt može povezati s ovom gripom. U Hrvatskoj je prema izvješću Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od početka srpnja 2009. do kraja siječnja 2010. oboljelo 57.124 osobe, a od posljedica bolesti umrlo je 29 osoba. Prema procjenama, od posljedica pandemije španjolske gripe, čiji su se valovi na različitim geografskim područjima pojavljivali približno godinu dana, u Hrvatskoj je umrlo oko 109 tisuća ljudi, kaže povjesničar medicine sa Sveučilišta u Rijeci Robert Doričić. Španjolska gripa pojavila se u vrijeme kada je svijet bio iscrpljen posljedicama Prvog svjetskog rata, njegovim ljudskim i materijalnim gubicima, pa se njene posljedice mogu pratiti usporedno s onima ratnim. Ona je dodatno oduzela mlade živote, pa je time utjecala na demografski i ekonomski oporavak koji je slijedio u poraću, kaže dr.Doričić
 
Položaj Hrvatske u pandemiji koronavirusa
 
Kao što sam navela Hrvatski epidemiolozi na vrijeme su se počeli pripremati, kada se još koronavirus nije pojavio u Hrvatskoj. Opomena su im bile scene iz talijanskih bolnica koje su doživjele kolaps , a pomoći ni od kuda. EU se praktički raspala, a Hrvatska koja predsjeda Vijećem EU-a nemoćno je gledala tragične snimke iz talijanskih bolnica. Svaka zemlja prepuštena je samoj sebi po onoj: "Uzdaj se u se i u svoje kljuse". Talijanima je pomoć stigla iz Kine, Rusije i Kube, pa se vidjelo kako razočarani Talijani skidaju zastave EU. Njemačka i Nizozemska odbile su pomoći Italiji , na njen prijedlog za izdavanje europskih korona-obveznica, kojima bi se financirao oporavak zdravstvenih i gospodarskih sustava od posljedica epidemije. Samim time EU se pokazao nesposobnim za rješavanje bilo kakve krize, kao i prije 30 godina kada su mirne duše gledali velikosrpsku agresiju i razaranje Vukovara.
 
Eto kakvom se EU-om hvalio Andrej Plenković kada je kao veliki uspjeh njegove diplomacije najavljivao hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a u prvoj polovini 2020. Hrvatskoj sada stiže pomoć iz Arapskih Emirata u medicinskoj opremi. Ministar Pavić pojašnjava da nova sredstva za medicinsku opremu nisu dodatna sredstva iz Bruxellesa, već su osigurana preraspodjelom unutar nacionalne alokacije. "Za sada nema dodatnog novca iz Bruxellesa, trenutno imamo nacionalnu omotnicu, a zatražili smo fleksibilnost unutar europskih fondova i veći stupanj mogućnosti prebacivanja s prioriteta na prioritet", kaže Pavić i dodaje da će se u suglasju s Ministarstvom financija i Ministarstvom zdravstva vidjeti na što će se sredstva potrošiti.
 
Hrvatska Vlada nije proglasila izvanredno stanje
 
Vlada RH nije proglasila ni izvanredno stanje niti ratno stanje zbog neposredne ugroženosti stanovništva korona virusom. Borbu protiv virusa spustila je na razinu Stožera civilne zaštite, kojim po položaju zapovijeda ministar unutarnjih poslova, dr. sc. Davor Božinović, kao što sam već navela, Vlada ga je postavila na sjednici 20. veljače 2020. Na taj je način Vlada RH zaobišla članak 17. Ustava RH, po kojemu je za proglašenje izvanrednog stanja potrebna 2/3 većina glasova u Saboru! Vlada je na 214. sjednici pod točkom 23 predstavila Nacrt prijedloga zakona o dopuni Zakona o sustavu civilne zaštite, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, jer su pojedine odluke Stožera prelazile njegovu nadležnost i ulazile u domenu Ustava RH i Hrvatskog Sabora. Vlada također zaobilazi i Sabor, koji je jedini mjerodavan donositi Zakone! Stožer može donositi odluke i upute, ali na zakone. A za pojedine odluke Stožera potrebno je donijeti Zakone. Ministar Božinović se opravdavao na HTV-u da je bila nedjelja, pa ponedjeljak kada se ne sastaje Sabor, a Stožer da je morao hitno djelovati. Takav način rada je protuustavan, a svi u RH dužni smo poštovati i držati se Ustava RH, jer ako ne nismo se daleko odmakli od diktature. "Ja mogu kad god  hoću", Plenković je jasno rekao novinarima: “Povjerenstvo je moje, kako god okreneš. Čitajte pravila, pa ćete vidjeti. Ne pod Vladom, čak isključivo poda mnom i ja mogu njime predsjedavati kad god hoću”.
 

Lili Benčik

Anketa

Čega se više bojite?

Četvrtak, 09/04/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1252 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević