Get Adobe Flash player
Aktualni Normalni opet nenormalan

Aktualni Normalni opet nenormalan

Neposredni izbor predsjednika RH treba "negdje...

Zbog

Zbog "banalnosti lošeg" birači krivo biraju

Zbilja hrvatskog biračkog tijela u svijetlu filozofije Hannah...

George Soros -

George Soros - "veliki humanist i čovjekoljub"

»Zamišljao sam sebe kao neku vrstu...

Politička trgovina cvjeta

Politička trgovina cvjeta

Kupuje se i prodaje izravno i(li) uz...

Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

Je li previše toga znao, ipak je bio dobar i s Bakarićevom...

 • Aktualni Normalni opet nenormalan

  Aktualni Normalni opet nenormalan

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 11:54
 • Zbog

  Zbog "banalnosti lošeg" birači krivo biraju

  utorak, 26. svibnja 2020. 13:28
 • George Soros -

  George Soros - "veliki humanist i čovjekoljub"

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 11:03
 • Politička trgovina cvjeta

  Politička trgovina cvjeta

  utorak, 26. svibnja 2020. 13:20
 • Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

  Zagrebački dalmatinski Makedonac iz Nigdjezemske

  četvrtak, 28. svibnja 2020. 10:59

Milivoj Magdić je prošao ideološki put od marksizma i komunizma, preko domoljublja, sve do integralnoga katoličanstva

 
 
Mijo Ivurek: MILIVOJ MAGDIĆ (1900.-1948.) - OD MARKSIZMA DO HRVATSKOG DOMOLJUBLJA I INTEGRALNOG KATOLIČANSTVA, Tkanica, Zagreb, 2020.
Mijo Ivurek hrvatski je novinar i publicist te autor nekoliko vrijednih istraživačkih, znanstvenih knjiga. Iako je raspon tema kojima se bavi širok, najviše ga zaokuplja hrvatska politička i kulturna povijest 20. stoljeća. U tom kontekstu, od više knjiga koje je objavio, ovdje želim izdvojiti dvije koje na osobit način pokazuju da je riječ o autoru koji izvrsno poznaje povijesne i političke prilike sredine 20. stoljeća: Život i djelo Krunoslava Draganovića (2013.) i Padre Petar Perica i njegovo doba (2015.). Autor je to koji se je svojim istraživačkim i publicističkim radom već dokazao kao vrstan povjesničar.
Ivurek se je u ovoj knjizi posvetio jednoj općenito manje poznatoj profesionalnoj i osobnoj povijesti: novinaru Milivoju Magdiću. Autor je u uvodu naslovljenom Svjetonazorsko, nacionalno i vjersko odrastanje objasnio poticaje za ovo istraživanje i pisanje knjige. U toj kratkoj najavi sadržaja knjige saznajemo da je Milivoj Magdić u svojem kratkom životu od 48 godina ostvario velik opus objavljenih radova, ali i da je prošao ideološki put od krajnosti marksizma i komunizma do krajnosti nacionalizma, te da je konačno svoju svjetonazorsku zrelost postignuo u integralnom katoličanstvu. Saznajemo i to da ga je komunistička vlast dala pogubiti. Sve nam je to odmah u uvodu svoje knjige najavio autor Mijo Ivurek svojim živim i neposrednim pripovjedačkim stilom, iskreno priznajući da na početku svojega istraživanja nije znao tko je zapravo Milivoj Magdić, kao što nisu znali ni mnogi koje je za njega pitao. Priznati moram i ja da nisam znala, ali autorov uvod bio je osobit poticaj daljnji na čitanje.
 
Knjiga se sastoji od šest dijelova. U prvom dijelu knjige naslovljenom Putovanje prema hrvatstvu i kršćanskoj vjeri, nakon podataka o obiteljskom podrijetlu, autor najprije opisuje Magdićev svjetonazorski put, koji je započeo marksističkom fazom iluzije o društvu socijalne pravde. Svoje stavove o tome iznosio je u novinarskim tekstovima u časopisu Socijalna misao, gdje se vidi da je intenzivno promišljao marksističku doktrinu. Autor nam tu daje tumačenje pojedinih bitnih Magdićevih radova iz toga razdoblja, ističući da se je u tzv. sukobu na književnoj ljevici Magdić svrstao na Krležinu stranu. Potom slijedi opis svjetonazorskoga obrata 1937. godine, koji se ogleda u Magdićevoj izjavi: »Marksizam je samo puki instrument za vladanje bezličnim masama.« Na taj obrat presudno su utjecala Staljinova režimska nedjela, ali već je ranije Magdić kritički promišljao mnoga suvremena politička i društvena zla u svojoj sredini: režimske političke likvidacije i nasilje te terorističke aktivnosti komunističke partije. I sâm je bio žrtva jednoga takvoga napada. Četrdesete godine njegova djelovanja obilježene su izrazito nacionalno i protumarksističko usmjerenim stavovima. Ivurek nam tu daje popis Magdićevih radova u tjedniku Spremnost te obrazlaže njegovu potporu Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Magdić se je otvoreno izjašnjavao i protiv toga da Hrvatska bude dio nove jugoslavenske države. Dvije godine nakon rata komunističke vlasti osudile su ga na smrt strijeljanjem.
 
Drugi dio O liku i djelu Milivoja Magdića donosi svjedočanstva i mišljenja Magdićevih suvremenika, povjesničara i književnih povjesničara. O Magdiću su pisali Ante Ciliga, Stanko Lasić, Ivica Matičević, Zlatko Posavac, Niko Vasilj, Jure Petričević, Nada Kisić Kolanović, Stipe Kljaić i Antun Bonifačić. Ovaj dio knjige dodatno ga osvjetljava kroz njihova gledišta. Treći dio čine Sažetci Magdićevih djela: Što treba znati o sudu i zakonima (1934.); Jagodina ljubav (1934.); Klerikalizam nastupa (1934.); Fašizam i radnička klasa (1935.); Abesinija (1935.); A. G. Matoš (1936.); Liberalizam i socijalna problematika u Hrvatskoj (1940.); Milan Šufflay – hrvatski žrec i vidovnjak (1942.); Najstrašnije razdoblje života seljačtva u Sovjetskoj Uniji (1942.); Intelektualci prema marksizmu i liberalizmu (1942.); Slučaj Vere Wagnerove drame u 4 scene (1944.). Četvrti dio naslovljen je jednostavno Tekstovi, a sadržava odabrane cjelovite Magdićeve tekstove od 1942. do 1944. godine: Preobrazba društvovne politike (1942.); Prvi svibnja jučer i danas (1942.); Bit sadašnjice (1943.); Književnost i politika (1944.); Od Rieči do Djela? Životni put Vladimira Nazora (1944.).
 
Peti dio knjige čine povijesni tekstualni prilozi: prosvjed Alberta Einsteina i Heinricha Manna 1931. u ime Njemačke lige za ljudska prava zbog ubojstva Milana Šufflaya; memorandum skupine hrvatskih intelektualaca 1945. godine s popisom i životopisom potpisnika; tajno izvješće Prvoslava Vasiljevića Milovanu Đilasu protiv Vladimira Nazora iz 1944. godine; poglavnikova izvanredna zakonska odredba protiv progona pučanstva iz 1941. godine. Predočeni dokumenti pokazuju nam duh vremena u kojem je djelovao Magdić te su stoga vrijedan doprinos knjizi.
 
Knjiga Mije Ivureka opremljena je i vrijednim dodatnim poglavljima koja pokazuju da je riječ o knjizi ozbiljnoga znanstveno-istraživačkoga predznaka. Tu treba istaknuti opsežan popis literature, iz kojega je vidljivo da je autor svoje djelo temeljio na relevantnoj literaturi i istraživanju neposrednih vrela. Knjizi je priloženo i Kazalo imena svih spomenutih osoba te životopis autora.
Autor je u poglavlju Post festum: Nužnost revizije jugosrpske historiografije na tlu Republike Hrvatske iskazao potrebu da se iznova znanstveno preispitaju sporna razdoblja hrvatske povijesti ustvrdivši da je pred hrvatskim povjesničarima i svim domoljubivim Hrvatima puno posla. Možemo reći da je Mijo Ivurek u tom smislu ovom knjigom, kao i prethodnim objavljenim istraživačkim knjigama o Krunoslavu Draganoviću i patru Petru Perici te cjelokupnim svojim publicističkim djelovanjem, dao svoj veliki doprinos.
 

Ivana Kresnik

Anketa

A. Plenković je u tajnosti dozvolio MOL-u da u Mađarskoj i Slovačkoj prerađuje hrvatsku naftu. Je li to izdaja nacionalnih interesa?

Subota, 30/05/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1825 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević