Get Adobe Flash player
Protuhrvatska revizija povijesti

Protuhrvatska revizija povijesti

Optužba za reviziju povijesti reže glavu u...

Tko brani fašizam i tko napada antifašizam?

Tko brani fašizam i tko napada antifašizam?

Hrvatska je vojno pobijedila Srbiju, ali ne i srpski...

Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

Hrvatske pravosudne institucije...

Hrvatskoj treba »Bijela knjiga«!

Hrvatskoj treba »Bijela knjiga«!

Kratak popis velikosrpskih akcija hrvatskih Srba zadnjih...

Lažno predstavljanje saborskoga zastupnika

Lažno predstavljanje saborskoga zastupnika

Bivši lopov u Samoboru ugostio njemačkog...

 • Protuhrvatska revizija povijesti

  Protuhrvatska revizija povijesti

  četvrtak, 17. siječnja 2019. 18:26
 • Tko brani fašizam i tko napada antifašizam?

  Tko brani fašizam i tko napada antifašizam?

  četvrtak, 17. siječnja 2019. 13:48
 • Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

  Plaćamo da nas blate i vrijeđaju

  utorak, 15. siječnja 2019. 17:37
 • Hrvatskoj treba »Bijela knjiga«!

  Hrvatskoj treba »Bijela knjiga«!

  utorak, 15. siječnja 2019. 17:32
 • Lažno predstavljanje saborskoga zastupnika

  Lažno predstavljanje saborskoga zastupnika

  utorak, 15. siječnja 2019. 17:16

Nije vam smetalo kada je Pula bila preplavljena Jugoslavenskom narodnom armijom

 
 
Na devetoj sjednici Gradskog vijeća Pule, održanoj u ponedjeljak  5. lipnja u puljskoj Gradskoj vijećnici, uz redovne je točke dnevnoga reda posebno zapaženo prošlo pitanje vijećnika Petra Ćurića (HDZ) postavljeno gradonačelniku Borisu Miletiću (IDS). Vijećničko pitanje prenosimo u cijelosti:
http://www.istarski.hr/app_assets/publications/index/49829/lg_49829_petar__uri__pula_hdz_istre_hdz_pula_hdz_pule.jpg
Petar Ćurić
 
»Poštovani gradonačelniče, moje pitanje namijenjeno je Vama kao gradonačelniku, ali je to i komentar Vas kao saborskog zastupnika i predsjednika IDS-a. U Saboru ste nedavno vrlo oštro istupili pitanjem hrvatskom premijeru i izrazili neprijateljski stav prema nazočnosti Hrvatske vojske u okolici Pule. Kako tumačite činjenicu da je zlatno doba puljskog turizma, sa zasad nedostižnim rezultatima, bilo baš vrijeme sveopće militarizacije Pule? U vremenu kad je Pula bila preplavljena Jugoslavenskom narodnom armijom koja je grad držala u klinču, opkoljenog u potpunosti s mora, kopna i iz zraka., a to Vam – interesantno, tada nije smetalo? Za današnji izgled Pule, najzaslužnija je njena mornarička ostavština, kao carske luke s pripadajućom brodogradnjom, a i povijest nam govori da su okolne utvrde i kašteli potvrda „Pule mladih marinera“ – danas nestale slike i da je Pula zbog toga po uspjehu u turizmu danas debelo iza Poreča, Rovinja, Umaga pa čak i Medulina! Da nemamo rimske ostatke – opet zahvaljujući vojsci i njenim potrebama – a uskoro će nestati i brodogradnja, što nam ostaje kao alternativa budućem razvoju Pule, gospodine Miletiću?
 
Turizam je krhka grana kao što smo već vidjeli u 1990-tima, a i nemiran svijet nas na to stalno upozorava. Treba već jednom jasno reći - brodogradilište Uljanik upropastio je IDS. Uništili ste ga stranačkim utjecajima, lošim kadroviranjima i negativnom selekcijom! Nitko se ne zalaže za militarizaciju Pule. To više nije ni moguće. Nestat će Uljanika. Mornara nema ni za oživjeti uspomenu ili selfie s turistima – morskim smo putem nepovezani s okruženjem: Rijekom, Umagom i Trstom, a do otoka nas samo drži veza sa Zadrom – pa me zanima što to vama smeta povratak Pule njenim korijenima, u kojima je mornarica imala ključnu ulogu i ostavila nam resurse da na njima dalje razvijamo grad, a ne da ga pretvaramo u veliku spavaonicu? Ili je ipak smisao onog vašeg pitanja u Saboru samo dizanje prašine, glumatanje velike žrtve, po običaju, i skretanje pažnje s Uljanika koji propada i nestaje, a podršku ste otišli tražiti, gle čuda, u Zagreb! - jer ste ovdje sav novac razbucali... Pula svoj današnji izgled duguje vojskama i carskoj mornarici, dragi gospodine. O tome je sve manje traga čak i u spomenicima – a ono što je ostalo - urušava se! - kao što se urušava i Uljanik, a vi se smješkate i nije vas briga za radnike Uljanika koji će uskoro morati na ulicu...« 
 
Vidno pogođen pitanjem, gradonačelnik Miletić je odgovorio da je gospodarstvo ove zemlje upropastio HDZ, te „da su sva hrvatska brodogradilišta sanirana državnim novcem, a jedino Uljanik nije!“
Zanimljiva teza, budući je baš ova, HDZ-ova Vlada, početkom godine odobrila Uljaniku državna jamstva u visini do 96 milijuna eura, a lokalni mediji u Istri danima bruje kako je, samo šest mjeseci kasnije, situacija za Uljanik danas još i gora te se IDS ponovno priprema za odlazak u Zagreb i nove ucjene kako bi država ponovno intervenirala za Uljanik.
(Video snimla cjelokupne 9. sjednice Gradskog vijeća Pule pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=rKyMw3NbVLA)

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Srijeda, 23/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1180 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević