Get Adobe Flash player
 Vlada kani pogaziti predizborno obećanje

Vlada kani pogaziti predizborno obećanje

Zakonsko nametanje rodne ideologije obrazovnomu sustavu i...

Tomislav i Milorad i manjinska prava

Tomislav i Milorad i manjinska prava

Etnobiznismeni dviju zemalja, ujedinite...

Rubnim granicama katastarskih općina

Rubnim granicama katastarskih općina

S lijeve strane Dunava nalaze se hrvatske katastarske...

Zokijeva noćna mora

Zokijeva noćna mora

E, Milanoviću, Milanoviću, ostavi se...

Vladu mora biti briga Agrokor

Vladu mora biti briga Agrokor

Je li Martina Dalić iskrena ili samo nedovoljno...

 • Vlada kani pogaziti predizborno obećanje

  Vlada kani pogaziti predizborno obećanje

  srijeda, 26. srpnja 2017. 23:19
 • Tomislav i Milorad i manjinska prava

  Tomislav i Milorad i manjinska prava

  srijeda, 26. srpnja 2017. 23:15
 • Rubnim granicama katastarskih općina

  Rubnim granicama katastarskih općina

  srijeda, 26. srpnja 2017. 23:08
 • Zokijeva noćna mora

  Zokijeva noćna mora

  srijeda, 26. srpnja 2017. 23:04
 • Vladu mora biti briga Agrokor

  Vladu mora biti briga Agrokor

  četvrtak, 27. srpnja 2017. 16:13

Nova TV i jugoslavenski ambasador protiv Crkve u Hrvata

 
 
Više obavijesnih sredstava prenijelo je vijest da u Institutu za vjerske poslove (Instituto per le Opere di Religione - IOR) koji se nalazi u Vatikanu, na računu pod imenom kardinala, zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića ima 3,4 milijuna eura. Vjerojatno je na širenju te vijesti bio najučinkovitiji televizijski kanal Nova TV. Taj kanal je više informacija o IOR-u zatražio od Ivice Maštruka, sociologa religije i zadnjeg jugoslavenskog veleposlanika pri Svetoj Stolici te od svog novinara Andrije Jarka, prema nekima najboljeg TV novinara.
http://www.ior.va/content/dam/ior/image/media/foto-per-la-stampa/IORImmagine7/IOR_Image_07.jpg/_jcr_content/renditions/cq5dam.web.1280.1280.jpeg
Pretpostavljalo se valjda da bivši jugoslavenski veleposlanik u Vatikanu najbolje poznaje vatikanske institucije a posebice one koje u svom djelokrugu imaju financijsku upravu. Od puno mlađeg TV novinara Andrije Jarka, moglo se očekivati da  bude brži u prikupljanju informacija o Institutu za vjerske poslove te točnih informacija o računu koji se vodi pod imenom kardinala Bozanića u IOR-u. Međutim, Ivica Maštruko uglavnom je naklapao o računu koji se vodi pod imenom zagrebačkog kardinala pa su gledatelji mogli izvoditi zaključke već prema svojim željama: od toga da je to osobna imovina kardinala Bozanića koju je dobio od darovatelja do imovine donatora koja se mogla iskoristiti prema namjenama anonimnih donatora. Moglo se pretpostaviti i da se sav taj novac, u navedenu vatikansku ustanovu, slio iz Hrvatske. Ivica Maštruko nije ni pokušao zatražiti točne informacije nego je tek ispričao svoju priču koju je bez bojazni mogao ispričati i dok je bio jugoslavenskim veleposlanikom.
 
"Nije neuobičajeno da pojedinci/donatori kada daju novac za određene projekte, primjerice za izgradnju crkava, svetišta i slično novac daju kardinalima i nadbiskupima, odnosno uplaćuju ga na njihove račune, imajući povjerenje u njih i da će taj novac biti uložen sukladno željama i zahtjevima donatora. Donator i osobe na čiji se račun novac prebacuje potpisuju vjerojatno ugovor. Nije za isključiti da je novac koji je pod imenom kardinala Bozanića novac od donatora ili neke crkvene institucije na području Zagrebačke nadbiskupije, iako može biti u pitanju i neki samostan, ili redovnička institucija koja preko kardinala Bozanića za određene svrhe čuva taj novac ili ga je preko Vatikanske banke povjerila kardinalu", govorio je Maštruko.Iz njegove priče može se zaključiti da je Institut za vjerske poslove u Vatikanu, off shore tvrtka za izbjegavanje plaćanja poreza na dobit a Vatikan kao država jedna od poznatih off shore država. "Katolička Crkva je jako vješta u financijskim transakcijama i posebno u poslovima trgovine nekretninama i vrijednosnicama. Ona u tome ima iskustva, a ti poslovi sigurno nikada nisu bili sasvim transparentni i sasvim podložni zakonima i propisima određenih zemalja”, dodao je bivši jugoslavenski veleposlanik u Vatikanu.
 
Petar Pereža, urednik Dnevnika Nove TV, nastavljajući se na odgovore Ivice Maštruka, dodaje da “Vatikanska banka slovi za najtajanstveniju banku na svijetu”, a onda njegova kolegica Marija Mihaljek iznosi podatke o imovini i dobiti IOR-a, te u svijetu najtajanstvenije banke. Za potvrdu već iznesenih tvrdnji poziva u dnevnik Andriju Jarka koji izvještava s Kaptola, točnije ispred zagrebačke katedrale. Na upit urednice Dnevnika: “Zna li država koliko se novca iz Hrvatske slijeva u Vatikansku banku?”, Jarak odgovara da taj podatak kako nije moguće dobiti zbog bankarske tajne a iz istog razloga nije moguće saznati je li novac na računu pod imenom kardinala Bozanića iz Hrvatske. Od osoba s kojima je razgovarao čuo je različita mišljenja o vatikanskim crnim fondovima, tajanstvenim kontrovrerznim skupinama i suradnji s vodećim tajnim službama u svijetu te načinima pomaganja katolicima u zemljama iza željezne zavjese.
 
Urednica Dnevnika Nove TV je vijest zaključila: “Anddrija Jarak izvijestio je o tajanstvenom poslovanju Vatikanske banke.“ Kad već nije mogao odmah dobiti odgovor iz ureda kardinala Bozanića, Andrija Jarak, koji je ipak pokazao određeni odmak od priče bivšeg jugoslavenskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, mogao je o misiji Instituta za vjersko djelovanje (IOR) više saznati sa stranice IOR-a (www.ior.va/).Čudna je tvrdnja da je Institut za vjerske poslove, “Vatikanka banka” kako je IOR nazivaju urednici Nove TV “najtajanstvenija banka na svijetu” nakon što su javnosti otkrili koliko novaca ima na računu koji se vodi pod imenom kardinala Bozanića. Mit o najtajanstvenijoj banci na svijetu dodatno je razorilo Priopćenje Tiskovnog ureda o odnosu Kardinalske komisije i Instituta za religijske poslove (IOR) pd 26-7-2’17. Niti je novac na računu kardinala Bozanića njegova osobna  imovina koju on može koristiti za vlastite potrebe niti taj novac došao iz Hrvatske.
 
Priča o računu u Institutu za vjerske poslove pod imenom kardinala Bozanića služi istoj svrsi kao i priča o kardinalu Georgeu Pellu, Australcu, kojeg su optužili za pedofiliju.Isti oni koji optužuju Vatikan zbog toga što su mu financije netransparentne, udara baš na osobe kojima je Papa naložio učiniti financijski sektor što transparetnijim.Kardinal George Pell (75) u Vatikanu je već tri godine posebno posvećen reformama u administrativnom i gospodarskom sektoru. Obnaša dužnost ministra finaancija. Nije bježao od istražitelja u Australiji. Odgovarao im je i iz Vatikana a sada je uzeo dopust da bi pred sudom u Australiji dokazao neutemeljenost optužbi koje se protiv njega iznose.
 
Netko je nekoć upitao koliko Vatikan ima tenkova. Danas se ponavlja pitanje koliko ima novaca. Informirani znaju da Vatikan ni izdaleka ne raspolaže novčanim sredstvima koje neki zamišljaju. U Hrvatskoj mnogi mogu posvjedočiti da se u Hrvatsku itekako puno novaca slijeva iz džepova katolika iz drugih država. Mnogi svećenici, redovnički redovi, crkveni poglavari i laici svoje obrazovanje zahvaljuju doprinosima katolika koje u Hrvatsku stižu izravno iz drugih država i neizravno preko Vatikana. Brojne katoličke ustanove koje djeluju u korist ne samo Hrvata katolika nego i drugih stanovnika u Hrvatskoj, BiH i drugdje, ne bi mogle nastaviti svoje djelovanje da nema pomoći izvana.
 
Kamo sreće da na računu koji se vodi pod imenom kardinala Bozanića ima daleko vie od 3,4 milijuna eura. O korištenju financijskih sredstava IOR-a, mogao bi daleko više reći nadbiskup dr. Želimir Puljić, aktualni predsjednik Hrvatske biskupske konferencije koji je tijekom svog studija na katoličkim sveučilištima u Rimu imao priliku vidjeti katoličke studente iz skoro svih naroda svijeta koji su nakon studija otišli služiti narodima iz kojih su potekli.
 
Priopćenje Tiskovnog ureda
 
»Odgovarajući na neke tvrdnje koje su se pojavile u medijima o odnosu Kardinalske komisije i Instituta za religijske poslove (IOR) ističemo sljedeće:
Institut za religijske poslove (IOR) je ustanova Svete Stolice, koja ima zadaću „čuvati i upravljati materijalnim dobrima, povjerenim od strane fizičkih ili pravnih osoba, koja se koriste za vjerske i karitativne potrebe“.
Upravu IOR-a čine: Upravno-nadzorno vijeće koje je sastavljeno od 7 laika stručnjaka iz raznih država svijeta, Direktor, Zamjenik direktora, Revizori i Prelat kojega postavlja Sveti Otac.
Vanjski nadzor u ime Svete Stolice povjeren je Kardinalskoj komisiji, koju je radi transparentnijeg poslovanja imenovao papa Franjo, a koja se sastoji od šest članova, od kojih su trojica kardinali iz Rimske kurije i trojica kardinala nadbiskupa iz raznih svjetskih nadbiskupija.
Kardinalska komisija ne ulazi u direktnu upravu IOR-a, nego u ime Svetog Oca nadzire njegov rad i izvješćuje papu Franju o poslovanju IOR-a.
Članovi Kardinalske komisije koji žive u Rimu i dugo rade u Rimskoj kuriji su: državni tajnik Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, kardinal Jean-Louis Tauran i predsjednik Kardinalske komisije za IOR, kardinal Santos Abril y Castello.

Kardinali koji žive izvan Rima i ne rade u Rimskoj kuriji nego su rezidencijalni nadbiskupi u raznim zemljama svijeta jesu: kardinal Christoph Schönborn, bečki nadbiskup (Austrija), kardinal Thomas Christopher Collins, torontski nadbiskup (Kanada) i kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup (Hrvatska), kojega je članom Kardinalske komisije imenovao papa Franjo 2014. godine.
Sadašnji članovi Komisije, za razliku od članova iz prijašnjeg mandata, ne primaju nikakvu novčanu nagradu za svoj rad u Komisiji. Tako ni kardinal Bozanić do danas nije primio nikakvu novčanu nagradu za rad u Komisiji.
Glede pitanja koja se postavljaju vezano uz godišnji izvještaj IOR-a napominjemo da je kardinal Bozanić član Komisije za IOR zajedno s još petoricom kardinala od kojih trojica rade u Rimskoj kuriji, a dvojica su rezidencijalni nadbiskupi.

Brojka koja se navodi u izvještaju odnosi se zbirno na članove Komisije, iako ne na svakoga u istoj vrijednosti. Ne ulazeći u privatnost bankarskih podataka s obzirom na spomenutu brojku, samo naglašavamo da polog koji se nalazi pod imenom kardinala Bozanića nije njegov privatni, nego je to novac za crkvene potrebe.
U taj polog ulaze samo prigodni darovi za potrebe Crkve isključivo dobiveni u inozemstvu. Iz tih se sredstava već tradicionalno isplaćuju troškovi za neke crkvene potrebe Zagrebačke nadbiskupije vezane uz Rim, kao što su pretplate raznih revija, kupovanje crkvenih knjiga, liturgijskog ruha, predmeta, neke studentske potrebe i sl.
Ovime kategorički izjavljujemo da se tu ne radi ni o jednoj kuni iz državnog proračuna, jer je taj novac ugovorno vezan za određene namjene, koji se tako i troši, a računi u Nadbiskupskom duhovnom stolu uvijek su dostupni državnoj kontroli.«
 

Branko Barbić

Ostvaruje li se san maršala Józefa Piłsudskog?

 
 
Międzymorze je stari san Poljaka. Międzymorze ili Međumore označava zonu utjecaja koja bi se protezala od Crnog mora do Baltika i podsjećala na staru poljsko-litvansku slavu. Prvi koji je sanjao o Međumoru bio je maršal Józef Piłsudski koji je do 1935. vladao Poljskom čvrstom rukom. Sada Andrzej Duda, koji je prije dvije godine stupio na dužnost predsjednika, može ostvariti stari san: Međumore je postalo Inicijativa triju mora koja uključuje Jadran. Riječ je o neformalnom forumu dvanaest članica Europske unije, uglavnom srednje i istočne Europe, koje teže užoj gospodarskoj suradnji.
http://www.fronda.pl/site_media/media/uploads/article/.thumbnails/pilsudski_flaga_miedzymorze-746x280.jpg
Józef Piłsudski
 
Izvan Varšave ova inicijativa do sada nije shvaćana previše ozbiljno. No otkako je objavljeno da će Donad Trump uoči samita G-20 u Hamburgu posjetiti Poljsku, diplomati u Berlinu nosi spavalimirno jer američki predsjednik nije samo posjetio svog poljskog kolegu po dužnosti, već je ujedno bio počasni gost na samitu Inicijative triju mora. A samo zbog Trumpa samit je preseljen iz Wrocława u Varšavu. Simbolika je velika; nostalgična ideja o jednom regionalnom savezu postala je političko pitanje. Poljskom snu o Međumoru Trump je udahnuo novi život i budi ružna sjećanja u Zapadnoj Europi.
 
Uoči rata u Iraku 2003. tada je američki državni tajnik Donald Rumsfeld okupio oko SAD-a zemlje istočne i srednje Europe i grubim tonom govorio o „staroj“ i „novoj“ Europi. Pod starom Europom podrazumijevao je Francusku i Njemačku koje su se protivile ratu u Iraku. Nove i ambiciozne s Rumsfeldova gledišta bile su bivše komunističke zemlje na istoku. Sada prijeti povratak Donaldizmu u vanjskoj politici. Jer Trump je ciljano posjetio „novu Europu“. Članice Inicijative triju mora su, izuzev Austrije, upravo one države koje su Europskoj uniji pristupile 2004. – od baltičkih država na sjeveru do Rumunjske i Bugarske na jugoistoku.
 
Upravo u trenutku kada Europska unija crpi novu nadu, mogle bi se pojaviti stare podjele: između istoka i zapada, između novih i starih članica Europske unije. Zbog toga je njemačka vlada bila uznemirena zbog Trumpova showa u Poljskoj. A zapravo je Trumpova pobjeda na predsjedničkim izborima u Varšavi isprva izazvala podijeljene osjećaje. Trumpov nacionalizam i protekcionizam naišli su na odobravanje poljske konzervativne vlade; jednako kao i njegova odluka o napuštanju Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama. No zato su Poljake uznemirili navodna bliskost američkog predsjednika s Rusijom i njegovo kritiziranje Natoa. Sumnje su nestale nakon što je Nato u travnju u blizini ruske enklave Kalinjingrad (Königsberg) u istočnoj Prisiji stacionirao 1100 vojnika od kojih su 900 Amerikanci. „Nemoguće je zamisliti ujedinjenu i sigurnu Europu bez SAD-a“, izjavio je Duda u veljači na Münchenskoj konferenciji o sigurnosti. I dok u Berlinu i Bruxellesu raste svijest o tome da se moraju emancipirati od SAD-a, vlada u Varšavi demonstrativno teži bliskosti s Trumpom. I za to biva nagrađena: putovanje u Poljsku Trumpov je bio prvi bilateralni posjet u Europi.
 
Trumpov nastup u Varšavi ima međutim i gospodarskopolitičku dimenziju koja se u prvom redu tiče Nijemaca. Njemački koncerni BAS i E.on su zajedno s ruskim Gaspromom izgradili Sjeverni tok 1 kojim bi se trebao ruski plin transportirati u Njemačku, čime bi se zaobišle Poljska i Ukrajina. Sada planiraju graditi Sjeverni tok 2. Većina zemalja srednjoistočne Europe, a posebno Poljska, lobiraju protiv tog projekta u Bruxellesu i Washingtonu. Oni se boje da bi se time povećala ovisnost Europe o ruskim energentima. Prije mjesec dana američki je Senat usvojio nove sankcije protiv Rusije. U donesenom zakonu Sjeverni tok 2 ocijenjen je izričito “štetnim” te se preporučuje američki izvoz ukapljenog plina u Europu.
 
Inicijativa triju mora odlično se uklapa u tu ekspanziju. Inicijativu su stratezi vladajućeg PiS-a u prvom redu zamislili kao protutežu Njemačkoj i Francuskoj u Europskoj uniji. No kako se projektu priključilo svega nekoliko zemalja, inicijativa je usredotočena pretežno na velike infrastrukturne projekte, među kojima su novi LNG terminal u Hrvatskoj i transnacionalni plinovodi koji bi primjerice trebali povezivati Poljsku i Hrvatsku i time omogućiti transport američkog ukapljenog plina.
 
U Varšavi se neumorno ističe da Inicijativa triju mora ni u kojem slučaju nije usmjerena protiv Njemačke ili Europske unije. „Naprotiv, regionalna suradnja novi je koncept za poticanje europskog jedinstva i sloge“, izjavio je Krzysztof Szczerski, šef Ureda poljskog predsjednika. No trenutak susreta s Trumpom nikako nije slučajan. Novo demonstrativno jedinstvo Francuske i Njemačke u mnogim je državama srednje i istočne Europe pojačalo strah od toga da bi mogle „izvisiti“ u Europskoj uniji. Malo protuteže u takvim okolnostima ne može štetiti.
 

Matthias Krupa, Die Zeit

Zašto se uključiti u savjetovanje o dokumentu koji promovira rodnu ideologiju?

 
 
Udruga »U ime obitelji« skrenula je pozornost na informaciju koja bi zasigurno prošla ispod medijskoga »radara«, a hrvatska javnost zaslužuje relevantnu i stručnu raspravu o pitanju procesa pristupanja tzv. Istanbulskoj konvenciji. Riječ je o koraku koji prethodi potvrđivanju u Hrvatskom saboru – otvaranju internetskoga savjetovanja s javnošću o nacrtu prijedloga zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTj6rUj2Q2xJzjMC9bZKTMIE1zOwD2jNfaVJF2eqXplfHxdjvY-
Od ponedjeljka 3. srpnja pa sljedećih mjesec dana na stranicama eSavjetovanja Vlade Republike Hrvatske pruža se prilika da građani o Konvenciji – koja je doživjela mnoge kritike zbog nametanja rodne ideologije – prije upućivanja u daljnju zakonodavnu proceduru iskažu vlastito mišljenje o tom prijedlogu. Iz udruge »U ime obitelji« smatraju da je savjetovanje s razlogom stavljeno u ljetne mjesece i vrijeme godišnjih odmora kako bi ostala izvan pozornosti javnosti.
 
Rodne uloge u obrazovanje
 
U čemu je zapravo glavna točka prijepora pojašnjava Ivan Munjin iz udruge »U ime obitelji«: »Istanbulska konvencija je instrument, međunarodna pravno obvezujuća konvencija, kojom se pod krinkom zaštite žena nameće rodna ideologija. Koncept roda bi ratifikacijom Konvencije postao obvezujući za Republiku Hrvatsku i počeo bi se rabiti u svim društvenim sektorima – obrazovanju, zdravstvu… Udruga ‘U ime obitelji’ više je puta upozoravala da se protivi Istanbulskoj konvenciji te da treba prihvatiti ono rješenje koje je najbolje za sprječavanje nasilja nad ženama, a to je da se Istanbulska konvencija ne ratificira, nego da se iz nje uzmu najbolje mjere i unesu u hrvatsko zakonodavstvo.« »Nije primjereno teoriju koja postoji od sredine 20. stoljeća i o kojoj ne postoji konsenzus unositi u međunarodni obvezujući dokument. O teorijama se treba razgovarati na akademskoj razini, a ne ih nametati cijelomu društvu«, upozoravaju iz udruge »U ime obitelji«, uz poziv da se o tzv. Istanbulskoj konvenciji do 3. kolovoza izjasne građani preko platforme eSavjetovanja.
 
Konvenciji, sastavljenoj u Istanbulu prije šest godina, pristupila je i Republika Hrvatska u siječnju 2013. godine, no da bi u potpunosti zaživjele mjere iz toga međunarodnoga dokumenta, potrebno je da saborski zastupnici ratificiraju Konvenciju, što je sljedeći korak nakon otvaranja savjetovanja koje je u djelokrugu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Među ciljevima Istanbulske konvencije kao jedna točka navodi se i »promoviranje rodne ravnopravnosti«, a u 14. članku koje obrađuje pitanje obrazovanja stoji da će potpisnice poduzeti »potrebne korake kako bi nastavne materijale o pitanjima kao što su ravnopravnost žena i muškaraca, nestereotipne rodne uloge, uzajamno poštovanje, nenasilno rješavanje sukoba u osobnim odnosima, rodno utemeljeno nasilje nad ženama i pravo na osobni integritet, prilagođeno razvojnim sposobnostima učenika, uključile u redovni nastavni plan i program i na svim razinama obrazovanja«. Očito je, dakle, promoviranje rodne ideologije…
 
Indoktriniranje djece
 
»Nije primjereno teoriju koja postoji od sredine 20. stoljeća i o kojoj ne postoji konsenzus unositi u međunarodni obvezujući dokument. O teorijama se treba razgovarati na akademskoj razini, a ne ih nametati cijelomu društvu«, kaže Munjin, upozoravajući da bi navedena odredba definicije roda dovela do unošenja rodne ideologije u obrazovni sustav izmjenom kurikula; ugroženosti slobode vjere zbog nesnošljivosti prema vjerskim zajednicama, izazvane naukom koji se razlikuje od rodne ideologije; pojave kampanja i programa kojima je cilj podizanje svijesti o rodu.
 
O Istanbulskoj konvenciji očitovali su se i u udruzi »Vigilare«. Oni ističu da se tim dokumentom u hrvatski zakonodavni okvir nastoji unijeti pojam roda koji ne postoji u Ustavu Republike Hrvatske, kao ni u ustavima drugih zemalja. »S obzirom na to da pojam roda ne postoji na međunarodnoj pravnoj razini, uvođenje te kategorije krši mnoge ustave i međunarodne zakone, time i ljudska prava. Hrvatska treba stvoriti svoju vlastitu poziciju u pogledu Istanbulske konvencije i umjesto slijepoga slušanja političkih diktata iz Bruxellesa slušati znanost i zdrav razum koji pseudoznanstvenu teoriju o rodu (genderizam) prokazuju kao lažnu. Rodna teorija još je jedan od izdanaka kulturnoga marksizma koji laže o naravi čovjeka tvrdeći da njegova antrolopološka danost (spol) nije njegov istinski identitet. U Hrvatskoj treba poštovati temeljna ljudska prava, a ne socijalno eksperimentirati s pseudoznanstvenim terminima kojim se ponovno pokušava grubo indoktrinirati djecu i mlade«, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik udruge »Vigilare« dr. Vice John Batarelo.
 
Pod krinkom zaštite
 
Glas roditelja za djecu – GROZD također je izrazio negodovanje zbog ratifikacije Istanbulske konvencije jer tvrde da taj međunarodni ugovor ima jaču snagu od hrvatskih zakona te će dovesti do uvođenja rodne ideologije u državne zakone i u obrazovanje. »Njenim bi se prihvaćanjem omogućilo zatiranje tradicije, kulture, vjere i ostalih vrijednosti važnih za hrvatski narod«, stoji u apelu Grozda u kojem pozivaju građane da svoje primjedbe upute tijekom javne rasprave.
»S obzirom na to da pojam roda ne postoji na međunarodnoj pravnoj razini, uvođenje te kategorije krši mnoge ustave i međunarodne zakone, time i ljudska prava. Hrvatska treba stvoriti svoju vlastitu poziciju u pogledu Istanbulske konvencije i umjesto slijepoga slušanja političkih diktata iz Bruxellesa slušati znanost i zdrav razum koji pseudoznanstvenu teoriju o rodu (genderizam) prokazuju kao lažnu.«
Stajalište o negativnosti rodne ideologije i Istanbulske konvencije zastupa i dr. Ivan Poljaković sa Sveučilišta u Zadru koji smatra da se dženderizam poziva upravo na rodnu teoriju i objašnjava da takva teorija ne polazi od spola kao temeljne biološke datosti, nego u središte stavlja pojam roda. To je vidljivo u čl. 3.c Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u kojoj stoji da »’rod’ označava društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce«.
 
Dr. Poljaković u nedavnom intervjuu Glasu Koncila pojasnio je: »Rod je samo društveno konstruirana uloga koja je radikalno odvojena od bilo kakve tjelesne ili biološke osobine. Rod postaje po želji promjenjiv. Dženderisti tvrde da su muška i ženska djeca biološki potpuno ista, po njima razlike ustvari nema i kada bi društvo bilo ‘slobodno’, svaka bi osoba mogla nesputano birati rod kao što su istospolac, lezbijka, biseksualac, transseksualac itd., a tih rodova ima gotovo neograničen broj. Dženderizam ima posve drugačiju strategiju od prethodnih totalitarizama. On se uvijek pokušava lijepo upakirati, u ovom slučaju pod krinkom zaštite od zlostavljanja žena i djece, a radi se o čistom podmetanju jer se u kontekstu nekih pozitivnih i humanih regulacija podmeće kukavičje jaje.«
 
Teško održiva teza
 
Još jedan od prigovora koji upućuju iz udruge »U ime obitelji« jest to da se nasilje tumači kao »rodno utemeljeno«. Takve je napomene, uz načelno pozitivno izjašnjavanje o važnosti Konvencije jer pristupa problemu obiteljskoga nasilja i s preventivnoga aspekta vodeći računa o pomoći i zaštiti žrtvama obiteljskoga nasilja, iznio dr. Davor Derenčinović s Pravnoga fakulteta u Zagrebu za Glas Koncila. Govoreći o problematici obiteljskoga nasilja, osvrnuo se na tekst konvencije za koji je rekao da mu se mogu uputiti brojni prigovori, od nomotehničkih do sadržajnih.
 
»Konvencija je bremenita brojnim slabostima, od kojih i pojednostavnjenjima, ali je ipak važan pravni instrument koji osigurava stvaranje okvira za prevenciju obiteljskoga nasilja. Sasvim je pogrješno pitanje uzroka nasilja u jednom društvu svesti na jedan zajednički nazivnik, primjerice na tzv. rodnu uvjetovanost. Teza o takvoj uvjetovanosti nasilja ne može se održati. Nasilje je multikauzalna pojava i postoji niz faktora koji ga uvjetuju – poput bioloških, antropoloških, socijalnih, socioloških, psiholoških. To znači da se ne može cjelokupni fenomen nasilja među bliskim osobama svesti na nazivnik tzv. rodne uvjetovanosti. Riječ je o simplifikaciji, nedovoljnom poznavanju etiologije koja se odnosi na uzroke nasilja u društvu«, kazao je dr. Derenčinović. Hodogram savjetovanja o nacrtu prijedloga zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji predviđa da mišljenja i komentare građani mogu ostaviti do četvrtka 3. kolovoza putem poveznice bit.ly/2sVVIB9, a očekuje se da će izvješće potom biti pripremljeno u sljedeća dva mjeseca.
 

Ivan Tašev, Glas Koncila

Anketa

Tko će biti sljedeći gost Ace Stankovića u protuhrvatskoj emisiji "Nedjeljom u 2"?

Petak, 28/07/2017

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1132 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević