Get Adobe Flash player
I s ideologijom reformi žaba se kuha

I s ideologijom reformi žaba se kuha

Za sve što su nam političari budzašto prodali nisu trebale...

HDZ, probudi se!

HDZ, probudi se!

Plenković je ponovio: "Glasanje po savjesti je...

Domovinski rat temelj hrvatske države

Domovinski rat temelj hrvatske države

U Domovinskom ratu pobijedili smo tri glavna neprijatelja: jugoslavenstvo,...

Domomrzje – osjećaj nelagode i jeze

Domomrzje – osjećaj nelagode i jeze

Ne napušta se Hrvatsku samo zbog nemogućnosti zapošljavanja,...

Narko biznis na popovski način

Narko biznis na popovski način

Trebalo bi zatražiti od Srbije da nam njihovi policajci istraže poljudske...

 • I s ideologijom reformi žaba se kuha

  I s ideologijom reformi žaba se kuha

  srijeda, 14. ožujka 2018. 12:44
 • HDZ, probudi se!

  HDZ, probudi se!

  četvrtak, 15. ožujka 2018. 13:15
 • Domovinski rat temelj hrvatske države

  Domovinski rat temelj hrvatske države

  četvrtak, 15. ožujka 2018. 13:03
 • Domomrzje – osjećaj nelagode i jeze

  Domomrzje – osjećaj nelagode i jeze

  srijeda, 14. ožujka 2018. 12:40
 • Narko biznis na popovski način

  Narko biznis na popovski način

  četvrtak, 15. ožujka 2018. 19:04

Tužno je što se ni dan danas, ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima

 

 
 
Za boravka u Argentini hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u La Plati posjetila je Policijsku akademiju Juan Vucetich, gdje je, zajedno s ministrom sigurnosti pokrajine Buenos Aires Christianom Ritondom, otkrila spomen ploču Ivanu Vučetiću, izumitelju suvremene daktiloskopije. Pritom je u kratkom govoru podsjetila kako povijesna povezanost hrvatskog i argentinskog naroda seže od sredine XVIII. stoljeća, od kada su se Hrvati, iz gospodarskih, ali i političkih razloga, tragajući za boljim životom, doseljavali u Argentinu. Jedan od njih je bio Hvaranin Ivan Vučetić, otac daktiloskopije.
https://www.total-croatia-news.com/media/k2/items/cache/3634e60b20636c61895923e90e84129a_XL.jpg
»Životni put ovog zaista posebnog čovjeka simbolizira sudbine brojnih hrvatskih iseljenika, koji su pritisnuti siromaštvom ili političkom neslobodom i progonom krenuli diljem svijeta tražiti bolju budućnost. Mnogi od njih upravo su u Argentini našli novi dom i sretniju sudbinu, ali poput Ivana Vučetića, nisu nikada zaboravili svoju hrvatsku domovinu«, rekla je hrvatska predsjednica. Iz Argentine posebno je izazvala različite konotacije domoljubna i istinita izjava Kolinde Grabar-Kitarović da su "nakon Drugog svjetskog rata mnogi Hrvati upravo u Argentini našli prostor slobode u kojem su mogli svjedočiti domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskog naroda i domovine". I ta je izjava poslužila onima koji nikada nisu željeli hrvatsku samostalnost, a kamoli hrvatsku državu, da ju napadnu.
 
U hajku protiv Predsjednice poslovično se uključio i Efraim Zuroff, samoproglašeni lovac na naciste i voditelj centra Simon Wiesenthal, poznatiji po tomu što negira srpski genocid u Srebrenici. Kolinda Grabar-Kitarović mu je žurno odgovorila i odbacila njegova promašena tumačenja njezine izjave tijekom obraćanja argentinskim Hrvatima. Zuroffu i sličnim zuroffićima u Hrvatskoj iz Ureda Predsjednice poručeno je: »Predsjednica odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz Predsjedničine izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan danas, ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani«.
 

Pavao Blažević

Ne brane se nenaseljeni prostori

 
 
Zimovanje na Kupresu, ralice čiste teren po mećavi, policija je na kritičnim točkama, restorani i skijališta puni krajem veljače - većinom splitski vikendaši. Na povratku prema Livnu gledamo divlje konje na Borovoj glavi.
https://www.documentary.org/sites/default/files/images/articles/fall16_biraciality_couple.jpg
U ožujku obilazim Mostar, Mostarci su čuveni po duhovitosti, čitam grafite i gledam pjesnika Aleksu Šantića naslikanog kao astronauta na fasadi zgrade; poznati njegovi stihovi pozivaju narod da ostane:
Ostajte ovdje!... Sunce tuđeg neba,
Neće vas grijat kô što ovo grije;
Grki su tamo zalogaji hljeba
Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?!
A majka vaša zemlja vam je ova;
Bacite pogled po kršu i polju,
Svuda su groblja vaših pradjedova...
 
Ali narod putuje u Njemačku, Austriju, Kanadu, Australiju, SAD od Trebinja do Bihaća ista priča. Negdanje socijalističke industrije u Tuzli, Zenici, Bugojnu ne mogu nikome dati kruha. Loži se mazut i ugljen, zrak je opasan po disanje! Kao što se vidi iz početnih riječi ovog članka hrvatski dio BiH funkcionira i Bogu hvala nije etnički očišćen, u istočnom Mostaru možete sjedati u Šadrvanu i slušati u podne molitveni poziv mujezina dok pod kaldrmom i smionim lukom bijelog mosta teče zelena ljepotica Neretva. Zapadno od Mostara zatječem velike robne kuće i skladišta,spretni Hrvati iz Hercegovine naplaćuju pogled na lijepe ali minijaturne slapove Kravica 6 KM (oko 24 kune) izvan sezone, u sezoni 8 KM (oko 32 kune). Međugorje unatoč skepsi većine kardinala postaje pravi hodočasnički gradić.
 
Koliki god bio bošnjački i srpski dio BiH svi putevi na Zapad vode preko Hrvatske, bilo preko plodne Panonije bilo preko Jadrana. Pravo je pitanje na ovoliko iseljavanje iz Hrvatske i BiH tko će se ovdje naseliti, jer nema više ni seljaka, ni radnika ni obrtnika. Ako ćemo postupiti kao Kraljevina Belgija ne će biti dobro. Oni su naime u Bruxelles naselili pola milijuna Marokanaca, i još ih postavili u etnički homogene gradske četvrti. Sutra ovi mogu s punim pravom tražiti status naroda u Belgiji. Useljenici bi morali biti šaroliki, vrlo brzo bi se asimilirali Poljaci i Ukrajinci. Postavlja se pitanje hoće li npr. Kinezi useljenici postajati katolici, pravoslavni, muslimani? Hoće li glasovati za liberale, socijaliste ili radikale? Tu važi i pravilo da se ne naseljava novo stanovništvo uz granicu sa njihovom matičnom državom!
 
Eto, i u mojem osnovnoškolskom razredu se trefilo dosta učenika kojima je djedovina bila Austrija, sve Hrvati prezimenom Hafner, Wagner, Lenz, Fišer... Moj pokojni kolega i ravnatelj zvao se Željko Esterajher. Možda jednom i u Bosni zavlada umjesto Izetbegovića Hasanbegović! Za dubrovačke obitelji Križ, Jež, Kos više se ljudi i ne sjećaju da su im preci Česi i Slovenci. Slično je sa Talijanima, Albancima, Mađarima. Hoće li Irci, Nijemci, Englezi, Amerikanci u mirovini masovno doseljavati u Dalmaciju?
 
Nekada sam se čudio dr. Tuđmanu što nije jače vojne jedinice slao u Posavinu i Srednju Bosnu. Sad vidim da je u Srednjoj Bosni saveznički i rođački bošnjački narod prevladao demografski, a da je inzistiranje na obrani Posavine značilo neizvjestan, dugotrajan i krvav rat što je opasno za malu i siromašnu zemlju koja usto nema jaku podršku među velesilama. Sjetimo se povijesti, megaloman Justinijan je osvajajući Afriku i Italiju osiromašio vlastitu zemlju, unesrećio osvojene i slabošću omogućio Bugarima i Slavenima da prijeđu Dunav. Ustrajavanje Perzije i Bizanta na ratnom sukobu toliko je oslabilo rečene velevlasti da ih je arapski val pomeo.
 
Arapi su imali jaku socijalnu komponentu Islama (uz nauk o džihadu), dok je Konstantin Isusovo učenje toliko "porimljanio" da je u tom zagrljaju Rimske države Crkva pomalo slomila kralježnicu. Tako su i križari pomeli Bizant u XIII. stoljeću, bez čega ne bi turski činitelj toliko umarao nas na jugoistoku Europe. I srpski kraljevi, napose Dušan su mrcvarili taj isti Bizant, dok im Turci ne uzeše Kosovo.
Prije srpskog poraza (1389.) od Turaka bila je anarhija nakon smrti kralja Dušana; gospodari Makedonije Mrnjavčevići porazili su 1369. na Kosovu Dušanovog sina Uroša, te feudalce Altomanovića (gospodara istočne Hercegovine) i Hrebeljanovića (budućega kralja Lazara); Hrebeljanović je sa zadovoljstvom uvidio da je njegov saveznik Altomanović u bezizlaznoj situaciji, te se nije uključio u bitku.
 
Ne likujmo nad nerazmnošću susjeda, ni ponašanje Hrvatinića, slavonskih banova i bosanskih velikaša nije bilo mudrije. Stvari su definirane početkom XIII. stoljeća kada su srpski vladari osnovali vlastitu nacionalnu crkvu i progonili bogumile. Moglo je biti drugačije da je krajem XVII. stoljeća Austrija oslobodila Makedoniju i Srbiju; ali napad Louisa XIV. je to onemogućio. Tko zna hoće li Europa pozitivno djelovati na Srbe u Beču i Njemačkoj, kao što je i Berlin danas magnet za susjedne Poljake, koji unatoč bremenu prošlosti govore njemački i naseljavaju se u metropoli. Mnogi istočni Nijemci su starinom Balti i Slaveni. Svakako sadašnja Turska nije privlačna ni Kurdima, a kamoli Arapima i Irancima. Tu slagalicu zvanu Put svile bit će izuzetno teško složiti.
 

Teo Trostmann

Iznad Boga je samo koalicija HDZ-HNS i Istanbulska konvencija

 
 
Moramo voditi računa da ni jednom svojom izjavom ne dovodimo u pitanje koaliciju. Prvo razum, onda srce, izjavio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković na obilježavanju godišnjice HDZ–a u Velikoj Gorici, ušutkavajući u stranci sve protivnike Istanbulske konvencije. Ovom izjavom Jandroković se kandidirao za anale političke gluposti i licemjerja u povijesti mlade hrvatske demokracije, jer u njoj nema ni razuma ni srca. A ni koalicije. Jer ovo što oni nazivaju koalicijom narodski se zove prijevara, prijevara birača, politička trgovina koja je dokinula sam smisao demokracije.
HDZ + HNS + SDSS
Birači HDZ–a koji su mu dali glas učinili su to, među inim, jer nisu željeli HNS na vlasti, i obrnuto, HNS–a, stranke koja ima više direktora u javnim poduzećima nego članova, stranke koja je davno prije Haaga, de facto kroz usta Vesne Pusić Hrvatsku, koja je spasila BiH, proglasila agresorom na tu istu zemlju, stranke koja s nekoliko posto glasova drma Hrvatskom već godinama i drži, kao kod Milanovića ključne resore, vanjske poslove, kulturu (identitet naroda) i gospodarstvo.
 
HNS je, uostalom, kada je državotvornost u pitanju, antipod svega onoga što simbolizira HDZ. Ideološka “majka” ove stranke, Pusićka, koja je, dok je velikosrpska agresija u Hrvatskoj divljala, organizirala onaj skup u Mimari gdje se zajedno sa srpskim intelektualcima drvilo o ravnoteži krivnje, dok je Tuđman Hrvatima spašavao živu glavu, kao i samom sebi pri raketiranju Banskih dvora.
 
I razum i srce kažu da je ova koalicija mutant, dijete političke prostitucije. U jednom, ova je koalicija u skladu s Istanbulskom konvencijom jer je politički transrodna i nestereotipna. Osim toga, Jandrokovićeva je izjava i, u demokratskom smislu, opasna, jer vlast koja se ne smije dovoditi u pitanje totalitarna je vlast.
 
Jandrokovićeva je izjava i protuustavna jer ide protiv temeljnog demokratskog i ljudskog prava, to je sloboda govora i mišljenja, a sprdačina je to veća jer ju je izgovorio predsjednik vrhovnog zakonodavnog tijela, Sabora. Zemlja u kojoj šef parlamenta poziva na (auto)cenzuru je zemlja nad kojom se treba duboko zamisliti.
 
Jandroković je ovom paternalističkom izjavom ponizio i cjelokupno članstvo HDZ–a sugerirajući im da ne mogu biti odrasli, slobodnomisleći ljudi sa stavom, već čopor klimoglavaca. Tu nema ni razuma ni srca, već je to poziv na pokornost i poslušnost, poziv da svaki hadezeovac ostavi doma svoj razum i srce jer su Jandrokovićevi razum i srce metodom totalitarne transplantacije ugrađeni u svakoga člana.
 
Nije zato fer ni točno kada su Jandrokoviću dali nadimak “Njonjo”. Ovom izjavom pokazao je da on nije nikakav “njonjo”, već goropadni birokrat koji će pribjeći svim metodama da bi bio i ostao na vlasti, da će žrtvovati i temeljna ljudska prava, poput slobode govora, kako bi sačuvao vlast. Za to morate imati drskosti i kuražnosti, ali i želudac obložen čelikom.
 
Vlast, koalicija, koja se ne smije dovoditi u pitanje, k tome, ne može provesti reforme jer sama ta izjava kaže da im je glavni cilj vlast radi vlasti, a tamo gdje nema skepse, propitivanja, ne može biti ni reformi. Za to vam ne treba ni razum ni srce, samo (stranačka) disciplina u svrhu jednog jedinoga “političkoga” cilja, a to je očuvanje hranidbenog lanca, pa makar to bilo i pod cijenu da država stagnira ili propada, bitno da hranidbeni lanac funkcionira.
 
Jandrokovićeva izjava, osim političkih, ima i druge zanimljive konotacije. Mislim na teološke. Jandroković je predsjednik Sabora. Prvi hrvatski predsjednik, Franjo Tuđman, za Sabor je znao reći da je iznad njega samo dragi Bog. Aktualni predsjednik Sabora “malo” je preinačio Tuđmanovu tvrdnju, pa nakon njegove izjave u Velikoj Gorici mirne duše možemo zaključiti da je iznad Boga jedino koalicija HDZ–HNS. I Istanbulska konvencija.
 
Naime, nešto što se ne smije dovoditi u pitanje je apsolut. No Bog, koji je stvorio slobodnog čovjeka, nije apsolut u smislu da se i njega može ne samo dovoditi u pitanje već i odbaciti, kako razumom, tako i srcem. Jandrokovićeva izjava u tom smislu izraz je delirija moći jer on od ljudi traži u odnosu prema političkoj koaliciji što ni sam dragi Bog ne traži od čovjeka u odnosu prema sebi, dajući mu slobodu. Novo “presveto trojstvo”: HDZ–HNS–SDSS. Nema pitanja. Amen.
 

Ivica Šola, http://www.glas-slavonije.hr/kolumna/21/4578/Iznad-Boga-je-samo-koalicija-HDZ-HNS-i-Istanbulska-konvencija

Anketa

Hoće li A. Plenković, unatoč svemu, pokušati u Saboru progurati zlokobnu Istanbulsku konvenciju?

Subota, 17/03/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1206 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević