Guverner Boris Vujčić održao predavanje u HAZU-u

 
 
U organizaciji Razreda za društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, guverner Hrvatske narodne banke prof. dr. sc. Boris Vujčić održao je u ponedjeljak 25. veljače u palači HAZU-a predavanje o perspektivama ulaska Hrvatske u eurozonu. Kako je istaknuo, radi se o strateškom opredjeljenju države koje će imati trajne implikacije, i pozitivne i negativne, na njenu budućnost. „Hrvatska je u ovom trenutku zemlja Europske unije koja može najviše profitirati od uvođenja eura od svih zemalja koje ga još nisu uvele. Zbog toga je Hrvatskoj u interesu uvesti euro što prije“, rekao je Vujčić, pojasnivši da je Hrvatska najmanja zemlja EU koja još uvijek nije uvela euro.
https://res.cloudinary.com/lizffiles/image/fetch/http://www.poandpo.com/s0712/boris_vujcic.jpg
„Sve su male članice uvele euro, što samo po sebi nešto govori, a govori to da je, ako ste vrlo mali, mogućnost realizacije suverenosti puno manja nego ako ste velika država. Sve te zemlje su ocijenile da im se više isplati ući u eurozonu nego ostati izvan nje“, poručio je Vujčić. Spomenuo je i da je pristupanjem Europskoj uniji Hrvatska počela ostvarivati znatne i trajne ekonomske koristi, ponajprije u obliku osjetnog povećanja izvoza na jedinstveno tržište EU i korištenja značajnih iznosa sredstava iz europskih strukturnih fondova. Uvođenje eura stoga je po njegovom mišljenju sljedeći logični i strateški korak koji će hrvatskom gospodarstvu omogućiti dodatno povećanje konkurentnosti i otpornosti na šokove. „To dakako ne znači da će uvođenje eura riješiti sve strukturne probleme hrvatskoga gospodarstva i da će tim trenutkom prestati potreba za vođenjem razborite ekonomske politike. Te strukturne probleme trebat će rješavati strukturnim reformama, a euro može biti dobar poticaj za dinamiziranje tog procesa. Zahvaljujući napretku koji je Hrvatska ostvarila na području fiskalne konsolidacije i smanjenju makroekonomskih neravnoteža u posljednjih nekoliko godina, Hrvatska danas može poduzimati korake u smjeru ostvarenja strateškog cilja uvođenja eura“, kazao je Vujčić.
 
I predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt spomenuo je pozitivne učinke koje bi za Hrvatsku i njeno gospodarstvo imalo uvođenje eura jer bi među ostalim nestali problemi vezani za tečajne razlike koje posebno dolaze do izražaja u gospodarstvu i kod otplate kredita.
 

Marijan Lipovac