Get Adobe Flash player
POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

Riječ "samodopisivanje" sama po sebi najbolje govori kakvo nas...

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

Sjetite se svih putovanja bivših predsjednika. Osim toga, tko...

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

Kardinal Stepinac i tadašnja hrvatska država organizirali su...

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

Oni koji blokiraju proglašenje svetim bl. Stepinca blokiraju i...

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

Komunistička Partija Jugoslavije donosila je odluke suprotne postojanju i...

 • POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  POPIS PUČANSTVA - Srbi će sami sebe popisivati

  srijeda, 16. rujna 2020. 17:30
 • Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  Infantilno nadmudrivanje dvojice predsjednika

  ponedjeljak, 14. rujna 2020. 15:00
 • Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  Dvojica eksponenta velikosrpske politike u Hrvatskoj

  četvrtak, 17. rujna 2020. 18:43
 • Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  Hrvatskom vladaju potomci ubojica 1945.

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:45
 • Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  Odricanje valjanosti primjene odluka KPJ

  četvrtak, 17. rujna 2020. 09:55

Nužna koordinirana dodjela prekograničnih prijenosnih kapaciteta na regionalnoj razini

 
 
Sudjelovanje u međunarodnim projektima Hrvatskog operatora prijenosnog sustava, rezultat je usklađivanja hrvatskoga energetskog zakonodavstva i energetskog sektora s Trećim paketom energetskih propisa Europske unije, obveze preuzete još u procesu pristupnih pregovora s EU-om. Treći paket određuje kod vertikalno organiziranih energetskih tvrtki mnogo jače odvajanje mrežnih djelatnosti kao prirodnog monopola od proizvodnje i opskrbe kao tržišnih djelatnosti, kako bi se svima omogućilo korištenje mreže pod jednakim uvjetima i potaknuo razvoj tržišta.
http://images.energetika-net.com/media/articles/izdvojeno/hops_iskustva-2.jpg
Funkcioniranje unutarnjeg tržišta električne energije uređeno je Direktivom 2009/72/EZ,  pripadajućom Uredbom (EZ) br. 714/2009 za električnu energiju  i Uredbom (EZ) br. 713/2009 kojom je osnovana Agencija za suradnju energetskih regulatora (ACER, eng. Agency for the Cooperation of Energy Regulators) kao središnje tijelo Europske unije za regulaciju energetskog sektora. Tim se dokumentima prethodnim direktivama priznaje znatan doprinos stvaranju unutarnjeg tržišta električnom energijom, ali se i prepoznaju zapreke u prodaji električne energije pod jednakim uvjetima bez diskriminacije ili nepovoljnog položaja. Koordinirana dodjela prekograničnih prijenosnih kapaciteta na regionalnoj razini također je obveza Uredbe (EZ) br. 714/2009, a početak rada SEE CAO omogućio je usklađivanje s ostalim regijama u Europi (za što su ključni HOPS i ADMIE, grčki operator prijenosnog sustava koji sudjeluju u takvim aktivnostima i u drugim regijama) i time se optimirala prekogranična dodjela kapaciteta za dobrobit korisnika mreže u Jugoistočnoj Europi.
 
Također, novim propisima, Pravilima za mreže (eng. Network Codes), koji se nalaze u proceduri usvajanja u EU-u, predviđa se uspostava jedinstvenog Ureda za provođenje koordiniranih dražbi na razini EU-a, koji bi trebao dodatno doprinijeti integriranom europskom dugoročnom tržištu i u smislu jedinstvenih Pravila za dražbe. Takvo spajanje doprinijelo bi postizanju najveće ekonomske učinkovitosti, podizanju razine pouzdanosti u smislu dodjele i ispunjenju zahtjeva EU-a vezanih za upravljanje zagušenjima, pomažući unutarnjem tržištu električne energije s jedinstvenom platformom za dražbe u Europi. Na osnovi suvlasništva u SEE CAO-u HOPS je ušao i u projekt pripreme uspostava takvog zajedničkog Ureda na razini EU-a.
 
Ured za koordinirane dražbe u Jugoistočnoj Europi,  SEE CAO (eng. Coordinated Auction Office in South East Europe), osnovalo je sedam operatora prijenosnih sustava iz Jugoistočne Europe, među kojima je HOPS. Tvrtka SEE CAO trebala bi optimirati najam prijenosnih kapaciteta i sniziti dosadašnje troškove za prekogranični prijenos električne energije. Osim Hrvatske, suvlasnici su operatori u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Grčkoj, Turskoj, Kosovu i Albaniji. Od granica koje su obuhvaćene prekograničnim kapacitetima, uključena je granica između Hrvatske i BiH-a, čime Hrvatska, odnosno HOPS povezuje dva regionalna dražbena ureda:- Ured za provođenje koordiniranih dražbi u Jugoistočnoj Europi (SEE CAO) i CAO GmbH (Ured za provođenje koordiniranih dražbi u Središnjoj i Istočnoj Europi) sa sjedištem u Freisingu u Njemačkoj. 
 

B. L., www.hops.hr

Anketa

Hoće li predsjednik Vlade A. Plenković, zbog afere Josipe Rimac, prvoga smijeniti ministra Tomislava Ćorića?

Petak, 18/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1495 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević