Get Adobe Flash player
Što Plenkovića uopće interesira?

Što Plenkovića uopće interesira?

Banalno, nespretno i glupo laganje javnosti predsjednika Vlade i...

Martinje u Draganovom klubu

Martinje u Draganovom klubu

Svi premijeri, predsjednici, vlade i vlasti su ga...

Što se kuha u susjedstvu?

Što se kuha u susjedstvu?

U Hrvatskoj nema plana, nema strategije, niti imamo jedinstvo nacije u...

Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

Izrežirana predstava od koje hrvatski građani ne će biti obeštećeni...

Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

Budući Hrvatska nema registar stanovništva, pod pritiskom EU-a o...

 • Što Plenkovića uopće interesira?

  Što Plenkovića uopće interesira?

  srijeda, 23. rujna 2020. 18:08
 • Martinje u Draganovom klubu

  Martinje u Draganovom klubu

  srijeda, 23. rujna 2020. 18:02
 • Što se kuha u susjedstvu?

  Što se kuha u susjedstvu?

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:43
 • Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

  Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:40
 • Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

  Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:30

Uklanjane unutarnje i vanjske neravnoteže, bit je procesa unutarnje devalvacije

 
 
Ta magična riječ – devalvacija – čim se spomene u bilo kakvoj prigodi ili nekom kontekstu o gospodarskoj krizi u Hrvatskoj, odmah izaziva kontroverze. Nedavno je i iz vladajuće koalicije došao napad na oporbeni HDZ, nakon što je na gospodarskom forumu - konferenciji  Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015. – 2020., tamo netko spomenuo i riječ devalvacija. Odmah je to iskorišteno kao napad na taj program. Devalvacija tečaja kune, pa to je ugroza hrvatskog gospodarstva, udar na najsiromašnije i tome slično. Za vrijeme naše vlasti, kukuruku koalicije, govori  predsjednik sa sjednice Vlade, takvo što se ne će dogoditi.
http://www.hdz.hr/sites/default/files/field/image/20150302sinn_1_IZ.jpg
Hans Werner Sinn
 
Javni mediji odmah to uzmu u razmatranje, pitaju jedne, pitaju druge, mikrofoni se žare od uzbuđenja, i evo ti nastaje problem! Naravno oporbeni HDZ odbija ad liminem i pomisao da tako nešto ima u svom programu. „Pa zar bi mi koji smo se borili protiv takvoga koncepta i 1993. gospodarskim programom stabilizirali tečaj kune, i otvorili mogućnost za ulaz stranog novca bez bojazni od inflacije, tako što uopće imali na umu“. Uvaženi komentatori gospodarskih situacije u Hrvatskoj koji godinama ukazuju na štetnost devalvacije tečaja kune, dočekali su konačno i svoj trenutak. Kako se godinama problem devalvacije razvlači po stranicama tiska i raznih gospodarskih foruma, pa se provlači i teza da bi se devalvacijom tečaja kune riješila gospodarska kriza u Hrvatskoj, evo razloga za zadovoljstvo. I jedna i druga vodeće stranke u Hrvatskoj, jedna koja izgledno je, odlazi s vlasti i druga koja će vjerojatno zauzeti njezino mjesto, izjašnjavaju se da su protiv koncepta gospodarskog rasta putem devalvacije kune (tečaja kuna).
 
Naravno, vladajući stavljaju u usta oporbi koja pretendira doći na vlast ono što nije niti rečeno, da bi došli do kakvoga takvoga političkog poena. Iako, i jedni i drugi, ovi koji su sada na vlasti i oni koji će to sutra biti, s utvrđivanjem tečaja kune nemaju ama baš ništa, ali barem je, na zadovoljstvo onih koji su godinama bili protiv devalvacije, dobro čuti da u tome postoji nekakvo, pa makar i putem političkog spina ostvareno suglasje.
 
Ali, zapravo o čemu se radi? U radnom materijalu pod nazivom RADNI DOKUMENT SLUŽBI KOMISIJE (Komisije Europske unije) Izvješće za Hrvatsku 2015. s detaljnim preispitivanjem o sprječavanju i ispravljanju makroekonomskih neravnoteža navodi se u poglavlju 1. Kontekst: Stanje i izgledi gospodarstva, sljedeće: „Općenito, noviji pokazatelji gospodarskih  izgleda pokazuju mješovite rezultate. Proces unutarnje devalvacije donosi neke pozitivne rezultate, posebno u pogledu vanjskog uravnoteženja. To uravnoteženje, međutim, više je posljedica pada uvoza nego rasta izvoza. Štoviše, izrazito nepovoljne okolnosti koje proizlaze iz potreba za razduživanjem u dijelovima privatnog sektora i u javnom sektoru (uključujući javna poduzeća) te strogi uvjeti kreditiranja još uvijek priječe oporavak unutarnje potražnje. Usporena dinamika cijena koči prilagodbu plaća i povećava opterećenje realnog duga. Što je još bitnije, izgleda da u hrvatskom gospodarstvu nije došlo do znatnijih procesa preraspodjele kapitala i rada koji su potrebni kako bi se uklonile unutarnje i vanjske neravnoteže i ostvario oporavak rasta“.
 
Uklanjane unutarnje i vanjske neravnoteže, bit je procesa unutarnje devalvacije i u tome je kontekstu bilo govora i o devalvaciji, ali onoj tzv. unutarnjoj na kritiziranom gopodarskom forumu EU – Hrvatska. „Temelj ideje je samoodrživost. Stvaranje konkurentnog gospodarstva koje bi privuklo privatna poduzeća, investicije, stvorilo radna mjesta. To je ono što Hrvatskoj najviše treba“, naglasio je na spomenutoj konferenciji Hrvatska i EU Hans Werner Sinn vodeći čovjek instituta IFO koji surađuje u kreiranju gospodarskog programa za izlazak iz krize. Dakle, bit je u nečemu što je stara boljka hrvatskog gospodarstva. Strukturne reforme, smanjenje troškova, konkurentnost, izvoz.  
 

Zvonko Koprivčić, dipl, oec.

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Subota, 26/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 2015 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević