Get Adobe Flash player
SPC na čelu noćnih kolona u Crnoj Gori i Srbiji

SPC na čelu noćnih kolona u Crnoj Gori i Srbiji

Srbija ponavlja jogurt i balvan revolucije iz osamdesetih i devedesetih...

Zašto su svi naši športaši domoljubi?

Zašto su svi naši športaši domoljubi?

Nakon svake pobjede slave svi Hrvati koji Hrvatsku osjećaju...

Hrvatskom vladaju pioniri komunizma

Hrvatskom vladaju pioniri komunizma

Hrvati bi morali voljeti Hrvatsku onoliko koliko Slovenci i Srbi žude za...

Lažne Plenkovićeve poruke iz Ludine

Lažne Plenkovićeve poruke iz Ludine

Sve što je predsjednik HDZ-a izrekao u Velikoj Ludini velika je...

Uzrok slučaja Zavadlav je u političarima

Uzrok slučaja Zavadlav je u političarima

Tragedija je posljedak nefunkcioniranja...

 • SPC na čelu noćnih kolona u Crnoj Gori i Srbiji

  SPC na čelu noćnih kolona u Crnoj Gori i Srbiji

  četvrtak, 23. siječnja 2020. 15:12
 • Zašto su svi naši športaši domoljubi?

  Zašto su svi naši športaši domoljubi?

  četvrtak, 23. siječnja 2020. 15:09
 • Hrvatskom vladaju pioniri komunizma

  Hrvatskom vladaju pioniri komunizma

  srijeda, 22. siječnja 2020. 10:52
 • Lažne Plenkovićeve poruke iz Ludine

  Lažne Plenkovićeve poruke iz Ludine

  srijeda, 22. siječnja 2020. 10:45
 • Uzrok slučaja Zavadlav je u političarima

  Uzrok slučaja Zavadlav je u političarima

  srijeda, 22. siječnja 2020. 10:39

Hrvatska ne smije davati u koncesiju gospodarski pojas

 
 
Kriminalna odluka Hrvatske vlade o raspisivanju međunarodnog natječaja za fiktivno istraživanje nafte i plina u hrvatskom gospodarskom pojasu je kriminal koji bi, ako se ne spriječi, Hrvatsku mogao skupo koštati. Ukoliko se potpišu ti ugovori sa stranim kompanijama, skupina stručnjaka je već pripremila dvije tužbe, jednu Sudu za pravo mora u Hamburgu tj. Vijeću sigurnosti UN-a i drugu Državnom odvjetništvu RH.
http://www.croenergo.eu/Corvus/Media/MediaThumbnailHandler.ashx?type=0&Id=10145&flag=104&crop=1
Hrvatska ne smije davati u koncesiju baštinu čovječanstva, gospodarski pojas, dok službeno ne proglasi svoju jurisdikciju na tih 23.000 km2 mora, a sukladno Konvenciji o pravu mora iz 1982. Međunarodna konvencija o epikontinentalnom pojasu koja je donijeta 1958. u Ženevi i Konvencija o pravu mora iz 1982. su temelj za samostalno proglašenje isključivog Gospodarskog pojasa obalnih država, one ga moraju proglasiti, i na to nije dopušten prigovor drugih država. Hrvatska je proglasila tzv. ZERP, ali on ne proizvodi nikakve pravne učinke, to je izmišljotina Račanove vlade, i po tomu se Hrvatska nije i ne može upisati u svjetski katastar gospodarskih pojaseva pri Vijeću sigurnosti UN.
I
NA Naftaplin je već i prije stupanja Konvencije o pravu mora iz 1982. izvršila istraživanja u tomu dijelu Gospodarskog pojasa, i od 25 bušotina njih čak 23 su pokazale ekonomsku opravdanost njihove eksploatacije, ali one su zatvorene. Stoga nije jasno čemu natječaj Vlade RH za istraživanja koja su već davno provedena.  Sam ministar Vrdoljak je otkrio taj prljavi plan Vlade, jer je natječaj tobože za istraživanje podmorja, a on sam već sada govori o eksploataciji nafte i plina. Naravno, jer se već zna gdje se nalazi nafta i plin. Tko će uzeti taj ogroman novac za ta fiktivna i tobožnja istraživanja već istraženog Jadrana? Osim te štete koja je vidljiva u samom početku ove kriminalne djelatnosti Vlade RH, Hrvatskoj prijete i tužbe samih koncesionara, jer su isti očito uvjereni da Hrvatska ima jurisdikciju nad Gospodarskim pojasom, jer koja bi ozbiljna država davala u koncesiju nešto nad čime nema nikakvu nadležnost. Kada se to otkrije, te strane kompanije će protiv RH podnijeti milijunske tužbe zbog dovođenja u zabludu, ili će jednostavno vršiti eksploataciju nafte i plina bez ikakve naknade za Hrvatsku.
 
Hrvatska godišnje gubi 1,3 milijarde eura zbog neproglašenja Gospodarskog pojasa. Zašto i za čiji račun? Kada bi ga Hrvatska proglasila, stječe se pravo na eksploataciju ova 23 već otkrivena nalazišta, i nikakvo istraživanje podmorja nije potrebno. Međunarodnim pravom obalnim državama su zajamčeni prihodi na području isključivog Gospodarskog pojasa, to su; eksploatacija rudnih i drugih neživih bogatstava iz mora i podmorja, ulov ribe propisan međunarodnim kvotama, koncesije na eksploataciju mora i podmorja drugim državama u obimu koje Hrvatska nije u stanju sama vršiti, koncesije na plovidbu s posebnim naglaskom na brodove s opasnim teretima, prelet zrakoplova zračnim prostorom iznad Gospodarskog pojasa, uzgoj riba (tuna) i drugih morskih organizama i naknade za možebitne havarije i devastacije Jadrana.
 
Dakle, Hrvatska se ne treba plašiti tobožnjeg zagađenja Jadrana prilikom istraživanja, jer ga neće ni biti. To je samo farsa Vlade RH, kako bi hrvatskoj javnosti prikazala svoju uspješnost i brigu za opće dobro. Tko je toliko lud da istražuje nešto što se već odavno zna i što postoji. Pitanje je gdje je završila ta dokumentacija o tim nađenim poljima nafte i plina u Jadranu? Ovdje se očito radi o sprezi Vlade RH i stranih kompanija koje su dobile koncesiju, jer je teško povjerovati da te kompanije, koje paze na svaki zarez u ugovorima, nisu upoznate s činjenicom da Hrvatska nema jurisdikciju nad tim područjem Jadranskoga mora.
 
Uz sve ovo mora se uzeti u obzir da je Hrvatska turistički orijentirana zemlja, stoga je ovakva namjera Vlade RH i iz toga aspekta ravna veleizdaji. Treba sve poduzeti kako bi se raskrinkala i spriječila ova velika podvala koja se hrvatskom narodu predstavlja kao veliki uspjeh, a sve aktere ove prljave prijevare treba kazneno goniti. Osim što će Hrvatska ostati bez već otkrivenih naftnih i plinskih polja, neminovno će doći i do zagađenja Jadranskoga mora, otoka i obale, a onda se možemo pozdraviti s turizmom, a nafte smo se ionako unaprijed odrekli. Ovoliku štetu nije moguće izmjeriti milijardama eura. Teško da bi ovako nešto radila bilo koja okupaciona sila, a to nam radi tzv. Hrvatska vlada. Čak je i Jugoslavija nakon pronalaska nafte i plina na spomenute 23 lokacije duž Jadrana, iste zapečatila.
 

Josip Miljak, predsjednik HČSP-a

Anketa

Tko na unutarstranačkim izborima HDZ-a može pobijediti Andreja Plenkovića?

Subota, 25/01/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1751 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević