Get Adobe Flash player
Plenkovićev vijenac srama na Tjentištu

Plenkovićev vijenac srama na Tjentištu

Sljedeće godine neka Tomislav Ivić štafetnu palicu preda...

Što danas Hrvate sjedinjuje?

Što danas Hrvate sjedinjuje?

Definicija jednog nacionalnog identiteta negativnim naglašavanjem,...

Faktograf je poticatelj govora mržnje

Faktograf je poticatelj govora mržnje

Pupovčeve velikosrpske Novosti šire najgori govor mržnje protiv...

I ove godine nastavljaju se laži o Jadovnu

I ove godine nastavljaju se laži o Jadovnu

Pupovče, spusti se u Šaranovu Jamu i pobroji virtualne...

Slijednici zločinačkog komunističkog antifašizma

Slijednici zločinačkog komunističkog antifašizma

Partizani su se borili za obnovu Jugoslavije, a ne za slobodnu...

 • Plenkovićev vijenac srama na Tjentištu

  Plenkovićev vijenac srama na Tjentištu

  srijeda, 19. lipnja 2019. 18:53
 • Što danas Hrvate sjedinjuje?

  Što danas Hrvate sjedinjuje?

  srijeda, 19. lipnja 2019. 08:04
 • Faktograf je poticatelj govora mržnje

  Faktograf je poticatelj govora mržnje

  utorak, 18. lipnja 2019. 17:21
 • I ove godine nastavljaju se laži o Jadovnu

  I ove godine nastavljaju se laži o Jadovnu

  srijeda, 19. lipnja 2019. 18:50
 • Slijednici zločinačkog komunističkog antifašizma

  Slijednici zločinačkog komunističkog antifašizma

  utorak, 18. lipnja 2019. 17:13

Hrvatsko-srpski igrokaz i za dinare i za kune

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, i dr., a povodom nogometne utakmice u Donjem Tavankutu odigrane 15. lipnja 2019. godine.
 
Za očekivati je bilo da će se Tomislav Žigmanov pohvaliti na svom twitteru, povodom nogometne utaknice Srba iz Hrvatske i “Hrvata” iz Srbije pa je odmah napisao i kako je događaj u Donjem Tavankutu naišao na veliki odjek u Subotici!
Samo u ove dvije svoje rečenice Tomislav Žigmanov otkriva koliko obmanjuje 57.900 Hrvata u Republici Srbiji. Prvo, Hrvati nikada ništa ne bi organizirali u Donjem Tavankutu, jer tamo žive Bunjevci, i drugo, da je sve samo bunjevačka farsa govori i to što nije mogao odoljeti da ne podbode Mirka Bajića. To mu je očigledno vrlo značajno u cijeloj paradi za koju je potrošen silan novac koji pripada svim Hrvatima u Republici Srbiji!
Hrvati u Srbiji traže, između ostalog, da se konačno u cijelosti otkupi rodna kuća bana Jelačića u Petrovaradinu i da ona bude kulturno i svako drugo stjecište svih Hrvata u Republici Srbiji.
Umjesto toga dobivaju bunjevačke igre u selu u kojem se za prestiž i novac bore Bunjevci. Oni Bunjevci koji kažu da su (silom) pokatoličeni Srbi i “bunjevački Hrvati”, koji kažu da su i Bunjevci i Hrvati, pa novac dobijaju i iz Republike Srbije i iz Republike Hrvatske.
Lažna je slika da je Donji Tavankut kulturni centar Hrvata u Srbiji (izjava spikera prenosa utakmice) i da su Bunjevci nosioci svega toga. Radi se o tome da je Tomislav Žigmanov uspio svojim petnaestogodišnjim manipulacijama uništiti hrvatsku zajednicu ovdje i svesti je na bunjevački donjotavankutski trokut.
 
Kakvi su Hrvati “bunjevački Hrvati” majbolje govori slika sa tribine u Donjem Tavankutu za vrijeme intoniranja hrvatske himne. Osim gospodina Bakote nitko nema ruku na srcu! “Bunjevački Hrvat” Tomislav Žigmanov, zastupnik Hrvata u Skupštini Republike Srbije i sve drugo kada su u pitanju ovdašnji Hrvati je otromboljeniji od Miodraga Pupovca, a “bunjevačka Hrvatica” Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća drži se za …!!!
A najtragičnije je što se u cijeli svijet šalje lažna slika o položaju Hrvata u Srbiji, koji je, eto, izvanredan i daleko bolji od položaja Srba u Hrvatskoj, što se da vidjeti i iz komentara na Žigmanovljev hvalospjev na twitter-u. Otvorite ga i pročitajte sve komentare, a ovo su tipični:
1. Tužno vreme
Kada će Srbi imati ovakvo pravo u Hrvatskoj?
2. Milan
Sjajna vest: sastali se Jugosloveni (južni Sloveni) razgovarali na (skoro) istom jeziku o temama koje ne bi ni postojale da se stalno ne naglašava različitost Srba i Hrvata. Mene stvarno interesuje u čemu se dnevni život jednog Hrvata u Subotici razlikuje od naprimer od jednog Srbina ili Madjara? I da li on/ona pati zbog toga?
3. Oвца за шишање
 Сигурно ће ce caдa решити сва спорна питања. Од овог састанка више неће бити проблема у међусобним односима.
4. Bobes
Nema trajnog mira dokle god se desavaju premlacivanja na nacionalnoj osnovi.
5. Екстремисти
Мисли мене тиште
а закључак вреба,
ОН Колинду иште,
ЊЕГА она треба!
Једно другог хране,
од тог нема даље,
различите стране
рђаве медаље!
Кад размислим боље
односи су чисти,
цареви су невоље,
прави екстремисти!
Хоће ли несрећа
икада да прође,
одговор је - неће
док имамо ВОЂЕ!
6. Miki
Ne znam koliko je SDSS reprezentativni zastupnik srpskog naroda u Hrvatskoj. Vrlo upitno.
7. Kucura
Tome, zdravo si se slizo sa avav to mi Hrvati vidimo nece biti dobro kad ti Seselj daje legitimitet i jos poneki slicni tu stogod smrdi. Ima jedna vuk dlaku menja al cud nikad, a sigurno znas onu pismu nasu nije u soldima sve.
8. Drapo
Sve je ovo sviranje k..rcu jer svi znamo pravo stanje stvari !!!
9. Nedim
To je lepo da je gospodin Pupavac posetio Suboticu i vodio razgovore sa predstavnicima Hrvatske manjine koji žive u Vojvodini i Srbiji. Mogu nakon 70 godina života u ovoj sredini da kažem da je položaj Hrvatske manjine ovde u Subotici mnogo bolji nego Srba u Hrvatskoj. Imaju pravo na svoje pismo, jezik, običaje, kulturu, tek zadnjih godina se počelo divaniti na "Dužijanci" na Hrvatskom jeziku. Parole neprijateljskog sadržaja prema Hrvatskom rodu ovde nije bilo, a znamo kako je u Hrvatskoj i kako Pupavac kaže "Teško je biti Srbin u Hrvatskoj i ostvariti svoja prava”. Nadajmo se da će vreme koje dolaziti doneti bolje pozicije za Srbe u Hrvatskoj. Sve zavisi od vladajuće garniture u Banskim dvorima.
10. Brat
Ko je domaćin? :) Znači Srbija je pobedila. Čestitamo :)
11. Djole 34
Svi naši, sve Srbi, samo jedni katolici, drugi pravoslavci.
12. Bona fidem
Kad je bilo problema u Tavankutu? Nikada!
Kad se pojavio Žigmanov samo što se ne ubijamo.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Hoće li tko podržati Gorana Kaurića, predsjednika Udruge banatskih Hrvata?

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, i dr., a povodom članaka „Nestaju nazivi ulica po hrvatskim velikanima u Vojvodini“ u „Hrvatskoj riječi“ br. 842. od 7. lipnja 2019. godine.
https://www.istinomer.rs/pictures/akter/slika/goran-kauric.jpg
Goran Kaurić
 
Obraćanje predsjednika Udruge banatskih Hrvata iz Zrenjanina Gorana Kaurića Hrvatskom nacionalnom vijeću u Subotici oko sprječavanja da se ime ulice Strossmayerove u Pančevu izmijeni u ime Miloša Crnjanskog naišlo je na frenetično odobravanje ovog krovnog tijela Hrvata u Republici Srbiji, ali kako je i to tijelo formirao Tomislav Žigmanov, sve se na tome, upravo u stilu Tomislava Žigmanova, i završilo. Budući se Goran Kaurić s tim nije pomirio i nastavio je s inicijativom da se ova promjena spriječi, uključila se i srpska strana i srpski mediji opravdavajući izmjenu. Da stvar “legne” na inicijativu kabineta Ane Brnabić i Pokrajinskog tajništva za regionalni razvoj 3. lipnja 2019. godine održan je sastanak u vezi toga, a na kojem su prisustvovali:
-         viša savjetnica premijerke Ane Brnabić Svetlana Jovanović,
-         pokrajinski podtajnik Nebojša Jovanović,
-         predsjednik Komisije za imenovanje ulica Grada Pančeva,
-         predsjednica HNV Jasna Vojnić,
-         međunarodni (?) tajnik HNV Darko Baštovanović i
-         predsjednik Udruge banatskih Hrvata Goran Kaurić.
Na sastanku, izvještava nas “Hrvatska riječ”, Jasna Vojnić je rekla da su za posljednjih nekoliko godina izmjenjena imena više od petnaest ulica u mjestima u kojima živi znatan broj Hrvata te da (citat) očekuje da se prilikom ovakvih inicijativa kontaktira HNV kao najviše tijelo manjinske samouprave Hrvata u Srbiji kako bi se pronašla odgovarajuća rješenja, a sazivanje (ovog)sastanka je dobar pokazatelj da postoji želja za rješavanje problema kroz institucije i zahvalila je predstavnici premijerke na inicijativi da se sastanak održi (kraj citata).
Međunarodni tajnik HNV Darko Baštovanović je istaknuo da se na ovakav način krše europski standardi zaštite nacionalihmanjina i još štošta tako nečega općenitoga što svi znamo.
A zaključak sastanka je da zakonske procedure pri izmjeni hrvatskih imena ulica nisu prekršene, a predstavnici državnih i pokrajinskih institucija su se suglasili da treba više konsultirati predstavnike manjina kada su u pitanju ovakva pitanja i da će nastojati održavati komunikaciju s predstavnicima hrvatskih institucija!!!  
Treba li komentar?!
Treba.
 
Gdje je u svemu ovom, posebice pri izmjeni petnaestak ulica s hrvatskim imenima u posljednjih nekoliko godina,zastupnik ovdašnjih Hrvata u Skupštini Republike Srbije, predsjednik „jedine relevantne“ hrvatske političke stranke ovdje, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, član Međuvladinog mješovitog odbora Republike Srbije i Republike Hrvatske za zaštitu hrvatske manjine u Srbiji i zaštitu srpske manjine u Hrvatskoj, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, glavni i odgovorni urednik svog časopisa za književnost i umjetnost „Nova riječ“, predsjednik Nakladničkog vijeća tjednika „Hrvatska riječ“ i sve i svašta drugo kada je u pitanju politika i kultura ovdašnjih Hrvata, Tomislav Žigmanov?!
On bi o ovome, kao i mnogo čemu (u Srijemu su izmjenjene skoro sve ulice te sve drugo s hrvatskim imenima), morao stalno grmiti u Skupštini Republike Srbije (kao Pupovac u Saboru), ali pošto tamo nikada o nijednom problemu Hrvata nije govorio, niti ovog puta ne će ništa učiniti, kao ni njegov prethodnik Petar Kuntić. Naš etnobiznismen s cijelim svijetom komunicira jedino priopćenjima u medijima koji mu to omogućuju i preko svog twittera!!! Tamo „HRabro i dosljedno“ zastupa interese Hrvata u Srbiji,  a u Skupštini je manji od makovog zrna.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

Orgije u hotelu Leopold I. na petrovaradinskoj tvrđavi

 
 
Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu, Konzulatu Republike Hrvatske u Subotici, Hrvatskoj matici iseljenika, HNV-u, DSHV-u, RTV Novi Sad (Redakciji Informativnog programa na hrvatskom  jeziku), hrvatskim udrugama u Srijemu, Hrvatskom kulturnom centru u Novom Sadu, „Hrvatskoj riječi“, „Hrvatskim novinama“, „Hrvatskom fokusu“, „Zovu Srijema“ i dr., a povodom konferencije „Kulturni prostor spomen doma bana Josipa Jelačića“ održane 17. i 18. svibnja 2019. godine u hotelu „Leopold I.“ u Petrovaradinu.
https://grckaisrbija.com/wp-content/uploads/2019/03/Hotel-Leopold-I-NASLOVNA.jpg
Dnevnik na hrvatskom jeziku RTV2 od 18. svibnja 2019. godine obavještava nas, između ostalog, da je 17. i 18. svibnja 2019. godine u Hotelu „Leopold I.“ u Petrovaradinu održana konferencija pod nazivom „Kulturni prostor spomen doma bana Josipa Jelačića“ u organizaciji HKPD „Jelačić“ iz Petrovaradina i Hrvatskog nacionalnog vijeća. U programu konferencije sudjelovali su „predstavnici centara kulture i povijesne spomeničke baštine iz Srbije i Hrvatske te stručnjaci iz oblasti povijesne spomeničke baštine i turizma“. Cilj konferencije je, kaže se u dnevniku, razmjena iskustava i informacija o tome na koji su način ustrojeni i kako funkcioniraju već razvijeni centri kulture i povijesne spomeničke baštine slične namjene koja je planirana za „Spomen dom bana Josipa Jelačića“.
 
Dopredsjednik HNV-a za Srijem, Darko Vuković, grafički dizajner i profesor na Novosadskoj Akademiji umjetnosti, uključen u ovaj projekt, kaže za dnevnik: »Riječ je o objektu koji je od krucijalne važnosti za hrvatsku zajednicu na teritoriju ne samo Srijema nego cijele Vojvodine. Mi smo organizirali stručnu konferenciju na kojoj će biti riječi o tome kakva će biti namjena tog objekta i što će on predstavljati. Tu su nam gosti iz Našica, Dalja i Zaprešića koji će davati svoje primjere dobre prakse, dakle, kako su oni riješili te probleme svojih objekata, odnosno njihove namjene, tako da će ova konferencija dati zapravo rezultat „to je to“, zapravo što se tiče bana Jelačića, što će on predstavljati za našu zajednicu i, po meni, taj objekat treba da bude jedan od najznačajnijih kulturnih centara, ne samo na teritoriji Srijema i Novog Sada, već i šire«.
 
Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kaže: »Izuzetno smo zadovoljni i zahvalni, jer evo, nakon sedamdeset godina što Hrvati ovdje u Petrovaradinu i Novom Sadu nisu imali ništa u svojem vlasništvu od institucija, konačno će hrvatska zajednica imati svoje jedno jezgro i centar okupljanja koji će biti ne samo na ponos hrvatskoj zajednici Petrovaradina i Novog Sada, nego i cijele Republike Srbije«.
 
Konfernciji su nazočili predstavnici grada Novog Sada (koji?), Automomne Pokrajine Vojvodine (koji?) te predstavnici Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Milan Bošnjak iz tog ureda kaže: »Naravno da je vrlo važno da se i na taj način pokaže koliko su Hrvati s jedne strane doprinosili u povijesti razvoju ovih krajeva, ukupnom razvoju, ne samo svog nacionalnog identiteta, nego prosperitetu cijelog ovog kraja, i da se to uklopi i u njihovu baštinu, dakle njihovu tradiciju, ali da se da tome jedno, kako bih rekao, primjereno mjesto i općenito u kulturnoj ponudi cijeloga Novog Sada i cijele Vojvodine. S te strane nadam se da će prije dvije godine napokon konkretizirane akcije, ovaj, na pokretanju tog kulturnog doma, spomen kuće, rodne kuće bana Josipa Jelačića, uskoro doživjeti svoj pravi, ovaj, cilj, i da ćemo svi moći ući u taj prostor, da će on biti funkcionalan, vjerujem na dobrobit i hrvatske zajednice koja živi u Vojvodini, cijeloga Novog Sada i Srbije, a isto tako, naravno, Republike Hrvatske i, jasno, na dobrobit odnosa između dvije susjedne države«.
 
Za dnevnik je sličnu izjavu dao još i Milan Micić iz Pokrajinskog tajništva za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama i uz konstataciju da je veći dio rodne kuće bana Jelačića otkupljen (netočno) od dosadašnjih vlasnika sredstvima koje je ustupila Vlada Republike Srbije Hrvatskom nacionalnom vijeću te slijedi proces njezina renoviranja i uređivanja, to bi bilo sve u dnevniku o ovoj stručnoj konferenciji. Po izjavama glavnih aktera, konferencija je isprazna, a pokazuje da se oko rodne kuće bana Jelačića ništa značajno nije promijenilo i da je još uvijek sve u „pripremnim radovima“! Ali evo još posla jedinom ovdašnjem hrvatskom dizajneru i još nekim ljudima Tomislava Žigmanova!
 
I to bi još mogla biti ljepša strana ove medalje, jer ona druga, već zahrđala, u najkraćim crtama izgleda ovako: Poslije petnaestak godina „pregovora“ između srpske i hrvatske strane Vlada Republike Srbije je prije dvije godine dala Hrvatskom nacionalnom vijeću pol milijuna eura za otkup rodne kuće bana Jelačića. Budući to nisu dovoljna sredstva otkupljen je dio prizemlja i jedan stan na katu (od šest), što ne čini veći dio niti prizemlja, a kamoli cijele zgrade. Bez otkupa cijele zgrade, što stalno pišem, od „krucijalnog“ Kulturnog centra svih Hrvata u Republici Srbiji, nema ništa! Da stvar bude i neshvatljiva, na katu je umjesto stana u kojem je rođen ban Jelačić otkupljen jedan drugi stan, pri čemu je prevagu odnio balkon (Balkan)!
 
A u „Hrvatskoj riječi“ br. 838. od 10. svibnja 2019. godine čitamo u untervjuu,  upravo s Darkom Vukovićem, da je trenutačno unutrašnjost rodne kuće bana Jelačića u lošem stanju i da se „očekuje puno pripremnih radova kako bi ona bila stavljena u funkciju“. Dotle je prizemlje rodne kuće bana Jelačića stalno zaključano, akteri još ne mogu niti u otkupljeni dio, jer se vodi sudski spor, i sa svojim stručnim konferencijama kruže oko ove zgrade kao mačak oko vruće kaše. Oko rodne kuće bana Jelačića utrošena su i ranije ne mala sredstva HNV-a (čitaj: dao Slaven Bačić) preko HKPD „Jelačić“ (čitaj: primili Petar Pifat i Darko Vuković), a HNV i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (čitaj: Tomislav Žigmanov) imaju uvijek novca za neku kombinaciju s HKPD-om „Jelačić“, ali rodne kuće bana Jelačića nema pa nema!
 
A sada je dvodnevna konferencija „Kulturni prostor spomen doma bana Josipa Jelačića“, pored bezbroj izavnrednih smještajnih prostora i vrlo lijepih konferencijskih sala u Novom Sadu, održana u jednom od najluksuznijih i najskupljih hotela u regiji, „Leopold I.“ na Petrovaradinskoj tvrđavi, u čijem prospektu stoji: Cijene su izuzetno visoke, najjeftiniji smještaj je u deluks sobi za dvije osobe po cijeni od 100 eura! Akteri ovakvih akcija se u hrvatskim medijima promoviraju hvalospjevima o raznim „uspjesima“, slikaju se, daju priopćenja, organiziraju sastanke, okrugle stolove, znanstvene skupove, stručne konferencije i sl., i uopće „naporno“ rade, pri čemu troše novac namjenjen svim Hrvatima u Republici Srbiji, a sve ima samo spoljni sjaj, rodne kuće bana Jelačića nema pa nema.
 
Rodna kuća bana Jelačića je još uvijek daleko od toga da bude ono što bi trebala da bude, jer očigledno treba još mnogo novca za to, ali za redakciju „Hrvatske riječi“ je nedavno kupljen plac u Subotici i vjerojatno će nova zgrada na njemu biti prije u funkciji od rodne kuće bana Jelačića! A ovaj informativno-politički tjednik također je upakovan u sjajne korce i tako je „debeo“ da često možemo čuti od pripadnika većinskog naroda: „Šta vi Hrvati ovdje hoćete, takve novine nema niko od nacionalnih manjina?!“ Ne znaju da je od 52 stranice u svakom broju bar 30 „šupljih“, pored toga što NIU „Hrvatska riječ“ u godišmjem proračunu ima oko 5.000 eura po svakom broju! U tom časopisu se objavljuju samo članci (gore opisanih) ljudi (uz honorare) i daleko su od toga da projiciraju život Hrvata u Republici Srbiji, kako ih reklamiraju. Taj tjednik skoro nitko ne čita, pa Hrvatska dodjeljuje 25.000 kuna za njegovu besplatnu distribuciju!
 
Veliki novac je ranije dat i za kupovinu privatne vile u Subotici za smještaj HNV-a i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, a koncentracija svih hrvatskih krovnih institucija na krajnjem sjeveru Bačke je pogubna za hrvatski nacionalni korpus ovdje, posebice što je u rukama sve manjeg broja plaćenih većinom „bunjevačkih Hrvata“ na čelu s Tomislavom Žigmanovim. Politolog Darko Baštovanović to naziva „snažnim kohezijskim elementom između ovdašnjih krovnih hrvatskih institucija“, a radi se o tome da je za sve Hrvate u Republici Srbiji jedina institucija, i kada je u pitanju kultura i kada je u pitanju politika, jedan jedini čovjek, „bunjevački Hrvat“ Tomislav Žigmanov. Ako je stoljetno bunjevačko pitanje rak rana na ovdašnjem hrvatskom korpusu (o čemu sam također više puta pisao), onda su danas Žigmanov i njegovi ljudi metastaza po svim dijelovima tog korpusa.
 

Branimir Miroslav Tomlekin

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Anketa

Za koga ćete glasati na predsjedničkim izborima?

Četvrtak, 27/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1422 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević