Get Adobe Flash player
Svjetski koronski rat

Svjetski koronski rat

Urota nevidljivog neprijatelja     U tijeku...

Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

Dajte svoj glas svakome, samo ne za Cosu...

I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

"Antifašisti" opet bi ponovili Bleiburg, Križni put,...

Hej Pit, i to je Amerika!

Hej Pit, i to je Amerika!

Kada je američka policija ubila natporučnika Jasena Drnasina američki...

Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

Iskrivljavanje činjenica i laganje javnosti traje posljednje četiri...

 • Svjetski koronski rat

  Svjetski koronski rat

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:58
 • Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

  Nije znao za brojne koruptivne nepodopštine?

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:53
 • I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

  I dalje se slavi zločinac Tito i njegova partizanija

  srijeda, 03. lipnja 2020. 08:58
 • Hej Pit, i to je Amerika!

  Hej Pit, i to je Amerika!

  četvrtak, 04. lipnja 2020. 15:48
 • Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

  Prešućivanja i iskrivljavanja prošlosti i sadašnjosti

  srijeda, 03. lipnja 2020. 09:02

Nepodnošljiva lakoća relativiziranja tragedije srijemskih Hrvata

 
 
Pisao sam o nemoralnom, licemjernom i vrijeđajućem oglašavanju „jedine relevantne političke stranke Hrvata u Republici Srbiji“, DSHV-a (čitaj Tomislava Žigmanova), a povodom mitinga Vojislava Šešelja u Hrtkovcima 6. svibnja 1992. godine, datuma koji je u cijelom svijetu označen kao početak izgona Hrvata iz Vojvodine.
Članovi Hrvatskog nacionalnog vijeća (na slici je jedan član iz Srijema, jedan iz Banata i jedan iz Novog Sada, nitko iz Beograda i nitko iz uže Srbije).
 
A nekoliko dana poslije ovog „jubileja“ može se konstatirati da je opća lakoća tretmana tragedije, prije svega srijemskih Hrvata, nepodnošljiva.
Hrvatsko nacionalno vijeće se nije uopće oglasilo povodom tog datuma, što znači da je za njih ova stvar definitivno pala u zaborav, ali zato na njihovom portalu već duže vrijeme stoji parola: „Izvrsni uspjesi ponos su zajednice“! Pa se nižu „uspjesi“, koji će tek doći ako ih bude: „Budućnost za Kazalište na hrvatskom jeziku“ (u Subotici), „Budućnost za Centar za usavršavanje (pa ni manje ni više nego) na jadranskom primorju“, Budućnost za Muzej Hrvata u Srbiji“ (u Subotici), „Budućnost za Katedru za hrvatski jezik“ (bilo bi dobro da bude u Donjem Tavankutu na bunjevačkoj ikavici) te „Budućnost za Školski centar“ (u Subotici).
Rodna kuća bana Jelačića očigledno nema nikakvu, a kamoli tako svijetlu budućnost, jer je, nažalost, tamo daleko u Srijemu!
Tako zagledan u buduće veličanstvene uspjehe HNV na svom portalu još, nama i njima, čestita, prvo katolički, a onda i pravoslavni Božić, uz istu korpicu sa sedam istih jaja na kojima je isti i raspored jaja i raspored piknjica na jajima (kakva inventivnost), s tim da su pravoslavne piknjice u boji, a katoličke su izgubile boju (ili su pravoslavne piknjice dobile boju pošto je taj Božić poslije). I to je sve!
Boja piknjica na uskršnjim jajima i stradanje srijemskih Hrvata su očigledno zanemarujuće stvari i vesele HNV-OVCE ne smeta da se slavobitno slikaju povodom budućih „izvrsnih uspjeha“.
 
„Informativno-politički tjednik svih Hrvata u Republici Srbiji“ „Hrvatska riječ“ u broju 890 od 8. svibnja 2020. godine objavljuje u cijelosti već spomenuto priopćenje predsjednika DSHV-a bez ikakvog komentara i bilo kojeg drugog priloga o događajima devedesetih godina prošlog stoljeća.
 
Glavnu urednicu ovog časopisa više muči to što prvog dana poslije ukidnja vanrednog stanja nije otvorena granica između Srbije i Hrvatske (iako je EU objavila da putovanja nema do 15.lipnja)?! Tome je posvećena njena uvodna riječ, pa čak i cijela naslovna stranica na kojoj je slika prometnog znaka „Stop, policija“ (kakva inventivnost)! Prethodni broj „Hrvatske riječi“, također preko cijele stranice, donosi sliku jednog izdanka na njivi. Nadamo se da je bar on iz Srijema, kao simbol onog malo što je tamo ostalo od Hrvata, iako piše da je „Posao završen na vrijeme“ (valjda oko sjetve, ne oko izgona)!
„Hrvatska riječ“ je inače godinama unazad svakog 6. svibnja objavljivala jedino članke o Hrtkovcima velikog čovjeka, nažalost preminulog Đorđa Subotića, također bez ikakvog komentara i bilo kojeg drugog priloga! O tome sam pisao u svojim otvorenim pismima, a s Đorđem razgovarao (obojica smo završili gimnaziju u Rumi), pri čemu nije krio razočarenje u što se pretvorila „Hrvatska riječ“ (i sve drugo u Subotici vezano za Hrvate), čiji je on, tada pun entuzijazma, bio jedan od osnivača!
Sve to ne smeta veselim poltronima Tomislava Žigmanova da se slikaju.   
 
Na ovoj fotografiji su četiri ključna člana HNV-a, svi djelatnici (troje)  ZKVH-a te većina djelatnika NIU „Hrvatska riječ“.  Uz još par likova, tu su svi koji „kroje kapu“ kada se radi o 57.900 ovdašnjih Hrvata. Sve ih je na ova plaćena mjesta postavio prvi i jedini čovjek kada je u pitanju i kultura i politika Hrvata u Republici Srbiji i bez njegovog znanja i bez njegovih uputa ne smiju ništa uraditi. I ne treba naglašavati da su „bunjevački Hrvati“ iz donjotavankutskog trokuta u izrazito dominantnoj razmjeri u odnosu na „ostale“ Hrvate.
A ta skupinica poreske obveznike Republike Hrvatske i Republike Srbije košta godišnje oko 1,000.000 (milijun) eura, od čega običan hrvatski puk ovdje nema skoro ništa! Za usporedbu, pedesetak hrvatskih udruga, u kojima se odvija život ovdašnjih Hrvata, „troše“ godišnje ukupno manje od 100.000 (sto tisuća) eura!!! A ravnatelj ZKVH-a i svega drugog nedavno je od Hrvatske prosio još novaca za „krovne institucije Hrvata u Subotici“, bolje reći, za ovu veselu skupinicu!
 
Na fotografijama nedostaje još jedna „bunjevačka Hrvatica“, glavna urednica Programa na hrvatskom jeziku RTV2, Jelena Hajduković (do jučer Tumbas), koja je od strane subotičke bunjevačke klike, odnosno Petra Kuntića, Žigmanovljevog prethodnika, dovedena iz Subotice u Novi Sad, jer u tom gradu i šire nema podobnih Hrvata za tako delikatan posao (propagiranje bunjevštine).
Jelena na Dnevniku na hrvatskom jeziku od 6. svibnja 2020. godine otvoreno kaže kako se Hrtkovci spominju uglavnom jednom godišnje (na taj dan), naglašavajući da je u vezi ovih poznatih događaje i ovog puta izdao priopćenje  upravo predsjednik DSHV-a. Pa nam Jelena sa istim žarom, kao kada smo neki dan u njenom Dnevniku slušali kako je feudalac Branko Horvat ove godine zbog mraza pretrpio veliku štetu na svojoj plantaži jabuka, priča o 35 – 40 tisuća prognanih Hrvata iz Vojvodine, od kojih su skoro svi iz Srijema, te 25 ubijenih Hrvata, koji jesu svi iz Srijema.
A sasvim smo se oko Brankovih jabuka utješili kada smo od Jelene, također nedavno, saznali da je drugi feudalac, Petar Kuntić, dobro prošao sa salatom sa svog feuda za vrijeme koronavirusa, što je uspjelo samo najsposobnijim manipulantima!
No, meni je poznato da je u Srijemu tada ubijeno 26 Hrvata i Žigmanovu najvjerojatnije „nedostaje“ Mijat Štefanac iz najomraženijeg mu mjesta, Hrtkovaca. Po Žigmanovu bi Hrtkovce trebalo potpuno spaliti, tako da on više s njima i s Hrtkovčanima nema nikakvih problema!!!
G. Tomislave, to oko problema će biti kada od istih novaca, koje su „sakupili“ Branko i Petar, štiteći i zastupajući godinama, da ne kažem desetljećima, ovdašnje Hrvate, posebice srijemske, i Vi „sakupite“ dovoljno i počnete na svom salašu šišati samo svoje ovce, ne nas!
A dotle Vi i Vama slični ne uzimajte u svoja (neću da kažem kakva) usta sveto ime za sve Hrvate svijeta: HRTKOVCI!  
 

Miroslav Cakić, Novi Sad

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Anketa

Tko nadzire DORH?

Petak, 05/06/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1537 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević