Get Adobe Flash player
Što Plenkovića uopće interesira?

Što Plenkovića uopće interesira?

Banalno, nespretno i glupo laganje javnosti predsjednika Vlade i...

Martinje u Draganovom klubu

Martinje u Draganovom klubu

Svi premijeri, predsjednici, vlade i vlasti su ga...

Što se kuha u susjedstvu?

Što se kuha u susjedstvu?

U Hrvatskoj nema plana, nema strategije, niti imamo jedinstvo nacije u...

Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

Izrežirana predstava od koje hrvatski građani ne će biti obeštećeni...

Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

Budući Hrvatska nema registar stanovništva, pod pritiskom EU-a o...

 • Što Plenkovića uopće interesira?

  Što Plenkovića uopće interesira?

  srijeda, 23. rujna 2020. 18:08
 • Martinje u Draganovom klubu

  Martinje u Draganovom klubu

  srijeda, 23. rujna 2020. 18:02
 • Što se kuha u susjedstvu?

  Što se kuha u susjedstvu?

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:43
 • Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

  Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:40
 • Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

  Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:30

Varivode još nisu dobile sudski epilog

 
 
Kažu (Jadranka Kosor) da postoji more činjenica u korist inicijative Gotovinina odvjetnika Luke Mišetića da, kako odvjetnik Mišetić kaže: „Hrvatski vrh prizna bol koju Srbi osjećaju zbog zločina počinjenih nakon operacije Oluja. Možda bi 28. rujna, obljetnica ubojstva u Varivodama, bio primjeren dan za to“, nastavlja Mišetić.
http://arhiv.braniteljski-portal.hr/files/portal/misetic-luka.jpg
Nije li gospodin Mišetić ovdje u sukobu interesa? Jer, ova inicijativa otvara prostor za pitanje: zašto su generali pušteni prije iz zatvora? Zbog Varivoda? Zbog one „na sudu su bili nevini, država (Hrvatska) je kriva“ koja uzima svoj danak Hrvatskoj, vjerojatno podmetnut zločin ubacuje se u hrvatsku povijest i srpsku memoriju (istoriju). Nameće se Hrvatskoj kao hipoteka. Ako ne ćemo zajedno (Hrvati, Srbi...) komemorirati sve žrtve, Hrvatska će komemorirati (obilježavati) stradanje Srba poslije Oluje.
 
Zbog toga se valja (u)pitati: nisu li Milanović i Mišetić u nekom savezu? Milanović (poentira kada) odbija Vučićev prijedlog o zajedničkom komemoriranju, ali Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić traži da hrvatski državni vrh obilježava dan stradanja Srba poslije Oluje. Što je baš ono što gospodin Mišetić kaže „mali iskorak unaprijed“??? Koliko znam, za navedeni zločin – ili za Grubore – zbog kojeg Gotovinin odvjetnik pokreće inicijativu postoje (gospodine Mišetiću) tri policijska izvješća. I nije mi poznato da je taj slučaj dobio sudski epilog.
 
I ono nakritičnije, tko može reći da su „žrtve nakon Oluje“ bile besmislene, kada se traži da Varivode imaju isti tretman kao „Križni put“ i Srebrenica. (To traži autor inicijative.) Smisao ovog besmisla treba tražiti u izjavi američkog sudca Theodora Merona (koji je oslobodio Gotovinu i Markača) prošle godine u Zagrebu: „Međunarodni sudovi ne mogu donositi odluke pitajući se hoće li one prijedonijeti pomirenju. Pomirenje je veliki izazov koji ne mogu ispuniti međunarodni kazneni sudovi, već je to povijesna zadaća državnih čelnika, vjerskih vođa, intelektualaca i novinara. Imajući ovo u vidu, Mišetićevu inicijativu treba gledati kao zadanu inicijativu koja je potrebna srpskoj (Vučićevoj) inicijativi za „totalno pomirenje“ – zajedničko komemoriranje (Srbija traži...)... Za podržati ovu inicijativu ne treba puno. Njih desetak „intelektualaca“, „hrabrih“. A tko će iz Hrvatske protiv Varivoda? Tko će protiv Gotovinina odvjetnika Luke Mišetića? Ima li ono Zoran Milanović savjetnika Amerikanca? Jasno da taj savjetnik Amerikanac vuče konce u ovoj igri sa komemoracija u kojoj profitira Zoran Milanović.
 
To je ta sofistikacija. To je ta pomoć SAD-a Hrvatskoj. Nakon „zelenog svijetla Oluji“ (prije James Baker! i Tuđmanovo lutanje po Bijeloj kući) slijedi hipoteka Varivode. Kad jedan odvjetnik iznosi ovakvu inicijativu, odvjetnik je dužan podastrijeti materijalne (pravne) dokaze koji toj inicijativi daju politički i pravni legitimitet. U ovom slučaju, odvjetnik Mišetić bi morao podastrijeti akte (su)odgovornosti nekih generala. Bez toga gorak okus hipoteke – obilježavanje dana stradanja Srba nakon Oluje. Gorak okus i signal (eho) hipoteke. Za ovo se može reći „propast tvoja iz tebe, Izraele!“.
 

Jure Vukić, Tribanj

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA stajališta su autora i ne moraju biti u skladu sa stavovima Uredništva

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Nedjelja, 27/09/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1699 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević