Get Adobe Flash player
Lignja nam mozak friga

Lignja nam mozak friga

Josipović bi trebao znati da su partizani pobili za i nakon Drugoga...

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

Američke intervencije i promašeni ratovi na Istoku stvorili su...

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

Plenković na izborima pobijedio Milinovića i izgubio od HDZ-a iz svibnja...

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Jedva čekam da SDP dođe na vlast

Pa da više ne bude korupcije, "ustaša" i...

Papa sluša četničke koljače

Papa sluša četničke koljače

Razočaravajući postupak Petrova...

 • Lignja nam mozak friga

  Lignja nam mozak friga

  srijeda, 20. ožujka 2019. 15:09
 • Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  Lakše je izazivati kaos nego graditi odnose!

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:58
 • Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  Plenković i HDZ uvjerljivo poraženi i poniženi

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:55
 • Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  Jedva čekam da SDP dođe na vlast

  srijeda, 20. ožujka 2019. 14:50
 • Papa sluša četničke koljače

  Papa sluša četničke koljače

  četvrtak, 21. ožujka 2019. 12:14

Za "antifašiste" zločin nad Hrvatima na Bleiburgu bila je - pravedna osveta!

 
 
Zapanjuje i užasava, „pravedna osveta“ s Bleiburga nije stala, prestala. Zapanjuje i užasava, to, što u Hrvata ima toliko, ne izdajica Antuna Gustava Matoša, nego osvetnika s Bleiburga. Uglavnom, osoba sumljive humanosti i racionalnosti. Jer oni lažu i opravdavaju masovni zločin. Što je najgore, oni stvaraju pretpostavke za novi masovni zločin. Pritom oni u svojoj izopačenosti, kada kažu da je zločin nad Hrvatima na Bleiburgu, bila pravedna osveta, ne vide (ili možda vide) da je Vukovar nastavak osvete sa Bleiburga. Jer oni ne mogu poreći da su Ratko Mladić i Veselin Šljivančanin vojnici vojske koja je na Bleiburgu bila „pravedni osvetnik“. Oni ne mogu poreći da je srpski snajperist koji je u Domovinskom ratu iz snajpera ubio četiri Hrvata, danas u Sisku „gradski otac“ – vijećnik, je isto i njihov vojnik.
http://nrt24.ru/sites/default/files/serbian_special_forces_4.jpg
Strava i užas, dok razmišljam o otvorenom pismu kojeg su „antifašisti“ poslali predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, zbog njegove osude zločina nad Hrvatima na Bleiburgu, gledam Veselina Šljivančanina s „lijepom kapom partizankom“, kako vitlajući kažiprstom desne ruke - nastavlja „pravednu osvetu“ s Bleiburga. Prisjetim se Ratka Mladića i njegova „izvršenja vojne zapovijedi“- rušenja brane Peruča. Kao da oni nisu ubijali žene i djecu.
  
U nastavku slijedi nastavak na moj prošli članak na ovom portalu. Gdje kažem da je pravosudna presuda Andriji Artukoviću 1986., za hrvatski narod jednako važna kao presuda nadbiskupu Stepincu 1946. Gdje uspoređujem slučaj novinarke Đurđice Klancir s „nogom srpskog vojnika na mrtvoj ženi“ u Bjeljini, te s jednom snimkom HRT-a, na kojoj se vidi „obožavatelj Marka Perkovića Thompsona“. Koji kozjom stazom, u crnoj odjeći i podignutom rukom, ono Sieg Heil ide u Čavoglave. I gdje kažem da Hrvatska danas živi u ropstvu lažne NDH. Pa ću te usporedbe nastaviti i reći kako je zabrana komemoracije na Bleiburgu, poslijedica ropstva lažnoj NDH. U slučaju usporedbe „šok novinarke Klancir“ sa snimkom HRT-a „obožavatelj Marka Perković Thompsona, na kozjoj stazi“, poseban ton daje Ustavni sud Hrvatske. Naime, Ustavni sud Hrvatske kritizira odnos hrvatske policije prema novinarki Đurđici Klancir. Valjda štiti novinare u Hrvatskoj. Od koga? Nacionalista-fašista? A u drugom slučaju, kada ne znamo tko je osoba u crnoj odjeći s podignutom rukom na kozjoj stazi koja ide u Čavoglave, i kad ne znamo tko je to snimio i prenio u javnost, Ustavni sud Hrvatske - šuti. Što je za mene vrlo veliki problem. Jer zbog „šoka jedne osobe“, gdje nije bilo niti intervencije Hitne pomoći, intervenira Ustavni sud! A u drugom slučaju, kada se Hrvatima nameće - perpetuira etiketa, hipoteka i stigma nacizma, zbog čega se Hrvate baca u masovne grobnice, Ustavni sud - šuti.
 
Kao šlag na sve to dolazi, srpski snajperist kao „gradski otac“ u Hrvatskoj i zabrana komemoracije na Bleiburgu. U Bujici gledam srpske dokumente koje je hrvatska vojska u Oluji našla na okupiranom području. Pa vidim kako je izvjesni Dragutin Ćelap, kao srpski snajperist dobio odlikovanje što je iz snajpera ubio četiri hrvatska branitelja. I taj je srpski snajperist, danas „gradski otac“ vijećnik u Topuskome. Valjda zbog demografskog oporavka i zaustavljanja iseljavanja mladih iz Hrvatske. I na kraju imamo zabranu komemoracije na Bleiburgu. Po mom mišljenju, najviše zbog „neprimjerenih pojava ustaštva“. Zbog čega bi netko morao od HSP-a tražiti (ja tražim) da HSP odbaci odgovornost za „neprimjerene pojave ustaštva“ na Bleiburgu. Kao i odgovornost za poljudsku svastiku. Što bi moralo omekšati Katoličku Crkvu u Austriji. Ako bi joj se to prenijelo. Ako bi HSP odbacio odgovornost za politizaciju, odnosno za „neprimjerene pojave ustaštva“ na Bleiburgu.
 

Jure Vukić, Tribanj

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Srbija je rehabilitirala Dražu i njegove četnike pod izgovorom da su bili antifašisti 

 
 
Poštovana Predsjednice RH, Predsjedniče Vlade RH i Sabora RH i…
Hrvatski pozdrav ZA DOM SPREMNI došao je pod udar Beograda samo zato da prikrije velikosrpske zločine izvršene u Hrvatskoj tijekom 20. stoljeća, svoju usku suradnju sa nacističkom Njemačkom i fašističkom Italijom, svoje konclogore po Srbiji u kojima su završili ovozemaljski život na desetine tisuća Židova, Hrvata, Mađara, Nijemaca, Bugara, Albanaca i… te prikrio da je Srbija bila jedna od prvih država u svijetu koja je još 1942. očistila svoje prostore od Židova i koja je donijela rasne zakone puno prije od Pavelića i da je Srpska pravoslavna crkva usko surađivala sa četničkim pokretom i sudjelovala u zločinu 40. kao i 90. a što je potvrdio i sud u Parizu 1995. Pozivam Vas Predsjednice RH, Predsjedniče Vlade RH, Predsjedniče Sabora RH, sve političke slijepce, društvene djelatnike i novinare, te neke biskupe i svećenike da pročitaju remek povijesno djelo Stjepana Loze (uz ovo djelo postoje i brojne druge knjige sa dokumentima u Hrvatskom povijesnom institutu i u knjižarama, pa čak u Srbiji i u drugim državama svijeta) koje donose vjerodostojne dokumente s kojima vidljivo dokazuje da su četnici Draže Mihailovića sa kokardom na glavi skupa sa talijanskim fašistima po Istočnoj Bosni i u Hercegovini palili sela, rušili razne sakralne objekte i činili masakre nad Muslimanima i Hrvatima, a slična nedjela činili su po Zapadnoj Bosni, Dalmaciji i Lici. Partizani su uz pomoć četničkih pristalica i zaslijepljenih Hrvata sa komunističkom dogmom i mržnjom prema SLOBODNOJ HRVATSKOJ a sa pozdravom SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU (pozdravom koji poziva na zločine i nasilja) po cijeloj Hrvatskoj i BiH činili  brojna nedjela - od rušenja mostova, tvornica, bolnica, sakralnih objekata te palili sela i masakrirali djecu, starce, žene i odrasle osobe.
http://www.sbplus.hr/_Data/Slike/15090116843214.jpg
Prema tim dokazima i na temelju dokumenata i druge arhivske građe u Zagrebu, Beogradu, Londonu i Parizu, na prostoru NDH od svih počinjenih zločina partizanima (sa petokrakom na glavi) se pripisuje skoro 90 %, četnicima (sa kokardom na glavi) oko 8 % i ustašama svega oko 2 %, te da je u Pavelićevoj vojsci bilo 13 generala Srba i čak 28 generala Židova, da su u NDH bile zabranjene fašističke i nacističke stranke dok u Srbiji je bila Nedićeva nacistička a Draža Mihailović imao je sklonost i potporu Mussolinijevih fašista. Srbija je rehabilitirala Dražu i njegove četnike pod izgovorom da su bili antifašisti, a za Nedićeve naciste proces se još vodi i najvjerojatnije i on će biti oslobođen nacističkog nazivlja. Srbi i tz antifašisti sve te svoje zločine pripisali su ustašama samo kako bi Hrvate optužili za genocid nad Srbima, Židovima i Romima te oslobodili Srbe od svoje genocidnosti. 
 
Na službenoj svjetskoj listi od 100 najvećih zločinaca svijeta Pavelića i ustaša nema nigdje, a Tito i partizani dijele od 10. – 13. mjesta, pa sada gospodo izvolite komentirati. Dodajmo i to da je Pavelić već 9. rujna 1943. službeno prekinuo Rimske ugovore (koje je ranije jednostavno bio prisiljen potpisati jer je bio uvjeren da je to na kraći rok i samo zato da Talijane spriječi da ne zauzmu i druge dijelove Hrvatske jer su Dalmacija i Istra već bile pripojene Italiji sa Rapalskim ugovorom koje je kasnije i sam kralj Petar potvrdio) i tog trenutka službeno su vraćeni svi dijelovi Hrvatske matici Hrvatskoj. Tito se sjetio tek 20 dana poslije izdati svoj proglas o vraćanju (već službeno vraćene) Dalmacije Hrvatskoj, a Istra je Hrvatskoj vraćena tek 1947. ne zaslugom Tita (koji je po Istri počinio strašne zločine nad Talijanima, Hrvatima i katoličkim svećenicima pa čak i nad partizanima koji se nisu slagali sa njegovom zločinačkom pošasti) već isključivo hrvatskih katoličkih svećenika na čelu sa Božom Milanovićem koji je 1947. sa dokumentima uspio dokazati Francuzima i Englezima da je Istra oduvijek bila Hrvatska.
 
Uz navedeno, zaboravlja se da je Tito darovao Crnoj Gori hrvatsku Boku, a Srbiji Istočni Srijem sa Zemunom i Bačku? S druge strane ustrajni povijesni istraživači Igor Vukić, Romano Leljak, Jurčević, Pečarić i još nekoliko drugih neovisnih povjesničara dokazuju da je logor u Jasenovcu bio radni a ne konclogor te da je tamo najviše stradalo Hrvata poslije svibnja 1945. Uz ovo treba dodati da je i tz. jama u Jadovnu masovno stratište od preko 30000 Židova, Roma i… čista izmišljotina i da je ta jama potpuno prazna od ljudskih kostiju. Osim toga svi ovi neovisni istražitelji i povjesničari dokazuju da se partizani i četnici nisu borili protiv Pavelića i njegove vladavine nego isključivo protiv Hrvatske a što je bjelodano potvrđeno sa poslije ratnim masovnim masakrima Hrvata (prema priznanju Rankovića 1951. samo na KRIŽNIM PUTOVIMA likvidirano  je preko pola milijuna Hrvata – djece, staraca, žena i odraslih). Da su se oni borili protiv Pavelićevih ustaša onda bi se borili samo protiv njegova režima i ne bi rušili Hrvatsku državu. Ova istraživanja digla su na noge antihrvatske snage u Hrvatskoj prozivajući navedenu gospodu kao krivotvoriteljima i revizionistima povijesti.
 
Gospodin Marko Franović, hrvatski poslodavac iz Australije, nudi milijun kuna svima onim beogradskim propagatorima ako sa činjenicama  opovrgnu istraživanja i dokaze Romana Leljaka i Igora Vukića. Zanimljivo je da se na ovu veliku nagradu nisu javili tz. veliki povjesničari poput ravnatelja JUS Jasenovac Pejakovića, Ive Goldsteina, Klasnića i drugih nadri povjesničara, kao i drugih propagatora srpskih podvala da sa svojim vjerodostojnim dokazima pobiju dokaze Vukića i Leljaka te da bez kapi znoja zarade milijun kuna. Eto gospodo PREDSJEDNICI DRŽAVE, VLADE I SABORA  pruža se vam prilika da na lagani način zaradite milijun kuna i da već jednom i zauvijek prestanete širiti velikosrpske laži i biti zarobljenici tz. antifašista, Pupovčevih velikosrpskih podvala i onih koji Hrvatsku ne mogu ni u snu zamisliti!!! E sada gospodo, a na sramotu Hrvatske, izvolite i nadalje biti slijepci i sluge Beograda dok njihove laži štitite, branite, zagovarate i slavite zločinačku crvenu petokraku i četničku kokardu,  zatvarate oči na derneke tz. antifašista i divljanje četnika po cijeloj Hrvatskoj, a zabranjujete sveti hrvatski pozdrav ZDS koji vas je doveo na ova mjesta koja danas vjerno čuvate u blaćenju Hrvatske i onih branitelja koji su stoljećima krv prolijevali za slobodu Hrvatskog naroda.
 
Tužno je i žalosno da o svim navedenim problemima uporno šute (kao da ne pripadaju hrvatskom društvu) Hrvatska Akademija, kulturne, znanstvene kao i druge društveno i političke institucije, o medijima ne ću ni govoriti, da svoj glas ne dižu do neba i da se konačno skine stigma sa hrvatskog naroda kao genocidnog. Tužno je da svi oni kao usklađeni orkestar štite crvenu petokraku i kokardu koji su prije, u vrijeme i poslije II Svjetskog rata, kao i u Domovinskom ratu i prema britanskim dokumentima odgovorni za smrt preko milijun Hrvata te rušili Hrvatsku na svakom koraku, a smeta im ZDS koji je branio Hrvatsku od tih zločinaca. Kažu, da su partizani bili na pobjedničkoj strani i zato ih opravdavaju, ali pri tome zaboravljaju da se nikakav zločin ne može opravdati. Možda im je žao da pod tim zločinačkim znakovljem nije poubijan ostali dio hrvatskog naroda koji je u sebi imao hrvatsko srce i dušu. Po tim zanovijetanjima, pitam ih zašto za branitelje Domovinskog rata ne vrijedi isto pravilo i zašto je veliki broj ključnih zapovjednika pobjedničke vojske osuđeno ili optuženo po zapovjednoj odgovornosti kao nigdje u svijetu a zločinačku velikosrpsku agresorsku vojsku pomilovali, planski izbjegli optužiti odgovorne ili suditi brojnim zločincima dok sami ili njihovi svjedoci ne umru, a abolirani dobivaju unosne državne poslove i nagrađuje ih se sa dobrom mirovinom dok su harali Hrvatskom.
 
Zašto šute kada se po zapovjedi Pupovca i drugih mrzitelja Hrvatske uklanjaju ploče i spomenici sa ZDS a četnički niču od Banovine do Vukovara? Zašto šute na progone domoljubnih pjevača i prozivanje poklika ZDS i jednako šute na četnička i partizanska orgijanja? Zašto je muk kada srpski popovi u Hrvatskoj uče srpsku djecu da pjevaju četničke pjesme, antihrvatsku povijest i kako će mrziti svoju rođenu Domovinu ili kada ti do jučer pjevači četničkih i antihrvatskih pjesama dobivaju dobrodošlicu čak i u Pulsku ARENU a Marko Perković T. ne može ni blizu? Zašto ne vršite pritisak na odgovorne u RH da od Srbije odlučno  zatraže uvjetno, odgovorno i ubrzani povratak otetog hrvatskog blaga, dokumentacije cijelog 20. stoljeća kao i dokumente iz Domovinskog rata, naplatu ratne štete, popis umorenih i zarobljenih Hrvata, grobišta, popis mučitelja, silovatelja i…? Zašto ne tražite opoziv i progon sudaca i tužitelja RH koji sude i progone hrvatske branitelje na temelju lažnih iskaza dokazanih rušitelja Hrvatske i zašto se tim rušiteljima isplaćuju razne oštete a hrvatski branitelji postaju prognani i osramoćeni u državi za koju su krv prolijevali? Zašto ne tražite  točan popis stanovnika i broj glasača u Hrvatskoj? Zašto ne dižete svoj glas da hrvatski mediji budu hrvatski a ne sluganski i da HRVATSKI JEZIK bude službeni u svim institucijama a posebno u HRVATSKOM SABORU, a ne neki nakaradni? Zašto ne dignete glas i ne tražite popis imena koji su u privatizaciji došli do vlasništva i na koji način? Zašto se u državi ne progone oni koji su uništili brojna poduzeća već ih se nagrađuje sa drugim i još unosnijim poslovima ili, zašto ti probrani mogu imati po deset plaćenih dužnosti ili biti u Nadzornim odborima a ne ograničiti na jedan i samo jedan? Zašto se zatvara jadnu sirotinju za desetak kuna a velike kriminalce oslobađa čak i poreza? Zašto u Hrvatskoj ljudi ne mogu dobiti posao po sposobnosti već isključivo po vezama i podobnosti? Zašto se u Hrvatskoj pišu komplicirani i nedorečeni zakoni po odredbama krupnog kapitala, uvoznog, bankarskog, odvjetničkog i…  lobija a protiv hrvatskih proizvođača, obrtnika, hrvatske sirotinje i…, te kako to da u Hrvatskoj svakodnevno raste broj sirotinje, a u isto vrijeme bogati postaju bogatiji?
 

Vlado Glavaš

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Tri izborne jedinice koje bi davale u Hrvatski sabor po 30 zastupnika po izbornoj jedinici s izbornim pragom od 3 posto

 
 
PODJELA HRVATSKE NA TRI, PET I ŠEST IZBORNIH JEDINICA
Osam od 10 sadašnjih izbornih jedinica odstupa po broju birača više od zakonski dopuštenih granica od 2007. godine.  Od naputka Ustavnog suda prosinca 2010. godine sve vlade Republike Hrvatske imale su dovoljno vremena promijeniti Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Ustavni sud je trebao ukinuti Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor kako bi prisilio vladajuću većinu da uskladi odstupanja broja birača sa Zakonom. Podjela hrvatske na 3 izborne jedinice kod mješovitog izbornog sustava sa 20 zastupnika po izbornoj jedinici je optimalna podjela Hrvatske na izborne jedinice. Kod razmjernog izbornog sustava optimalna je podjela Hrvatske na pet izbornih jedinica po 20 zastupnika. Izborni prag od 4% je optimalan za 20 zastupnika po izbornoj jedinici. Kod preferencijskog glasanja svih birača izborne jedinice trebale bi imati manji broj zastupnika. Minimalni broj od 15 ili 20 zastupnika izborne jedinice ne bi smio ući u Ustav.
https://ei-ie.org/resources/views/admin/medias/timthumb.php?src=https://ei-ie.org/media_gallery/eurballot_140058513414005851343087.jpg&w=1200&h=530&zc=1
Danas imamo u Hrvatskoj 428 općina, a od toga prema konačnim rezultatima popisa stanovnika od 2011. godine, u  220 općina ima manje od 2500, a 276 manje od 3000 stanovnika. Imamo 128 gradova, a od toga 18 gradova ima manje od 5 000, a 60 manje od 10 000 stanovnika i 20 županija što  ukupno iznosi 576 administrativnih jedinica. Prije prosinca 1992. godine Republika Hrvatska imala je samo 115 općine. Naše posustalo gospodarstvo ne može više pokrivati troškove za mirovine, socijalnu pomoć, preveliku državnu i lokalnu administraciju i javne i državne službe.
 
Vlada Jadranke Kosor je zbog toga na sjednici 23. rujna 2010. godine imenovala Radnu skupinu za decentralizaciju i regionalni preustroj koja je trebala, "prema utvrđenim smjernicama i načelima", predložiti "funkcionalnu decentralizaciju i regionalnu reorganizaciju Republike Hrvatske". Pod "funkcionalnom decentralizacijom" podrazumijevala se i odgovarajuća fiskalna decentralizacija. Prošlo je više od osam godina od imenovanja Radne skupine, vladavina Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića,  provedeni su  izbori za lokalne jedinice samouprave 2013. godine, izbori za EU parlament 2013. i 2014. godine te redovni i prijevremeni izbori za Hrvatski sabor 2015. i 2016. godine i lokalni izbori 21. svibnja prošle godine, a po pitanju funkcionalne i fiskalne decentralizacije i preustroja lokalne samouprave vladajući nisu ništa poduzeli.
 
Koalicijska vlada Zorana Milanovića je podijelila  Hrvatsku na dvije statističke regije za potrebe Eurostata i povlačenje sredstava iz kohezijskih fondova Europske unije za razvoj regija tako da je prijašnje:  Sjeverozapadnu i Središnju i istočnu ( Panonsku ) statističku regiju spojila u jednu statističku regiju s nazivom Kontinentalna Hrvatska, a Jadransku regiju je ostavila nepromijenjenu. Broj stanovnika statističkih regija prema novoj podjeli iznosi: Jadranska regija s 1 411 935 i Kontinentalna regija s 2 872 954 stanovnika prema popisu stanovnika iz travnja 2011. godine. Broj stanovnika Kontinentalne Hrvatske je dvostruko veći od Jadranske Hrvatske. Taj podatak  omogućava optimalnu podjelu Hrvatske na tri i šest izbornih jedinica s podjednakim brojem stanovnika i birača.
 
TRI I ŠEST IZBORNIH JEDINICA
 
Republika Hrvatska bi uz zadržavanje razmjernog izbornog sustava trebala imati 3 izborne jedinice koje bi davale u Hrvatski sabor po 30 zastupnika po izbornoj jedinici s izbornim pragom od 3 %, a to je smanjenje ukupnog broja zastupnika za 48 u odnosu na sadašnji saziv Hrvatskog sabora. Hrvatski sabor bi imao ukupno 103 zastupnika = ( 3x30 razmjerno+ 8 nacionalnih manjina + 5 dijaspore ). Sukladno zahtjevima referendumske inicijative "Glasujmo imenom i prezimenom" stranke bi trebale samostalno nastupati na izborima uz ispunjenje uvjeta potpore tri tisuće pravovaljanih potpisa potpore birača za sudjelovanje na izborima. Kandidati koji bi dobili 1,5% preferencijskih glasova od broja glasova koje je dobila njihova stranka napredovali bi na stranačkoj listi. Birači bi mogli dati tri preferencijska glasa.
 
PODJELA HRVATSKE NA TRI I ŠEST IZBORNIH JEDINICA
 
Županije
S
B
p
R
V
Dubrovačko-neretvanska
121 381
107 733
88,76
-
1
Šibensko-kninska
101 436
99 493
98,08
-
1
Splitsko-dalmatinska
449 610
404 843
90,04
-
4
1. izborna jedinica
672 427
612 069
91,02
10
6
Istarska
208229
187 471
90,03
-
2
Ličko-senjska
45 943
44 695
97,28
-
1
Primorsko-goranska
286 677
265 631
92,66
-
3
Zadarska
168 672
162 028
96,06
-
2
2. izborna jedinica
709 521
659 825
93,00
10
8
I. izborna jedinica
1 381 948
1 271 894
92,04
20
14
Grad Zagreb
802 762
692 141
86,22
12
8
3. izborna jedinica
802 762
692 141
86,22
12
8
Karlovačka
118 263
111 073
93,92
-
1
Sisačko-moslavačka
152 546
146 400
95,97
-
2
Zagrebačka
311 416
272 155
87,39
-
3
4. izborna jedinica
582 225
529 628
90,97
8
6
II. izborna jedinica
1 384 987
1 221 769
88,22
20
14
Bjelovarsko-bilogorska
109 822
98 895
90,05
-
1
Koprivničko-križevačka
109 137
94 444
86,54
-
1
Krapinsko-zagorska
126 334
109 713
86,84
-
1
Međimurska
110 999
96 041
86,52
-
1
Varaždinska
168 560
146 766
87,07
-
2
Virovitičko-podravska
77 086
71 520
92,78
-
1
5. izborna jedinica
701938
617349
87,95
10
7
Brodsko-posavska
143 827
136 481
94,89
-
1
Osječko-baranjska
283 035
253 813
89,68
-
3
Požeško-slavonska
69 583
65 886
94,69
-
1
Vukovarsko-srijemska
159 213
152 334
95,69
-
2
6. izborna jedinica
655 658
608 514
92,81
10
7
III. izborna jed.
1 357 596
1 225 893
90,30
20
14
Republika Hrvatska
4 124 531
3 719 556
90,18
60
42
 
Oznake:
S = broj stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku sredinom 2016. godine ( https:// www.dzs.hr ),
B = broj birača registriran na biračkim mjestima u Hrvatskoj na lokalnim izborima 21. svibnja 2017. godine,
p = B/S x 100 = broj birača na sto stanovnika sredinom 2016. godine prema procjeni Državnog zavoda za statistiku;
Zr = broj zastupnika koje bismo birali razmjerno i
Zv  = broj zastupnika koje bismo birali većinski.
 
KRETANJE BROJA STANOVNIKA I BROJA ZASTUPNIKA IZBORNIH JEDINICA PREMA POPISU 2011. I PROCJENI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTKU SREDINOM: 2015., 2016. i 2017. GODNE.
 
GODINA
2011.
2015.
2016.
2017.
ΔS
S1.
686 741
679 750
677 026
672 427
14 314
S2.
725 194
717 636
714 053
709 521
15 673
SI.
1 411 935
1 397 386
1 391 079
1 381 948
29 987
S3.
790 017
799 565
802 338
802 762
-12 745
S4.
618 944
598638
592 074
582 225
36 719
SII.
1 408 961
1 398 203
1 394 412
1 384 987
23 974
S5.
742 831
720 073
712 354
701 938
40 893
S6.
721 162
687 942
676 504
655 658
65 504
SIII.
1 463 993
1 408 015
1 388 858
1 357 596
106 397
S
4 284 889
4 203 604
4 174 349
4 124 531
160 358
S.V.3
1 428 296
1 401 201
1 391 450
1 374 844
53 452
p3min..
-1,35
-0,27
-0,19
-1,25
-
p3max..
2,5
0,49
0,21
0,74
-
S.V.6
714 148
700 601
695 725
687 422
26 726
p6min.
-13,31
-14,55
-14,90
-15,30
-
p6max.
12,86
14,13
15,32
16,78
-
Z1
17
17
17
17
0
Z2
17
17
17
17
0
ZI.
34
34
34
34
0
Z3
19
19
20
20
-1
Z4
14
15
14
14
0
ZII.
33
34
34
34
-1
Z5
18
17
17
17
1
Z6
17
17
17
17
0
ZIII.
35
34
34
34
1
Z
102
102
102
102
0
 
Oznake:
S = broj stanovnika Republike Hrvatske, SI., SII. i  SIII. = broj stanovnika izbornih jedinica kod podjele Hrvatske na tri izborne jedinice i  S1., S2. S3., S4., S5. i S6. = broj stanovnika izbornih jedinica kod podjele Hrvatske na šest izbornih jedinica, 
ΔS = S11 - S17 = promjena broja stanovnika, broja zastupnika i ostalih karakterističnih veličina izbornih jedinica od 2011. do sredine 2017. godine prema procjeni broja stanovnika Državnog zavoda za statistiku,
S.V.3 = srednja vrijednost broja stanovnika izbornih jedinica kod tri izborne jedinice,
p3min. = Smin. / S.V. x 100% = odstupanje broja stanovnika izborne jedinice s minimalnim brojem stanovnika od srednje vrijednosti broja stanovnika izbornih jedinica kod tri izborne jedinice,
p3max.. = Smax. / S.V. x 100% = odstupanje broja stanovnika izborne jedinice s maksimalnim brojem stanovnika od srednje vrijednosti broja stanovnika izbornih jedinica kod tri izborne jedinice, 
S.V.6 = srednja vrijednost broja stanovnika izbornih jedinica kod šest izbornih jedinica,
p6min.. = Smin. / S.V. x 100% = odstupanje broja stanovnika izborne jedinice s minimalnim brojem stanovnika od srednje vrijednosti broja stanovnika izbornih jedinica kod šest izbornih jedinica i
p6max.. = Smax. / S.V. x 100% = odstupanje broja stanovnika izborne jedinice s maksimalnim brojem stanovnika od srednje vrijednosti broja stanovnika izbornih jedinica kod šest izbornih jedinica i
ZI.,  ZII., ZIII.,  Z1.,  Z2., Z3., Z4., Z5.,  Z6.,  Z = broj zastupnika izborne jedinice I., do III. kod podjele Hrvatske na tri izborne jedinice i 1. do 6. kod podjele na šest te Prijedlog ukupnog broja zastupnika u općim izbornim jedinicama. Predznak minus znači povećanje veličine, a plus smanjenje.
 
Odstupanje broja stanovnika kod tri izborne jedinice od srednje vrijednosti broja stanovnika izbornih jedinica kreće se prema procjeni Državnog zavoda za statistiku sredinom 2017. godine od -1,25 % za III. izbornu jedinicu do 0,74 % kod II., a broj birača kreće se od - 1,46 % u II. izbornoj jedinici do 2,6 % u I. izbornoj jedinici. Dakle, odstupanje broja stanovnika i broja birača ne prelazi iznos od ± 2,6 %. Maksimalno odstupanje broja stanovnika od popisa 2011. do sredine 2017. godine je od -1,35% do 2,5%. Broj stanovnika se smanjio: u I. izbornoj jedinici za 29 987, II. za 23 974 i III. za 106 397 stanovnika odnosno 66,65% od 160 358 stanovnika koliko je izgubila Hrvatska od popisa 2011. do sredine 2017. godine.
 
Kod podjele Hrvatske na šest izbornih jedinica prvoj izbornoj jedinici se prema procjeni Državnog zavoda za statistiku broj stanovnika smanjio od popisa stanovništva 2011. do sredine 2017. godine za 14 113, drugoj za15 673, četvrtoj za 36 719, petoj za 40 983 i šestoj za 65 504 odnosno 40,85% od gubitka stanovnika Hrvatske, a trećoj Gradu Zagrebu se povećao za 12 745 stanovnika.  Kod podjele Hrvatske na šest izbornih jedinica odstupanja prelaze preporučene vrijednosti Venecijanske komisije od 10%. Ako bismo gradske četvrti Brezovica i Sesvete izdvojili iz Grada Zagreba i pripojili 4. izbornoj jedinici dobili bismo šest izbornih jedinica s odstupanjima broja stanovnika manjim od ± 5% od 2011. do 2017.  godine. Podjela Hrvatske na tri izborne jedinice zadovoljava preporuke Venecijanske komisije od 2001. do 2017. godine. Broj zastupnika izbornih jedinica može se prema preporukama odrediti razmjerno broju stanovnika ili državljana s prebivalištem u izbornoj jedinici uključivo i maloljetnike i razmjerno broju birača. Broj birača izbornih jedinica od 2001. do 2017. godine grubo odstupa od kretanja broja birača pa bi bilo bolje broj zastupnika određivati razmjerno broju stanovnika izborne jedinice.
 
Od 2001. godine najveće promjene broja stanovnika imale su šesta izborna jedinica kod podjele Hrvatske na šest izbornih jedinica i III. kod podjele Hrvatske na tri izborne jedinice. Šesta izborna jedinica je u sastavu III. kod podjele Hrvatske na tri izborne jedinice. Kod podjele Hrvatske na tri izborne jedinice III. izborna jedinica je od popisa 2001. do popisa 2011. godine prosječno godišnje gubila 13 044, a od popisa 2011. do sredine 2017. godine prema procjeni DZS-u prosječno gubi 17 732 stanovnika. Od sredine 2014. do sredine 2017. godine prosječni godišnji gubitak III. izborne jedinice se povećao na 27 719 stanovnika. III. izborna jedinica je od popisa 2001. do sredine 2017. godine izgubila 236 841 stanovnika odnosno 75,69% od 312 929 stanovnika koliko je izgubila Hrvatska. Slavonske županije su izgubile 158 515 odnosno 50,65% od ukupnog gubitka stanovnika Hrvatske. Ova analiza ukazuje na hitnost promjene Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. Broj zastupnika izbornih jedinica treba usklađivati razmjerno broju stanovnika barem nakon svakog popisa stanovništva.
 
PODJELA HRVATSKE NA PET IZBORNIH JEDINICA
 
Županije
S
B
p %
R
V
Dubrovačko-neretvanska
121 381
107 733
88,76
-
1
Šibensko-kninska
101 436
99 493
98,08
-
1
Splitsko-dalmatinska
449 610
404 843
90,04
-
4
Zadarska
168 672
162 028
96,06
-
2
1. izborna jedinica
841 099
774 097
92,03
12
8
Istarska
208 229
187 471
90,03
-
2
Ličko-senjska
45 943
44 695
97,28
-
1
Primorsko-goranska
286 677
265 631
92,66
-
3
Karlovačka
118 263
111 073
93,92
-
1
Sisačko-moslavačka
152 546
146 400
95,97
-
2
2. izborna jedinica
811 658
755 270
93,05
12
9
Grad Zagreb
802 762
692 141
86,22
12
8
3. izborna jedinica
802 762
692 141
86,22
12
8
Koprivničko-križevačka
109 137
94 444
86,54
-
1
Krapinsko-zagorska
126 334
109 713
86,84
-
1
Međimurska
110 999
96 041
86,52
-
1
Varaždinska
168 560
146 766
87,07
-
2
Zagrebačka
311 416
272 155
87,39
-
3
4. izborna jedinica
826 446
719 119
87,01
12
8
Bjelovarsko-bilogorska
109 822
98 895
90,05
-
1
Virovitičko-podravska
77 086
71 520
92,78
-
1
Brodsko-posavska
143 827
136 481
94,89
-
1
Osječko-baranjska
283 035
253 813
89,68
-
3
Požeško-slavonska
69 583
65 886
94,69
-
1
Vukovarsko-srijemska
159 213
152 334
95,69
-
2
5. izborna jedinica
842 566
778 929
92,45
12
9
Republika Hrvatska
4 124 531
3 719 556
90,18
60
42
 
Oznake:
S = broj stanovnika procjeni Državnog zavoda za statistiku sredinom 2017. godine;
B = broj birača registriran na biračkim mjestima u Hrvatskoj na lokalnim izborima 2017. godine,
p = B/S x 100 = broj birača na sto stanovnika prema procjeni DZS-u sredinom 2017. godine,
R = Broj zastupnika izborne jedinice s razmjernim izbornim sustavom,
V  = Broj zastupnika po županijama s većinskim sustavom izbora kod mješovitog izbornog sustava i
 
Ukupni broj zastupnika u Hrvatskom saboru bio bi ZHS = 111 = 42 većinski + 60 razmjerno u 6 nacionalnih manjina + 3 dijaspora. 
 
KRETANJE BROJA STANOVNIKA I BROJA ZASTUPNIKA IZBORNIH JEDINICA PREMA POPISU 2011. I PROCJENI DRŽAVNOG ZAVODA ZA STATISTKU SREDINOM: 2015., 2016. i 2017. GODNE. 
 
GODINA
2011.
2015.
2016.
2017.
ΔS
S1.
856 758
849 918
846 607
841 099
15 659
S2.
856 515
829 600
821 997
811 658
44 857
S3.
790 017
799 565
802 338
802 762
-12 745
S4.
855 837
842 223
835925
826 446
29 391
S5.
925 762
882 298
867 482
842 566
83 196
S
4 284 889
4 203 604
4 174 349
4 124 531
160 358
S.V.
856 977,8
840 720,8
834 869,8
824 906,2
32 071,8
pmin.
-7,81
-4,90
-3,90
-2,68
-
pmax.
8,03
4,95
3,91
2,14
-
Z1
20
20
20
20
0
Z2
20
20
20
20
0
Z3
18
19
19
20
-2
Z4
20
20
20
19
1
Z5
22
21
21
21
1
Z
100
100
100
100
0
 
Oznake:
S = broj stanovnika Republike Hrvatske,
S1, S2, S3,  S4, iS5 = broj stanovnika izbornih jedinica,
ΔS = S11 - S17 = promjena broja stanovnika, broja zastupnika i ostalih karakterističnih veličina izbornih jedinica od 2011. do sredine 2017. godine prema procjeni Državnog zavoda za statistiku,
S.V. = srednja vrijednost broja stanovnika izbornih jedinica,
pmin. = Smin. / S.V. x 100% = odstupanje broja stanovnika izborne jedinice s minimalnim brojem stanovnika od srednje vrijednosti broja stanovnika izbornih jedinica i 
pmax. = Smax. / S.V. x 100% = odstupanje broja stanovnika izborne jedinice s maksimalnim brojem stanovnika od srednje vrijednosti broja stanovnika izbornih jedinica.
Z1, Z2, Z3, Z4 i Z5 = broj zastupnika razmjerno broju stanovnika izbornih jedinica i
Z= prijedlog ukupnog broja zastupnika u općim izbornim jedinicama.
 
Ukupni broj zastupnika u Hrvatskom saboru bio bi  ZHS = 5x20 razmjerno + 8 zastupnika nacionalnih manjina + 3 zastupnika dijaspore = 111 Broj stanovnika izbornih jedinica odstupa od srednje vrijednosti izbornih jedinica od -2,68 kod 3. do 2,14 posto kod 5. izborne jedinice. Broj birača odstupa od srednje vrijednosti izbornih jedinica od - 6,96 kod 3. do 4,71 posto kod 5. izborne jedinice. U 1., 2. i 5. izbornoj jedinici je broj birača na 100 procijenjenih stanovnika prevelik. To su izborne jedinice koje graniče s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Kod razmjernog izbornog sustava svaka izborna jedinica imala bi 20 zastupnika. Broj stanovnika izbornih jedinica osim Grada Zagreba pada od 2001. godine, a naročito brzo od popisa stanovništva 2011. godine, a prema procjeni DZS-u od sredine 2014. godine. Najveći pad ima peta izborna jedinica sastavljena od slavonskih županija i Bjelovarsko-bilogorske. Slavonske županije su prema popisu iz 2001. godine imale oko petinu stanovnika Republike Hrvatske, a prema procjeni DZS-u 2017. godine imaju oko šestinu.Peta izborna jedinica je od popisa 2001. do popisa stanovništva 2011. godine prosječno godišnje gubila 11.658 stanovnika, a od popisa 2011. do 2017. godine prosječno godišnje gubi 13.866 stanovnika. Od sredine 2014. do sredine 2017. godine prosječno gubi godišnje 18.639 stanovnika. Ukupno je od 2001. do sredine 2017. godine izgubila 181.777 stanovnika odnosno 58,09% od 312.929 stanovnika koliko je izgubila Hrvatska. Treća i peta izborna jedinica prelaze  2001. godine preporučenu  vrijednost  odstupanja od 10% Venecijanske komisije.
 

Mr. sc. Edo Zenzerović

 

Tekstovi u rubrici GLEDIŠTA mišljenja su autora i ne moraju biti u skladu sa stajalištima Uredništva

Anketa

Hoće li u Bleiburgu 18. svibnja 2019., na komemoraciji za pobijene Hrvate 1945. bez suđenja, biti više ili manje ljudi?

Utorak, 26/03/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 610 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević