Get Adobe Flash player
Što Plenkovića uopće interesira?

Što Plenkovića uopće interesira?

Banalno, nespretno i glupo laganje javnosti predsjednika Vlade i...

Martinje u Draganovom klubu

Martinje u Draganovom klubu

Svi premijeri, predsjednici, vlade i vlasti su ga...

Što se kuha u susjedstvu?

Što se kuha u susjedstvu?

U Hrvatskoj nema plana, nema strategije, niti imamo jedinstvo nacije u...

Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

Izrežirana predstava od koje hrvatski građani ne će biti obeštećeni...

Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

Budući Hrvatska nema registar stanovništva, pod pritiskom EU-a o...

 • Što Plenkovića uopće interesira?

  Što Plenkovića uopće interesira?

  srijeda, 23. rujna 2020. 18:08
 • Martinje u Draganovom klubu

  Martinje u Draganovom klubu

  srijeda, 23. rujna 2020. 18:02
 • Što se kuha u susjedstvu?

  Što se kuha u susjedstvu?

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:43
 • Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

  Janaf je izmišljen da se ne govori o pljački Borg

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:40
 • Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

  Nakon popisa 2021. bit će više Srba nego 1991.

  srijeda, 23. rujna 2020. 12:30

Talijanski jezik kod južnih Hrvata od Trsta do Kotora bio je jezik škole, sveučilišta, obrta, pomorstva i kulture

 
 
Diletantski pjesnik i važni gradski bilježnik, istoimeni stric književnika i kulturnjaka dubrovačkoga Ernesta Katića (1883. – 1955.) ne će nas zanimati osrednjim stihovima iako bogat emocijom, erudicijom i znanjem talijanskoga, već što on kao suvremenik i intelektualac misli o značajnim osobama u svojim pohvalama, poslanicama i nekrolozima.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Konstantin_Vojnovi%C4%87.jpg/220px-Konstantin_Vojnovi%C4%87.jpg
Kostantin Vojnović
 
Talijanski jezik kod nas na jugu Hrvata (kod drugih Slavena samo u česticama) od Trsta do Kotora bio je jezik škole, sveučilišta, obrta, pomorstva i kulture. Narodnjaci izdaju list Il Nazionale (Narodnjak), intelektualci Marko Nodilo, Tomaseo (šibenski plemić i značajni intelektualac koji se rano odredio Talijanom), vlastela (čak i Niko Veliki Pucić) u osobnoj prepisci pišu talijanski, dojmljivo je kada Antun Kaznačić piše pun slavofilskoga zanosa na hrvatskom 1848. odu na Danteovu grobu (fond Ernesta Katića, DADU 276), pa čak i najžešći Hrvat don Pavlinović pristupa Tomaseu sa udivljenjem; usput budi rečeno Šibenčanin ima spomenik u Veneciji! Sjetiti se i da Preradović kao visoki carski časnik mora obnoviti znanje hrvatskoga jezika, da nijemština i mađarština ovija Agram i Esseck oliti Essegg.
 
Antipatija prema talijanskom imperijalizmu je jaka nota Dalmatinaca; zanimljivo je da tada nema jače napetosti prema Srbima iako srbijanska propaganda djeluje i preko jugoslavenštine i preko velikosrpskoga programa surađujući sa Talijanima i autonomašima; politiku Srbije tada shvaća samo don Pavlinović i možda don Ivo Prodan, ali Prodan je kasnije djelovao, i za u epohu je pretjerana pojava, izuzetak. Dubrovački politički Hrvati i srbofili druguju i prijateljuju, iako vode oštre političke okršaje. Preskočit ću Katićevo pisanje o Serragliju Luju kojega uspoređuje sa bijelim oleandrom, ulizivanje i divljenje crnogorskom kralju Nikoli, veličanje žarkog domoljublja Miha Klaića, uzdizanje znanja don Ivana Stojanovića, povjesnika, ponajmanje pisanje o brodu B. Kaboge - Nirwana!
Pod signaturom CCCCXXIV/17; s tužnijem srcom (gospodo prekriženo) otvaram današnju (sjednicu?, nečitko). Kruta sudbina gospodo Vijećnici ođe (ote?) nam za ovo dana ugrabila jednog  dičnog i milog druga. Jedna od pr(a)vijeh(?) žrtava nesretnog Hedervarijeva sistema (sustav smo mi stvorili, kako prema Mađarima, tako i prema EU, T.T.). Dr. Kosta Konte Vojnovića nema više. Isti dan kada su u njegovoj miloj Hrvatskoj lijevala bratska krv za obranu narodnijeh prava, isti je dan njegova plemenita duša K Bogu odletila da se moli i za žrtve i za krvnika.
 
Učenjak, rodoljub od svakoga štovan, njegovo je ime bilo simpatično, poznato i uvaženo širom naše Domovine, a njegov odlazak ostavio je veliku prazninu među njegovim mnogobrojnim štovateljima i prijateljima, i otimlje znanju i domovini jednu veliku silu.
Ja Vas gospodo Vijećnici pozivljem da u ime sažaljenja nad njegovim gubitkom ustanete i da? kličete:
Slava Dru Kostu Vojnoviću Slava
Kosto Vojnović je blizak prijatelj i suradnik don Mihovila Pavlinovića, profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu, rektor Sveučilišta, saborski zastupnik koji se borio za ujedinjenje hrvatskih zemalja, svjestan katolik. Umro malo prije odstupa Hedervaryja 1903. ljeta. (umro u svibnju, Khuen Hedervary gubi bansku čast u lipnju).
 
Baldu Bogišiću (signatura CCCXXIV/8)
Filozofije i Prava Doktoru o četrdesetoj godišnjici doktorata njegova za znak ljubavi i divljenja  P. (slijedi slobodan prijevod sa talijanskoga):
Sonetto Dubrovnik 1902.
Prošlo je osam desetljeća (nejasno, nemoguće), kada (si) ti kao mladićak još sumnjičav do Dunava i Rajne gdje se susreću otišao (doktorirao u Giessenu 1862., ime grada znači teći, zalijevati - nije daleko izvor Dunava u Scwarzwaldu, ali neblizu jest Rajne u Švicarskoj, T.T.) hlepeći za znanjem.
Putem te Minerva prosvijetlila Ovila te kosom a ti ju nazvao nevjestom.
Svoje čuveno blago ti kazujući Da osvojiš lice joj željno
Teške si bitke vojevao Do Svete gore vrha oštroga
Ali stigao si pobjednički ponosan. A sada uz izabranoga domaćina (u Parizu, T.T.).
Gdje veličanstvo tvrdo caruje Uživaš odgovor koji ti pristoji.
 

Teo Trostmann

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Četvrtak, 01/10/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 3324 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević