Get Adobe Flash player
Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

Uskoro "lijevo-liberalna" kandidatkinja kod Velimira...

Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

Dok mi moramo stalno dokazivati da nismo fašisti, zlatousti Vučić...

Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

Srpska politika petokrakom je otkrila svoje maskirano lice...

Svjedok istine i glas savjesti

Svjedok istine i glas savjesti

Dr. Esther Gitman Hrvati prihvatili čista i otvorena...

Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

Mediji stvaraju uljepšanu sliku druga...

 • Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

  Poguranci i projekt Orešković-Letica-Cerjan

  četvrtak, 14. veljače 2019. 14:45
 • Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

  Dirigirani napad na srbijanske vaterpoliste

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:12
 • Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

  Karađorđevićanska politika razjeda Hrvatsku

  četvrtak, 14. veljače 2019. 19:33
 • Svjedok istine i glas savjesti

  Svjedok istine i glas savjesti

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:07
 • Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

  Amsterdamska koalicija - velika podvala i obmana

  srijeda, 13. veljače 2019. 19:01

Prvi strip o HNK Hajduku

 
 
Izuzetan umjetnički pothvat, strip, i strip je dakako umjetnost - strip - od engl. comic strip: komična vrpca, tj. strip, slijed crteža prikazuje priču, najčešće popraćen tekstom u oblačićima na crtežima, a katkad u podnaslovima ispod crteža u kvadratu, pothvat likovnjaka, likovnoga umjetnika iz Zadra, Julija Jelaske, strip o HNK Hajduk, prvi strip o HNK Hajduku. Još riječ dvije o stripu. Pri recepciji stripa odvija se svojevrsna intelektualna montaža slična filmskoj, tj. čitatelj sam, u svijesti, »montira film« iz slijeda nacrtanih sličica, tj. kadrova stripa. U odnosu pak prema drugim umjetnostima strip je, osim s filmom, s kojim ga povezuje kognitivno-logički temelj te medijski kontekst i doba nastanka, povezan s književnošću, u prvom redu kao fikcionalna i narativna forma. Znano je iz znanosti o stripu.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Hajduk_1955.jpg
Strip se u Hrvatskoj kao umjetnički i komercijalni medij razvio relativno rano, a njegovi su početci povezani, kao i u svijetu, s karikaturama koje su se pojavile u nizu satiričnih listova potkraj XIX. i početkom XX. st., pogotovo u novinama Koprive (od 1906.). Bez i malo pretjerivanja možemo reći kako je i ovaj strip – izbrušeni dragulj u hrvatskoj strip ogrlici. Julije Jelaska je BogomDan strip crtač. Izuzetan i rijedak talent fine estetike, znalačkog izražavanja svoga talenta. Kroz crteže, portrete, ilustracije, karikaturu, uspješno se ogledao Julije. Ako se za roman kaže da je kruna u svijetu književnog stvaralaštva, onda se za strip jednako tako može reći isto u svijetu crteža, portreta, ilustracije, karikature. U svemu navedenome Jelaska je ostavio zapažen i vidan trag. Ne treba zanemariti ni u kom slučaju ni to da je Julije Jelaska pjesnik, poetski časopisi širom regije objavljivali su njegove pjesme, a ja sam ga često znao nazvati i pjesnikom crteža. Strip o HNK Hajduk na ponos je i njemu i nama. Mene osobno toliko toga veže uz HNK Hajduk. Po Bernardu Vukasu sinu sam dao ime. Moj predak hajdučki arambaša Andrica Šimić kad je pušten iz zatvora u Kopru cio Split izašao je dočekati Hajduka. Bila je to fešta koja se pamtila. Po nekima i povod za ime Hajduk.
 
Uz našega sugrađanina autora stripa Julija Jelasku toliko toga HNK Hajduk veže uz grad Zadar. Naime 13. veljače 1911., upisan je pod rednim brojem VIII. – 534., u Kneževoj palači u Zadru u Carsko kraljevskom namjesništvu, u glavnom gradu Dalmacije – Zadru. Hrvatski nogometni klub Hajduk trebao je biti registriran 1909., pa 1910., … problem je bio hrvatska trobojnica kao grb Hajduka, koje se Hajduk ni u kom slučaju nije htio odreći ustrajući na tome. Ustrajali su na hrvatskom predznaku kluba osnivači: Fabjan Kaliterna, Ivan Šakić, Josip Barač, Lucijan Stella, Vladimir Šore, Vjekoslav Ivanišević oko koji se i vrti priča stripa, što se kroz strip ukazalo na vizijonarstvo i veličinu tih ljudi i za to hvala autoru stripa Juliju Jelaski. Na Kneževoj palači u Zadru postavit će se spomen ploča HNK Hajduku. I drugi se nogometni klubovi vole. I za druge se nogometne klubove navija. Samo se Hrvatski nogometni klub Hajduk živi. Jer Hajduk živi vječno, srcima pređa, u našim srcima, našim srcima, srcima navijača koji dolaze… srcem. Jer kako pjesma kaže: Tuđi čovik nikad ne će znati što to veže Dalmatinske Ljude – uz Hajduk. I ne samo Dalmatinske Ljude.
 

Nikola Šimić Tonin

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li M. Bandić podnijeti ostavku na dužnost gradonačelnika zbog odlikovanja Budimira Lončara?

Utorak, 19/02/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1103 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević