Get Adobe Flash player
Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

Ne smetaju im hrvatske kune kad podržavaju Plenkovića i HDZ. Smeta im...

Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

Andrej oko sebe ima klimavce, puzavce, kameleone, beskralježnjake,...

Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

Sesardić: Josipović slijedi logiku onog ideološki korumpiranog suda...

Sprega lokalne i državne politike

Sprega lokalne i državne politike

Projekt Brijuni Rivijera Ivana Jakovčića povezuje lokalne i državne...

Desnica zastranila zbog egoizma

Desnica zastranila zbog egoizma

Ništa nisu naučili iz...

 • Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

  Jasenovački 'drugokolonaši' su - petokolonaši

  četvrtak, 18. travnja 2019. 12:16
 • Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

  Marijana Petir odbila Plenkovićevu ucjenu

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:51
 • Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

  Pravnik Ivo protiv prava na život i istinu

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:44
 • Sprega lokalne i državne politike

  Sprega lokalne i državne politike

  srijeda, 17. travnja 2019. 11:10
 • Desnica zastranila zbog egoizma

  Desnica zastranila zbog egoizma

  četvrtak, 18. travnja 2019. 11:39

Prvi strip o HNK Hajduku

 
 
Izuzetan umjetnički pothvat, strip, i strip je dakako umjetnost - strip - od engl. comic strip: komična vrpca, tj. strip, slijed crteža prikazuje priču, najčešće popraćen tekstom u oblačićima na crtežima, a katkad u podnaslovima ispod crteža u kvadratu, pothvat likovnjaka, likovnoga umjetnika iz Zadra, Julija Jelaske, strip o HNK Hajduk, prvi strip o HNK Hajduku. Još riječ dvije o stripu. Pri recepciji stripa odvija se svojevrsna intelektualna montaža slična filmskoj, tj. čitatelj sam, u svijesti, »montira film« iz slijeda nacrtanih sličica, tj. kadrova stripa. U odnosu pak prema drugim umjetnostima strip je, osim s filmom, s kojim ga povezuje kognitivno-logički temelj te medijski kontekst i doba nastanka, povezan s književnošću, u prvom redu kao fikcionalna i narativna forma. Znano je iz znanosti o stripu.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Hajduk_1955.jpg
Strip se u Hrvatskoj kao umjetnički i komercijalni medij razvio relativno rano, a njegovi su početci povezani, kao i u svijetu, s karikaturama koje su se pojavile u nizu satiričnih listova potkraj XIX. i početkom XX. st., pogotovo u novinama Koprive (od 1906.). Bez i malo pretjerivanja možemo reći kako je i ovaj strip – izbrušeni dragulj u hrvatskoj strip ogrlici. Julije Jelaska je BogomDan strip crtač. Izuzetan i rijedak talent fine estetike, znalačkog izražavanja svoga talenta. Kroz crteže, portrete, ilustracije, karikaturu, uspješno se ogledao Julije. Ako se za roman kaže da je kruna u svijetu književnog stvaralaštva, onda se za strip jednako tako može reći isto u svijetu crteža, portreta, ilustracije, karikature. U svemu navedenome Jelaska je ostavio zapažen i vidan trag. Ne treba zanemariti ni u kom slučaju ni to da je Julije Jelaska pjesnik, poetski časopisi širom regije objavljivali su njegove pjesme, a ja sam ga često znao nazvati i pjesnikom crteža. Strip o HNK Hajduk na ponos je i njemu i nama. Mene osobno toliko toga veže uz HNK Hajduk. Po Bernardu Vukasu sinu sam dao ime. Moj predak hajdučki arambaša Andrica Šimić kad je pušten iz zatvora u Kopru cio Split izašao je dočekati Hajduka. Bila je to fešta koja se pamtila. Po nekima i povod za ime Hajduk.
 
Uz našega sugrađanina autora stripa Julija Jelasku toliko toga HNK Hajduk veže uz grad Zadar. Naime 13. veljače 1911., upisan je pod rednim brojem VIII. – 534., u Kneževoj palači u Zadru u Carsko kraljevskom namjesništvu, u glavnom gradu Dalmacije – Zadru. Hrvatski nogometni klub Hajduk trebao je biti registriran 1909., pa 1910., … problem je bio hrvatska trobojnica kao grb Hajduka, koje se Hajduk ni u kom slučaju nije htio odreći ustrajući na tome. Ustrajali su na hrvatskom predznaku kluba osnivači: Fabjan Kaliterna, Ivan Šakić, Josip Barač, Lucijan Stella, Vladimir Šore, Vjekoslav Ivanišević oko koji se i vrti priča stripa, što se kroz strip ukazalo na vizijonarstvo i veličinu tih ljudi i za to hvala autoru stripa Juliju Jelaski. Na Kneževoj palači u Zadru postavit će se spomen ploča HNK Hajduku. I drugi se nogometni klubovi vole. I za druge se nogometne klubove navija. Samo se Hrvatski nogometni klub Hajduk živi. Jer Hajduk živi vječno, srcima pređa, u našim srcima, našim srcima, srcima navijača koji dolaze… srcem. Jer kako pjesma kaže: Tuđi čovik nikad ne će znati što to veže Dalmatinske Ljude – uz Hajduk. I ne samo Dalmatinske Ljude.
 

Nikola Šimić Tonin

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Za koga ćete glasati na izborima za Europski parlament?

Četvrtak, 25/04/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 672 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević