Get Adobe Flash player
Živi zid - sistemska stranka prevaranata

Živi zid - sistemska stranka prevaranata

Vladimira Palfi je za muškarčine živozidaše isto što...

Hrvati su nas dobili sa spuštenim hlačama

Hrvati su nas dobili sa spuštenim hlačama

AFERA PRISLUŠKIVANJA - Poziv iz Ljubljane u Beč išao je...

Boris Miletić mrzi Hrvatsku i Hrvate

Boris Miletić mrzi Hrvatsku i Hrvate

Istarski Hrvati napisali su proglas o pripojenju Istre matici zemlji...

Pupovac bezočno laže o Oluji

Pupovac bezočno laže o Oluji

JEDNA OD PUPOVČEVIH LAŽI – "U Oluji je spaljeno 30.000...

Nesloga nas gura u ponor

Nesloga nas gura u ponor

Režite jedni na druge poput bijesnih pasa, međusobno se koljete poput...

 • Živi zid - sistemska stranka prevaranata

  Živi zid - sistemska stranka prevaranata

  četvrtak, 13. lipnja 2019. 18:13
 • Hrvati su nas dobili sa spuštenim hlačama

  Hrvati su nas dobili sa spuštenim hlačama

  utorak, 11. lipnja 2019. 16:19
 • Boris Miletić mrzi Hrvatsku i Hrvate

  Boris Miletić mrzi Hrvatsku i Hrvate

  utorak, 11. lipnja 2019. 16:15
 • Pupovac bezočno laže o Oluji

  Pupovac bezočno laže o Oluji

  četvrtak, 13. lipnja 2019. 09:31
 • Nesloga nas gura u ponor

  Nesloga nas gura u ponor

  četvrtak, 13. lipnja 2019. 09:26

Pothvat bez premca u novijoj povijesti hrvatskoga novinarstva

 
 
Pothvat bez premca u novijoj povijesti hrvatskog novinarstva. Kao autor projekta i glavni urednik Nedjeljko Jusup je u ratnim uvjetima, s nekolicinom zadarskih kolega, pokrenuo najprije tjednik Zadarski list koji je pod njegovim vodstvom nakon četiri godine prerastao u dnevni list. Zadarski list ove godine obilježava 25. godišnjicu izlaženja.
Nedjeljko Jusup rođen je 7. siječnja 1951. godine u Zadru gdje je završio Gimnaziju pedagoškog smjera "Juraj Baraković", a studij novinarstva na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo u Ljubljani. S pisanjem počinje još kao srednjoškolac u zadarskom Narodnom listu, tijekom studija u Ljubljani surađuje u Ljubljanskom dnevniku, Pavlihii u splitskom tjedniku Nedjeljnoj Dalmaciji. Od 1980. do 1991. urednik je dopisništva u Radničkim novinama, tjedniku Saveza sindikata Hrvatske. Surađuje u Večernjem listu, Oku, Zapadu, Novom listu… Početkom Domovinskog rata pokreće Ratni bilten 112. brigade HV-a. Jedan od prvih, ako ne i prvi u HV. Ratni bilten ostat će upamćen jer se izgledom i sadržajem razlikovao od drugih. Na naslovnoj stranici prvog broja, objavljenog za Božić 1991. godine,  umjesto tenkova i ratne gvožđurije, Jusup je objavio fotografiju balerine u skoku iznad ruševina dvorane u zadarskoj Kneževoj palači, koja je bila metom neprijateljskih granata. Balerina je simbol za mladu napadnutu državu, a Jusupov urednički i novinarski pristup izazvao je nepodijeljene simpatije. 
 
Od 1. kolovoza 1992. do 14. listopada 1994. profesionalno radi kao novinar-komentator u Narodnom listu i kao ratni reporter surađuje u Večernjem listu. Za osobito zapažena izvješća i reportaže  s bojišta dobio je godišnju nagradu – Zlatno pero Hrvatskog novinarskog društva za 1991./1992. godinu. Nakon što je Narodni list, inače najstarija živa novina u ovom djelu Europe, privatiziran i prodan, a novi vlasnici nisu ulijevali povjerenje da će list razvijati, već naprotiv, Jusup u sobici 2 za 2,5 u Klubu prognanika Škabrnja priprema i s nekolicinom zadarskih novinara  3. studenoga 1994. godine pokreće tjednik Zadarski list.
 
Uvažavajući tradicije Kraljskog Dalmatina, prve novine na hrvatskom jeziku i Zore dalmatinske, prve novine koja je zagovarala ujedinjenje jadranske i kontinentalne Hrvatske, novi zadarski tjednik njegov tvorac osmislio je grafički i sadržajno po ugledu na moderne europske news magazine. Čitateljima se list dopao od prve jer ne “vrluda ni desno ni lijevo”. Implementirajući krilaticu  “misli globalno djeluj lokalno”  piše otvoreno i kritički o svemu pa i o temama koje su se do tada skrivale od javnosti. “Mi smo izaslanici javnosti  ne odgovaramo nikome osim toj istoj javnosti”, govorio je Jusup novinarima od kojih je tražio da o svim medijski relevantnim događajima i temama pišu informativno, poučno i zanimljivo. Jer, novinski tekst vrijedi onoliko koliko je aktualan, vjerodostojan i zanimljiv. 
 
Sve to je bilo moguće jer se Zadarski list od početka samofinancirao, dostigao 12.000 prodanih primjeraka po broju  a od početka je imao i gospodarski prilog Burzu koji je privlačio oglašivače. S vremenom Zadarski list je postao uspješan medijski, ali i poduzetnički projekt pa je privlačio i potencijalne vlasnike. Jusup je, u suglasju sa svojim ortakom Zvonkom Kucelinom, i tu bio dosljedan. Vlasničke udjele može dobiti samo onaj tko će ulagati u razvitak medija, bez miješanja u uređivačku politiku.  Tako je  60 posto otkupila tada moćna tvrtka Zadarkomerc uloživši u informatičko opremanje redakcije i nabavku novinske rotacije koje do tada u Zadru nije bilo.
 
Uz jačanje redakcije tako su stvoreni osnovni preduvjeti za prelazak na dnevno izlaženje što se i dogodilo 21. prosinca 1998. godine od kada Zadarski list izlazi kao dnevna novina. No, većinski vlasnik ubrzo zapada u finacijske teškoće, propada i kad je izgledalo da će u propast povući i Zadarski list tada Jusup vuče novi potez. Uspostavlja poslovno – tehničku suradnju s Novim listom te zajedno sa Glasom Istre i Glasom Slavonije postaje sastavnicom medijskog “poola”  četiriju dnevnih novina tada jedinih u hrvatskom vlasništvu. U vlasništvo Zadarskog lista, na nagovor Nedjeljka Jusupa kao 100-postotni vlasnik ulazi Tankerska plovidba, najmoćnija hrvatska brodarska tvrtka, koja kao vlasnik nije imala posebnih interesa ni što se tiče profita niti promoviranja bilo čijih političkih interesa.  Žele samo poštene i istonoljubive novine u službi građana Zadra i zadarske regije što se poklapa sa izvornim načelima lista.
 
Uspjeh Zadarskog lista promijenio je medijsku sliku Zadra. Nastojeći ga slijediti u Zadru počinju nicati mediji kao gljive poslije kiše, ali većina njih ubrzo propada dijelom i zbog nedovoljne educiranosti novinara i urednika. Zato Jusup inicira i zajedno sa prof. dr. sc. Josipom Vidakovićem, tada pročelnikom Odjela za kulturu i turizam Sveučilišta u Zadru sudjeluje u pokretanju studija novinarstva i odnosa s javnostima koji egzistira od 2007. godine, kada je odjel promijenio ime i postao Odjel za turizam i komunikacijske znanosti. Kao vanjski suradnik – naslovni asistent sudjeluje u izvođenju nastave Komunikologija masovnih medija podučavajući studente teoriji, ali i praksi novinarstva, omogućavajući im učenje novinarskog zanata u redakcijama novina, radija i televizije. Iz tog razdoblja prepričava se kako je na pitanje studenata tko je  zapravo pravi novinar Jusup odgovori:
 - Pravi novinar je pošten, solidno obrazovan čovjek koji je ovladao vještinama novinarskog zanata i koji medijski relevantne događaje vidi očima odsutnih gledatelja, čitatelja i slušatelja.

Jusup se bavi i publicistikom, u ediciji Biseri Jadrana pod egidom "Ulica starija od grada" objavio esej o glavnoj zadarskoj ulici Kalelargi, napisao više tekstova o razvitku medija u Zadru, uredio knjige i monografije "Politički obračuni", "Hrvatski misir", "Dragulji hrvatskog misira", "112. brigada: Od dragovoljačkih odreda do međunarodnog priznanja RH", Putopisne paralele: "Od Cerodola do Burgundije"… Aktivno sudjeluje na skupovima i seminarima, okruglim stolovima ili tribinama posvećenim aktualnim problemima novinara.
Nakon umirovljenja (2017.) nastavlja uređivati specijalizirani prilog Plodovi zemlje i mora kojega je, s ciljem povezivanja znanosti, struke i prakse u poljodjelstvu i ribarstvu,  prije 15 godina pokrenuo u Zadarskom listu. Prilog je u međuvremenu više puta nagrađivan, kao i njegov urednik koji je dobitnik Zlatnog pera Zadružnog saveza Dalmacije za medijsko promicanje maslinarstva i uljarstva. Surađuje u specijaliziranom časopisu Maslina u izdanju Slobodne Dalmacije, kao i s portalom Agroklub koji ga je proglasio autorom godine.
 
Nedjeljko Jusup je dugogodišnji član Hrvatskog novinarskog društva i Društva agrarnih novinara Hrvatske odkad je osnovan, aktivno sudjeluje na skupovima i seminarima, okruglim stolovima ili tribinama posvećenim aktualnim problemima novinara. Jedan je od organizatora Međunarodnog znanstvenog skupa "Kraljski Dalmatin – 200 godina zadarskog i hrvatskog novinarstva u europskom kontekstu". Najveći doprinos Nedjeljka Jusupa zadarskom i hrvatskom novinarstvu je Zadarski list, koji po načinu svog nastanka, razvitka i opstanka predstavlja jedinstven primjer novinarskog, uredničkog i nakladničkog umijeća. Zadar je jedini grad koji je u samostalnoj državi Hrvatskoj uspio iznjedriti svoje dnevne novine, i mislim jedine novine s imenom grada u kom izlaze u RH, a najviše zasluge ima njegov tvorac, tvorac Zadarskog lista, prvi i dugogodišnji glavni urednik, Nedjeljko Jusup.
 

Nikola Šimić Tonin

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Nakon što je T. Ivić 16. VI. 2019. položio vijenac na kojem piše "Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske", svatko tko i dalje u HDZ-u podržava Plenkovića je izdajnik. Slažete li se?

Srijeda, 19/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1102 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević