Get Adobe Flash player
Začepi li se Marku gubec, ugušit će se Hrvatska

Začepi li se Marku gubec, ugušit će se Hrvatska

Postavljanje samoga pitanja što nogometaši smiju...

Šumski diktatori i trolovi antihrvatskog predznaka

Šumski diktatori i trolovi antihrvatskog predznaka

Od političara na Trgu bana Jelačića bilo je mjesta samo za Predsjednicu...

Tko ne voli Hrvatsku, ne razumije slavlje

Tko ne voli Hrvatsku, ne razumije slavlje

Nacionalni ponos i dostojanstvo nemaju...

Za Dejana Jovića Hrvatska je -

Za Dejana Jovića Hrvatska je - "mit"!

Za potvrdu svoje teze navodi rezultate nekakve ankete iz travnja 1990....

'Francek-stein' Borivoja Dvornikovića-Borde

'Francek-stein' Borivoja Dvornikovića-Borde

"Nisam komunist. Bio sam skojevac, bio sam kasnije i član...

 • Začepi li se Marku gubec, ugušit će se Hrvatska

  Začepi li se Marku gubec, ugušit će se Hrvatska

  srijeda, 18. srpnja 2018. 21:16
 • Šumski diktatori i trolovi antihrvatskog predznaka

  Šumski diktatori i trolovi antihrvatskog predznaka

  četvrtak, 19. srpnja 2018. 10:07
 • Tko ne voli Hrvatsku, ne razumije slavlje

  Tko ne voli Hrvatsku, ne razumije slavlje

  srijeda, 18. srpnja 2018. 21:12
 • Za Dejana Jovića Hrvatska je -

  Za Dejana Jovića Hrvatska je - "mit"!

  četvrtak, 19. srpnja 2018. 10:03
 • 'Francek-stein' Borivoja Dvornikovića-Borde

  'Francek-stein' Borivoja Dvornikovića-Borde

  srijeda, 18. srpnja 2018. 21:03

Priznanje učenicima glazbenih i plesnih škola te studentima muzičkih akademija

 
 
U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u petak 29. lipnja održana je svečanost dodjele priznanja Oskara znanja za učenike glazbenih i plesnih škola te za studente muzičkih akademija koji su tijekom školske godine 2017./2018. osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa, kao i za njihove mentore. Po prvi put dodjela Oskara znanja organizirana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Hrvatskog sabora i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Oskare znanja primilo je 165 učenika i studenata te 81 mentor. Među nagrađenima je i sedam višestrukih dobitnika.
https://www.cro-kultura.com/wp-content/uploads/2018/06/oskar-znanja-740x493.jpg
Predsjednik HAZU-a akademik Zvonko Kusić u svom je govoru kazao da Akademija već četvrtu godinu zaredom u svojoj palači koja je hram znanosti, kulture i nacionalnog bićaugošćuje svečanost dodjele Oskara znanja u umjetničkom području, budući da u svom sastavu uz znanstvenike ima i umjetnike. Spomenuo je hrvatske glazbene velikane koji su bili članovi Akademije, poput Ivana Zajca, Jakova Gotovca, Josipa Hatzea, Borisa Papandopula, Brune Bjelinskog, Milna Kelemena i Anđelka Klobučara, i podsjetio na vrijeme osnutka Akademije kada je Josip Juraj Strossmayer postavio tezu da samo znanost, znanje i obrazovanje mogu Hrvatima osigurati mjesto u globalnom kompetitivnom svijetu, dok će kultura i umjetnost biti važni za očuvanje nacionalnog identiteta, što vrijedi i danas.
 
„Danas kad imamo krizu duha i urušavanje sustava vrijednosti oni sustavi koji vrednuju prave vrijednosti uzmiču pred onima koji njeguju prividne vrijednosti. Društvo ima budućnost samo ako će vrednovati prave vrijednosti. Dobitnici Oskara znanja trebaju biti model i putokaz društvu. Treba raditi ono što su radili oni i njihovi mentori“, kazao je akademik Kusić, istaknuvši važnost osiguranja boljeg društvenog položaja nastavnika.
 
Oskare znanja uručili su pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj, predsjednik Hrvatske zajednice županija šibensko-kninski župan Goran Pauk i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković-Pečenkovićzajedno s predstavnicima Nacionalnog vijeća učenika i učenicima Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec koji su izradili kipiće Oskara znanja u suradnji sa Srednjom školom „August Šenoa“ iz Garešnice.
 
„Budite skromni prema talentima koji su vam darovani, budite najbolji u svojim disciplinama, ali budite i najbolji ljudi, odgovorni, moralni, savjesni, s puno empatije i razumijevanja za druge i njihove potrebe. Vi predstavljate našu budućnost“, kazala je Jadranka Žarković-Pečenković.
Dodjelu Oskara znanja i ove je godine pomogla Hrvatska zajednica županija čiji je predsjednik Goran Pauk podsjetio na napore koje županije, zajedno s državom, ulazu u obrazovanje, posebno izgradnjom škola, stipendijama i subvencioniranjem prijevoza.
 
Pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Lidija Kralj kazala je da je poticanje izvrsnosti i vrijednosti svakog učenika put napretka, dok je izaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić dobitnicima Oskara znanja poručila da na društvu daju nadu i služe kao ponos i nadahnuće te istaknula važnost umjetničkih škola kao kulturnih središta u njihovim sredinama. U ime nagrađenih zahvalila je Dora Drašković, učenica I. razreda srednje Umjetničke plesne škole Silvije Hercigonje u Zagrebu.
 

Marijan Lipovac

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Treba li obustaviti postojeće sudski neutemeljene postupke protiv Zdravka Mamića?

Petak, 20/07/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1131 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević