Get Adobe Flash player
Živi zid - sistemska stranka prevaranata

Živi zid - sistemska stranka prevaranata

Vladimira Palfi je za muškarčine živozidaše isto što...

Hrvati su nas dobili sa spuštenim hlačama

Hrvati su nas dobili sa spuštenim hlačama

AFERA PRISLUŠKIVANJA - Poziv iz Ljubljane u Beč išao je...

Boris Miletić mrzi Hrvatsku i Hrvate

Boris Miletić mrzi Hrvatsku i Hrvate

Istarski Hrvati napisali su proglas o pripojenju Istre matici zemlji...

Pupovac bezočno laže o Oluji

Pupovac bezočno laže o Oluji

JEDNA OD PUPOVČEVIH LAŽI – "U Oluji je spaljeno 30.000...

Nesloga nas gura u ponor

Nesloga nas gura u ponor

Režite jedni na druge poput bijesnih pasa, međusobno se koljete poput...

 • Živi zid - sistemska stranka prevaranata

  Živi zid - sistemska stranka prevaranata

  četvrtak, 13. lipnja 2019. 18:13
 • Hrvati su nas dobili sa spuštenim hlačama

  Hrvati su nas dobili sa spuštenim hlačama

  utorak, 11. lipnja 2019. 16:19
 • Boris Miletić mrzi Hrvatsku i Hrvate

  Boris Miletić mrzi Hrvatsku i Hrvate

  utorak, 11. lipnja 2019. 16:15
 • Pupovac bezočno laže o Oluji

  Pupovac bezočno laže o Oluji

  četvrtak, 13. lipnja 2019. 09:31
 • Nesloga nas gura u ponor

  Nesloga nas gura u ponor

  četvrtak, 13. lipnja 2019. 09:26

Zašto sam odlučila ostaviti kofer po strani

 
 
Čitajući brojne medijske napise, primjetno je da su skoro svi naslova „Zašto otići iz Bosne i Hercegovine“, „Odlazak iz bijede, trbuhom za kruhom“, „Masovni egzodus iz BiH“ itd. Na moje veliko iznenađenje, malo ih se odluči napisati zašto, ipak, ostati ovdje. Unatoč svim krizama, neimaštini, unutarnjim previranjima i tenzijama, vrijedi ostati, ako mene pitate. Iz svoje perspektive napisat ću i zašto. Zapitamo li se ikada koji je najveći problem mladih u BiH, ali i šire, zbog kojeg se odlučuju za odlazak. Prođe li nam mislima, barem na trenutak, da bi to mogla biti pasivnost, nedovoljna motiviranost ili nedostatak hrabrosti za učiniti korak naprijed. Ako kao punoljetne, odrasle i za život sposobne osobe, nismo spremni jasno i glasno reći što želimo, onda mislim da nam bolje ni ne treba. Neozbiljno je reći da za položaj mladih, nezaposlenost i odlazak iz zemlje odgovornost imaju, kako mnogi kažu, samo političari i vlast. Smatram da odgovornost, između ostalog, leži i u nama samima, jer tko hoće nađe način, tko neće nađe izgovor.
https://www.hercegovina.info/img/repository/2016/08/web_image/tea-ruzic_12542998.jpg
Tea Ružić
 
Kao vrlo mlada osoba i osoba koja nije doživjela brojne patnje, tugu i čemer bježeći od granatiranja jer sam rođena nakon potpisivanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, mogu otvoreno reći da vrijedi ostati. Zar onda vi, iskusniji, stariji i zreliji, koji ste dali svoje živce i uložili svu energiju u borbu za svoju domovinu i očuvanje žive glave, kako vaše, tako i vaše dječice, ne biste trebali razmišljati isto?! Zar biste, nakon svega doživljenog i proživljenog, napustili svoje ognjište i dvorište gdje ste se kao klinci sa svojim vršnjacima igrali, park u kojem ste se prvi put poljubili i zaljubili, crkvu u kojoj ste se pred Bogom zakleli voljenoj osobi na ljubav u dobru i zlu, u  zdravlju i bolesti?! Zar biste?!
 
Vjerojatno je vaš odgovor da. Ako jest, mogu vam iskreno reći da sam puno više očekivala od vas. Borba, borba i borba...nisam bez razloga ovu riječ napisala nekoliko puta, dok ću riječ odustajanje napisati samo jedanput. Sigurno shvaćate i zašto?! Nikada u životu nisam bila pobornik odustajanja i bijega od teškoća, nevolja i strahova. Idemo se hrabra i junačka srca suočiti s ovom „rapsodijom“ u kojoj se nalazimo, u koju smo se sami svjesno doveli. Zatvoriti ju kao knjigu zle kobi iz prošlosti i ostaviti na tavanu, gdje odlažemo stvari koje nam nisu neophodne. Ona nam zaista nije neophodna, s obzirom da bismo konačno trebali poći ususret pulsirajućoj, živopisnoj budućnosti koja nas  čeka. Čeka da se trgnemo i probudimo iz zimskog sna koji traje godinama, usudila bih se reći čak od 1995. godine.
 
Provodeći cijeli život u ovoj našoj BiH, dakle sada već oko 22 godine, mogu sigurno reći da ovoj zemlji nedostaje puno toga da bi bila uspješna, razvijena ili gospodarski osnažena kao Njemačka kojoj svi žudimo. Međutim, jedno je sigurno: ona ima dušu, bogatu pisanu povijest te kulturni obol više naroda spojenih u jednoj specifičnoj, a mnogima čak i neshvaćenoj Bosni i Hercegovini.
Ako sam vas barem malo potaknula na razmišljanje, smatrat ću se ispunjenom i sretnom osobom. Ne dopustite da vas roditelji viđaju od blagdana do blagdana, da vaša djeca odrastaju u zemljama u kojima možda nema korupcije, mita i mržnje, ali zasigurno nema ni ljubavi.
 

Tea Ružić

Komentari   

0 #1 Daki 2018-10-12 22:44
Shvatiti i vjec jednom shvatiti. Srbe i Muslimane (Bosnjake, Albance, Turke) nitkada njece primit u EU, a niti oni to hotce. Srbija je dio islamskog svjeta po mentalitetu, priznali oni to ili ne. Pogledajte turske serije, pa uporedite ih sa Srbima. Srbi i Turci su jedno te isto, nijema nikakve razlike. Bosana nitkada nece uc u EU. Morate to shvatit. Ko zeli u Europu, mora napustit Bosnu.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Nakon što je T. Ivić 16. VI. 2019. položio vijenac na kojem piše "Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković herojima Sutjeske", svatko tko i dalje u HDZ-u podržava Plenkovića je izdajnik. Slažete li se?

Srijeda, 19/06/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1176 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević