Get Adobe Flash player
Umjesto isprike, nove Miloradove optužbe

Umjesto isprike, nove Miloradove optužbe

Na redu je Plenković - da Pupovca smijeni ili...

Pleter oholosti, bahatosti i narcizma

Pleter oholosti, bahatosti i narcizma

Na "aktualcu" gledala sam ponašanje jednog...

Demokratski centralizam Andreja Iljiča Plenkoviča

Demokratski centralizam Andreja Iljiča Plenkoviča

Politički i sociokulturni uljez u HDZ     Sintagmu...

Vrdoljakova amerikanizacija školstva

Vrdoljakova amerikanizacija školstva

Izmišljamo školu za život po mjeri HNS-a....

Performans kao (ne)kažnjivo djelo

Performans kao (ne)kažnjivo djelo

Urednik časopisa "Informatologia Yugoslavica" i savjetnik Franka...

 • Umjesto isprike, nove Miloradove optužbe

  Umjesto isprike, nove Miloradove optužbe

  četvrtak, 20. rujna 2018. 16:16
 • Pleter oholosti, bahatosti i narcizma

  Pleter oholosti, bahatosti i narcizma

  četvrtak, 20. rujna 2018. 16:08
 • Demokratski centralizam Andreja Iljiča Plenkoviča

  Demokratski centralizam Andreja Iljiča Plenkoviča

  srijeda, 19. rujna 2018. 17:58
 • Vrdoljakova amerikanizacija školstva

  Vrdoljakova amerikanizacija školstva

  srijeda, 19. rujna 2018. 18:43
 • Performans kao (ne)kažnjivo djelo

  Performans kao (ne)kažnjivo djelo

  četvrtak, 20. rujna 2018. 16:05

SAD i EU trebaju "prisiliti Sarajevo da se pridržava odluke Ustavnog suda o izmjeni Izbornog zakona"

 
 
Američki institut za stabilizaciju i tranziciju (IST) iz Washingtona objavio je opsežnu analizu u kojoj upozorava da je BiH “neuspjela država u srcu Europe”, javlja Večernji ba.
http://www.stabilizationandtransition.org/graphics/IST.jpg
- Dok se svijet fokusira na nasilje širom Bliskog istoka, opasna kriza se odvija unutar Europe. BiH, zemlja koja je jednom služila kao primjer međunarodne intervencije i rekonstrukcije, danas je neuspjela država. Zemlja je u procesu raspada i u konstantnom je političkom previranju posljednjih deset godina. Uslijed neprekidne političke i ekonomske disfunkcije, sigurnosne prijetnje pojačane radikalnim islamom, manjkom europskog i američkog interesa, te razdornim stranim utjecajem Rusije i Turske, budućnost BiH izgleda sumorno. Zajedno, ovi čimbenici doprinose krizi koja prijeti vraćanju nasilju iz devedesetih na Balkanu – upozorava se u analizi američkog instituta.
 
Kako se navodi, unatoč početnom uspjehu, struktura Daytonskog sporazuma iz 1995. godine ne može riješiti fundamentalne probleme koji su uzrokovali krizu u BiH. Katalizator trenutne krize IST vidi upravo u Izbornom zakonu BiH. - Samo novi i transatlantski diplomatski pristup SAD-a koji će zamijeniti zastarjeli Daytonski sporazum s novom ustavnom osnovom može suzbiti političku fragmentaciju zemlje i regije. Neposredan katalizator trenutačne krize u zemlji se fokusira na opće izbore iduće godine. Ustavni sud BiH je proglasio neustavnim kontroverzni izborni zakon u Federaciji BiH, koji podrazumijeva da većinski bošnjački narod u Federaciji može birati hrvatske predstavnike u Dom naroda, samim tim oduzimajući im njihovo biračko pravo - ističe se u američkoj analizi. Također se podsjeća da je Europski parlament u Bruxellesu naveo značaj nedavne odluke Ustavnog suda temeljene na načelu konstitutivnoga statusa i ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda da biraju svoje legitimne političke predstavnike u Dom naroda u rezoluciji o BiH usvojenoj u veljači.
 
Prioritetni zadatak
 
- Bošnjački politički predstavnici u Sarajevu odbijaju provesti odluku suda te samim tim dovode u pitanje integritet izbornog procesa. Ako se ne usvoje izmjene zakona do kraja godine ne će biti ustavne osnove da se održe izbori i formira sljedeća vlada Federacije BiH. Kolaps koji bi uslijedio na državnoj razini bi vodio k cijepanju zemlje, dok bi entitet Republika srpska, koja već godinama zagovara odcjepljenje, bila jedina funkcionalna vlada unutar države kojoj ne bi preostalo ništa drugo nego da se pokušaju odcijepiti od Sarajeva - predviđa se u opsežnoj analizi stanja u BiH i dodaje kako bi takav razvoj događaja mogao ponukati Hrvate “da krenu svojim putem”.
 
Stoga IST zagovara novi, “osvježeni postdaytonski pristup” američke administracije BiH. Kao prioritetan zadatak navode potrebu da Trumpova administracija, zajedno s europskim saveznicima, “prisili Sarajevo da se pridržava odluke Ustavnog suda o izmjeni Izbornog zakona”. Zagovara se i okončanje lažnog međunarodnog protektorata u BiH, uključujući uklanjanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH. Ističe se i neodrživost ustroja države od tri naroda i dva entiteta te ističu prednosti koje bi stabilnosti zemlje donijela uspostava tri nacionalna entiteta kao dugoročno rješenje za njezinu stabilnost.
 

Dragan Jurić, https://www.vecernji.hr/vijesti/americki-institut-bih-urediti-kao-saveznu-drzavu-s-tri-nacionalna-entiteta-1203043

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Podržavate li braniteljski prosvjed u Vukovaru 13. listopada 2018.

Utorak, 25/09/2018

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 809 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević