Get Adobe Flash player
Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

U glinskoj pravoslavnoj crkvi 1941. nije ubijen niti jedan...

Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

U Hrvatskoj na djelu opet stari udbaški i kosovski...

I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

Plenković iskoristio pucanje da se totalitaristički obračuna s...

Predsjednik države je u pravu!

Predsjednik države je u pravu!

Ovo je vrijeme za zajedništvo,...

U Plenkoviću čuči - diktator

U Plenkoviću čuči - diktator

Šef jugoslavenskih terorista slobodno šeće...

 • Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

  Pupovac i Teršelič vršljaju i lažu po Banovini

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:56
 • Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

  Plenkoviću, a šest mjeseci moratorij na ovrhe?

  četvrtak, 22. listopada 2020. 12:15
 • I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

  I točno je da imamo hrvatsko-četničku Vladu

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:44
 • Predsjednik države je u pravu!

  Predsjednik države je u pravu!

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:38
 • U Plenkoviću čuči - diktator

  U Plenkoviću čuči - diktator

  srijeda, 21. listopada 2020. 18:34

Iz Austrije u Sloveniju odlaze muškarci na islamopolitička predavanja i Akiku

 
 
Europol upozorava na mogućnost teških IS-ovih napada. Teroristi se ne obučavaju samo u Siriji nego i „u EU-u i na Balkanu“. Pozornost istražitelja na Bosni i Sloveniji.
http://www.thestar.com.my/~/media/online/2015/04/24/21/21/mets_dz_2504_p6_dz_3.ashx/?w=620&h=413&crop=1&hash=2572C3FC02D6F52AA569C55484540A1B08772866
Europska policija Europol zvoni na uzbunu. Krvoproliće u Parizu bilo je tek početak, kažu. Postoje „dobri razlozi za pretpostavku“ da teroristička milicija takozvane Islamske države (IS) „ negdje u Europi, osobito u Francuskoj“ planira daljnje napade s „velikim brojem žrtava među civilnim stanovništvom“. To je rezultat konferencije stručnjaka koji je direktor Europola Rob Wainwright predstavio u ponedjeljak. Po informacijama tajnih službi IS je stvorio specijalne postrojbe za terorističke operacije na Zapadu. Trening se ne održava samo u Siriji, nego i u „manjim logorima u EU-u i u balkanskim zemljama“, stoji u izvještaju Europola. Jedan od tragova vodi u bosanske planine, kako saznaje „Die Presse“ iz sigurnosnih krugova. Pozornost  međunarodnih istražitelja već je proteklih godina neprestano bila na selu Gornja Maoča koje kontroliraju vehabije.
 
Europol službeno ne želi pobliže govoriti o IS-ovim obrazovnim centrima u EU-u. Iscrpno istraživanje „Pressea“ ukazuje, međutim, na Sloveniju. Preko otvorene schengenske granice dosad je iz Austrije u Sloveniju dokazano putovalo više muškaraca na „islamopolitička predavanja“ ili na muslimanske proslave rođenja djece (Akika, tj. Aqiqa). Cilj konvoja automobila bila je zgrada na osami u šumama oko Ljubljane. Tamo se radikaliziralo, diskutiralo i vježbalo  vatrenim oružjem. Sudjelovali su salafisti iz Njemačke, Luksemburga, Slovenije i Austrije. Cestu na prilazu mjestu obuke  kontrolirala su dva stražara. Iza mjesta za obuku džihadista po saznanjima službe za ustavni poredak vjerojatno stoji jedna salafistička udruga iz predgrađa Ljubljene koja je u ratna područja u Iraku i Siriji odvela više ekstremista.
 
IS-ov program obuke vrlo je profesionalan. Među radikalima kruži i udžbenik gerilskog ratovanja od 71 stranice. Na rasporedu su  rukovanje oružjem i eksplozivom, konspirativne mjere i protušpijunaža te „specifične tehnike ubijanja kao što je odrubljivanje glave“. Cilj nastave je, po mišljenju Europola, moći ubijati hladnokrvno i bez emocija. Dobro tjelesno i psihičko stanje teroriste treba osposobiti da izdrže moguće ispitivanje policije. Europolovim analitičarima neobično je koliko je obuka povezana s praksom. „Ne može se sve naučiti čitanjem“, kaže jedan Europolov čovjek. Centar džihadističke obuke je Sirija.
 
U novačenju religija očito ne igra istaknutu ulogu. Manje od polovine uhićenih IS-ovih boraca upućeno je u islam, stoji u Europolovoj studiji. Zato lako prihvaćaju džihadističke interpretacije Korana. Dugi proces radikalizacije nije potreban. Atentatori samoubojice sebe vide više „kao junake“ nego kao „mučenike za vjeru“. Ipak u posljednje vrijeme „sastanci islamističkih bratstava“ imaju veće značenje. Osamdeset posto džihadista u  prošlosti su bili sitni kriminalci, uglavnom nasilni, a kod petine su bili poznati psihički problemi. Europol izričito upozorava na opasnost da bi se pojedine izbjeglice iz Sirije mogli radikalizirati. Oni koji regrutiraju za ekstremizam već su na nišan uzeli izbjegličke logore.
 
Postoji razlog zašto je europska policija u ponedjeljak bila tako neobično razgovorljiva. Direktor Wainwright predstavio je u Haagu  novi Europski centar protiv terorizma. Napadi u Parizu pokazali su da je dosadašnja suradnja vlasti bila nedostatna, kazao je. No Europol ne upozorava samo na opasnost od IS-a nego i od starih znanaca: Al Kaida je pod pritiskom jer se mora  dokazati pred novom terorističkom konkurencijom.
 

Andreas Wetz i Christian Ultsch, Die Presse

Anketa

Tko je u pravu: Zoran Milanović ili Andrej Plenković?

Utorak, 27/10/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1539 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević