Get Adobe Flash player

Tajne službe umjesto državom bavile su se HNS-om

 
 
Da se novinama može ubiti muha i čovjek dokazuje primjer Zdravka Mamića; on uživa neupitni ugled u klupskom nogometu Europe a u nas je obojen sivim i crnim bojama unatoč činjenici da uspješno vodi klub iz kojeg se novači najviše reprezentativaca što uživaju međunarodnu vrijednost i, naravno, ugled nacionalne reprezentacije.
https://www.hercegovina.info/img/repository/2017/02/medium/mamic-dinamo_40358541.jpg
Po svemu sudeći, zbog transferiranja igrača postao je meta prijepora umjesto priznanja. Ako je vjerovati ljudima koji se bave menadžerskim poslovima, svaki transferirani igrač Dinama na nogometnom tržištu vrijedi najmanje 30 posto više od bilo kojeg igrača drugog kluba iz Hrvatske. Kamo sreće da je Hrvatska onoliko uspješna na tržištu koliko je Zdravko Mamić uspješan na nogometnom. Jedanaest uzastopnih titula GNK Dinama, na čijem je čelu Mamić pretvorio je, umjesto u priznanje, u metu napada, pakosti, zavisti i zlobe. Zar zato što kao prvak države sudjeluje u natjecanjima najvišeg ranga UEFA sustava? Zar zato što svojim plasmanom osigurava sredstva i ostalim klubovima što sudjeluju u međunarodnim kupovima i svojim rankingom pridonosi iznosima koji se  u nas iz proračuna mogu samo sanjati?
 
S ovako grubo postavljenom slikom postavlja se pitanje: koji je razlog zbog kojeg je Zdravko Mamić postao meta napada i prijepora u kojem mediji kad god pogađaju Zdravka Mamića kao cilj napada uvijek promaše sve ostalo. To sve ostalo čime raspolaže Zdravko Mamić pripada redu vrlina koje se ne uče u školama i na fakultetima nego je sposobnost, ista ona sposobnost, koja stvara umjetnike, obrtnike, zanatlije, konstruktore, znanstvenike i, naravno, menadžere na jednoj strani, a na drugoj strani skupine koje suvremenu Hrvatsku ne vide kao nacionalnu državu nego avnojevski relikt koji se žilavo bori, posebno u medijski osvojenom prostoru, duboko svjestan da je nogomet najmoćniji socijalni agregat, moćniji od svakog drugog političkog, svjetonazorskog i ideološkog utjecaja. Zar je smisao napretka razaranje uspješnog HNS-a i GNK Dinama što ga je zdušno započeo, u to nema sumnje, ministar Znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Taj lik je ostavio u naslijeđe brojna pitanja i brojne nesporazume, a ostao je u sjeni znanosti, u dubiozi obrazovne reforme[1]) i onda šport proglasio djelatnošću od posebnog društvenog interesa da bi nogomet u „tom interesu“ označio močvarom koju valja isušiti.  
 
Zašto je nogometna najmasovnija i najbolje organizirana športska udruga s neupitnim rezultatima i financijskom neovisnosti postala meta politike? Pa zato što politika u nogometu gubi svoj utjecaj. Zato je to pitanje svih onih pitanja na koje nikad ne ćemo dobiti odgovor! Skrivaju ga likovi koji ne vode nacionalnu politiku. To su ostaci službi koje su kao amateri profesionalno osmislili i izveli svastiku na poljudskom stadionu u kvalifikacijskom susretu s Italijom za plasman na EP. Takvi ljudi, ako ne vladaju Hrvatskom, rovare iz sjene! Bili su spremni žrtvovati planetarni nogomet ili nacionalni ponos samo da bi napakostili, naudili i obezvrijedili HNS i sve osobe koje u njemu sudjeluju. Užas od gadosti sustava koji njeguje država bez nacionalnog dostojanstva. Zar je imalo uopće smisla i drskosti spomenutu diverziju pripisati nogometu i HNS-u kao ustaškoj, fašističkoj i nacionalističkoj skupini koja zlorabi nogomet u političko-ideološke svrhe? Ne, to je mogla izvesti samo skupina koja je svoja provokativna i subverzivna iskustva njegovala više od pedeset godina)2 u prethodnoj državi da bi danas i ovdje prikazala, zar vrline?
 
Spomenuta subverzivna aktivnost sručila se medijski i politički namjerom da se nogomet kao šport, čiji uspjesi jedinio mogu pomiriti sve što politika svađa i obezvrijeđuje, kako bi postao dio sivila kojeg je ex-ministar Jovanović označio „isušivanjem nogometne močvare“!
Nije slučajno mijenjan i dopunjavan Zakon o športu da bi se eliminirao iz nogometa Zdravko Mamić i kako bi se prkosilo HNS-u kojeg čini većina HDZ-ova članstva. Nisu slučajno formirane navijačke udruge u kojima je Zdravko Mamić i HNS predmet uvrjeda. Zar samo zato što je nogometnu scenu jedne male i tranzicijski nedorečene države postavio na vrh država koje nogomet ne financiraju iz proračuna nego iz moćnog tržišta.
 
Zakon o športu je promašaj!
 
Hrvatska se obranila od srpske agresije ali nije se politika obranila od ostataka službi što su školovane za subverzivne djelatnosti u koje, bez dvojbe, pripada orkestrirani napad na Zdravka Mamića. Valjalo bi se upitati: je li Zdravko Mamić uistinu meta čiji pogodak promašuje sve ostalo što je učnio za naš nogomet? Smješni su razlozi kojima ga se optužuje. Novac koji je stekao nije bio iz proračuna. Stvorio ga je svojom sposobnošću. To ne znači da nije činio prekršaje; oni su posljedica legislative i zakona koji je bliži „isušivanju močvare“ nego rješenjima koja nudi promašeni Zakon o športu; on brine o instituciji vlasti koja s nogometnim tržištem nema nikakve veze. Taj, spomenuti zakon, njeguje pojmove profesionalni šport, vrhunski šport, školski šport, rekreacijski šport. Takvi športovi ne postoje! Postoje samo športaši koji su vrhunski, profesionalni, amaterski... Jednako ne postoje nogometni obrtnici jer obrtnica nije zanimanje nego je dokument koji svjedoči o osposobljenosti za zanat. Pa jesu li onda nogometaši s ugovorom obrtnici?
 
To je komedijašenje a ne Zakon o športu koji uvodi inspekciju kako bi prkosio nogometu i športu nedefiniranih pojmova umjesto da olakša predmet nogometnih transfera propisima doslovce „traži“ prekršaje kako bi transferi umjesto obostrane koristi označili krimenom. Ako su u Hrvatskoj HNS i Zdravko Mamić uistinu predmet istrage u odnosu na pitanja privatizacije INA-e, naše brodogradnje i najsvježijeg AGROKORA, onda je zacijelo Zdravko Mamić postao meta kojom se zamračuje sve u čemu službe USKOK-a i DORH-a bavile Zdravkom Mamićem i HNS-om umjesto državom. Nisu li to iste one službe što su služile Titovoj državi da bi danas služile družbi koja se održala u drugim uvjetima deklarirane demokracije koja nije odmakla od navika i postupaka odnjegovanih u totalitarnoj Jugoslaviji.
 
Bilješke:
 
1. Obrazovna reforma je poput jaja koje je,  Jovanović stavio u gnijezdo Borisa Jokića, da ih grije Vedran Mornar i realizira ministrica Divjak kao poletarce što prkose Gutenbergovoj galaksiji na digitalnim krilima napretka.
2. Tajne službe ma kako se one zvale i u ma kojoj se državi nalazile, kako u svojoj kolumni piše Gerovac (Obzor, 13 kolovoza 2016), ostaju tajne službe, kanali za obavljanje najprljavijih poslova, za ubijanje, otimanje, trgovinu drogom, subverziju, praćenje, prisluškivanje, ucjenjivanje i sve to za dobrobit građana.
 

Željko Mataja, prof.


Komentari   

-1 #15 Guest 2018-06-11 13:05
A tek da dođe na vlast ona bolesna ekipa Marić, Šimić, Šokota, Bišćan????

Oni su već odocneli i za srbiju.
Citat
+1 #14 cic 2018-06-07 21:53
Dinamo-Leeds United 2 : 0 (1967)
Dinamo-Eintracht Frankfurt 4 ; 0 (1967)
PLAVI SU PLAVI VRHOVI PLANINA, KLIKNI I PONOSI SE KOŠULJOM PLAVOM!
Citat
-1 #13 Medenko 2018-06-07 18:53
A Milovan Ćirić, Zoran Jelikić, Boriša Đorđević, Zoran Simović...
Citat
+1 #12 Ivica 2018-06-07 18:50
Prije neki dan umra im je Milorad Vardić od Niš!
Citat
-1 #11 Martin 2018-06-07 18:27
Vladimir Beara, Radomir Vukčević, Branko Miljuš, Bošković, Aleksandar Ristić, Petar Nadoveza, Milutin Folić, Mićun Jovanić, Slaviša Žungul, Dušan Pešić, Dario Damjanović, braća Vujović Zlatko i Zoran...
Citat
+1 #10 Ante 2018-06-07 16:51
Dovedite, " Nenkovća iz Radnički Niš ,pa odmah imate učitelja i za žikino kolo, kao i u stara dobra vremena pod plinarom " !
Citat
-1 #9 Ive Katalinić 2018-06-07 13:30
Nije Mamić zlo. Da nama u Hajduku Mamića dadu, bilo bi puno bolje.
Citat
+1 #8 cic 2018-06-06 23:20
ZLO SE NE BRANI;MA KOLIKO VELIKO BILO I OD KOGA DOLAZILO;UVJEK MU SE KAŽE NE! POZDRAV, BOG!
Citat
+1 #7 Dabar 2018-06-06 21:50
Ne branim ja Mamića zbog toga što je Jugoslaven kada brani boljševičko ime Dinamo, nego zato što ga progone oni kojima niti to nije dovoljno. I ovaj Dinamo s boljševičkim imenom previše im je hrvatski. A tek da dođe na vlast ona bolesna ekipa Marić, Šimić, Šokota, Bišćan, tek bi tada bila "jugoslavija u malome" u Maksimiru.
Hajduk su već uništili, sada hoće i Dinamo.
Citat
-1 #6 Dabar 2018-06-06 19:48
Isti su otjerali Stjepana Bobeka u Partizan i Vladimira Bearu u Zvezdu.
Citat

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osvježi

Anketa

Tko je Andreju Plenkoviću draži?

Srijeda, 23/01/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1318 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević