Get Adobe Flash player

Skretanje pozornosti javnosti s važnih tema

 
 
Upravo održana Konferencija pod nazivom „Domovinska sigurnost i upravljanje u krizama“, na kojoj su uvodne govore održali ministar koji vodi MORH, i ministar koji vodi MUP, samo je još jedan dokaz o nevjerojatnoj sposobnosti politike u skretanju pozornosti javnosti sa odista važnih tema za naše građane i našu državu, na teme koje su zapravo prikriveno zastrašivanje javnosti s opasnostima koje nam tobože prijete.
https://timedotcom.files.wordpress.com/2019/08/migrant-detention-dhs-fema.jpg
Nevjerojatno koliko je značaja pridavano sposobnosti suočavanja s raznoraznim prijetnjama i izradi strategije za razvoj i unaprjeđenje domovinske sigurnosti i upravljanju krizama, što je opravdano ako su te opasnosti realne. Ali je također nevjerojatno koliko se malo pozornosti i značaja pridaje strategijama razvoja gospodarstva, obrazovanja, i domovinske suverenosti, što ću ilustrirati s nekoliko primjera:
- Činjenica je da Hrvatska nema suvislu i egzaktnu strategiju razvoja gospodarstva, što je i jedan od uzroka nedostatnih ulaganja u proizvodni sektor, nedovoljnog broja zaposlenih u realnom sektoru i odlaska radno sposobnih djelatnika iz Hrvatske. Očito je iz nastupa političara i medijskog tretmana, da se u nedostatku neke smišljene, suvisle i egzaktne politike gospodarskog razvoja, politika uglavnom i svakodnevno bavi „uspjesima“ u turizmu, brojem turista, brojem noćenja i potrebama razvoja turističkih kapaciteta. Nije upitno da je turizam nešto što treba podržavati, ali objektivno od turizma se ne može očekivati da doprinese nekom ozbiljnom realnom gospodarskom rastu i otvaranju većeg broja kvalitetnih radnih mjesta. Otvoreno i grubo rečeno turizam generira uglavnom samo veći broj radnih mjesta za kuhare, konobare, sobarice, čistačice i pomoćno osoblje, što sigurno nije ono što bi trebao biti cilj ozbiljne politike, a kamoli politike koja se „zaklinje“ u to da Hrvatska treba postati „zemlja znanja“. Za ovakav tip razvoja se nekada govorilo, dakako pežorativno, da je to put k „bečkom konjušarstvu Hrvata!“.
 
- Činjenica je da Hrvatskoj trenutačno i srednjoročno ne prijeti nikakva opasnost izvana, osim dužničkog ropstva i posljedica sluganske politike hrvatske „elite“, a iznutra je činjenica da su Hrvatima najveća opasnost oni sami, jer nikako da počnu razmišljati svojom glavom, pa ponovno na izborima glasuju za one koji ih desetljećima varaju neispunjenjem  predizbornih obećanja, odustajanjem od hrvatske suverenosti i toleriranjem, dapače, čak podržavanjem korupcije i pljačke na račun državnog proračuna i podržavanjem sustava prema kojem zakon nije isti za sve građane Hrvatske!
 
- Činjenica je da su politici i medijima puna usta „uspjeha“ u turizmu, da državna televizija svakodnevno donosi vijesti iz kulture, ali da ni politika ni mediji ne posvećuju niti djelić toliko pažnje vijestima iz gospodarstva, ne odlaze svojim kamerama u obilazak objekata realnog gospodarstva, osim u prigodama kada ih se pozove na 'presijecanje' vrpce na nekom objektu u čijoj realizaciji nisu imali nikakvih zasluga. U tom pogledu je veoma „poučan“ slučaj poduzeća Rimac Automobili, na koju politika nije obraćala nikakvu pozornost, kad im je možda trebala neka pomoć, ali sada kada se za nju interesiraju velike svjetske kompanije, predsjednik Vlade pompozno najavljuje posjet u tu tvrtku?!
 
- Činjenica je da su strateški odista važne institucije/tvrtke kao što su Imunološki Zavod, Brodarski Institut i škverovi, svjesno i uporno uništavani, sa ciljem pribavljanja imovinske koriste tko zna kakvih sve skrivenih „igrača“, ali da za to nitko nije niti pozvan na odgovornost, a kamoli da odgovara za to, mada su nanesene milijardske štete hrvatskom gospodarstvu. U isto vrijeme vladajuća politika „koncentrirala“ se na zabranu uporabe izričaja ZDS, što je čak i razumljivo, budući da vlast ne obnaša nitko iz redova onih koji su bili spremni i u to ime odista obranili našu domovinu Hrvatsku, dok su oni negdje u raznim tuđinama čekali da se rat završi i oni dođu u poziciju da vladaju i „perušaju“ Hrvatsku gdje stignu!
 
- Činjenica je, da je MEĐUNARODNA KONFERENCIJA „DOMOVINSKA SIGURNOST I UPRAVLJANJE U KRIZAMA“, organizirana isključivo u cilju skretanja pozornosti javnosti s ozbiljnih problema koja muče hrvatsko društvo i hrvatske građane, kao što su doslovno bježanje iz Hrvatske radnosposobnih Hrvata, ubrzano raslojavanje u Hrvatskoj na mali broj 'besramno' bogatih, i veliki broj onih koji žive na granici siromaštva, demografska katastrofa, potpuno izgubljena državna suverenost, i kancerozno raširena korupcija i „čerupanje“ državnog proračuna. Ono što je u svemu tome tragikomično, je činjenica da je naslov konferencije možda čak adekvatan, jer je domovina odista u opasnosti i krizi, ali ne radi onoga o čemu se govorilo na spomenutoj konferenciji, već radi gore navedenih činjenica, o kojima se nije govorilo!
Quo vadis Hrvatska? – pitaju se Hrvati iz Irske, Njemačke, SAD-a, Australije, Francuske, Švedske, Argentine… i svugdje gdje nas ima, i pitaju zašto o tomu ne organiziramo konferencije?!
 

Laslo Torma, dipl. el. ing.

IX. nagradni natječaj za uratke iz književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije, videa

 
 
Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«
Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne (DHK HB)
 
raspisuju
 
IX. NAGRADNI NATJEČAJ
na temu pobijenih hercegovačkih franjevaca
tijekom i u poraću Drugoga svjetskog rata
http://www.pobijeni.info/slike/20120130174609.jpg
Želeći njegovati spomen na 66 hercegovačkih franjevaca koje su kao nevine tijekom i u poraću Drugog svjetskog rata pobili jugokomunisti, Vicepostulatura postupka mučeništva »Fra Leo Petrović i 65 subraće«, u suradnji s DHK HB, raspisuje natječaj za uratke iz:
književnosti, glazbe, likovnosti, povijesti, računalstva, fotografije, videa
 
Natječaj je otvoren za:
djecu (pučka škola); mladež (srednja škola); odrasle
 
Radovi (ako su tekstualni, trebaju biti napisani na računalu) neka se pošalju najkasnije do 15. prosinca 2019. na e-adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili na poštansku adresu:
Vicepostulatura, Kard. Stepinca 14, 88 220 Široki Brijeg.
Mogu to biti i objavljeni radovi u vremenu od zadnjih
»Dana pobijenih hercegovačkih franjevaca«.
Obavezno čitko dostaviti kratki životopis u kojemu je između ostaloga ime i prezime, adresa, broj telefona, nadnevak rođenja te ako dotični ide u školu koju školu i koji razred, odnosno godinu, pohađa.
Radovi se ne vraćaju.
 
Dodjeljuju se 3 nagrade za najbolje radove u kategoriji uzrasta iz nabrojenih područja koje će biti uručene na
»X. danima pobijenih hercegovačkih franjevaca« 4.– 7. veljače 2020.
Nagrađenima se uručuju prigodna nagrada i plaketa te im se rad postavlja na portal Vicepostulature pobijeni.info (Odjek u puku – Glas o mučeništvu – Natječaj) i objavljuje u glasilu Stopama pobijenih.
 
Molimo sve pučke i srednje škole s hrvatskim nastavnim programom te Sveučilište u Mostaru da u nastavi povijesti spomenutih dana održe prigodno predavanje o pobijenim hercegovačkim franjevcima i povijesnom okviru u kojem se to dogodilo. Unaprijed hvala!
 
Široki Brijeg, 18. rujna 2019.

 

fra Miljenko Stojić, vicepostulator

Kako ustavno-referendumski pozicionirati HRVATSKU NACIJU ("hrvatski politički narod"), kao nositeljicu SUVERENITETA?

 
 
"Istina ima obvezu, ako ima ijednu, kontrolirati moć. To je njena jedina funkcija. Kazati istinu – to je jedina odgovornost intelektualaca, ukoliko su intelektualci".
(Hannah ARENDT)
 
DRAMATIČNO PORAĐANJE HRVATSKE NACIJE -
UZ 'TANGO U LJUBUŠKOM'
 
Moguće ustavne promjene, što su pobuđene ŠKORINOM predsjedničkom kandidaturom, uz ino, potakle su zanimljive FB-rasprave, posebice – zahvaljujući prof. dr. sc. Mati PALIĆU – o i oko referendumske uloge USTAVNA SUDA.
https://www.peticija24.com/uploads/images/z1.png
1. Glede neophodnih ustavnih promjena, REFERENDUM – o kojemu "suvereno" arbitrira USTAVNI SUD – zadnja je crta obrane NARODU protiv ušančena koruptivno-klijentističkog sustava PARTITOKRACIJE.
2. Međutim, ustavno pozicioniranoj PARTITOKRACIJI – isto tako – USTAVNI SUD zadnja je crta obrane protiv „nedefinirana“ NARODA, koji je tek mogući ustavno-politički subjekt, tj. kao suvremena HRVATSKA NACIJA.
3. U toj „šahovskoj igri“ – kako pokazaše referendumska pobuda NAROD ODLUČUJE – postaje sve razvidnije: tko (PARTITOKRACIJA) i pomoću koga (USTAVNI SUD) do pat-pozicije vuče (ne)odlučne poteze.
4. S tim je u svezi spomenuta pobuda (NAROD ODLUČUJE) bila naivna (in concreto odlučuje PUPOVAC & PLENKOVIĆ), ako ne i sračunata podvaljenica. Međutim, kao dobar "trening", pokazala je demokratski potencijal, pače i moguću dalekosežnu spoznaju.
5. Naime, naspram „nedefinirana“ NARODA i „drvoželjeznih“ NACIONALNIH MANJINA – glede razlike između "naroda", kao "etno-kulturne" i „naroda“, kao "političke zajednice" (suvremeno: NACIJA) – zapravo, HRVATSKA NACIJA ODLUČUJE.
6. Ako je tako, „majka je svih pitanja“: kako – glede „konstitucijska kaosa“ (kojega njedre AVNOJ-ZAVNOHŠKA ustavna načela) – konačno, ustavno-referendumski pozicionirati HRVATSKU NACIJU („hrvatski politički narod“), kao nositeljicu SUVERENITETA.
7. U tom smislu, ako nije, još više zaoštrit će se priča o i oko najavljenih REFERENDUMA – posebice, problem oko otvaranja prvoga najjačeg poteza – i USTAVNA SUDA koji u toj neravnopravnoj „šah-partiji“ odlučuje „suvereno“ u ime PARTIJE.
8. S obzirom na to, kao prvi referendumski potez, nadaje se „ukidanje“ ili „reformiranje“ USTAVNA SUDA, što je zasigurno daleka obala. Naime, riječ je o instrumentu koji neupitno pokriva – budimo suvremeni – „udruženi zločinački pothvat“ ŠEKS(SOVE) ustavno-pravne i političke elite.
9. Budući da je USTAV identitetsko pitanje prvoga reda, ako ikad, valja afirmirati poznato načelo STRUKA ODREĐUJE – POLITIKA ODLUČUJE. S tim u svezi traži se odgovor: može li – onkraj IZA, pače i PROTIV – nacionalna intelektualna elita stati ISPRED vlastita naroda (NACIJE).
10. Spomenuto pitanje nimalo nije naivno, ako samo zastanemo kod „KUSIĆ-HAZU-ove agende“. Prepoznata, kao „Identitetsko Zločinačka Organizacija Titina Akademija“ (IZOTA) – onkraj poznata načela Hannah ARENDT (v. moto) – rečena je agenda skandalozno do veleizdaje lustrirala ZA-DOM-SPREMNU-HRVATSKU.
11. U svakom slučaju: riječ je o važnim „pretpolitičkim bitkama“, koje obilježavaju dramatičnu završnicu nacionalno-političke integracije („natio croatica clavis“). Potonju zabravljuje „iz-aviona-vidljiv“ PUPOVČEV ključ („natio serbica clavis“), kojim se „zakonito“ generira spomenuti koruptivno-klijentistički sustav PARTITOKRACIJE.
12. Sve u svemu: svjedočimo mukotrpnim porađanju HRVATSKE NACIJE koja se, kao „svakodnevni plebiscit“ (E. RENAN), valja pred našim očima (usp. „Dalićeva nogometna nacija“). Možda to – uz virtualne zvukove „Bumbarova leta“, pače i „Krabuljnog plesa“ – upravo, neki dan simbolički navješćuje: amblematični „Tango u Ljubuškom“?

 

STOP PARTITOKRACIJI – SLOBODA HRVATSKOJ NACIJI

 

Ivan Biondić

Anketa

Tko je po Hrvatsku i Hrvate opasniji?

Petak, 20/09/2019

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 1354 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević