Get Adobe Flash player

Moramo promijeniti partitokratski sustav vladavine u demokratski izravni narodni sustav

 
 
HRVATSKI SVJETSKI SABOR
Broj: 01-11-63/2020.
21. rujan 2020.
 
PROGRAM NARODNIH ZASTUPNIKA
 
ZA BUDUĆNOST NAŠE HRVATSKE, ODGOVORNA JE SVAKA VLAST I ODGOVORAN JE SVAKI PRIPADNIK HRVATSKOG NARODA I TO: PROPORCIONALNO SVOM ZNANJU, SPOSOBNOSTIMA I MOGUĆNOSTIMA.
 
NAROD NAŠE HRVATSKE BIRA:
Narodne zastupnike ili partitokratske zastupnike.
Narodne zastupnike bira narod, a oni odgovaraju narodu i narod ih opoziva.
Partitokratske zastupnike bira narod, a oni odgovaraju predsjedniku stranke; predsjednik stranke ih postavlja i opoziva. Odgovaraju predsjedniku stranke, a predsjednik stranke ne odgovara nikomu. On praktično odgovara samome sebi.
https://lh4.googleusercontent.com/dfjh8mXs6nNIwSwXlRaP_befLF9edHN7c0bhuWuh0qRZKNQ3vSoJ3yCpWrCrLJDgOfBegOr6iqdANnmr-rJH4cIlFbE4lbBApjxvR73lvj5gCYALXx06xiO6P8JGZAbW3R7vfFKkwgsTPWhXdQ
Osnovni problem u Republici Hrvatskoj je sustav vladavine koji podržavaju HDZ i SDP i druge stranke, jer sustav služi partijama a ne narodu. Narod treba izabrati NARODNE ZASTUPNIKE koje će narod putem izravne-direktne demokracije moći izabrati. Ako bude sreće da narod to prepozna, onda će doći do promjene partitokratskog nenarodnog sustava vladavine u RH i on će biti zamijenjen izravnim-direktnim narodnim demokratskim sustavom vladavine u kojem narod izravno bira svoje predstavnike s pravom izbora i opoziva. Tek tada će prestati podjele Hrvatskog naroda koje se sistematski hrane, bilo od HDZ-a ili od SDP-a, kao i od drugih stranaka i pojedinaca koji etiketiraju ljude na lijeve i desne, na nacionalne i nenacionalne. Hrvatski Svjetski Sabor u suradnji je s hrvatskim znanstvenicima, stručnjacima raznih zanimanja i drugih građana koji razmišljaju o Hrvatskom narodu i Državi Hrvatskoj, jer dosadašnje stranke na vlasti nisu zadovoljile njihova očekivanja. Istinski časni, moralni hrvatski domoljubi ne priznaju nikakve podjele Hrvatskog naroda osim na:  moralne i nemoralne, poštene i nepoštene, domoljube i ne domoljube, nacionalno svjesne i nacionalno nesvjesne, na dobronamjerne i na zlonamjerne na  dobre i zločeste, te na osobe s ljubavlju i osobe s mržnjom.
 
Polazeći od Božje milosti, Bog je svakom čovjeku dao dobrotu. U svakom čovjeku tražimo dobro s nadom da ćemo dobro i naći. Na tim temeljima pokrenut je program izlaska na parlamentarne izbore NARODNIH ZASTUPNIKA i to u svim izbornim jedinicama. Zajednički moramo osigurati uvjete da moralni i pošteni domoljubi, te nacionalno svjesne, dobronamjerne i dobre osobe budu na listama u svih jedanaest izbornih jedinica, kako bi zajednički s Dijasporom učinili sve što je u našoj moći da te osobe Hrvatski Narod izabere kao svoje narodne poslanike. A svi oni koji budu na listi, moraju prihvatiti politički i gospodarski program i ugovorom se obvezati da će isti provesti u djelo.
http://youtu.be/mJlZTMiYGp8
 
Video sa skupa u Zagrebu 15. 3. 2018.
https://youtu.be/2gFnaz7ONsU
 
Stoga Vas molimo da u Vašoj izbornoj jedinici, po mogućnosti i u drugim izbornim jedinicama, pomognete i predložite nam ljude u koje imate povjerenja, te da se Vi sami prihvatite odgovornosti za sve zahtjevne funkcije i budete istinski narodni zastupnik iz Vaše izborne jedinice. Imajući u vidu dosadašnje Vaše domoljubne aktivnosti, računamo na Vas te vjerujemo da ćemo zajednički pronaći put kako bi program Hrvatskog Svjetskog Sabora uspješno realizirali.
U koordinaciji Hrvatskoga Svjetskog Sabora i zajednički sa udrugama i strankama, koje su prihvatile politički i gospodarske programe, (djela Hrvatskih znanstvenika), organiziraju se časni pripadnici Hrvatskog Naroda iz Hrvatske i Svijeta, kako bi zajednički kao Narodni kandidati štitili i zaštitili hrvatske nacionalne interese i Hrvatskom Narodu osigurali blagostanje u narednih 50 godina. U Hrvatsku uveli smo pravdu i pravičnost. Iznad svega postavili smo sustavnu odgovornost od najnižeg radnog mjesta do predsjednika RH, posebno u državnim službama. Moramo promijeniti partitokratski sustav vladavine u demokratski izravni narodni sustav, te osigurati uvjete da hrvatski, Bogom dati resursi, služe za bolji život svih pripadnika Hrvatskog Naroda. Isto tako moramo osigurati da moralne norme budu osnovno mjerilo vrijednosti čovjeka. Hrvatska mora biti zemlja blagostanja svih građana koji u njoj žive, bez obzira na njihovu vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost.
Na izbornim listama NARODNI ZASTUPNICI, u svim izbornim jedinicama, bit će osobe koje znaju, mogu i hoće služiti Hrvatskom Narodu, štititi i zaštititi hrvatske nacionalne interese, koji će Hrvatskom Narodu osigurati blagostanje i sretnu budućnost. Putem Hrvatskog Svjetskog Sabora najeminentniji hrvatski stručnjaci iz Hrvatske i svijeta, znanstveno su elaborirali političke i gospodarske programe. Iz rezultata provedenih znanstvenih istraživanja može se utvrditi da će se realizacijom tih programa, u prvoj godini rada nove vlasti RH, otvoriti oko 150.000 novih radnih mjesta, a u sljedećim godinama dodatnih 150.000 novih produktivnih radnih mjesta.
                                              
Istraživački model je pokazao da se očekuje godišnji porast BDP-a od oko 4 do 5 %, a što je značajno više od kamata koje Hrvatska mora plaćati MMF-u za kredite koje je uzela politika kako bi financirala javnu potrošnju i kupovala novi mandat, a koje su na razini od 3,5 % BDP-a. Svako manje godišnje povećavanje BDP-a od ovih zadanih 3,5 % izravno vodi Hrvatsku u dužničko ropstvo i sigurni bankrot. Svjesni smo da je naša Hrvatska jedna od najbogatijih država u EU-u i da raspolaže sa Bogom danim resursima koji omogućavaju blagostanje za najmanje 20 milijuna stanovnika. Svi vidimo da na relativno malom prostoru, u srcu  moderne Europe, Hrvatska ima bogate poljoprivredne ravnice, bogate šume, rijeke i pitku vodu koja je veći resurs od nafte. Imamo brojna jezera, najljepše more na svijetu sa više otoka nego sve države EU-a zajedno. To je naše bogatstvo.
 
Za sadašnjost i budućnost Hrvatskog Naroda i Države Hrvatske odgovoran je svaki pripadnik Hrvatskog Naroda i to: PROPORCIONALNO SVOM ZNANJU, SPOSOBNOSTIMA I MOGUĆNOSTIMA kako bi Hrvatska bila zemlja ljubavi, sreće i blagostanja, kojoj to omogućavaju Bogom dati resursi u kojoj njezinih 4 milijuna stanovnika mogu živjeti od položajne rente a da o drugim bogatstvima i ne govorimo.
 
Nezavisni stručnjaci-znanstvenici spremni su svoje znanje i sposobnosti uporabiti za dobrobit Hrvatskog Naroda i Države Hrvatske, kako bi, kao što je u športu, Hrvatska gospodarski bila prepoznatljiva država diljem svijeta, a to joj sa svojim programima mogu osigurati: akademik Zvonimir Baletić BANKE I ŠTEDIONICE; General Branko Borković; admiral Ante Budimir ZAŠTITA HRVATSKOG MORA;  dr. Vladimir Bedeković ZDRAVSTVENI TURIZAM; mr. sc. Barbara Bulat PRIRODOSLOVLJE; dr. sc. Ilija Barjašić NATALITET; mr. sc. Željklo Cvrtila, UNUTARNJI POSLOVI; prof. Ante Cukrov POVIJEST ISTRE; admiral Davor Domazet-Lošo STRATEGIJA INTERESNIH POLITIČKIH I GOSPODARSKIH ČIMBENIKA; dr. sc. Tihomir Domazet FINANCIJSKA SIGURNOST; dr. sc. Tomislav Dragun PRIVATIZACIJA; akademik Ivan Đikić MOLEKULARNA ZNANOST; Damir Gašparević, dipl. ing. SIGURNOST; Stanko Grbavac, dipl. iur. PRAVOSUĐE; mr. sc. Krešimir Galin ETNOLOGIJA; prof. dr. Mirela Holy ZBRINJAVANJE OTPADA; Silvano Hrelja, dipl. ing. UMIROVLJENICI; prof. dr. Janko Herak BIOFIZIKA; prof. dr. sc. Ljubomir Majdandžić, dipl. ing. ENERGETIKA I OBNOVLJIVI IZVORI ENERGIJE; dr. sc. Ivica Ivo Josipović POLITOLOGIJA; prof. dr. sc. Josip Jurčević POVIJEST; prof. dr. sc. Slavko Kulić ČETVRTA MONETARNA VLAST; prof. dr. sc. Hrvoje Kačić POMORSKO PRAVO; Dalija Orešković, dipl. iur. KORUPCIJA; mr. sc. Zdravko Mršić VANJSKI  POSLOVI; prof. dr. sc. Ivan Miloš GOSPODARSKA OBNOVA REPUBLIKE HRVATSKE (HRVATSKI NEW DEAL); prof. dr. sc. Matko Marušić MLADI ZNANSTVENICI; mr. sc. Jadranka Matešić METODOLOŠKI RAZVOJ SVIJESTI HRVATSKOG  DRUŠTVA; mr. sc. Zora Maštrović METODOLOŠKI ASPEKT ZA RAZVOJ SVIJESTI HRVATSKOG DRUŠTVA; dr. sc. Stjepan Murgić ŠTEDIONICE; Stjepan Nikolić, dipl. ing. ZAŠTITA VODA; prof. dr. Dragan Primorac FORENZIKA I GENETIKA; prof. dr. sc. Davor Pavuna PREUSTROJ REPUBLIKE HRVATSKE; Darko Petričić, dipl. pol. PRIVATIZACIJA; Mile Prpa, dipl. iur. MIGRACIJE; prof. dr. Miroslav Radman ELIKSIR ŽIVOTA; dr. Srećko Sladoljev PROIZVODNJA CJEPIVA (IMUNOLOŠKI ZAVOD); dr. sc. Aleksandar Soltyšik ALTERNATINA MEDICINA; mr. sc. Jerko Sladoljev TURIZAM; dr. sc. Ante Simonić DIPLOMACIJA; mr. sc. Niko Šoljak SUSTAV IZRAVNE-DIREKTNE DEMOKRACIJE; Marijan Majstorović MEDIJI I POLITIKA; akademik Ivo Šimunović EKOLOGIJA; dr. sc.Tomislav Sunić DIJASPORA; Davor Šuštić ORGANIZACIJE; Ivan Valek, dipl. arh. ORGANIZACIJE; mr. sc. Nenad Vlahović NACIONALNE MANJINE; akademkinja Alica Wertheimer-Baletić DEMOGRAFIJA; Dino Zanetti, dipl. iur. PRAVO I PRAVIČNOST…
 
GOSPODARSKI PROGRAM
 
1. Izgradnja nizinske, dvokolosiječne i elektrificirane željezničke pruge Rijeka – Zagreb – Botovo.
2. Izgradnja matičnog kontejnerskog terminala „Zagrebačko pristanište“.
3. Izgradnja velikog poslovno-logističkog čvorišta „Miklavlje“.
4. Izgradnja višenamjenskog plovnog kanala Dunav – Sava (Vukovar – Šamac).
5. Razvoj Međunarodnog prometnog čvorišta „Cargo centar Zagreb”.
6. Izgradnja mreže željezničkih pruga između lučkih terminala i logističkih čvorišta za unutarnji (interni) prijevoz kontejnera po strogom normativu matičnih brodova od 75 TEU/h.
7. Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu.
8. Rješenje svih neriješenih graničnih područja RH koje sada koriste Srbija, Slovenija i Crna Gora.
9. Izgradnja međunarodnog poslovnog centra Karlovac.
10. Izgradnja međunarodnog centra mladih na području grada Vrgorca, Makarske i Ljubuškog, susjednog grada u BiH.
11. Putem razvojnih centara RH Zagreb, Split, Osijek i Rijeka osigurati otkup svih poljoprivrednih i mesnih proizvoda.
12. Izgraditi dvosmjernu elektrificiranu željezničku prugu Pula - Zagreb prema mađarskoj granici.
13. Izgraditi dvosmjernu elektrificiranu željezničku prugu Raša – Slovenija, koja ide u pravcu Venecije.
14. Izgraditi LNG terminal na otoku Krku preko kojeg Hrvatska dobiva energetsku neovisnost i to po paritetu litra pitke vode/litra LNG.
15. Izgradnja pet (5) LNG brodova u hrvatskim brodogradilištima u funkciji LNG terminala Omišalj.
16. Program cjelogodišnjeg turizma kroz funkcionalno povezivanje „Zelene Hrvatske“ s morem i ostalim turističkim resursima.
17. Proglašenje cjelokupnog područja Republike Hrvatske ekološki zaštićenim područjem.
http://youtu.be/mJlZTMiYGp8
 
POLITIČKI PROGRAM
 
1. Preustroj RH.
2. Smanjiti broj općina, odnosno jedinica lokalne samouprave na održivu razinu.
3. BRANITELJI po funkciji, a ne po izboru, sudjeluju u sustavu vlasti od Općine do Hrvatskoga sabora.
4. MLADI po funkciji, a ne po izboru, sudjeluju u sustavu vlasti od Općine do Hrvatskoga sabora.
5. UMIROVLJENICI po funkciji, a ne po izboru, sudjeluju u sustavu vlasti od Općine Hrvatskoga sabora.
6. DIJASPORA po funkciji, a ne po izboru, sudjeluje u sustavu vlasti od Općine do Hrvatskoga sabora.
7. MAJKAMA sa 3 i više djece, država Hrvatska osigurava prosječna mjesečna primanja i sva prava iz radnog odnosa, kao da su zaposlene.
8. Za svu djecu država Hrvatska osigurava besplatni smještaj u vrtićima.
9. Svim učenicima i studentima država Hrvatska osigurava besplatno školovanje.
10. Prestanak financiranja političkih stranka iz državnog proračuna RH.
11. Prestanak financiranja svih nadri institucija iz državnog proračuna RH.
12. Vratiti novac iznesen iz Hrvatske (oko 35 milijardi eura), koliko je, prema dosadašnjim informacijama, iznijeto iz Hrvatske od 1990. do 2020. godine.
13. Uvesti monetarnu vlast po visokim međunarodnim standardima.
14. Osnovati Hrvatsku Svjetsku Banku.
15. Uvesti sustav izravne demokracije, što znači da će narod izravno predlagati i birati svoje predstavnike u vlasti, s pravom opoziva čime se utvrdi njihovo odstupanje od usvojenog programa rada.
16. Smanjiti broj saborskih zastupnika umjesto sadašnjih 151 na 77.
17. U Ustav ugraditi odredbe o konkretnoj odgovornosti nositelja vlasti, od najniže funkcije do Predsjednika RH, s pravom opoziva i bez prava na zaštitni imunitet.
18. Osigurati da saborski zastupnici obavljaju svoju časnu dužnost i da primaju naknadu u visini plaće radnog mjesta sa kojega su došli u Sabor, a nakon završetka mandata, vraćaju se na svoje radno mjesto sa kojega su došli u Sabor.
19. Ukinuti povlaštene saborske mirovine.
20. Uvesti obvezno glasovanje za predstavnike vlasti u RH.
21. Usvojiti Zakon kojim se nakon završetka mandata Predsjedniku RH osigurava dohodak i sva prava iz radnog odnosa u trajanju od 6 mjeseci od završetka mandata. Istekom tog roka prestaju mu sva prava, koja je ostvarivao kao Predsjednik RH.
22. Ustavom i Zakonom o državnim dužnosnicima doživotno zabraniti rad državnim dužnosnicima u državnim službama i u pravnim osobama u državnom vlasništvu, kojima se dokaže krivnja bilo pronevjera ili uskraćivanje građanskih prava, bilo presudama ili na drugi propisani način.
23. Proglasiti isključivi gospodarski pojas na Jadranu.
24. Podnijet će se kaznena prijava DORH-u i Međunarodnom Sudu za pravo mora u Hamburgu protiv onih državnih dužnosnika koji su zaključili ugovore o istraživanju i eksploataciji ugljikovodika iz podmorja prije proglašavanja Isključivog gospodarskog pojasa, prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora iz 1982. godine, te istim institucijama podnijeti kaznene prijave i protiv odgovornih osoba u Vladi RH.
25. Urediti državne granice sa svim susjedima na kopnu i moru.
26. Raspisati međunarodni natječaj i pokrenuti proces realizacije gotovih programa gospodarske obnove Republike Hrvatske, koji su navedeni u sljedećem kratkom filmu: http://youtu.be/mJlZTMiYGp8 putem kojih se otvara 250.000 tisuća novih radnih mjesta.
27. Usvojiti Zakon da je za pokretanje referenduma potrebno prikupiti 50.000 potpisa čime je odluka o referendumu obvezujuća za Vladu i Hrvatski sabor.
28. Za sve izbore u RH obvezno je postizanje minimalno 50 posto glasova plus 1 glas od broja upisanih birača.
29. Avansirati proizvodnju i osigurati otkup svih proizvedenih poljoprivrednih proizvoda po posebnom programu ruralnog razvoja.
30. Avansirati proizvodnju mesa i prerađevina od mesa te osigurati otkup svih  proizvedenih količina.
31. Organizirati plansku urbanizaciju po županijama i na razini RH.
32. Organizirati i osposobiti centre za razvoj Hrvatske po županijama, gradovima i  općinama.
33. Mladima osigurati kredite za izgradnju stanova i obiteljskih kuća sa 1 posto godišnjom kamatom, te im osigurati besplatno zemljište za izgradnju obiteljske kuće u općini i gradu gdje zatraže.
34. Tražiti od Predsjednika Republike Hrvatske da svoju pozornost i aktivnosti usmjeri po prioritetima i to na:
1. Gospodarstvo
2. Politički sustav
3. Zaštitu nacionalnih interesa Hrvatskog Naroda.
4. Socijalnu sigurnost građana.
5. Vanjsku politiku.
6. Zaštitu prava čovjeka.
7. Zaštitu kulturnih dobara.
 
O B R A Z L O Ž E N J E
 
Nije više potrebno trošiti riječi na pokazivanje gospodarskog i socijalnog stanja u Republici Hrvatskoj. Ne ćemo biti Tužitelji ni Suci nositelja vlasti, koji su Hrvatski Narod doveli do stanja u kojem se danas nalazi, jer to Hrvatski narod zna. Ako Hrvatski narod želi da se sadašnje stanje ne mijenja, glasat će za te političke stranke, koje su ih dovele u sadašnje stanje i na taj način zapečatit će svoju sudbinu i sudbinu svojih i budućih pokoljenja.
Polazimo od spoznaje da je svakom poštenom pripadniku Hrvatskog Naroda itekako stalo do boljitka života, do bolje budućnosti i sa tom spoznajom želimo da se sva raspoloživa pozitivna energija uporabi za osiguranje budućeg boljeg života svih hrvatskih građana.
 
1. Vlast proizlazi iz Naroda i pripada Narodu. Vijeće Hrvatskog Naroda predstavlja gospodarski program Obnove Republike Hrvatske. Prvi put u povijesti Hrvatskog Naroda uvodi se izbor narodnih zastupnika putem izravne demokracije. Narod bira svoje zastupnike i narod ih ima pravo opozvati. U skladu sa današnjim izbornim zakonom bit će uređeno da narodni zastupnici, izabrani od naroda, mogu bit smijenjeni-zamijenjeni u skladu a Ugovorom, koji se sklapa sa svakim potencijalnim zastupnikom, u kojem se svaki zastupnik obvezuje staviti svoj mandat na raspolaganje kada, u skladu s kodeksom ponašanja, to od njega zatraži Vijeće Hrvatskog Naroda.
2.  Svaka izborna jedinica ima nositelja liste, a uz njega i nositelja koalicijske liste.
3. Ugovorom s koalicijskim partnerima ugovorit će se tko će biti nositelj liste i na kojem mjestu, kao i drugi odnosi, koji će biti detaljno ugovoreni.
4. Narodni Zastupnici (NZ) ugovorom se obvezuju, kada im narod dâ mandat, da će realizirati navedeni politički i gospodarski program u granicama njihovih mogućnosti.
5. NZ se obvezuju da će svu svoju energiju staviti Hrvatskom Narodu na raspolaganje, predstavljati politički i gospodarski program i da će raditi za budućnost posebno mladih i umirovljenika.
6. Da će osigurati uvjete da povjesničari i znanstvenici, znanstveno utvrde povijest Hrvatskog Naroda te da ne će dozvoliti paušalne ocjene niti rasprave o povijesti koje nisu znanstveno utemeljene.
7. NZ će uporabiti sva demokratska sredstva i osigurati uvjete povrata novaca koje su na raznorazne načine izneseni iz Hrvatske od 1990. godine do danas.
8. NZ organizirat će sustav vlasti, tako da će se imovina koja je protuzakonito uzeta od države vratiti državi Hrvatskoj.
9. NZ će osigurati uvjete da vlasnici, koji su na nezakonit način došli do državne imovine, vrate istu državi, bez sudskih postupaka. Onima koji to ne budu htjeli, a imovinu su uzeli na nezakonit način, putem suda ista će biti oduzeti, a vlasnika i poslodavca koji mu je to o omogućio kazneno procesuirati.
10. Tražimo od Hrvatskog Naroda da glasa za NARODNE ZASTUPNIKA, kao bi navedene gospodarske i političke programe realizirali, otvorili 300.000 novih radnih mjesta, mladima osigurali posao, a umirovljenicima i drugim slojevima društva osigurali socijalnu sigurnost minimalno za narednih 50 godina.
 
Poreč, 21. 9. 2020.  

 

Mr. sc. Niko Šoljak, predsjednik Hrvatskoga Svjetskog Sabora

Moral i nemoral

 
 
Sretnu se dva brata koji se nisu vidjeli nakon podjele imovine od 1991. godine, kada su oba bili siromašna i jednakog imovinskog stanja Moral i Nemoral. Moral gurajući svoj bicikl, začuje trubu, stane i pogleda. Vidi brata Nemorala u najnovijem Mercedesu, skupom odijelu kako sjedi za volanom pun sebe, naizgled jako važan. Prevlada bratska ljubav, zaustavi se i upita brata kako je.
https://www.bristol247.com/wp-content/uploads/2017/01/inequality-1416564884.jpg
Moral: brate što da ti kažem zdrav sam ponosan slobodan čovjek nemam nikakvih briga. Plaća je mala ali živi se hvala Bogu dok je zdravlje dobro. A ti brate kako si?
Nemoral: kako vidiš dobro, imam kuću, vilu na moru, vilu s nekoliko stanova, nekoliko tvornica, desetak hotela, nekoliko stotina radnika radi za mene a i od provizija se nešto novaca nabere. Uglavnom, novaca kao blata. Imam jahtu od nekoliko miliona eura. Imam sve što poželim.
Moral: Kako si to uspio?
Nemoral: Nije bilo lako najprije sam se riješio branitelja. Podijelio sam ih na 834 dijela i sa njima podijeljenima vladam kako hoću. Onda sam se riješio Dijaspore koja traži neku pravdu, hoće državu Hrvatsku kakvu je oni sanjaju. E ne može to tako - država to sam ja, neka oni ostani gdje jesu. Imaju državu tamo gdje žive. Hrvatska je moja i ne dam je nikome. Prodao sam i 40.000 stanova, i to dosta brzo…
Moral: Četrdeset tisuća stanova a ja nemam niti jedan.
Nemoral: Sitnica je to koliko sam uspio kasnije zaraditi.
Moral: Kako?
Nemoral: Znao sam da će se graditi autocestu i da će trebati cementa i željeza. Uništio sam sve hrvatske cementare i uvozim cement. Moja zarada na tom uvozu je velika. Uništio sam željezare znajući da željezo treba i za gradnju autoceste i kao i za mnogo toga drugoga. Željezo uvozim zarada velika. Ispraznio sam i banke, uzeo sve novce, pa ih onda državnim novcem sanirao. Digao sam menadžerske kredite, založio hotele i tako bez ijedne kune postao njihov vlasnik, tako i tvornice… Praktično sve profitabilne tvrtke su moje, koje mi svakodnevno donose dobit. Banke sam prodao strancima za sitnu lovu - ali debelu proviziju za mene. I tu sam nešto zaradio usput. Državni novac investirao sam u infrastrukturu tvrtki po nekoliko milijardi a prodao ih za nekoliko stotina milijuna. Sve sam to sredio uz debelu proviziju. Tako mi danas plaćaju usluge i to najskuplje u Europi.
Moral: Što je sa radnicima koji su to bogatstvo stvorili?
Nemoral: A radnici, njih smo se lako riješili. Donio smo Zakon kojim su im oduzeta sva prava pretvorio sam ih u robu, sada su na tržištu kao i sva druga roba. Ja sam postao i Bog i batina, samo neka netko pisne odmah ostaje bez posla.
Moral: Pa što, ako ostane bez posla naći će posao na nekom drugom mjestu.
Nemoral: Na kojem drugom mjestu kada su sva mjesta moja.
Moral: Nisu li tu imovinu stvarali i današnji umirovljenici?
Nemoral: Umirovljenici to su teret kojeg se moram riješiti. Oni ne smiju imati ni za kruh. Pobrinuo sam se da nemaju ni za lijekove kako bi što prije umrli i prestali biti teret. Sada sam ih primio u vladu - jednome ćemo dati dobru mirovinu i privilegije, a drugi imaju da šute.
Moral: Bome si ih se lijepo riješio.
Nemoral: Jesam i ne samo njih nego svakog tko pomisli da mi prkosi.
Moral: Moji prijatelji branitelji kažu da su prevareni ipak su oni oslobodili zemlji i tebi sve to omogućili
Nemoral: Rekao sam ti, branitelja sam se morao riješiti prvih. Njih kao i da nema. One najopasnije smo poslali u Haag pa neka se oni s njima bave tako da nam ne smetaju, a one manje opasne zatvorio sam kod sebe i držim ih pod ključem dok se ne urazume. Ne će lako na slobodu, njih 1800 izvršili su suicid, sebe i mene riješili svih briga.
Moral: Oni su oslobodili zemlju i tebi omogućili da vladaš.
Nemoral: Imaš pravo, ali oni nisu sposobni kao ja. Meni ni u ludilu ne bi palo na pamet da branim državu i poginem za tu državu. Danas možda da jer sam ja država i imam sve u svojim rukama. Moraju me svi slušati i pokorno mi se klanjati.
Moral: Što kaže inteligencija?
Nemoral: Koja inteligencija starije kupim pa rade za mene. Mlade školovane šaljem u svijet, druge hranim drogom i alkoholom i tako ih činim sretnim.
Moral: Mladi su budućnost, što ćeš ti kada ostaneš bez mladosti tko će stvarati nove vrijednosti?
Nemoral: Proizvodnja i nove vrijednosti meni ne treba ja sve uvozim ne trebaju mi mladi, pobrinuo sam se da ih bude što manje, tako da se svake godine rodi manje 15 do 20.000, djece znaš li ti koliko je to? Ja se svake godine riješim Hrvata veličine jednog srednjeg garda.  
Moral: Što je s narodom?
Nemoral: Narod, kakav narod. Narod je stoka sitnog zuba koja treba dobrog čuvara s velikim bičem a to sam ja i dok je bič u mojim rukama sa narodom ne ću imati problema.
Moral: Što je ostalo od Države Hrvatske, Hrvatska za koju su vjekovima ginuli naši najbolji sinovi.
Nemoral: E moj brate gdje ti živiš, koga je više briga za državu.  Hrvatska država ti je prošlost. Sada je važan novac i samo novac.
Moral: Misliš li ti brate pred Boga doći?
Nemoral: Mislim brate i na to mislim. Ja sam platio Božje sluge koje za mene Boga mole svaki dan. Bog će svojih sluga molitve uslišati i ja idem u raj. Nego reci ti meni, kako si ti?
Moral: Ja sam hvala Bogu dobro, zdrav sam imam plaću 2500 kuna. Kada platim stan1500 kuna ostane mi 1000 kuna, platim vodu i struju i druge komunalije ostane mi 450 kuna, kada to podijelim sa trideset dana u mjesecu ostane mi 15 kuna dnevno. Imam ja dosta za kruh i mlijeko, nekad mjesečno kupim kilo mesa a nekad uspijem i kokoš. Kada kupim kokoš, traje mi pet do šest dana, kuham juhu. Ti znaš mene. Meni jedno krilce dnevno dosta. Doduše znam ja naći u kontejnerima poneki komad kruha ili još nešto što se da pojesti. Poslije posla kopati po kantama za smeće u kojima se uvijek nešto nađe i time obogatim svoj obrok.
Nemoral: Zašto guraš bicikl, zašto ga ne voziš?
Moral: Ne mogu pukla mi je guma, ali to nije ništa. Čim dobijem mirovinu okrpit ću ja nju. Za nekoliko mjeseci je nova godina pa ako dobijemo božićnicu kupit ću i novu gumu jer su ove toliko stare da je krpa na krpi.
Nemoral: Kako bi bilo da ti priđeš k meni pa da sve tvoje muke prestanu, da lagodno živiš, uživaš visoki ugled u društvu vladaš i živiš kao faraon.
Moral: Hvala ti brate, meni je ovako dobro. Slobodan sam čovjek, držim se onih riječi koje nam je otac govorio Znadeš ti koliko puta nam je ponovio »Sinovi moji živite pošteno pa makar živjeli jedan dan, volite svoj narod uvažavajte sve narode svijeta, volite svoju Hrvatsku i čuvajte je kao zjenicu oka - jer narod bez države je narod bez budućnosti, držite se Deset zapovjedi Božjih i ne bojte se nikoga. Sve što sijete to ćete i žeti. Budite časni i pošteni, imat ćete zdravlje i sreću i ljubav, obraz nemojte prodati za sve novce svijeta«. Sretan sam što te riječi još zvone u mojim ušima, što ih nisam zaboravio.
Nemoral: Naš otac je bio ludi idealist, brate moj nema toga više, sve se mijenja i mi se moramo prilagoditi vremenu.
Moral: Meni je lijepo ovako. Ostalo mi je još malo tog života, gladan sam ali sam sretan jer nisam izdao sebe svoje roditelje, svoju dragu domovinu Hrvatsku u koju vjerujem da će jednog dana moja djeca živjeti u ljubavi i blagostanju.
Nemoral: Je l' ti to meni prijetiš? Znaš li ti da ja svakog uništim tko pokuša pomisliti da meni nešto reče a kamoli napravi nešto što meni ne odgovara. Ja sam vječan i vječno ću živjeti jer imam sve a ti, pogledaj se, nemaš ništa i još se usudiš nešto mi reći.
Moral: Doviđenja brate moram ići, znaš da do kuće imam pješačiti pola sata.
Nemoral: Doviđenja ludi moj brate, nikad se ne ćeš naučiti pameti.
 

Niko Šoljak

Pjesništvo kao društvena analiza i kritika stvarnosti

 
 
Pred nama je nova, šesnaesta knjiga hrvatskoga i bosanskohercegovačkog pjesnika Peje Šimića U njedrima nade (Ogranak Matice Hrvatske Rijeka, Rijeka, 2020., 255 str.). Stvar je u tomu što je njegova petnaesta knjiga „Spoznaja“ također u izadnju Matice Hrvatske objavljena prije ove šesnaeste koja je malo kasnila. No, Pejo Šimić je i ovaj put ostao vjeran sebi. U „Njedrima nade“ njegova poezija je društvena analiza i kritika naše stvarnosti. Autor opet piše o našoj stvarnosti, ali i o ljubavi prema Bogu, ženi i Domovini.
https://01portal.hr/wp-content/uploads/2020/08/20200808_125212.jpg
„Spusti se čovječe na zemlju i ne izlazi iz bića svog...“, poručuje Šimić u prvom djelu knjige i upozorava čovjeka da bude ponizan, da ne bude ohol i sebičan. Poručuje kako smo svi smrtni, ali bolje je da umre pjesnik u pjesmi, nego pjesma u njemu. Time obećava i dalje bilježiti našu stvarnost, uz kritiku. Šimić i u pjesmama o ljubavi neidealizira ni ljubav, već kritizira današnje odnose u braku i nevjernost. No, on ima i svoju ljubav koju ne otkriva, ali nam lagano kazuje kako je ta ljubav njegova rodna Bosanska Posavina, njegov zavičaj.
S pjesmom „Croatio, suzo oka moga“ Pejo Šimić je na ovogodišnjem Festivalu domoljubne poezije u Kninu, Stijeg slobode, dobio srebrenu nagradu. Nagrađena pjesma je pisana ikavicom i u njoj kritizira iseljavanje Hrvata i vapi za negdašnjom slogom. Pjesma je zorno odjeknula u hrvatskoj javnosti,
 
Kako je napisala u recenziji knjige prof. Kristina Lešić, ova zbirka pokazuje plodnog pjesnika koji nije promatrač već se postavlja kao društveni analitičar svojom poezijom Šimićeva poezija dijagnosticira društvo i traži njegovu korijenitu obnovu na temeljima istinskih ljudskih vrijedosti.
Kroz sve svoje pjesme Pejo Šimić nam kazuje kako onaj koji ne kroči Božjom stazom u životu, pada u ponor beznađa. No, iako kritizira stvarnost, njegove pjesme nude nadu. Dok vapi za velikanima i hrvatskim vitezovima iz prošlosti, Šimić zaziva junake naših dana i sve nas da stanemo na put zlu...
 

Boris Ćavar

Anketa

Tko je naredio uhićenje predsjednika Uprave JANAF-a?

Četvrtak, 01/10/2020

Tko je Online?

Trenutačno aktivnih gostiju: 7082 gostiju i nema članova online

 

AIPK Trgovine d.o.o.

 

Registar Branitelja

 

Udruga Zavjet

 

 

Grawe osiguranje

 

 

 

Veliko srce malom srcu

 

Facebook

 

 

Optika Kraljević